Skocz do zawartości
IGNORED

Telefon z możliwością odtwarzania lossless + Słuchawki

fabularasa

Rekomendowane odpowiedzi

W chwili obecnej mam Samsung Wave II i jak dla mnie odtwarzacz tam zainstalowany to totalnie nieporozumienie. Do listy odtwarzanych plików dodaje sygnały dzwonków, nie ma możliwości sortowania playlisty. Dźwięk bardziej podobał mi się starym SE z serii k7xxi. Słuchawki to AKG K 430.

Plusem dla Samsunga jest możliwość odtwarzania plików AAC 400kbps.

Szukam telefonu który obsługiwałby co najmniej AAC 400kbps, oczywiście najlepiej lossless. Słuchawki to może GRADO SR 80i?

Poproszę o propozycje i ewentualne sugestie.

Może to być sprzęt używany wartości ok 1000 zł.

Kup sobie Samsunga Galay S, zmień w nim soft przez Odina, który pozwala na zainstalowanie Voodoo Control (np. używany przeze mnie DarkyROM XXJVS Base).

Program Voodoo Control pozwala na przemienienie się telefonu w wzmacniacz słuchawkowy gdzie można zmieniać głośność na słuchawkach od -57db do +5db i przy moich Sennheiserach HD 380 przy ustawieniu -15db robi się na tyle głośno, że dalsze zwiększanie poziomu głośności nie ma sensu ze względu na uszkodzenie słuchu ;)

Do tego znacznie poprawia się jakość dźwięku na słuchawkach w porównaniu do oryginalnego odtwarzacza. Z marketu ściągniesz odtwarzacz PowerAMP (korektor, prostota obsługi, chyba najlepszy na androida), możesz w nim zaznaczyć konkretne foldery, w których znajdują się właściwe mp3, ściągnie okładki albumów jeżeli zajdzie taka potrzeba, ogólnie pełen wypas. Co ciekawe, odtwarzałem nim płytę Metallici we FLACu - 24bit 96khz. ;)

Co do jakości dźwięku, posiadając Nuforce uDAC, stwierdzam, że Galaxy S gra na takim samym poziomie.

Podsumowując, jak dla mnie najlepszy dźwięk na rynku telefonów.

PowerAMP załatwi sprawę na dowolnym Androidzie. Pytanie co Ci po FLAC-ach jeśli wyjścia słuchawkowe w telefonach są po prostu kiepski, o ile na słuchawkach dołączonych do kompletu tego nie słychać to już na czymkolwiek lepszym wypadają fatalnie.

PowerAMP załatwi sprawę na dowolnym Androidzie. Pytanie co Ci po FLAC-ach jeśli wyjścia słuchawkowe w telefonach są po prostu kiepski, o ile na słuchawkach dołączonych do kompletu tego nie słychać to już na czymkolwiek lepszym wypadają fatalnie.

Jeśli słyszę różnicę pomiędzy MP3 256 a AAC 400kbps to mam nadzieję, że we flac'u ta różnica również będzie słyszalna, jeśli nie to pozostanę przy AAC.

No chyba, że jest jakiś telefon który poprawił tę wadę. Nie wiem jak to wygląda przy odtwarzaczach typu iPod, czy warto w to inwestować. Bo nie bardzo chce mi się nosić dwa gadżety.

Wyraźnie napisałem o modelu Galaxy S, wpisz Voodoo Control w google i zorientuj się dla jakich modeli jest on przeznaczony. Wiem, że na początku był przeznaczony tylko na modele Galaxy S, S2 i Taby, aczkolwiek z kolejnymi aktualizacjami grono telefonów, które mogą to wykorzystać się powiększa. ;)

AKG K420, dowolny tel z androidem, darmowy odtwarzacz meridian (odtwarza m4a - apple losseless, po otagowaniu utworow widoczne okladki plyt).

W chwili obecnej mam AKG K430 więc to chyba schodzenie niżej, raczej myślałem o takich modelach:

GRADO SR80

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

audio-technica ATH-ES7

Ukryta Zawartość

AKG K451

Ukryta Zawartość

AKG Q460

Ukryta Zawartość

audio-technica ATH-ES55

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

W chwili obecnej mam Samsung Wave II i jak dla mnie odtwarzacz tam zainstalowany to totalnie nieporozumienie. Do listy odtwarzanych plików dodaje sygnały dzwonków, nie ma możliwości sortowania playlisty. Dźwięk bardziej podobał mi się starym SE z serii k7xxi. Słuchawki to AKG K 430.

Plusem dla Samsunga jest możliwość odtwarzania plików AAC 400kbps.

Szukam telefonu który obsługiwałby co najmniej AAC 400kbps, oczywiście najlepiej lossless. Słuchawki to może GRADO SR 80i?

Poproszę o propozycje i ewentualne sugestie.

Może to być sprzęt używany wartości ok 1000 zł.

