Skocz do zawartości
IGNORED

Nowy amplituner do 8000 PLN

Qawel

Rekomendowane odpowiedzi

Potrzebuję porady, aktualnie mam kolumny Wharfedale Evo 2 – 30 (EVO2-30 - 2 szt., EVO-10 - 2 szt., EVO2-CENTER - 1 szt.) i chciałby kupić nowy amplituner do tej pory miałem z tym zestawem dwa aplitunery. Pierwszy DENON AVR 1930 niestety grał bardzo słabo z tymi kolumnami po zmianie na ONKYO TX-NR807 było bardzo zadowolony z dzwięku. Niestety po 19 miesiącach użytkowania amplituner przestał działać brak dźwięku na kolumnach, okazało się że została uszkodzona płyta główna. Szukając informacji w intrenecie co może być przyczyną uszkodzenie trafiłem na ciekawe wątki takich użytkowników takich jak ja jest całkiem spora grup. Amplituner ONKYO okazał się bublem. Więc po historii z ONKYO zostałem zmuszony do poszukiwania nowego amplitunera i przy tej okazji chciałbym rozbudować system o subwoofer i zmienić przewody (mam QED X-TUBE XT 350) .

Budżet do 8000 PLN amplituner, 2000 PLN subwoofer.

Słucham rock, jazz - 30%, koncert na dvd, blu-ray - 20%, filmy - 50%.

Pokój 20m2 w bloku .

Rozważam zakup:

DENON AVR-3312

NAD 747

HARMAN/KARDON AVR 660

A może ktoś poleci coś ciekawszego z góry dziękuje za wszystkie propozycje .

https://www.audiostereo.pl/topic/91905-nowy-amplituner-do-8000-pln/

Amplituner ONKYO okazał się bublem

W sumie skłaniałbym się do tego co napisał Tadeo, ewentualnie jeszcze wziąłbym pod rozwagę sprzęt od Cambridge Audio model Azur 650R. Ale dziwi mnie to, że ten onkyo tak ci padł ? Ja trochę sprzedałem tych amplitunerów, sam używałem 605-tki, mam teraz 5007 i wszystko działa, a od moich klientów żaden nie wrócił. W ogóle nie wiem o jaką płytę główną chodzi ?? tam faktycznie jest płyta HDMI, która lubi się zagotować, dlatego na tych amplitunerach nie wskazane jest ustawianie odtwarzaczy czy innych urządzeń, ani też wstawiać je w szafki uniemożliwiając w ten sposób prawidłowe odprowadzanie ciepła i przepływ powietrza. Fakt - Onkyo jest wrażliwe w tym zakresie i na każdej sztuce jest naklejka na górnej pokrywie, informująca o tym, żeby nie zakrywać tych otworów. No i jeszcze podłączanie przewodów HDMI, kiedy sprzęt działa - port HDMI nie jest "Hot Swap" i można go w ten sposób uwalić.

Za 8k zł możesz ściągnąć procesor Emotiva z 5 kanałową końcówką mocy lub zakupić coś z wyprzedaży Anthema. Naprawdę 8k zł za amplituner to niepozrozumienie. W kwocie do 10000zł można już mieć sprzęt uniwersalny, który gra dobrze w kinie i stereo.

NAD jest ok ale jest bardzo słaby.Jak do kina domowego zbyt słaby.W pokoju 24m gra na 75% i jest odpowiednio głośny ale to jest wyrzynka.Zeby był dobry efekt na filmach potrzebny jest pewnien zapas mocy którego tu brak niestety - bo zapowiadał sie super.

2 tygodnie temu kolega dzwoni ze wypozyczył go na odsłuch do domu i ze kręci pokrętłem od głośności i gra głosniej ale minimalnie - myslał ze jest zepsuty ale niestety NAD 747 taki jest.Nawet na oficjalnej stronie NAD ktos wpisał taką uwagę.

Polecił bym jednak Cambridge Audio 650R .

Zapomnij o Denonie i onkyo.

Ewentualnie cos Yamahy.

dlatego na tych amplitunerach nie wskazane jest ustawianie odtwarzaczy czy innych urządzeń, ani też wstawiać je w szafki uniemożliwiając w ten sposób prawidłowe odprowadzanie ciepła i przepływ powietrza

Faktycznie amplituner ONKYO był zamontowany w półce przez okres 12 miesięcy + na nim stał dekoder telewizji n. Być może to miało bardzo duży wpływ na uszkodzenie aplitunera kiedyś nawet zastanawiałem się na zamontowanie w półce wiatraka ze względu na wysoką temperaturę.

