Skocz do zawartości
IGNORED

SONUS FABER Toy Speakers vs. RLS Callisto III vs. DYNAUDIO Focus 110

WildStar

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Zastanawiam się nad zakupem któregoś z nw. modeli i chciałbym poznać Wasze opinie.

Poniżej kilka suchych technicznych szczegółów dotyczących tytułowych modeli:

SONUS FABER Toy Speakers // RLS Callisto III // DYNAUDIO Focus 110

System: 2-drożny, bas-refleks tył // 2-drożny, bas-refleks tył // 2-drożny, bas-refleks tył

Głośnik wysokotonowy: 25 mm // SCAN SPEAK R2604/832000, Ø cewki 26 mm // brak danych

Głośnik średnio-niskotonowy: 110 mm // WAVECOR WF120, Ø 120 mm // brak danych

Zwrotnica: 4.500 Hz // brak danych // 1600 Hz

Pasmo przenoszenia: 60 Hz – 25.000 Hz // brak danych // 45 Hz-25 kHz

Czułość: 87 dB // 81 dB // 85 dB

Impedancja nominalna: 8 Ohm // 8 Ohm // 4 Ohm

Moc wzmacniacza: 20W – 100W bez clippingu // 40-60 W // (IEC) 150 W

Wymiary (W x S x G): 265 x 185 x 270 mm // 246 x 150 x 246 mm // 305 x 173 x 285 mm

Waga: 4,9 kg // 5 kg szt // 7,3 kg

Cena: 4300 PLN // 3500 PLN // 4790 PLN ze standami

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ma to grać ze wzmacniaczem MUSICAL FIDELITY kW250S (250 W przy 8 Ohm) w pomieszczeniu ok. 20m2.

Proszę o rzeczowe porady w tym temacie.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaką słuchasz muzykę, jakie brzmienie preferujesz ? To są podstawowe informacje, które są niezbędne do próby propozycji konkretnej konfiguracji. Każda z wymienionych kolumn pod względem parametrów będzie prawidłowo współpracowała z Twoim wzmacniaczem.

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Każda z tych kolumn nadaje się na komodę w sypialni albo na biurko w pracowni, a nie do nagłaśniania salonu. O częstotliwościach 30 czy 40 Hz możesz zapomnieć, a to duża strata.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

słuchałem SONUS FABER Toy Speakers i byłem pod wrażeniem jakości dźwięku wysoko-tonowego był szczegółowy i delikatny, ani trochę mechaniczny, czy też cyfrowy, słuchana płyta Agi Zaryan Księga olśnień była tak pięknie zagrana na tych kolumnach, że nie chciało mi się wychodzić z pomieszczenia odsłuchowego, słuchałem to z moim Rotelem, w Top HiFi.

ale może basu trochę brakować.

RLS Callisto III będą za małe do 20m. Grają naprawdę wybitnie jak na swoje rozmiary i cenę, ale są stworzone do mniejszego metrażu. Moim zdaniem Dynki dadzą radę, ale jak się zgrają z Twoim wzmacniaczem to już niewiadoma.

Focusy 110 za małe, moim zdaniem, do 20m2. Mi brakowało w nich basu w 14m2.

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

Focusy 110 za małe, moim zdaniem, do 20m2. Mi brakowało w nich basu w 14m2.

ja miałem 110 w 14m2 i były dudnienia :) myślę że i zagrały by w 20m2

callisto do 20m2 może być za małe ale na AS grały w 24m2 i dawały radę!

bezpieczniej może x16 do 20m2

Focal + Naim

Jaką słuchasz muzykę, jakie brzmienie preferujesz ? To są podstawowe informacje, które są niezbędne do próby propozycji konkretnej konfiguracji. Każda z wymienionych kolumn pod względem parametrów będzie prawidłowo współpracowała z Twoim wzmacniaczem.

Muzyka to przede wszystkim jazz, klasyka, stary dobry rok, trochę elektroniki, muzyka filmowa, popelina z lat 80 i wszytko inne co wpadnie w ucho. Ulubione kapele, wykonawcy: Pink Floyd, Dead Can Dance, Procupine Tree, Led Zeppelin, Mike Oldfield, Dire Starits, Diana Krall, Cassandra Wilson. Ulubione wytwórnie: ECM, ACT, AliaVox, Alpha.

Muzyka to przede wszystkim jazz, klasyka, stary dobry rok, trochę elektroniki, muzyka filmowa, popelina z lat 80 i wszytko inne co wpadnie w ucho. Ulubione kapele, wykonawcy: Pink Floyd, Dead Can Dance, Procupine Tree, Led Zeppelin, Mike Oldfield, Dire Starits, Diana Krall, Cassandra Wilson. Ulubione wytwórnie: ECM, ACT, AliaVox, Alpha.

Słuchałem Sonus Faber Toy Tower (podłogówki) z drogim kompletem Makintosza wystarczająco długo, uważnie i cierpliwie. Ale było to niestety jednoznacznie traumatyczne przeżycie. Uważam, że firma Sonus Faber na przestrzeni ostatnich kilku-kilkunastu lat tak zaniżyła loty, jak mało która.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.