Sprawdzone telefony z porządnymi wyjściami : sony xperia ray, sony xperia neo v (różnią się głównie wielkością wyświetlacza, rzecz gustu/paluszkoów :). Spokojnie kupisz nowe w okolicy 1000 zł

soft odtwarzający : poweramp

słuchawki :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - świat jest większy i ciekawszy niz tylko senki, grado czy akagi.

Od siebie mogę polecić - pod warunkiem że telefon sony(ale zagrają z dowolnym innym, pod warunkiem użycia przejściówki zwierającej dodatkowy 4-ty kanał z masą) :

Ukryta Zawartość

Lubię AKG, na co dzień używam - oczywiście w domu - 240s(neutralne i w miarę przyjemne), ale "pchełki" AKG to jakieś nieporozumienie...żadnej przyjemności ze słuchania. Oczywiście - subiektywne odczucie.

Na te Sony live trafiłem całkiem przypadkiem - były dołączone w ramach promocji do xperii ray którą kupiłem żonce, podpiąłem z czystej ciekawości i z nastawieniem że "trzeba zobaczyć zanim się wyrzuci"...i pokarało mnie.

Cena nie gra, ani marka, coraz częściej się o tym przekonuję. Przetworniki grają, a w tych nowych soniaczach te są naprawdę niezłe. Mają w sobie coś z grania które kojarzę z "dużymi" beyerdynamicami - wrażenie bardzo, bardzo niskiego basu z niezłą kontrolą, nienachalny ale też niewycofany środek i lekko przesłodzona góra bez śladu zapiaszczenia.

Jak na zestaw telefon + armaturki...szokująco dobrze.

Jancio

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Of course, equalizers are an absolute heresy - so go ahead and burn me at the stake(Thorsten Loesch).

flac załatwi praktycznie dowolny smartfon, co do jakości muzy z tel. to też polecam SGS 1 +voodoo sound będzie dobrze jak nie bardzo dobrze.

Natomiast kompletnie nie czuje fascynacji PowerAmp-em, to najzwyczajniej w świecie kiepski jakościowo player, za to baaardzo wygodny i wybajerzony, jak stawiasz na jakość to zdecydowanie polecam NEUTRON player, jakościowo miażdży powerampa i inne playery androidowe, niestety nie jest tak wygodny i intuicyjny w obsłudze, do kompletu jakieś dobre słuchawki i "będzie Pan zadowolony"

A co myślicie o takim dodatku:

Ukryta Zawartość

Jeśli chodzi o słuchawki to na 99% będzie to audio-technica ATH-ES7 Największe z tych nie helikopterowych i prawdopodobnie w tym zakresie najlepsze.

Ukryta Zawartość

Najlepszą jakość dźwięku(soft + hardware) ma Iphone 4/4S, tuż za nim są Nokie z gamy "E" i "N", potem następuję przerwa i do gry wkraczają smartphony z stajni SE Xperia które grają nieźle, potem znów przerwa i cała masa smartphone'ów od innych dostawców czyli Samsung, HTC, LG itd. które brzmią bardzo podobnie, grają na średnim(dostatecznym poziomie).

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Mane zgoda, tylko że pewnie nie każdy chce się bawić w rootowanie telefonu i modowanie(i choć to nic trudnego to pewnie wielu to zniechęci). Ja w poście powyżej, napisałem swoje wrażenie w obcowaniu z fabrycznymi odtwarzaczami(a co za tym idzie romem), głównie odsłuchy robione na stockowych słuchawkach, i Senkach PX100.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Samsung Galaxy ma dac wolfsona i można sobie dograć voodoo sound wtedy jest rewelacja.

Gdzie można poczytać o tym jakie podzespoły dla audio są w danym telefonie?

Iphone 4/4S, tuż za nim są Nokie z gamy "E" i "N", potem następuję przerwa i do gry wkraczają smartphony z stajni SE Xperia

Czy na ich temat również można gdzieś poczytać, tj co chowają w środku, aby nie polegać jedynie na opinii?

Sporo wiedzy masz na XDA, poza tym najlepiej sprawdzić osobiście.

Kwestia wyboru telefon za 1000zł i rootowanie, czy telefon za 3000-4000 tys :)

Wszystko zależy od budżetu i przekonań, ja na przykład nie wyobrażam sobie wywalanie kasy w błoto napychając kabzę Apple, ale wiele osób nabiera się na ten marketing.

Chciałeś powiedzieć 2000-2500zł. Choć trzeba uważać przy kupnie bo na rynku sporo podróbek. Z kolei N9 kosztuję 1600-1900zł, czyli podobnie jak np. SGS2. Kwestia czy komuś pasuję ubogi market(choć zawsze można wgrać custom Andka 4.0), wszystko zależy od preferencji(pięta achillesowa Samsunga która mnie odstrasza to wykonanie, tanie plastiki, nie licząc serii Wave z Bada OS), jak dobrze powiedziałeś. ;)

Ps. Ja się właśnie rozglądam w segmencie do 4 cali(powyżej tego rozmiaru to dla mnie nieużyteczne cegły a nie smartphone'y), gdyż nie wiem czy pozostanę przy swoim Desire czy zamienię na coś innego.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.