NAD jest ok ale jest bardzo słaby.Jak do kina domowego zbyt słaby.W pokoju 24m gra na 75% i jest odpowiednio głośny ale to jest wyrzynka.Zeby był dobry efekt na filmach potrzebny jest pewnien zapas mocy którego tu brak niestety - bo zapowiadał sie super.

2 tygodnie temu kolega dzwoni ze wypozyczył go na odsłuch do domu i ze kręci pokrętłem od głośności i gra głosniej ale minimalnie - myslał ze jest zepsuty ale niestety NAD 747 taki jest.Nawet na oficjalnej stronie NAD ktos wpisał taką uwagę.

Polecił bym jednak Cambridge Audio 650R .

Zapomnij o Denonie i onkyo.

Ewentualnie cos Yamahy.

Zastanawiałem się nad Yamaha RX-A 1010 ale mam pewne wątpliwości czy będę zadowolony z tego amplitunera. Wyższe model muszę odrzucić ze względu na wymiar zbyt duża głębokość max. 440 cm

Za 8k zł możesz ściągnąć procesor Emotiva z 5 kanałową końcówką mocy lub zakupić coś z wyprzedaży Anthema. Naprawdę 8k zł za amplituner to niepozrozumienie. W kwocie do 10000zł można już mieć sprzęt uniwersalny, który gra dobrze w kinie i stereo.

Czy możesz mi podać namiar na Anthema z góry dziękuje.

Procesory:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Amplituner:

Ukryta Zawartość

Weź jeszcze pod uwagę amplitunery Rotel.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Potrzebuję porady, aktualnie mam kolumny Wharfedale Evo 2 – 30 (EVO2-30 - 2 szt., EVO-10 - 2 szt., EVO2-CENTER - 1 szt.) i chciałby kupić nowy amplituner do tej pory miałem z tym zestawem dwa aplitunery. Pierwszy DENON AVR 1930 niestety grał bardzo słabo z tymi kolumnami po zmianie na ONKYO TX-NR807 było bardzo zadowolony z dzwięku. Niestety po 19 miesiącach użytkowania amplituner przestał działać brak dźwięku na kolumnach, okazało się że została uszkodzona płyta główna.

Zobacz do środka, czy może nie masz uszkodzonych kondensatorów elektrolitycznych. Widziałem tak uszkodzone onkyo. Albo np przekaźniki. Wymiana uszkodzonych to parę chwil i można niskim kosztem uratować sprzęt. Co innego jak padł jakiś scalak - domowym sposobem nie uratujesz. Np w onkyo 606 notorycznie padały hdmi - wystarczyło wymienić kilka kondensatorów na tym module.

Audiophools - goo.gl/NJkF8

Witaj,

zdecydowanie polecam jeden z modeli amplitunerów ARCAM, chyba najlepszym rozwiązaniem byłby najnowszy AVR360. Do Twojego zestawu kolumn natomiast proponuję subwoofer REL T5, który także świetnie poradzi sobie w muzyce i koncertach.

Zapraszam na odsłuchy, w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Święte słowa

Teza mocno dyskusyjna. Wytworzył się jakiś niezrozumiały konwenans jakoby wypadało mieć procesor plus końcówki mocy (nawet gdyby miały to być wysłużone rzęchy już nie z drugiej, ale z n-tej ręki) gdyż amplituner jest (w opinii niektórych) postrzegany jako rozwiązanie mniej eleganckie. Nigdy nie udało mi się usłyszeć racjonalnych, merytorycznych argumentów na poparcie takiej tezy.

To niech któryś z Was wskaże taki zestaw końcówka+procesor za 8 tys nowy ze sklepu :)

Emotiva

Teza mocno dyskusyjna. Wytworzył się jakiś niezrozumiały konwenans jakoby wypadało mieć procesor plus końcówki mocy (nawet gdyby miały to być wysłużone rzęchy już nie z drugiej, ale z n-tej ręki) gdyż amplituner jest (w opinii niektórych) postrzegany jako rozwiązanie mniej eleganckie. Nigdy nie udało mi się usłyszeć racjonalnych, merytorycznych argumentów na poparcie takiej tezy.

