Skocz do zawartości
IGNORED

Microlab solo 6c, 7c, czy wzmak + monitory

walther94

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych Forumowiczów. Kompletuję sobie zestaw audio do słuchania muzyki z komputera. Źródłem będzie karta asus xonar dx. Pokój ma około 14m2. Muzyka, której słucham jest bardzo zróżnicowana. Jazz, rock, ambient, elektronika, rock progresywny, muzyka klasyczna... Zastanawiam się co w dalszej kolejności za kartą ma grać. Czy gloryfikowane kolumny microlab solo 7c czy może 6c (ze względu na mniejsze gabaryty), a może klasyczny zestaw wzmacniacz (chodzi mi po głowie np harman kardon hk610 ) + kolumny (np tannoy m1). Kwota jaką mogę wydać to max 600zł, nie więcej. Jako, że jestem dość świeży w tych tematach liczę na konstruktywne podpowiedzi. Z góry dziękuję!

https://www.audiostereo.pl/topic/92147-microlab-solo-6c-7c-czy-wzmak-monitory/

Słabym punktem głośników takich jak Microlab jest marny wzmacniacz wbudowany w kolumnę. Może on wpływać na brzmienie tej kolumny bo obie w tym momencie nie są takie same. Niekoniecznie normalny zestaw zabrzmi wiele lepiej a będziesz musiał kupić stary sprzęt by się zmieścić w tej kwocie.

Wszystko też zależy czy zamierzasz słuchać głównie plików czy także płyty CD. Generalnie dla Ciebie wygodniejszym wyborem będzie kupno Microlabów 6C + jakieś standy do nich. Ewentualnie zastanów się nad czymś takim:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

A jeśli boisz się kupować z zagranicy to widziałem na allegro podobny używany zestaw mini za 700zł.

Jeśli z kolei nie masz dużo miejsca to może uda Ci się wyrwać do 700zł Bose Companion 3 i także będziesz zadowolony.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Uriel: Przykład klasycznego stereo hk 610 + m1 oczywiście był by używany. Taki sprzęt też wchodzi w grę. Dwa pytania co do microlabów: 1. Czy jest jakaś różnica w brzmieniu 6 i 7? 2. Czy jest opcja modyfikacji wzmacniacza bądź zwrotnicy żeby więcej uzyskać z tych głośników (oczywiście mowa o microlabach)?

Uriel: Oczywiście w grę wchodzi używany zestaw. Modele, które podałem można dostać w tej kwocie. Pytanie tylko czy będzie to brzmieniowo lepsze rozwiązanie niż coś z oferty microlab.

Dawid: Głównie flaci i wave z kompa. Płyty będą się oczywiście zdarzały ale dużo rzadziej (z czasem kupię jakiś używany markowy odtwarzacz).

Dwa pytania: 1.Nie orientujecie się czy solo 6 i 7 brzmieniowo różnią się od siebie czy różnica jest tylko w mocy i konstrukcji? 2. Czy jest opcja modyfikacji wzmacniacza bądź zwrotnicy w microlabach by wyciągnąć z tych kolumn jeszcze więcej?

7-ka ma solidniejszą podstawę basową od 6-ek. Właśnie ze względu na konstrukcję - jeden midbas więcej. Elektronika z tego co pamiętam jest identyczna. Modyfikowac to pewnie nawet by tam było co, tylko sensu większego to pewnie brak.

No to Panowie konkretnie. Uwzględniając cenę i możliwości lepiej solo 6, solo 7 czy wzmak plus monitory? (solo 6 450zł) (solo 7 690zł) (wzmak +/- 250)+(monitory +/- 350)

Ja bym do mniejszego pokoju brał 6-stki(mniejsze problemy z basem będą), 7-ką jak powiedział Cooger ma mocniejszą podstawę basową, a i brzmienie wydaję się być bardziej oparte na paśmie nisko-średniotonowym. Generalnie w tym budżecie skłaniał bym się na takie aktywne monitory komputerowe, jeśli odtwarzasz z laptopa. Ew. poszukanie Bose Companion 3(polecam ebay), jeżeli kupisz w tej cenie także będziesz zadowolony, choć to nie do końca neutralne brzmienie, to jednak naturalne, czarujące, muzykalne, mówiąc krótko potrafi zaskoczyć na plus, szczególnie w kategorii jego wymiarów.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Laptop czy komp, nieważne. Polecam wgrać ubuntu zamiast windowsa, jak masz smartphone'a, masz dostęp do chmury i wirtualnego pilota w ręku do odtwarzacza Banshee. Myślę że wszystkie racjonalne typy zostały opisane. Nie napisałeś nic, gdzie będą stać kolumny, a to ważne i ile miejsce będą tam miały. ;)

