Skocz do zawartości
IGNORED

LINN Sneaky czy Music Fidelity M1 Clic ?

pmcomp

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

mam nadzieję, że pisze w dobrym dziale.

O streamerach widzę napisano tu dużo, przeczytałem prawie wszystko.

Ponieważ od bardzo długiego czasu streamuję muzę, a ostatnio używam do tego celu OPPO-95, do drugiego zestawu potrzebuję coś nowego, coś co będzie "dobrze grało" a nie będzie miało blu-ray'a, HDMI, toru video i takich tam innych. OPPO-95 jest wporzo tylko ma fatalne sterowanie, latanie pilotem po katalogach doprowadza mnie do szału. Nie po to wymyślono iPady, Androidy czy inne wynalazki. Oczka juz nie te, potrzebuję coś przed nosem.

Do rzeczy, potrzebuję drugiego źródłą. Od wczoraj robię w sieci doktorat na ten temat i padło na: LINNa i MF. Niestety to co bym chciał czyli LINN Majik DS jest za drogi. Chcę przeznaczyc max. 5000-7000 zł z VATem. Chyba że ktoś ma na zbyciu to przygarnę.

Dlatego z LINNa padło na Sneaky DS albo Sekrit'a DS. Niestety i jeden i drugi ma wady. Pierwszy ma wyjścia cyfrowe, brak wejść, drugi odwrotnie. Sam nie wiem co mi bardziej potrzebne. Wzmaka ani w jednym ani w drugim nie potrzebuję. Ponieważ mam inny wolny, niezły przetwornik Tag McLarena z AKM-ami 24/192 na pokładzie i upsamplingiem do 96kHz na wejściach analogowych to raczej skłaniałbym się do Sneaky'ego. Zawsze w przyszłości mozna posiłkowac się lepszym DACem. Tak rozumuję, teraz pytania:

- czy tor playera w Sneaky i Sekrit jest taki sam?

- czy zasilacz jest takiej samej jakości?

- czy oba, a jeśli nie to który z nich, upsamplują otrzymany po sieci materiał automatycznie do 24/192 czy parametry można ustawić ew. upsampling wyłączyć?

- skoro nie ma wyświetlacza jak się ustawia parametry urządzenia, z komputera przy pomocy tego specjalnego softu czy można z iPada tym samym softem sterującym czyli songbookiem? Czy tak samo jest np. z upgradem oprogramowania?

- czym się rózni Songbook Lite za 6,99 EUR od Songbooka '11 HD for uPnP za 40 EUR?

Teraz przechodzimy do MF.

Jak rozumiem jego zasadniczą "przewagą" w stosunku do Linna jest posiadanie funkcji centralki czyli preamp i DAC plus duzo wejść cyfrowych. Do tego analogowe wyjścia stałe i regulowane. Najs !!!. Jedyna wada któ®ą widze to brak obsługi dysków NTFS co dla mnie praktycznie dyskwalifikuje wejście USB. Poza tym jak widać skoro myśle o Linnie to bez wejścia USB mogę żyć. Z tego co doczytałem MF upsampluje materiał do 24/192. Kolejne pytania:

- jak jest z odtwarzaniem gapless w obu playerach? Pytam z ciekawości bo dla mnie ta funkcja nie jest priorytetem.

- czy do MF też jest jakiś soft na iPad/Android?

No i najważniejsze ... czy ktoś miał okazje porównać oba te klocki w jednym starciu pod katem dźwięku ... ale i także obsługi i funkcjonalności?

Ponieważ źródło ma obsługiwać dwa systemy jednocześnie, MF ma przewagę posiadając dwa wyjścia, LINN ma jedno więc albo przełączanie kabli albo chamski "rogałęziacz".

Ehhh ... zapomniałem jest jeszcze wzmak słuchawkowy czyli i tak od wachlowania interkonektami nie ucieknę.

Aby jeszcze utrudnic to nadmienię, że rozważam jescze Yamahę ale ... za japończykami jakoś ostatnio nie przepadam.

Będę wdzięczny za wszelkie rady i pomysły.

Pozdro

Muszę przewietrzyć mój system…

https://www.audiostereo.pl/topic/91817-linn-sneaky-czy-music-fidelity-m1-clic/

- czy tor playera w Sneaky i Sekrit jest taki sam? - czy zasilacz jest takiej samej jakości?

Praktycznie tak. Linn Sekrit DS-I to Sneaky z mocniejszym wzmacniaczem oraz dodatkowymi wejściami. Ma też lepszy zasilacz, ale to głównie z racji posiadanej końcówki mocy, która potrzebuje więcej prądu.

- czy oba, a jeśli nie to który z nich, upsamplują otrzymany po sieci materiał automatycznie do 24/192 czy parametry można ustawić ew. upsampling wyłączyć?

