Skocz do zawartości
IGNORED

2.0 - CO WYBRAĆ - GŁOŚNIKI KOMPUTEROWE CZY MONITORY STUDYJNE?

jomazafaka

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Chciałem prosić Szanowne Grono o pomoc w wyborze głośników (monitorów) do komputera.

Jestem zwykłym użytkownikiem (a nie żadnym audiofilem, procudentem, dj'em itd.), ale lubię mieć lepszą jakość dźwięku niż zwykłe głośniki komputerowe zapewniają.

Głównie słucham elektroniki (60-70%), ale inne gatunki muzyki też wchodzą w grę, do tego filmy i gry, ale to raczej sporadycznie (do gry i tak przeważnie używam słuchawek)

Obecny setup to:

- karta dźwiękowa - Creative Audigy SE - nie będzie wymieniana na razie

- 5.1 Creative Inspire T6100 - do wymiany - wkurza mnie dudniący bas z sub'a i że tyle tego badziewia mam nastawiane - chcę 2.0!

- słuchawki Creative Aurvana Live! - ze słuchawek jestem mega zadowolony i nie będzie tu żadnej zmiany, mam już drugą parę

Pokój to jakieś 15m2 (5x3) - blok - płyta żelbet.

Chcę sobie kupić jakieś aktywne głośniki 2.0 zamiast mojego obecnego 5.1. Budżet: 400zł + wysyłka NIEPRZEKRACZALNY!

Poczytałem, poszperałem i oto moje typy. Generalnie zastanawiałem się nad jakimiś lepszymi głośnikami komputerowymi (Microlab, Modecom, Genius) w granicach 200-250zł, ale potem znalazłem monitory studyjne w okolicy 250-400zł i teraz sam nie wiem co lepiej wybrać i tu serdecznie proszę Was o pomoc w wyborze.

Dodam że jakość jaką zapewniają mi słuchawki CAL jest dla mnie super - nic lepszego mi nie trzeba, jeśli któraś z tych propozycji zagra mi tak dobrze jak CAL'e to nic lepszego nie będzie mi potrzebne.

Aha jeszcze głośniki, moonitory które kupię będą ustawione obok monitora, na biurku. Biurko jest przy ścianie na dłuższej ścianie.

Propozycje głośników komputerowych:

- Microlab B73 ok. 150zł - np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

- Genius SP-HF1800A ok 230zł. - np.

Ukryta Zawartość

- Modecom MC-HF32 ok. 230zł -

Ukryta Zawartość

- Modecom MC-HF40 - ok. 280zł -

Ukryta Zawartość

- Microlaby - seria C - tu jest problem - Microlab'y "C" zaczynają się powyżej 300zł - nie lepiej za te pieniądze kupić już monitory?

Propozycje monitorów studyjnych (czy wszystkie poniżej są aktywne? Bo to jest mus - nie mam wzmacniacza)

- Behringer Monitor Speakers MS16 ok 270zł

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - tylko podobno tu bas trochę kuleje z tego co czytałem

- M-Audio Studiophile AV 30 V2 - ok.375zł

Ukryta Zawartość

- Kurzweil KS 40 A - ok. 400zł -

Ukryta Zawartość

I co wybrać Panowie? :) Chcę jak najlepszą jakość dźwięku za jak najniższą cenę, nie wiem czy kupowanie monitorów nie będzie porywaniem się z motyką na słońce przy mojej karcie muzycznej? Ale z drugiej strony jak mam zapłacić za dobre głośniki komputerowe 200-250zł, a monitory będą "miażdżyć" takie głośniki jakością to już wolę wykorzystać cały budżet i mieć jakość na dłuższy czas.

