Skocz do zawartości
IGNORED

Kolumny Revox /Studer Forum B

Muzzy

Rekomendowane odpowiedzi

Przyjemnie brzmiące głośniczki,3 droże o ile pamietam.Miały zdaje sie jakieś straszne problemy z basem,odstawał od reszty,poza tym same zalety.Myślę że spokojnie do poziomu sklepowych kolumn za 2,5-3tys. przystają.

Revox nie słynął z kolumn,więc w kategoriach absolutnych kolumny raczej słabe (czytaj żaden hi-end).

Pozdr.

Jeżeli historyczne kolumny Revoxa to tylko największy z serii AX można polecić no ale takie upolować w dobrym stanie to gratka . Forum miały sporo wersji – jednak nie spełniały wymogów rynku pro a na „domowym” się nie mogły odnaleźć. W przeciwieństwie do wzmacniaczy z tamtych lat kolumny nie stanowią jakiejś atrakcji chyba że kosztują grosze. W przeciwieństwie do Bartek1 uważam, że dźwiękowo nie przystają do poziomu nowych z podanego przedziału nawet jak są w stanie idealnym.

• 4 lata później...

Od piątku jestem szczęśliwym posiadaczem kolumn Studer Revox AX 545 :)

-

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

To są monitory studyjne w obudowie zamkniętej, choć gabarytami przypominają nieco większe Altus 140 ;)

Niesamowite są te kolumny. Co mnie w nich urzekło, a brak innym kolumnom stworzonym do lampy

(mowa o kolumnach z wysoką skutecznością db), to szybkość przekazu.

Obecnie słucham je z systemem lampowym Audio Note i brzmią rewelacyjnie.

Przekaz akustyki pomieszczeń na płytkach JHEENA LODWICK jest bardzo namacalny !

A dookólny Roger Waters po raz pierwszy tak sugestywnie "krążył" wokół mnie.

Kolumny były produkowane w 1976 roku i pewno kondensatory są wyschnięte o ile nie były już wymienione.

Moim zdaniem poziom dzwięku tych kolumn jest bardzo wysoki. Nie chcę pisać ile kosztuje taki dzwięk we współczesnych kolumnach, ale myślę, że trzeba by wydać kwotę czterocyfrową na pewno.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • 8 miesięcy później...

kolumny Revox Forum B (mkI - czyli pierwszej serii)to duże monitory, ustawione na odpowiednich (niewysokich) podstawkach potrafią zagrać naprawdę bardzo dobrze (nie mają,żadnych problemów z basem) Uważam,że jest to jak najbardziej poziom aktualnie produkowanych kolumn z przedziału 2,5-3 tyś zł.

widzę,że wpisy dotyczące Revoxów Forum B są bardzo stare, ale może komuś się przyda się moja opinia, tym bardziej,że pojawiają się ostatnio na pewnym portalu aukcyjnym. W każdym razie te kolumny są godne polecenia.

• 4 tygodnie później...

Potwierdzam opinię kolegi manix, jako były posiadacz Forum B mk1, a obecnie Plenum B mk1 (oczko wyżej niż Forum, większe gabaryty, większe głośniki ale budowa taka sama). Nie polecam za to wersji mk2!

• 1 rok później...

manix

"kolumny Revox Forum B (mkI - czyli pierwszej serii)to duże monitory, ustawione na odpowiednich (niewysokich) podstawkach potrafią zagrać naprawdę bardzo dobrze (nie mają,żadnych problemów z basem) Uważam,że jest to jak najbardziej poziom aktualnie produkowanych kolumn z przedziału 2,5-3 tyś zł."

Ja mam AX 545 i moim zdaniem tak grające kolumny dzisiaj kosztowały by nie 2,5-3 tyś zł,

ale razy 3, czy razy 4 tyle.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.