Właśnie to gdzie będą stały stanowi problem. Podobno solo 6 nie nadają się na monitory bliskiego pola (drastyczne zmniejszenie sceny i kupy innych walorów) - na biurku przy monitorze odpada. Myślę, że znajdę dla nich jakieś miejsce (oczywiście z uwzględnieniem odpowiedniej odległości głośnika od ściany). Metodą prób i błędów będę działał. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to jestem otwarty!

Właśnie to gdzie będą stały stanowi problem. Podobno solo 6 nie nadają się na monitory bliskiego pola (drastyczne zmniejszenie sceny i kupy innych walorów) - na biurku przy monitorze odpada. Myślę, że znajdę dla nich jakieś miejsce (oczywiście z uwzględnieniem odpowiedniej odległości głośnika od ściany). Metodą prób i błędów będę działał. Dzięki za wszystkie podpowiedzi. Gdyby ktoś miał jeszcze jakieś propozycje to jestem otwarty!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Tylko szybko kupuj bo Cie ubiegne, okazja, polowa ceny :)))

Tutaj jak umiesz, stargujesz nawet do 450 zl z racji lekko sponiewieranego opakowania:

Ukryta Zawartość

Ale jesli uda ci sie zmiescic z Tannoy'ami i Harmanem w 600 zl to moje gratulacje :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Chyba też jestem bardziej skłonny klasycznemu rozwiązaniu ;) Harmana i tannoye da się dostać w tej kwocie. W popularnym serwisie aukcyjnym używane harmany chodzą od 250zł i tannoye od 350zł. Wystarczy uważnie śledzić i ewentualnie negocjować ;) Modele, które widziałem w tych cenach to jak już wspomniałem Harman Kardon HK 610 i tannoye m1. Chyba na taką konfigurację będę się czaił.

To że dostać można to wiadomo, grunt byś kupił dobry egzemplarz. Tak jak mówię, sprzęt używany to bardzo dobry zakup, jeśli się wie co kupić i kogo się na allegro wystrzegać. Można równie dobrze zrobić best buy jak i potem żałować wydanych pieniędzy.

Skorzystaj z wyszukiwarki, znajdziesz wiele interesujących tematów na tym forum. Dla zachęty:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To może jakieś podpowiedzi. Czego i kogo się wystrzegać, na co zwracać uwagę, o co pytać sprzedawcę itd...

Najlepiej gdybyś miał możliwość obejrzenia i odsłuchania przed zakupem. Większość sprzętów na allegro to niestety sprzęty z niemieckich czy innych wystawek, często łatane byle jak przez polskich handlarzy.

Najlepiej szukać sprzętu od użytkownika, najlepiej pierwszego.

Spojrzałem na allegro - M1 nie kupisz za 350pln, 450pln wydaje się być dolną granicą.

Z tego co widzę w cenie do 350pln z wysyłką to prawdopodobnie warto się zainteresować tymi KEF-ami:

Ukryta Zawartość

Nie wiem tylko dlaczego człowiek pisze o membranie biernej skoro C40 ma normalne głośniki niskotonowe. Membranę bierną miały C40D.

Ze wzmaków w cenie ok. 300pln widziałem na allegro HK6100, Yamahę AX550, może jakiś Denon - popatrz co się da kupić w danej kwocie i szukaj opinii po forum. Omijaj handlarzy nie dających gwarancji rozruchowych choćby 30 dniowych i takich co mają duże ilości negatywów i neutrali (zwróć uwagę na te unieważnione - to częste działanie handlarzy - wystawiają klientowi negatywa i ten zgadza się na obustronne unieważnienie).

Ukryta Zawartość

Przez przypadek trafił mi pod oczy katalog KEF-a z serią C!

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.