Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy amplituner do 8000 PLN

Qawel

Rekomendowane odpowiedzi

Stempel, ten krell to sama końcówka zamyka budżet 8 tys.

Ja też jestem zwolennikiem osobnych końcówek, natomiast nie można przedstawiać jako alternatywy w cenie 8 tys zestawu proc+końcówka, bo takich rzeczy po prostu nie ma - nowych ze sklepu.

Jeśli mowimy o jakimś minimalnym przedziale cenowym to raczej byłoby 12-15 tys a to już sporo więcej.

"Emotiva" - to ostatnio jakieś magiczne hasło, sęk w tym, że niedostępna w Polsce a ja np. nie kupię czegoś na własną rękę z USA, po prostu lubię pójść do sklepu, pomacać, pooglądać, potargować się i kupić, a nie liczyć że wszystko bedzie OK, bo jakby coś np. nie działało i miałbym to z powrotem so stanów odsyłać na gwarancji, to bym się chyba załamał.

Poza tym co by o niej nie powiedzieć, to nie jest to sprawdzony u nas sprzęt. Ma go Darekdz, procesor strasznie zachwalał, po czym jednak okazało się, że anthem go bija na głowę itp.

W cenie 8-10 tys pomyślałbym o ampli z dobrym pre-out i końcówką 3-kanałową, takowe są na rynku tylko dwie wg mojej wiedzy - Atoll i Anthem, ten drugi trochę drogi.

Na stronie polpaku widzę dostępne nowe procki anthema i nową końcówkę 5 kanałową AMC. Sprzęt jest dostępny i koszt około 8k zł. Można znaleźć różne rzeczy tylko trzeba troszkę poszperać i nic na szybko. Przykład: W zeszłym roku kupiłem od jednego z polskich dystrybutorów końcówkę Arcam P1000 z 24 miesięczną gwarancją za 1/4 ceny wyjściowej.

Dziękuję Mczaj. To są argumenty merytoryczne, w przeciwieństwie do tego, co napisał Darex 1973.

Pytanie tylko czy nie wpadamy już aby w obszar Hi-Endu. Sam piszesz o "parametrach mierzalnych". Można to zrozumieć, że różnice (poprawa jakości) są do wychwycenia tylko na przyrządach laboratoryjnych. Gołym uchem już nie da rady cokolwiek zauważyć. Coś podobnego jak niekończące się w innych wątkach dysputy czy kable mają jakikolwiek wpływ na jakość dźwięku, czy też bynajmniej.

Amplitunery też mogą mieć całkiem ładną moc, np. mój ma 7 x 100 przy wszystkich kanałach wysterowanych. Czy coś w nim zostało potraktowane po macoszemu - pozostawiam ocenie innych, którzy się na takich sprawach znają lepiej ode mnie.

Bobcat tu nie chodzi tylko o parametry mierzalne. A tym bardzie moc. Na papierze prawie każdy amplituner wypada świetnie a jak gra to już inna sprawa. Różnica w jakości dźwięku między amplitunerem a systemem dzielonym jest do wychwycenia od razu nawet przez laika.

Różnica w jakości dźwięku między amplitunerem a systemem dzielonym jest do wychwycenia od razu nawet przez laika.

Zależy jaki system dzielony i jaki amplituner.

System dzielony kosztuje zazwyczaj wielokrotność amplitunera, co od razu "na dzień dobry" przesądza, że jest sprzętem ze znacznie wyższej półki. Porównywanie dzielonego za 15000 zł z amplitunerem za 4000 zł jest nieuczciwym zabiegiem intelektualnym. Wiadomo co będzie grało lepiej.

Porównanjmy dzielony za w/w kwotę z najwyższą półką amplitunerów i wtedy dyskutujmy.

Nawet nie ma o czym ,dzielony czy to stereo czy kino jest zawsze lepszy i to nie podlega żadnej dyskusji jest to tak oczywiste jak dwa plus dwa.Jak ktoś mówi co innego to nawet nie ma po co zaśmiecać wątków.