POMOŻECIE?!? ;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym poszedł w tym kierunku - kolumny podstawkowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego wzmacniacz stereo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

ja bym poszedł w tym kierunku - kolumny podstawkowe:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

do tego wzmacniacz stereo:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za poradę, wolałbym jednak nie kupować wzmacniacza i kolumn osobno. Zdaję sobie sprawę że to prawdopodobnie lepsze rozwiązanie niż głośniki aktywne, ale wolałbym pominąć osobny wzmacniacz jeśli to możliwe.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Monitory studyjne to się zaczynają od powiedzmy 2k zł. A te monitory studyjne 500 zł za parę to sobie spokojnie można darować. Bierz microlaby, czy co tu się na forum jeszcze poleca.

Monitory studyjne to się zaczynają od powiedzmy 2k zł. A te monitory studyjne 500 zł za parę to sobie spokojnie można darować. Bierz microlaby, czy co tu się na forum jeszcze poleca.

No tak, monitory studyjne to to nie są, rzeczywiście się źle wyraziłem.

zastanów się jeszcze nad jakimś 2.1

Ludzie tu jakieś microlaby 2.1 za 250 zł polecali, edifiery chyba droższe były, logitechy te mocne.

15m2 to jednak z monitorów nawet na 17cm głośniku niskośrednim będzie mało basu. A jak nie, to solo6c.

Monitory studyjne to się zaczynają od powiedzmy 2k zł..

Co nie zmienia faktu, że stosunek jakości do ceny nawet tanich monitorów studyjnych jest co najmniej tak samo dobry jak u Microlaba i jego serii Solo.

Na starcie mogę stwierdzić, że kuleje karta dźwiękowa. Audigy SE mimo nowszej konstrukcji jest gorsza od pierwszej Audigy, która to gra o klasę lepiej, a często jest nawet tańsza..

Proponuje dozbierać chociaż do 550-600zł i kupić wtedy używane monitory stereo + tani wzmacniacz. Powinno to zagrać lepiej niż Microlaby. Gdybyś jednak nie chciał dokładać, to rzeczywiście Microlaby wydają się ciekawe. Jeszcze ewentualnie tanie monitory M-Audio. Tyle że kupując jakiekolwiek monitory studyjne musisz być na nie zdecydowany. Specyficzna forma prezentacji dźwięku, którą trzeba lubić, lub jej potrzebować.

Pozdrawiam

Dziękuję wszystkim za porady, padło na Modecom MC-SHF56 (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ). Zapłaciłem 309zł już z przesyłką.

Dzisiaj przyszły, brakuje mi w nich wyjścia na słuchawki, ale jak na razie jestem pozytywnie zaskoczony dźwiękiem w stosunku do mojego poprzedniego Creative T6100.

Na razie taka jakość dźwięku mi wystarczy, jak mi się zmieni to przyjdę do Was szukać wzmaka + kolumn albo monitorów :)

Jeszcze raz dzięki za wszystkie sugestie!

Ukryta Zawartość

Napisz jakąś mini recenzję, lub wrzuć coś na YT jak grają klasykę, muzykę akustyczną, elektroniczną. Na pewno się to przyda.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Wrzuć na YT jak grają? Lepszego tekstu nie czytałem długo... :) Masakra jakaś...

Dokladnie :))) swiadczy o zupelnej amatorszczyznie i braku podstaw znajomosci tematu :)))

Jakiego tematu?! Widzę że robi się forum adoratorów co sobie dupę i nie tylko to liżą. Nie widzę nic złego w "wrzuceniu" na YT tych kolumn, chociażby w celach poglądowych.

Ps. Zwrot "maskara jakaś" świadczy o ubogim słownictwie jego autora. Co z kolei świadczy o tym że..można tak w nieskończoność. To jak z motyką na słońce się porwać.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Nie tyle co odsłuchiwanie, co samo video daje pogląd na realny wygląd kolumn(ich wykonanie itd.) i na jakąś tam charakterystykę brzmienia, pod warunkiem że nagrywamy materiał w dobrej jakości. Oczywiście nie należy się na tym opierać, tylko brać w formie poglądowej, zawsze to lepsze niż obrabiane marketingowe zdjęcia czy dane techniczne.

