Skocz do zawartości
IGNORED

PhonoBox vs Q-audio Darkula?

kook

Rekomendowane odpowiedzi

Hej,

Swoje poszukiwania niedrogiego phonostage'a zawezilem do dwoch propozycji:

- Project PhonoBox (350 nowy, ok. 300 uzywany)

- Q-audio Darkula (wersja podstawowa, troche drozej anizeli PhonoBox)

Zalezy mi na opiniach o tych preampach, najlepiej od osob, ktore sluchaly obu produktow, ale nie tylko. Najbardziej zalezy mi na glosach uzytkownikow Q-audio. Mysle, ze Darkul tez chetnie poczyta.

Kupic musze w ciemno, niestety w Toruniu niczego nie odslucham, na specjalny wyjazd czasu nie mam, zreszta i tak nie moglbym wziaz calego swojego sprzetu.

Gramofon Dual CS-2235Q (na razie wkladka Duala LMS-238, pewnie zmienie na jakiegos Ortofona ze sredniej polki). Reszta toru w 'O mnie'.

https://www.audiostereo.pl/topic/9190-phonobox-vs-q-audio-darkula/
Gość vasa

(Konto usunięte)

Nie miałem okazji porównać Ph-B. z Q-audio w bezpośrednich odsłuchach ale.......

Było tak, słuchałem Projecta, Ph-B i Ri-audio i bez dwóch zdań ten ostatni podobał mi się najbardziej. W kolejnej odsłonie porównywałem Ri-audio z Q-audio (wersja podstawowa MM) i grały podobnie, wobec czego zamówiłem model MM, MC z zasilaniem bateryjnym Q-audio (żre baterie jak oszalały :-/.

Różnice to detaliczność i stereofonia. Q-audio jest świetnym przedwzmacniaczem i mam wrażenie, że będzie u mnie grał jeszcze długo.

Gdybym miał wybierać jeszcze raz nie wachałbym się ani chwili.

No i wyszedł tekst reklamowy, ale prawdziwy :)

Gość vasa

(Konto usunięte)

Komplet 2x9V wystarcza na ok 10-12h grania. Wyłącznik jest, bez niego zdycha w ciągu dnia. Problem rozwiążę wstawiając akumulatorki+ładowarka i będzie OK. A swoją drogą Leszek ma podobne ustrojstwo i gra na komplecie baterii pół roku, ciekawe. Mimo wszystko dalej uważam, że warto.

• Redaktorzy

Dla mnie Qaudio. Porównywałem z ProJectem i Ri Audio, i stary Dracul wygrał... Mam wersje uniwersalną, o takim dość pośrednim poziomie wzmocnienia, którą jednak do niskopoziomowego MC muszę dopalać transformatorem. Bardzo dobry dźwięk w moim systemie.

Mam RiAudio PH-1 MM/MC i "samodopasowujące" QAudio z zasilaniem bateryjnym.

Są to różne brzmieniowo urządzenia. Jeśli szukasz w dźwięku ciepła i gotów jesteś dla niego poświęcić nieco szczegółowości, to RiAudio. QAudio gra bardziej detalicznie i neutralnie. Jest też lepiej dopasowane do napięcia mojej wkładki (MC 2mV).

kook - Darcul ma tez normalne phonostaga'e - nie musisz kupowac bateryjnego :) kupowanie bateryjnego po to zeby wynalesc sposob na podlaczenie tego do pradu jest pomyslem dosc ... oryginalnym :)))

Nie narzekam na zasilanie baretyjne. Stosuję baterie alkaliczne, graja jak oceniam kilkadziesiąt godzin. Zauważyłem, że phono QAudio potrzebuje każdorazowo ok. godziny czasu na rozgrzewkę. Są też dostępne 9V akumulatory, planuję je kupić.

Zdecydowanie polecam preamp Darkula,za te pieniądze nie znajdziesz lepszego.Ja i mój kolega używamy preampa kolega przerabiał na zasilanie bat. i jest jeszcze lepiej -lepsza przestrzeń ,scena stereo,mniej przydźwieku lepsza dynamika.

Q-Audio

Weeeelcooome druzja!

Z tymi bateriami to faktycznie jest upierdliwe ale przynajmniej nie ma brumienia sieci....

A Leszek ma akumulatory a nie baterie....

Wlasnie mecze kota z zasilaniem akumulatorowym + ogniwa sloneczne..drogie g.. ale gra!

Duze wzmocnienia wymagaja pewnych zabiegow...a te cholerne wkladki w sczegolnosci mc maja rozne poziomy przy roznym obciazeniu...

A te 2 akumalatory ważą chyba z kilogram! ;o)Po ok 7 m-cach padły,po ponownym naładowaniu wszystko OK.Podobnież nie były sformatowane(?)Darkul jak coś pokiełbasiłem to mnie popraw ;o)Chassis mam jaki chciałem(prawie) ;o) gra to dobrze,co tu zmieniać,jestem zadowolony.Jedyna zmiana w przyszłyn roku: wymiana TT-oczekuję propozycji ;o)

Witam !

Darkul jest nadwyraz gorąca prośba. Czy mogłbyś laikowi (by nie powiedzieć ignorantowi) czyli mnie , a może i innym wyjaśnić owe symetryczne zasilanie (+/-). Rozwiń proszę temat , może jakiś rysunek z tym podłączeniem w środku. Czy tego typu zasilanie dotyczy tylko Twego rozwiązania czy da się zastosować powszechnie w pre zasilanych bateryjnie?. W moim przypadku stosuję 5x 4,5 V w szeregu i jest bardzo dobrze. Pewnie zależy to od stosowanego układu. Czy tak ?. Dzięki i pozdrawiam serdecznie.

prosze

[obrazekLUKASZ-140643_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

darkul->Ciekawa wiadomosc o nowym ukladzie scalonym do wzmacniaczy sluchawkowych:

Ukryta Zawartość

Detale:

Ukryta Zawartość

Co sadzisz? Hi-End wzmacniacze sluchawkowe dla wszystkich?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

darkul -> to i ja pomęczę Cię trochę, jeśli można.

Składam właśnie (oj, długo składam) V.S.P.S. z zasilaniem z akumulatorów żelowych +/- 12 V, tak jak na Twoim rysunku. Rozwiązanie to nigdy nie budziło u mnie żadnych wątpliwości. Natomiast elektrolity, hmm... nie bardzo rozumiem, czyżby były w stanie odpowiedzieć na zapotrzebowanie prądowe (zresztą śmieszne w przypadku preampa gramofonowego) szybciej niż akumulator? A te nanówki to po co (bo to chyba nF)? No chyba, że to tylko taki rysunek, przedstawiający fragment już istniejącego układu, wtedy rozumiem.

Pozdrawiam

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.