Nawet nie ma o czym ,dzielony czy to stereo czy kino jest zawsze lepszy i to nie podlega żadnej dyskusji jest to tak oczywiste jak dwa plus dwa.Jak ktoś mówi co innego to nawet nie ma po co zaśmiecać wątków.

Recydywa cenzury się marzy? Owszem: jest o czym rozmawiać. Po to jest niniejsze Forum. Aby się merytorycznie ścierały różne punkty widzenia.

Wypada wyrazić zdziwienie, że niektórzy (jak np. Mczaj powyżej) potrafią przedstawić interesujące i zarazem bardzo merytoryczne argumenty, zaś inni (jak nie wskazując palcem: Waszmość) jedyne na co ich stać to wygłaszanie ex cathedra aksjomatów i prawd objawionych, nie podlegających dyskusji.

Recydywa cenzury się marzy? Owszem: jest o czym rozmawiać. Po to jest niniejsze Forum. Aby się merytorycznie ścierały różne punkty widzenia.

Wypada wyrazić zdziwienie, że niektórzy (jak np. Mczaj powyżej) potrafią przedstawić interesujące i zarazem bardzo merytoryczne argumenty, zaś inni (jak nie wskazując palcem: Waszmość) jedyne na co ich stać to wygłaszanie ex cathedra aksjomatów i prawd objawionych, nie podlegających dyskusji.

Oj przestań kolego, spróbuj poołuchać jakiegoś systemu dzielonego wtedy sam się przekonasz, że warto. Nie koniecznie trzeba wydawać na to dziesiatki tysięcy mozna iśc za radą kolegi Stempla i pogrzebać troszku naprawde mozna kupić fajne klocki za ułamek ceny. Jak jestes z okolic Krakowa to zapraszam do siebie na odsłuch wcale nie najwyzszej klasy systemu na końcówkach mocy.

Zależy jaki system dzielony i jaki amplituner.

System dzielony kosztuje zazwyczaj wielokrotność amplitunera, co od razu "na dzień dobry" przesądza, że jest sprzętem ze znacznie wyższej półki. Porównywanie dzielonego za 15000 zł z amplitunerem za 4000 zł jest nieuczciwym zabiegiem intelektualnym. Wiadomo co będzie grało lepiej.

Porównanjmy dzielony za w/w kwotę z najwyższą półką amplitunerów i wtedy dyskutujmy.

Pokazałem konkretny przykład tańszego rozwiązania więc nie rozumiem dlaczego cały czas twierdzisz, ze system dzielony musi kosztować 15000zł.

Piszemy w wątku w którym jest mowa o amplitunerze za 8k zł i to ma być alternatywa dla takiej wartości. Porównanie do amplitunera za 4000 zł nie ma sensu z wiadomych przyczyn.

P.S. Twierdzisz, że Arcam Avr 400 (jedna z lepszych propozycji w tej kwocie) zagra lepiej lub porównywalnie do takiego procka Anthema z jakąś końcówką np. AMC czy Anthem ?

Oj przestń kolego, spróbuj poołuchać jakiegoś systemu dzielonego wtedy sam się przekonasz, że warto. Nie koniecznie trzeba wydawać na to dziesiatki tysięcy mozna iśc za radą kolegi Stempla i pogrzebać troszku naprawde mozna kupić fajne klocki za ułamek ceny. Jak jestes z okolic Krakowa to zapraszam do siebie na odsłuch wcale nie najwyzszej klasy systemu na końcówkach mocy.

Ależ ja nie przeczę, że to fajnie brzmi. Tyle że kosztuje wielokrotnie drożej. Fajne klocki za ułamek ceny to mogą być tylko używki. Nie jestem ich zwolennikiem, chyba że kupuje się z pewnego i znajomego źródła. Kuzyn się na second-handach bardzo sparzył. Nie jestem z okolic Krakowa, ale gdy zdarzy mi się tam być - chętnie skorzystam z zaproszenia, za które dziękuję.