Np. tu:

Od razu słychać że kolumny mają bardzo rozbudowaną górę w tym przedziale cenowym, choć widać też gołym okiem że spory w tym udział także pomieszczenia odsłuchowego, no i materiał jest w dość średniej jakości.

Nie tyle co odsłuchiwanie, co samo video daje pogląd na realny wygląd kolumn(ich wykonanie itd.) i na jakąś tam charakterystykę brzmienia, pod warunkiem że nagrywamy materiał w dobrej jakości. Oczywiście nie należy się na tym opierać, tylko brać w formie poglądowej, zawsze to lepsze niż obrabiane marketingowe zdjęcia czy dane techniczne.

Od razu słychać że kolumny mają bardzo rozbudowaną górę w tym przedziale cenowym, choć widać też gołym okiem że spory w tym udział także pomieszczenia odsłuchowego, no i materiał jest w dość średniej jakości.

UAHAHAHAHAAA UAAHAHEHEHEHE UAAHAHAHAHAH :))) UA HA HA HA

Zapomniałeś jeszcze pogrubić czcionki i wstawić jeszcze więcej emotek. Starasz się, ale ciągle Ci nie wychodzi, rozumiem że swoje wypisywane głupoty w wątku miniwież wolisz przemilczeć, szczególnie ostatnią.

Ale Ty tak serio? Przecież nawet jak nagranie jest super (a na YT raczej nie jest) to przecież jest odtwarzane przez Twój sprzęt wraz z jego zaletami i mankamentami!

Dlatego tylko powiedziałem że w celach poglądowych, a nie jednoznacznych i już w pełni miarodajnych. Tak samo odbierasz recenzję, nie opierasz się i nie wierzysz im w 100%, ale masz już jakiś pogląd, punkt zaczepienia który potem sprawdzasz, i albo Ci on pasuję, albo nie.

Dlatego tylko powiedziałem że w celach poglądowych, a nie jednoznacznych i już w pełni miarodajnych. Tak samo odbierasz recenzję, nie opierasz się i nie wierzysz im w 100%, ale masz już jakiś pogląd, punkt zaczepienia który potem sprawdzasz, i albo Ci on pasuję, albo nie.

Jednym słowem: dyletant, ściemniacz i pieniacz. Typowy forumowy troll :)))

@ SZROT

Ależ oczywiście, ciągle nie widzę odpowiedzi w wątku dobrych miniwież. Czyżby zatkao kakao, co to trolla, dlaczego nie pomogłeś w wątku o PS3 w PC Audio, czyżby niewiedza, z całą pewnością że tak, bo już nie raz dałeś sprzeczne opinie o produkcie niż Ci którzy go słuchali. Do tego teorie wyssane z palca. Do tego sprawy prywatne załatwiasz nie na PW, tylko na forum, co świadczy o kiepskim wychowaniu. Jednak jak to mówią charakter jest przeznaczeniem człowieka, Twój nie sięga daleko, szkoda bo to tylko strata dla forum. Koniec dyskusji z Tobą z mojej strony.

Ps. Prośba do administratorów na forum by udostępnili opcję ignorowania, ułatwi mi to omijanie bredni wypisywanych przez tego osobnika forum.

Łohoho, ale się porobiło w temacie :)

Co do recenzji to jej będzie, ponieważ nie jestem w stanie porównać jakości dźwięku tych głośników do innych z podobnej albo lepszej półki, bo takowych nigdy nie miałem (poprzednie to 5.1 Creative T6100, więc te Modecom'y są na pewno lepsze do muzyki), w związku z czym moja recenzja na nic by się zdała tak naprawdę.

Mogę tylko krótko napisać co mi się podoba w nich, a co nie. Generalnie jestem bardzo zadowolony, ale mam parę małych uwag.

PODOBA SIĘ:

1. Jakość dźwięku miażdży moje poprzednie T6100. Właśnie takiego czegoś szukałem, mam tylko wrażenie że dźwięk mógłby być trochę bardziej "ciepły" i "soczysty", bo teraz mam lekkie wrażenie "płaskości", ale być może to też kwestia ustawienia equalizera i ich "wygrzania".