Domyślnie wszystkie odtwarzacze Linn DS korzystają z linnowskiej obróbki cyfrowej, w tym upsamplera oraz filtracji cyfrowej. Wyjścia cyfrowe mogą dostarczać sygnału przed lub po upsamplingu.

- skoro nie ma wyświetlacza jak się ustawia parametry urządzenia, z komputera przy pomocy tego specjalnego softu czy można z iPada tym samym softem sterującym czyli songbookiem? Czy tak samo jest np. z upgradem oprogramowania?

Do sterowania jest darmowy program Linn'a - Kinsky. Jeśli ktoś chce, może skorzystać z płatnych programów: Chorus DS, Songbook Lite (UPnP nie jest potrzebny). Wszystko ustawia dealer, ustawienia są również dostępne z poziomu iPod'a czy innego urządzenia z wyświetlaczem i przeglądarką internetową.

- czym się rózni Songbook Lite za 6,99 EUR od Songbooka '11 HD for uPnP za 40 EUR?

Songbook UPnP ma trochę więcej opcji i obsługuje nie tylko urządzenia Linn'a. Darmowy program Linn'a jest sensowniejszym wyborem.

Przy takim poziomie cenowym - zastanowiłbym się nad albo samodzielnym złożeniem C.A.P.S. v2 albo .... zamówił gotowca :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Z pewnymi modyfikacjami do przekazu na dwa miejsca odsłuchu nie byłoby przypuszczam problemu. Sam myślę o takim rozwiązaniu ale na znacznie niższym poziomie cenowym. I tez się da -) Pracuje nad tym -)

pzdr

Ukryta Zawartość

Przy takim poziomie cenowym - zastanowiłbym się nad albo samodzielnym złożeniem C.A.P.S. v2 albo .... zamówił gotowca :

Ukryta Zawartość

Z pewnymi modyfikacjami do przekazu na dwa miejsca odsłuchu nie byłoby przypuszczam problemu. Sam myślę o takim rozwiązaniu ale na znacznie niższym poziomie cenowym. I tez się da -) Pracuje nad tym -)

pzdr

Żadnego HTCP, a już szczególnie z Windows. Windows to zło.

- czy tor playera w Sneaky i Sekrit jest taki sam? - czy zasilacz jest takiej samej jakości?

Praktycznie tak. Linn Sekrit DS-I to Sneaky z mocniejszym wzmacniaczem oraz dodatkowymi wejściami. Ma też lepszy zasilacz, ale to głównie z racji posiadanej końcówki mocy, która potrzebuje więcej prądu.

Domyślnie wszystkie odtwarzacze Linn DS korzystają z linnowskiej obróbki cyfrowej, w tym upsamplera oraz filtracji cyfrowej. Wyjścia cyfrowe mogą dostarczać sygnału przed lub po upsamplingu.

Do sterowania jest darmowy program Linn'a - Kinsky. Jeśli ktoś chce, może skorzystać z płatnych programów: Chorus DS, Songbook Lite (UPnP nie jest potrzebny). Wszystko ustawia dealer, ustawienia są również dostępne z poziomu iPod'a czy innego urządzenia z wyświetlaczem i przeglądarką internetową.

Songbook UPnP ma trochę więcej opcji i obsługuje nie tylko urządzenia Linn'a. Darmowy program Linn'a jest sensowniejszym wyborem.

Wielkie dzięki za odpowiedzi, troszke jeszcze doprecyzuję:

Jak rozumiem do konwersji DA brany może byc cyfrowy sygnał przed lub po upsamplingu? I w efekcie podawany na wyjścia analogowe oczywiście.

W AppStore znalazłem SongBooka Lite. Czy Linn dokłada jakiś inny swój soft na iPada/iPhona? To że daje na Maca to wiem i się cieszę.

Coraz bardziej skłaniam się do Sneaky'ego, te wyjscia cyfrowe mogą sie kiedyś przydać. Oczywiście lepszym wyborem byłby Majik DS ale to już inne pieniądze. Sneaky jest do wyrwania w UK za 850 funciaków czyli po dzisiejszym kursie ok. 4.300 zł. Bardzo dobra cena jak za możliwości i markę Linn.

Pozdro

Ukryta Zawartość

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Żadnego HTCP, a już szczególnie z Windows. Windows to zło.

Wielkie dzięki za odpowiedzi, troszke jeszcze doprecyzuję:

1) - czy oba, a jeśli nie to który z nich, upsamplują otrzymany po sieci materiał automatycznie do 24/192 czy parametry można ustawić ew. upsampling wyłączyć?

Jak rozumiem do konwersji DA brany może byc cyfrowy sygnał przed lub po upsamplingu? I w efekcie podawany na wyjścia analogowe oczywiście.