Ciągle tylko mam wątpliwość, czy aby nie wkraczamy w obszary Hi-Endu, gdzie każda dalsza poprawa jakości brzmienia jest do wychwycenia tylko na przyrządach laboratoryjnych. Amplitunery z najwyższej półki jakościowej (niestety oznacza to również najwyższą półkę cenową) potrafią naprawdę wspaniale brzmieć.

P.S. Twierdzisz, że Arcam Avr 400 (jedna z lepszych propozycji w tej kwocie) zagra lepiej lub porównywalnie do takiego procka Anthema z jakąś końcówką np. AMC czy Anthem ?

Nie czyniłem takich porównań, ale wydaje mi się, że zagra porównywalnie. Powtarzam: mówimy o jakości, a nie o tym co się komu subiektywnie bardziej podoba.

Ciągle tylko mam wątpliwość, czy aby nie wkraczamy w obszary Hi-Endu, gdzie każda dalsza poprawa jakości brzmienia jest do wychwycenia tylko na przyrządach laboratoryjnych. Amplitunery z najwyższej półki jakościowej (niestety oznacza to również najwyższą półkę cenową) potrafią naprawdę wspaniale brzmieć.

Jako przykład mogę podać dwa wysokiej klasy urządzenia nad, którymi sam piałem w momencie jak je posiadałem. Były to Pioneer Ax10i oraz Denon A1XV. Tak jak piszesz brzmiały wspaniale ale do czasu aż nie wskoczyłem na pierwszy prosty systemik dzielony Rotel RSP 1066 + RMB 1075. Dźwięk tego rozwiązania zdeklasował mocarne ważące 30-40kg "wzmaki". Dodam tylko, że opisywany tu Rotel nie jest żadnym Hi-EnDem tylko podstawowa konfiguracja.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - do tego blu-ray z dekoderami i po analogu mamy dźwięk za powiedzmy 8 kzł, któremu żaden ampli za 10 czy wiecej kzł nie dorówna...nawet się nie zbliży.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ależ ja nie przeczę, że to fajnie brzmi. Tyle że kosztuje wielokrotnie drożej. Fajne klocki za ułamek ceny to mogą być tylko używki. Nie jestem ich zwolennikiem, chyba że kupuje się z pewnego i znajomego źródła. Kuzyn się na second-handach bardzo sparzył. Nie jestem z okolic Krakowa, ale gdy zdarzy mi się tam być - chętnie skorzystam z zaproszenia, za które dziękuję.

Nie czyniłem takich porównań, ale wydaje mi się, że zagra porównywalnie. Powtarzam: mówimy o jakości, a nie o tym co się komu subiektywnie bardziej podoba.

Mam amplitunery Onkyo 905 i Onkyo 807 (kupione jako nowe)wydawało mi się, że to szczyt techniki jednak podpięta tania używana końcówka mocy Rotel RMB 985 Mk II pokazała, że da się lepiej i jest to słyszalne. Nie sądze, aby najdroższe amplitunery potrafiły naprawdę dobrze zagrać ( sam mam onkyo 905 i myślałem że to gra fajnie do czasu jak nie zaczełem eksperymentować z końcówkami z resztą za radą kolegów z forum) chyba, że chodzi ci o wzmacniacze kina domowego ale tu ceny sa juz słone.

systemik dzielony Rotel RSP 1066 + RMB 1075. Dźwięk tego rozwiązania zdeklasował mocarne ważące 30-40kg "wzmaki". Dodam tylko, że opisywany tu Rotel nie jest żadnzm Hi-EnDem tylko podstawowa konfiguracja.

ha, ha, pisaliśmy jednocześnie :D

ha, ha, pisaliśmy jednocześnie :D

No to sobie juz ktos nie poslucha jak komornik zabral :-P

chyba, że chodzi ci o wzmacniacze kina domowego ale tu ceny sa juz słone.