2. Jakość wykonania - nie ma się do czego przyczepić (do środka nie zaglądałem)

3. Wejście line-in na "pilocie kablowym" regulacji głośności.

4. Idealne do mojego pokoju, mocy mi na pewno wystarczy, tylko że ja bardzo rzadko słucham głośno muzyki.

NIE PODOBA SIĘ:

1. Brak możliwości podłączenia słuchawek. W poprzednich miałem to, tutaj nie ma. Teraz muszę jakąś rozdziałkę kupić, żeby słuchawki bezpośrednio do karty muzycznej podłączyć.

2. Kabel łączący głośniki - solidny (zakręcane wejścia), ale jakiś dziwny typ (4 bolce). Boję się że jak się z nim coś stanie to może być problem. Ale równie dobrze to może być moja niewiedza na temat takiego standardu :)

3. Kabel zasilający mógłby być dłuższy.

4. "Pilot kablowy" do regulacji głośności - nie wiem co to miało być - jak dla mnie bez sensu, jedyną jego zaletą jest że masz wejście line-in na nim i nie trzeba z tyłu głośników grzebać, żeby jakieś inne źródło dźwięku podłączyć. A tak poza tym to tylko dodatkowy kabel. Ja bym wolał np. pilota zdalnego (mógłby być tylko np. do pogłaśniania) i wejście line-in na głośniku, ale może komuś akurat to będzie odpowiadać, bo sobie ustawi "pokrętęłko" w dogodnym miejscu.

5. Wszystkie pokrętła i włącznik zasilania z tyłu głośnika.

Oczywiście część tych "nie podoba mi się" można było uniknąć już na etapie wyboru produktu, ale nie chciało mi się aż tak dogłębnie wnikać przed zakupem.

Zastanawiam się teraz czy nie lepszym wyborem byłyby Modecom'y MC-HF40

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) zamiast tych MC-SHF56, które kupiłem, bo widzę że te HF 40 mają:

- pokrętła z boku

- głośnik niskotonowy wydaję się być większy niż w moich

- 2 wejścia z tyłu (chociaż w moich to niby line-in na "pilocie" rekompensuje)

- brak "pilota kablowego"

- "normalny" kabel łączący głośniki

- mniejszą cenę (ok. 60-80zł tańsze)

Ale tak naprawdę to mnie marketingowo "wzięli" na te SHF56 tekstem o aktywnej zwrotnicy:

Swoje niesamowite brzmienie zestaw zapewnia zastosowaniu systemu aktywnej zwrotnicy. W systemie takim sygnał wejściowy trafia na zwrotnicę odpowiedzialną za podział sygnału na sygnał o paśmie częstotliwości przeznaczonym dla głośnika wysokotonowego oraz analogiczny sygnał przeznaczony dla głośnika średnio-niskotonowego. Zastosowanie tego systemu wymaga użycia dwóch niezależnych wzmacniaczy w każdym zestawie, jednakże każdy z nich zdecydowanie lepiej radzi sobie z przetwarzaniem sygnału niż pojedynczy wzmacniacz odpowiedzialny za cały zakres pasma częstotliwości.

Sygnał każdego z pasm trafia do wzmacniacza dedykowanego dla danego pasma i z niego bezpośrednio do samego przetwornika. Dzięki temu, że wzmacniacz odpowiedzialny za dane pasmo, podłączony jest bezpośrednio do odpowiedniego przetwornika możliwe jest jego idealne dopasowanie do jego parametrów. Również dzięki takiemu bezpośredniemu podłączeniu wzmacniacza do przetwornika, wzmacniacz może w zdecydowanie większym stopniu sterować danym przetwornikiem. Konstrukcja głośników zamknięta jest w obudowach wykonanych z płyt MDF oferujących znakomite parametry akustyczne głośników.

Nie znam się i nie wiem czy rzeczywiście za to powinienem zapłacić prawie 80zł więcej, ale muszę wierzyć że mnie nie oszukali i że warto było :)

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.