Skocz do zawartości
IGNORED

jak zripować SACD przy pomocy PS3?

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

nie mam ochoty na robienie kolejnego doktoratu w necie.

Czy ktoś ripował płyty SACD przy pomocy SONY PS3 i może się szybko podzielić informacją jak to zrobić?

Z góry dzięki.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

https://www.audiostereo.pl/topic/91849-jak-zripowa%C4%87-sacd-przy-pomocy-ps3/

Jest cały wątek o tym na Computer Audiophile forum.

Sprawa nie jest prosta :)

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Jest cały wątek o tym na Computer Audiophile forum.

Sprawa nie jest prosta :)

Cholera, nie będę przecież drugi raz kupował materiału audio HD za który juz raz w postaci SACD zapłaciłem.

Pozdro

SACD rip was created using the following process:

1. The ISO image is created using sacd-ripper for PS3 version 0.21.

2. The Single Edit Master DSDIFF .dff file and cuesheet are extracted from the ISO using SACD_Extract.

3. The DSDIFF file are temporarily converted to PCM using Weiss Saracon 1.61-27 with 0db gain.

4. The DSDIFF files are converted to PCM using Weiss Saracon with a clipping-free gain.

5. The .wav file is trimmed by 53 samples and padded with 12 silent samples to remove the static click on each end.

6. The .wav file is splitted using the cuesheet and compressed to Flac in Foobar2000.

SACD-Ripper for PS3 ver. 0.21 -> DSDIFF .DFF Tracks -> Weiss Saracon 1.61-27 DSD to PCM Converter -> PCM 24/88.2

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A da się to zrobić jakoś inaczej niż przy pomocy PS3 ? Z tego co tu czytam to musi być to stara konsola, jeszcze w wersji FAT.

Jeszcze nie czytałem tych linków. Moja konsola pochodzi jeszcze z pierwszego dnia sprzedaży w Polsce. Czyli hardwareowo starsza już być nie może. Ale soft ma najnowszy czyli 4.10 o ile pamiętam.

To się nada?

EDIT: doczytałem ... nie nada się. Soft musi być max. do 3.55. Fuck.

Pozdro

LOL, pisałem, że nie jest lekko :)

Dlatego ja czekam na jakieś rozwiązanie dla białych ludzi. Chyba że ktoś wcześniej otworzy jakiś odpłatny serwis świadczący taką usługę.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Suma kontrolna pliku ISO jest zawsze taka sama, niezależnie kto ripował na PS3. Podobno w Necie jest dostępne ok. 500 zripowanych SACD. Pytanie za 100 punktów. Czy jeżeli ściągnę sobie tylko obrazy ISO płyt, które posiadam fizycznie, to jestem piratem? Czy takie podejście różni się od "serwisu ripującego za kasę"? No bo jak sobie zgram CD na serwer to wszystko chyba jest OK?

Jak masz płytę w domu to obraz jej w pliku nie jest piractwem.

"Oni rzekli: Panie, tu są dwa miecze. Odpowiedział im: Wystarczy." (Łk 22, 38)

"Lecz teraz - mówił dalej - kto ma trzos, niech go weźmie; tak samo torbę; a kto nie ma, niech sprzeda swój płaszcz i kupi miecz!" (Łk 22, 36)

3. The DSDIFF file are temporarily converted to PCM using Weiss Saracon 1.61-27 with 0db gain.

No to wszystko wiem, super działa.

Mam tylko pytanie: skąd mam wiedzieć czy oryginalnie pliki dff są 24/88, 24/96 czy może 24/192?

Jak rozumiem jesli są np 24/88, a ustawię w Weiss Sarconie opcję 24/192 to program dokona upsamplingu?

Pozdro

Soft można łatwo przywrócić do bazowej wersji konsoli. Generalnie możesz wyczyścić konsolę jak i na nowo zbudować system plików itd. z poziomu konsoli. Trzymasz palcem przycisk wł/wył konsoli, czekasz aż się wyłączy. Potem robisz to samo tylko po drugim sygnale dźwiękowym(krótkie bip bip) odpuszczasz palec i podłączasz pada do konsoli za pomocą kabla. Tu masz 6 opcji do wyboru. Ciebie będzie interesować opcja 2 lub 5, pamiętaj tylko że stracisz wszystko co masz na konsoli. Za zniszczenie konsoli także nie odpowiadam jeśli pójdzie coś nie tak. ;)

Odnośnie SACD, to tylko te modele mają możliwość ich odtwarzania: CECHBxx, CECHAxx, CECHCxx, CECHExx, to zobaczysz na odwrocie konsoli, lub poznasz to po tym że konsole mają 4 porty USB.

'Muzyka używana jest do kształtowania ludzkiego umysłu; może być mocna jak narkotyk, lecz o wiele niebezpieczniejsza, gdyż nikt nie traktuje poważnie manipulowania poprzez muzykę."

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.