Skocz do zawartości
IGNORED

Karta dźwiękowa + Stereo

Marecki_LDZ

Rekomendowane odpowiedzi

Witam wszystkich forumowiczów.

Od niedawna wprowadzam się w temat audio gdyż zacząłem oczekiwać od słuchania muzyki czegoś więcej a nie tylko pierdzenia basu z badziewnej 12 letniej wieży.

Ale póki co moja wiedza i zorientowanie w temacie jest dość słabe dlatego też potrzebuję trochę dobrych rad, a teraz do rzeczy:

Obecnie jestem już niemalże w 100% zdecydowany na amplituner Harman/Kardon Hk 3490 + Paradigm Mini Monitor v.7( choć w kwestii kolumienek jestem jeszcze otwarty na propozycje),z czasem będzie do tego dokupiony dobry sub.

Jako że głównym źródłem dźwięku jest komputer, zastanawiam się nad zakupem dobrej karty dźwiękowej( czytałem np. o Audiotrak Prodigy hd2 bądź 7.1 hifi), choć póki co standardowa (zintegrowana) karta z wyjściem cyfrowym będzie musiała wystarczyć.

Co o tym wszystkim myślicie?

Ciekaw jestem waszych opini.

Pozdrawiam.

https://www.audiostereo.pl/topic/92142-karta-d%C5%BAwi%C4%99kowa-stereo/

Co o tym wszystkim myślicie?

Ciekaw jestem waszych opini.

Do rocka i metalu fajny zestaw.Możesz dokupić asus xonar st w razie większych funduszy.

Ja tam wolalbym dolozyc 400zł i kupic tego yaqina

asus xonar st

To faktycznie jest droższa karta, a poza tym nie zauważyłem by miała wyjście cyfrowe a to jest priorytet.

A co do wzmacniacza lampowego to jest rozmowa za dłuższy czas. Pisałem że dopiero "wchodzę" w temat audio i jest to dla mnie póki co czarna magia.

To faktycznie jest droższa karta, a poza tym nie zauważyłem by miała wyjście cyfrowe a to jest priorytet.

Nie zauważyłeś ale ma. Producent dołączył specjalną przejściówkę dzięki której łączysz się cyfrowo. Wiem bo miałem ową kartę

Jak chcesz wychodzić po cyfrze to zmiana karty nie ma większego sensu. Nawiasem mówiąc podejrzewam, że HD2 po analogu może zagrać lepiej od amplitunera...

To mnie teraz troszkę zszokowałeś.

Czyli co nie ma sensu przy takim zestawieniu inwestować w lepszą "dźwiękówke" ?

Wystarczy połączenie cyfrowe z tego układu zintegrowanego który posiadam?

Jakieś tam pewnie różnice bedą. Szczególnie jeśli chcesz używać dźwiekówki z integry po analagu.

Nie wynika jasno w twojego postu czy będziesz się dalej rozwijał ale integra to żaden szał nie jest. Najcześciej.

Tu istotniejsze jest na jakiej płycie głównej ona siedzi, niż sama jakość tego scalaka 10x10mm. Zapewne Realtec.

Panowie dużo dobrego piszą na forum o HD2 Prodigy. Jak trafię używkę sam się przekonam, i porównam do innych jakie mam. Ja polecam M-Audio.

W przyszłości z DACkiem taka karta może być normalnym elementem toru bez kompleksów a za śmieszne pieniądze.

Nie wiem czy szukasz nowej czy używki ale miedzy 200~500zł jest wybór.

Pozdrawiam

To mnie teraz troszkę zszokowałeś.

Czyli co nie ma sensu przy takim zestawieniu inwestować w lepszą "dźwiękówke" ?

Wystarczy połączenie cyfrowe z tego układu zintegrowanego który posiadam?

Jeśli tylko to wyjście cyfrowe nie jest jakoś koncertowo spieprzone (mega jitter czy inny szajs) to wątpię żebyś usłyszał jakąś różnicę pomiędzy integrą a czymś lepszym. Zawsze możesz kupić kartę przez net i jeśli różnicy nie usłyszysz to ją po prostu zwrócić. Warunek - zakup u legalnego i rozsądnie działającego sprzedawcy.

eśli tylko to wyjście cyfrowe nie jest jakoś koncertowo spieprzone (mega jitter czy inny szajs) to wątpię żebyś usłyszał jakąś różnicę pomiędzy integrą a czymś lepszym

Więc oszczędzę sobie wydatku i na razie zobaczymy jak zestaw będzie grał na tym co jest.

Dzięki za pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.