Zerknij na moj wpis. wymienione urzadzenia to szczyt tych firm. choc pionek Ax10i jak dla mnie zagral lepiej w stereo od Denka PMA 1500. W bi-ampingu ma naprawde fajny twardy i dosc szybki basior. Kurna polskie znaki mi wcielo :-o

Sam kiedyś będę musiał poeksperymentować i wyrobić sobie własne zdanie. Ciągle mi chodzi po głowie następujący dylemat: czy konfiguracja procesor + końcówki mocy jest rzeczywiście LEPSZA od amplitunera czy też może ma poprostu INNE BRZMIENIE w którym Autor wpisu bardziej gustuje i w związku z tym bardziej Mu się ono podoba.

I takie małe pytanie: w konfiguracji 5.1 - czy to miałaby być jedna 5-kanałowa końcówka mocy, czy też 5 oddzielnych końcówek mono?

Jest rzeczywiście lepsza....wynika to w pomiarach z wyższego odstępu S/N, wyższej dynamiki, wyższego współczynnika tłumienia, bardziej rozbudowanego zasilania, oddzielenia pre od końcówki itp. - w odsłuchu to wszystko jest wyraźnie słyszalne.

5 końcówek mono w jednej obudowie ma np. mój Primare A 30.5 - nigdy nie brakuje mu pary w momentach, gdzie amplituner by kapitulował gubiąc się.....czy to lepiej niż jedno duże trafo ? - tak - lepsza separacja kanałów - dodatkowy plus, jak i idealnie równa moc niezależnie od obciążenia - 2 kanałów czy 5-ciu. Nie znaczy to, że końcówka mocy z jednym dużym trafem to kaszana.

Ponawiam pytanie: w konfiguracji 5.1 - czy to miałaby być jedna 5-kanałowa końcówka mocy, czy też 5 oddzielnych końcówek mono?

Rozwiązanie z 5 lub 7 monoblokami to była by rewelacja - niestety bardzo kosztowna. Nawet zasilenie frontów z lepszej końcówki dwukanałowej a centrala i kolumn surround z innej daje realnie lepszy dźwięk. W tak rozbudowanych konfiguracjach zawsze decydującym czynnikiem jest kwota jaką możemy przeznaczyć na taki system. No i posiadane pomieszczenie bo nie ma co "jeździć limuzyną po wiejskich drogach".

Rozwiązanie z 5 lub 7 monoblokami to była by rewelacja - niestety bardzo kosztowna.

Plus głośniki adekwatnej jakości (= adekwatnej ceny). Czyli wkraczamy w obszary ekstrawagancji.

Plus głośniki adekwatnej jakości (= adekwatnej ceny). Czyli wkraczamy w obszary ekstrawagancji.

To była odpowiedź raczej w temacie co można osiągnąć i jaką drogą zmierzać w celu uzyskania najlepszych rezultatów. Natomiast patrząc realnie na budżet, który posiada założyciel wątku wystarczy pozostać przy rozwiązaniu procesor + 5 kanałowa końcówka mocy. I życzyć miłych chwil spędzonych przy oglądaniu filmów i słuchaniu muzyki na dość wysokim poziomie.

Sam kiedyś będę musiał poeksperymentować i wyrobić sobie własne zdanie. Ciągle mi chodzi po głowie następujący dylemat: czy konfiguracja procesor + końcówki mocy jest rzeczywiście LEPSZA od amplitunera czy też może ma poprostu INNE BRZMIENIE w którym Autor wpisu bardziej gustuje i w związku z tym bardziej Mu się ono podoba.

I takie małe pytanie: w konfiguracji 5.1 - czy to miałaby być jedna 5-kanałowa końcówka mocy, czy też 5 oddzielnych końcówek mono?

Nie ma innego brzmienia. Po prostu ma lepsze parametry. Np szum przy oddzielnych urządzeniach jest mniejszy.