Oddzielenie końcówek mocy od procesora daje lepsze efekty i chyba nie trzeba tego ci udawadniać to jest oczywiste.

To niech któryś z Was wskaże taki zestaw końcówka+procesor za 8 tys nowy ze sklepu :)

Dokładnie 8 tys kosztuje w polpaku Anthem Avm 30 plus końcówka P5 (cena promocyjna w zestawie)i wspomniana Emotiva poniżej 8 tysięcy więc można kupic jak widzisz.

Powiem krótko. U kogo raz zagości system dzielony, ten nigdy nie wróci do amplitunera.

Nie mam nic przeciwko zakupowi amplitunera do typowego domowego zestawu gdzie liczą się funkcje itp. Ale naprawdę nie warto wydawać na ten cel więcej jak 4-5k zł.

P.S. Każdemu dysponującemu kwotą 8-10k zł polecam rozwiązanie dzielone bo różnica między nim a nawet najlepszymi amplitunerami jest wyraźna.

Dokładnie 8 tys kosztuje w polpaku Anthem Avm 30 plus końcówka P5 (cena promocyjna w zestawie)i wspomniana Emotiva poniżej 8 tysięcy więc można kupic jak widzisz.

OK, jedna oferta promocyjna Anthema, trochę mało. Ale faktycznie ciekawy zestawik.

Emotiva - niby można kupić, ale nie każdy lubi tę formę zakupu.

OK, jedna oferta promocyjna Anthema, trochę mało. Ale faktycznie ciekawy zestawik.

Emotiva - niby można kupić, ale nie każdy lubi tę formę zakupu.

Ehh troszkę poszperać na stronie naszych dystrybutorów i coś się znajdzie. W tym Polpaku mają jeszcze dobrze wyglądające końcówki AMC. Audioklan ma na wyprzedaży Krell'a. Także szukać, szukać i jeszcze raz szukać ;-)

Gość Gość

(Konto usunięte)

Z własnego doświadczenia. Mam Onkyo 905. Kupiłem nowy dwa lata temu za 3800zł. Ale trzeba pamiętać że był wyceniony na 2000eu. Więc wiem jak brzmi naprawdę dobry amplituner. Dzisiejsze konstrukcje w tym budżecie( mówię o kwocie 8tzł) nie są dużo lepsze, tylko mają więcej funkcji. Ostatnio dołozyłem na wzmocnienie frontów HK990. I wiem jaką różnicę dzięki temu da się uzyskać. A to tylko końcówka na jedną parę kolumn.

Procesor warto kupić nowy. Ale końcówki mocy myślę że spokojnie można wśród używek poszukać.

Emotiva

Oddzielenie końcówek mocy od procesora daje lepsze efekty i chyba nie trzeba tego ci udawadniać to jest oczywiste.

Szukałem na stronie POLPAK i nie znalazłem w cenie 8000 PLN zestawu Anthem Avm 30 plus końcówka P5. Czy możesz podać link.

Ehh troszkę poszperać na stronie naszych dystrybutorów i coś się znajdzie. W tym Polpaku mają jeszcze dobrze wyglądające końcówki AMC. Audioklan ma na wyprzedaży Krell'a. Także szukać, szukać i jeszcze raz szukać ;-)

Stempel, ten krell to sama końcówka zamyka budżet 8 tys.

Ja też jestem zwolennikiem osobnych końcówek, natomiast nie można przedstawiać jako alternatywy w cenie 8 tys zestawu proc+końcówka, bo takich rzeczy po prostu nie ma - nowych ze sklepu.

Jeśli mowimy o jakimś minimalnym przedziale cenowym to raczej byłoby 12-15 tys a to już sporo więcej.

"Emotiva" - to ostatnio jakieś magiczne hasło, sęk w tym, że niedostępna w Polsce a ja np. nie kupię czegoś na własną rękę z USA, po prostu lubię pójść do sklepu, pomacać, pooglądać, potargować się i kupić, a nie liczyć że wszystko bedzie OK, bo jakby coś np. nie działało i miałbym to z powrotem so stanów odsyłać na gwarancji, to bym się chyba załamał.

Poza tym co by o niej nie powiedzieć, to nie jest to sprawdzony u nas sprzęt. Ma go Darekdz, procesor strasznie zachwalał, po czym jednak okazało się, że anthem go bija na głowę itp.

