Skocz do zawartości
IGNORED

Konflikt na komputerze blueconnect i orange free

Staszek_s

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

zakupiłem usługę Orange free z modemem USB. Usiłuję toto zainstalować na trzech komputerach, na których wcześniej korzystałem z blueconnect T-Mobile. No i zonk!

Instaluje się program orange free, ale nie widzi swojego modemu i nie potrafi go wyszukać, usiłuje się połączyć przez wewnętrzna kartę wifi komputera, a jak tę odłączę, po prostu pojawia sie komunikat, że nie ma w zasiegu żadnej sieci.

Jestem zirytowany, bo płacę za usługę, z której nie korzystam, przy okazji "zgłupiała" mi ikonka pokazująca połaczenia internetowe, bez wzgledu na rzeczywisty stan pokazuje brak zasięgu, no i jeszcz eorange skasowała mnie kilkanaście złotych za telefony na ich pomoc techniczną, która poległa zresztą.

Podsumowując:

- mam odinstalowany blueconnect

- orange free nie dział, bo nie widzi swojego modemu usb

- natomiast działa na innym komputerze, który "nie miał do czynienia" wcześniej z blueconnect, czyli generalnie modem i karta sim są sprawne.

Aha, po wyłączeniu i odpaleniu kompa pojawiają się trzy wpisy w rejestrze, skan w załączeniu, które to usuwam co nic nie zmienia z orange, ale po kolejnym włączeniu komputera znowu się pojawiają. Może to przyczyna?

Tak, to może być przyczyna.

Totalnie nie potrafisz zainstalować czy instalujesz i niby jest ok, ale nie działa ?. Jeśli niby jest zainstalowany wejdź do program files - poszukaj orange - wejdź i kliknij w ikonkę pokroju - usb driver instaler lub coś podobnego - może pomoże. Wydaje mi się, ze sterownik usb nie potrafi się automatycznie zainstalować, trzeba mu pomóc ręcznie.

Oczywiście wyjściem jest też format...ale ostatecznym, pokombinowałbym najpierw.

no hej

1. modem Huawai (taki sam był w blueconnect)

2. to instaluje się samo

3. w mój komputer nie widzi tego modemu, widzi jedynie dodatkowy dysk zewnętrzny (modem ma jeszcze kartę microsd)

4. komputery to

- notebook samsung R540 - ten zakupiony właśnie w komplecie z T Mobile blueconnect -zastanawiam się, czy nie ma jakiejś blokady jak telefony?

- dwa stacjonarne w pracy, nie mające nic wspólnego z promocjami operatorów

Aha, w mój komputer widać to orange jako dodatkowy dysk zewnętrzny tylko przy pierwszej instalacji, potem już tylko tę kartę sd

jak nie pomogą rady kolegów wyżej, to jeszcze spróbuj odinstalowac wszystko programem CC cleaner i również tym programem wyczyścic rejestr i zbędne pliki.

Może na czystym dysku zadziała

Prawdopodobnie będzie to znany mi juz problem

Podobna sytuacja była na laptopach HP gdzie wczodził on w konflikt z Quick play-program HP od odtwaraznia filmów i muzyki obsługi kamry wideo itd.

rozwiazaniem było odinstalowanie QP i zainstalowanie modemu nastepnie ponowna instalacja QP.

Jesli masz na tym samsungu coś podobnego do QP to może być ten sam problem.

wiem tez ze wchodzi on w konflikt i innymi programami wykorzystujacymi wirtualne CD-romy np nero i Daemon tools .postepowanie jest takie same jak wyżej .

Ostateczne rozwiązanie ale bardzo uciązliwe to instalacja na czystm systemie .

Mam All Playera.

Ale co z tymi "odnawiającymi" się wpisami w rejestrze?

Musi być zapisane gdzieś w biosie czy czymś-tam uruchamianie tego cholernego blueconnect, skoro po usunięciu wpisów i restarcie komputera znowu się pojawiają te wpisy rejestru. W katalogu hkey -local machine- microsoft-windows, current version-run lub podobnie (mogę dokładnie sprawdzić ścieżkę). Pojawia sie to jako system binarny, jakiś za długi wg programu, którego screen wkleiłem.

A próbowałem kilkoma programi do czyszczenia rejestru, nic to nie zmieniło.

Problemem są sterowniki od modemu, anie aplikacja orange czy blueconnect, musisz odinstalowac obie aplikacje, dac reset, wlaczyc ponownie wpiac modem, nie uruchamiac instalatora tylko wejsc na klucz czyli do katalogu, tam bedzie tata card setup lub cos podobnego i to nacisnac. Ewentualnie po wsadzeniu klucza wejsc do menedzera urzadzen i zobaczyc co wyskoczyło w zakładce modemy, powinno być Huaweii cos tam cos tam. Wtedy dac aktualizuj sterownik > wybierz lokalizacje >(dajesz lokalizacje na klucz orange) i Dalej powinien znalesc i zaisntalowac. Jezeli to nie pomoże to spróbuj odinstaluj urzadzenie i usun sterownik,

To znany problem i Huawei mobile connect sobie on instaluje a nie wie ze to inny modemi sie nie komunikują.

Pokombinuj jak nie dasz rady o zainstaluj program teamwiever. ze strony teamwiever.pl i skontaktuj sie ze mną to Ci to zrobie zdalnie, Pozdrawiam

Ja wiem, że się samo instaluje, a więc masz to w Program Files - wejdź tam, wejdź do folderu orange i kliknij na coś co będzie się nazywać: usb driver installer lub podobnie - to naprawdę powinno załatwić temat, bo wydaje mi się, ze z powodu konfliktu automatycznie nie potrafi zainstalować sterownika usb. W menadżerze sprzętu masz na pewno pytajniki + komunikat :to urządzenie nie działa poprawnie.

niestety, w menedżerze urządzeń po prostu nie ma żadnego modemu, jak również w kontrolerach magistrali szeregowej. Na razie mam odinstalowany orange, ale Zyzio po zainstalowaniu sprawdzę w katalogu orange (chociaż on chyba instaluje nie orangr a france telekom).

Bartosz: możesz to mi bardziej "łopatologicznie" wypisać, tzn gdzie i w jaki katalog dokładnie wejść, aby znaleźć ten klucz i "tatę card".

Bo po włożeniu modemu automatycznie uruchamiają się jakieś sterowniki, mimo iz autouruchamianie mam niby zablokowane.

Dziękuję bardzo za pomoc wszystkim, problem rozwiązany dzięki pomocy (zdalnej) Bartka :)

pozdrawiam Staszek

Podziel się jak go rozwiązałeś - może się komuś przydać, albowiem Windows to zło ! :)

Pytanie bardziej do Bartka, bo mi po prostu zdalnie ustawił komputer.

Generalnie były dwie przyczyny:

- musiał jakoś ręcznie zainstalować modem bo system go nie widział

- aplikacja orange free jest trochę ułomna bo wyszukuje sieci po wewnętrznej karcie wifi komputera. Tu pomogło ustawienie opcji ręcznego wyboru łączenia netu, czyli albo wifi albo orange (wcześniej wifi było ustawione na automatyczny wybór i mimo odłączenia karty orange "głupiał".

Tak czy owak działa!

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.