Zobacz test w Audio kilkuletniej obecnie wielokanałowej końcówki Anthem P5:

Ukryta Zawartość

Takich parametrów jak DF=400, SNR=100dB, Dynamika=127dB nie powstydziłby się żaden wzmacniacz stereo. Przynajmniej 90% modeli wzmacniaczy stereo ma gorsze.

Ukryta Zawartość

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Gość Gość

(Konto usunięte)

Dziękuję Mczaj. To są argumenty merytoryczne, w przeciwieństwie do tego, co napisał Darex 1973.

Pytanie tylko czy nie wpadamy już aby w obszar Hi-Endu. Sam piszesz o "parametrach mierzalnych". Można to zrozumieć, że różnice (poprawa jakości) są do wychwycenia tylko na przyrządach laboratoryjnych. Gołym uchem już nie da rady cokolwiek zauważyć. Coś podobnego jak niekończące się w innych wątkach dysputy czy kable mają jakikolwiek wpływ na jakość dźwięku, czy też bynajmniej.

Amplitunery też mogą mieć całkiem ładną moc, np. mój ma 7 x 100 przy wszystkich kanałach wysterowanych. Czy coś w nim zostało potraktowane po macoszemu - pozostawiam ocenie innych, którzy się na takich sprawach znają lepiej ode mnie.

A cóż to za określenie czy nie wpadamy w obszar Hi-Endu? To nie wolno? Myślałem że warto.

Różnice są słyszalne od razu i dobitnie. To nie jest na zasadzie słyszenia kabli. To że amplituner ma 7x100W to nic nie znaczy. Mój Onkyo 905 ma 7x220W. I całkiem poważnie mówię że dołożenie mu HK990 który ma 2x200W przy 8ohm bardzo , ale to bardzo poprawiło dżwięk.

Też po zakupie Onkyo 905 myślałem że to szczyt szczęścia. Po dwóch latach wiem że źle nie jest. Że to już jest wysoki poziom w kinie domowym, ale kupując następcę kupiłbym całkiem co innego. Właśnie dobry procesor i wydajne końcówki mocy. Końcówki mogą być używane, mogą być nawet bardzo leciwe, ale szukałbym topowych, z dużą wydajnością prądową.

Oczywiście kolega kupi jak uważa, natomiast spodziewam się że po paru latach dojdzie do podobnego wniosku jak ja.

A cóż to za określenie czy nie wpadamy w obszar Hi-Endu? To nie wolno?

Wolno. Pytanie tylko czy jest sens. Od dawna uważam, że inwestować w jakość jest warto do momentu, gdy każda dodatkowa złotówka (dolar, euro) dają zauważalną poprawę brzmienia. Dalej zaczyna się cyzelowanie parametrów o tysiączne ułamki procenta. Każdy taki przyrost kosztuje astronomiczną kasę, a efekt jest rozpoznawalny wyłącznie na przyrządach laboratoryjnych. Ucho najbardziej wytrawnego słuchacza nie jest już w stanie tego wychwycić. Dlatego postrzegam Hi-End jako li tylko drenowanie portfeli i kont bankowych poprzez żerowanie na świadomie kreowanym snobiźmie.

Gość Gość

(Konto usunięte)

Wolno. Pytanie tylko czy jest sens. Od dawna uważam, że inwestować w jakość jest warto do momentu, gdy każda dodatkowa złotówka (dolar, euro) dają zauważalną poprawę brzmienia. Dalej zaczyna się cyzelowanie parametrów o tysiączne ułamki procenta. Każdy taki przyrost kosztuje astronomiczną kasę, a efekt jest rozpoznawalny wyłącznie na przyrządach laboratoryjnych. Ucho najbardziej wytrawnego słuchacza nie jest już w stanie tego wychwycić. Dlatego postrzegam Hi-End jako li tylko drenowanie portfeli i kont bankowych poprzez żerowanie na świadomie kreowanym snobiźmie.