W cenie 8-10 tys pomyślałbym o ampli z dobrym pre-out i końcówką 3-kanałową, takowe są na rynku tylko dwie wg mojej wiedzy - Atoll i Anthem, ten drugi trochę drogi.

Faktycznie amplituner ONKYO był zamontowany w półce przez okres 12 miesięcy + na nim stał dekoder telewizji n. Być może to miało bardzo duży wpływ na uszkodzenie aplitunera kiedyś nawet zastanawiałem się na zamontowanie w półce wiatraka ze względu na wysoką temperaturę.

Zgodnie z tym co pisało w instrukcji Yamaha, nad ampli powinno być kilkadziesiąt centymetrów wolnej przestrzeni (nie zdziwiłbym się gdyby w instrukcji tego ONKYO pisało to samo). Nie pamiętam dokładnie ile, ale wiem że byłem zdziwiony że tak sporo (minimum 26 ... może więcej). Na dobrą sprawę przy nieprawidłowym użytkowaniu uwalisz każdy ampli. Aha ... ustawienie selektora impedancji na 4-6Ohm sprawia że ampli się mniej grzeje ... tak miałem w przypadku Yamaha.

Argumentacja w stylu "to jest lepsze, dlatego że JEST lepsze i nie trzeba tego udowadniać" jest mało przekonująca. Może dla Ciebie są to sprawy oczywiste, ale nie wszyscy muszą podzielać tę szkołę myślenia.

Argumenty za proc+końcówka:

- procesor ma osobne zasilanie i dedykowane obwody przedwzmacniacza nie potraktowane po macoszemu jak w większości amplitunerów.

- w końcówce same końcówki mocy właśnie są potraktowane poważniej, nie są upchane w liczbie 7-miu czy 9-ciu na jednym niewielkim radiatorze, tylko (w tych lepszych) każdy kanał ma własne kondensatory zasilające, osobny radiator, 2-4 pary tranzystorów itp.

- końcówka mocy najczęściej ma mierzalne parametry znacznie lepsze - wysoka moc przy wszystkich wysterowanych kanałach, wysoki współczynnik tłumienia, niskie szumy itp.

- taka końcówka ma szansę zagrać jak dobry/bardzo dobry wzmacniacz stereo, co przy ampli jest trudne/niemożliwe.

- o wydajności takiej końcówki (brak kompresji w kulminacyjnych scenach, swoboda w oddawaniu skoków dynamiki, klarowność dźwięku) nie wspomnę.

Nie można też oczywiście popadać ze skrajności w skrajność, tzn. urządzenie nie jest świetne tylko dlatego że się nazywa "końcówka mocy". Tak jak w przypadku wzmacniaczy stereo - są lepsze i gorsze, przy czym końcówka jest lepiej przygotowana żeby być tą lepszą, podobnie jak samochód z 3-litrowym silnikiem V6 ma większe szanse niż ten z czterocylindrowym 1.6

Nad T747 słaby ? Przecież w pomiarach daje on prawie 2 razy tyle mocy co ma w papierach...każdy amplituner trzeba mocno rozkręcić by zagrał w miarę głośno - taką mają regulację głośności. 747 jest przestarzały już nieco, ale dźwiękowo raczej powinien są mocno bronić w stosunku do konkurencji....pod względem funkcji jest z tyłu niestety....w cenach promocyjnych - 4999 zł z blu-rayem Nad-a jest dość ciekawą propozycją pomimo wszystko, a może jeszcze z tej ceny da się coś urwać, bo taka promocja jest wszędzie.....

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - 5 razy 102 W przy 8 ohmach to b.dobry wynik.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję Mczaj. To są argumenty merytoryczne, w przeciwieństwie do tego, co napisał Darex 1973.

Pytanie tylko czy nie wpadamy już aby w obszar Hi-Endu. Sam piszesz o "parametrach mierzalnych". Można to zrozumieć, że różnice (poprawa jakości) są do wychwycenia tylko na przyrządach laboratoryjnych. Gołym uchem już nie da rady cokolwiek zauważyć. Coś podobnego jak niekończące się w innych wątkach dysputy czy kable mają jakikolwiek wpływ na jakość dźwięku, czy też bynajmniej.

Amplitunery też mogą mieć całkiem ładną moc, np. mój ma 7 x 100 przy wszystkich kanałach wysterowanych. Czy coś w nim zostało potraktowane po macoszemu - pozostawiam ocenie innych, którzy się na takich sprawach znają lepiej ode mnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.