Bobcat, przepraszam ale, czytaj ze zrozumieniem to, co nie tylko ja napisałem.

Dołożenie do amplitunera z bardzo dobrym pre(jak jest w przypadku Onkyo 905) dodatkowej, dobrej jakości końcówki mocy, lub nawet bardzo dobrego wzmaka, poprawia dźwięk bardzo wyraźnie i słyszalnie. To nie są efekty słyszalne w warunkach labolatoryjnych(jak to nazywasz), ale to jest całkowicie inna jakość odbioru. Zastosowanie odrębnego procesora i końcówek mocy da jeszcze lepszy efekt. Oczywiście bardzo ważne są użyte głośniki i prawidłowo zoraganizowane pomieszczenie kina domowego. Ale jak ktoś chce wydać na sam amp 8tzł, to spodziewam się że za kolumny, jeśli sa nowe wydał sporo więcej. Inaczej oczywiście ta zabawa nie ma sensu. Ale tutaj rozmawiamy na razie o samym wzmocnieniu, bo takie też było zapytanie.

Takich parametrów jak DF=400, SNR=100dB, Dynamika=127dB nie powstydziłby się żaden wzmacniacz stereo. Przynajmniej 90% modeli wzmacniaczy stereo ma gorsze.

Powiedziałbym inaczej - zintegrowanego wzmacniacza stereo z takimi parametrami nie ma chyba żadnego, a koncówki stereo możnaby policzyć na palcach jednej ręki, i to raczej drwala

@ HQ150

To może inaczej. Ile procent dodatkowej kasy warto jest wydać aby uzyskać 1% przyrostu jakości. Przecież klocki z segmentu zwanego umownie Hi-Fi już grają bardzo dobrze, niektóre z nich wspaniale. Czy jest sens kupować sprzęt 2x droższy tylko dlatego, że gra on jeszcze (trochę) lepiej?

@ HQ150

To może inaczej. Ile procent dodatkowej kasy warto jest wydać aby uzyskać 1% przyrostu jakości. Przecież klocki z segmentu zwanego umownie Hi-Fi już grają bardzo dobrze, niektóre z nich wspaniale. Czy jest sens kupować sprzęt 2x droższy tylko dlatego, że gra on jeszcze (trochę) lepiej?

W przypadku, który tu omawiamy skok jest widoczny i to bardzo duży dlatego też zainwestowanie kwoty 8 tys. zł w procek + końcówki zamiast amplitunera jest rozwiązaniem optymalnym. Przeskok z amplitunera nawet najlepszego daję wyraźne różnice (nie jakieś laboratoryjne)co świadczy o słabościach amplitunerów. W tym konkretnym przypadku nie mówimy o dokładaniu pieniędzy do lepszej jakości a o alternatywie w tej samej cenie. Zresztą kilka osób piszę ci to już któryś raz w tym wątku.

Gość Gość

(Konto usunięte)

W przypadku, który tu omawiamy skok jest widoczny i to bardzo duży dlatego też zainwestowanie kwoty 8 tys. zł w procek + końcówki zamiast amplitunera jest rozwiązaniem optymalnym. Przeskok z amplitunera nawet najlepszego daję wyraźne różnice (nie jakieś laboratoryjne)co świadczy o słabościach amplitunerów. W tym konkretnym przypadku nie mówimy o dokładaniu pieniędzy do lepszej jakości a o alternatywie w tej samej cenie. Zresztą kilka osób piszę ci to już któryś raz w tym wątku.

Nic dodawać już nie muszę. Bobcat czytaj posty ze zrozumieniem. Szukamy tu jak najlepszego wydatkowania kwoty około 8kzł.

Może taki secik:

Ukryta Zawartość

oraz:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Może taki secik:

Ukryta Zawartość

oraz:

Ukryta Zawartość

No jeśli założymy, że jako procek będzie robić dobry amplituner a końcówka będzie dwukanałowa to myślę, że możemy zacząć mnożyć ilość różnych dostępnych kombinacji.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.