2) - czym się rózni Songbook Lite za 6,99 EUR od Songbooka '11 HD for uPnP za 40 EUR?

W AppStore znalazłem SongBooka Lite. Czy Linn dokłada jakiś inny swój soft na iPada/iPhona? To że daje na Maca to wiem i się cieszę.

Coraz bardziej skłaniam się do Sneaky'ego, te wyjscia cyfrowe mogą sie kiedyś przydać. Oczywiście lepszym wyborem byłby Majik DS ale to już inne pieniądze. Sneaky jest do wyrwania w UK za 850 funciaków czyli po dzisiejszym kursie ok. 4.300 zł. Bardzo dobra cena jak za możliwości i markę Linn.

Pozdro

ad 1. Dokladnie tak. Upsampling mozna wlaczyc/wylaczyc stosujac program Konfig (darmowy, rzecz jasna, dostarczany wraz z DSem lub do sciagniecia z linn.co.uk)

ad 2. Linn dostarcza Kinsky'ego - software do sterowania DSami. Dostepny jest na nastepujace platformy: Windows, Mac, Linux, iPod, iPad. Jest darmowy.

Przy czym dla IPODOW na najnowszym IOSie sa problemy z szybkim rozpoznawaniem urzadzen/skladnikow instalacji upnp. Na pozostalych platformach takich problemow nie ma.

Dla mnie z tym Sneaky ciekawostka jest taka, że Linn o tym pisze - kompletny system. Kompletny zaś system to rozumiem, że sam zagra jak mu się wsadzi pendrive, płyte czy coś w rym rodzaju. Tu nic takiego nie ma miejsca. Nawet jako pilota trzeba sobie sprawić coś od Apple bo to badziewie Sneaky o ile pamiętam nie ma żadnych guzików czy pokręteł. Ktoś w tym Linie niezły odjazd zaliczył.

Dla mnie z tym Sneaky ciekawostka jest taka, że Linn o tym pisze - kompletny system. Kompletny zaś system to rozumiem, że sam zagra jak mu się wsadzi pendrive, płyte czy coś w rym rodzaju. Tu nic takiego nie ma miejsca. Nawet jako pilota trzeba sobie sprawić coś od Apple bo to badziewie Sneaky o ile pamiętam nie ma żadnych guzików czy pokręteł. Ktoś w tym Linie niezły odjazd zaliczył.

Tylko po co mu coś wsadzać? On ma grać z sieci, najlepiej z NASa.

Też na początku myślałem Twoim torem i zastanawiałem się nad M1 Cvic. Po przemysleniu mi się taka filozofia podoba. Sticki czy płyty wtykam gdzie indziej.

Pozdro

Gość Wireless

(Konto usunięte)

...

Nawet jako pilota trzeba sobie sprawić coś od Apple bo to badziewie Sneaky o ile pamiętam nie ma żadnych guzików czy pokręteł. Ktoś w tym Linie niezły odjazd zaliczył.

Bo, jak wiadomo powszechnie, cala rzecz polega na duzej liczbie guzikow i pokretel. Tak, aby system budzil skojarzenia ze Star Trek. Albo i nawet z Gwiezdnymi Wojnami :).

Radzilbym wpierw posluchac, sprobowac sie tym pobawic i sprawdzic, czy owe guziki i pokretla sa do czegos potrzebne.

Hmmm, po rozważeniu za i przeciw, zaplanowaniu banku do obrabowania i pierwszych odsłuchach skłądniam sie powoli do Majik DS.

Na sobotę zaplanowałem odsłuchy na mojej kanapie, z moich "płytek", na moich graciorach.

Aż strach sie bac co z tego wyjdzie.

BTW pierwsza kasa zainwestowana w nowy duuuuuuży serwer od Synology.

Pozdro

Hmmm, po rozważeniu za i przeciw, zaplanowaniu banku do obrabowania i pierwszych odsłuchach skłądniam sie powoli do Majik DS.

Na sobotę zaplanowałem odsłuchy na mojej kanapie, z moich "płytek", na moich graciorach.

Aż strach sie bac co z tego wyjdzie.

BTW pierwsza kasa zainwestowana w nowy duuuuuuży serwer od Synology.

Pozdro

Jakie wnioski po odsłuchach Majika ? Duża różnica w stosunku do Sneaky ?

Jakie wnioski po odsłuchach Majika ? Duża różnica w stosunku do Sneaky ?

Nie słuchałem Sneky'ego. Do odsłuchu przyjechały Majik DS i Akurate DS. Tego drugiego bałem się słuchać ... jeszcze by mi sie spodobał.

Majika DS porównywałem do swojego CECa TL51Z MkII. Porównania dokonane na Krellu KAV-500i i Thielach CS 3.6, w duzym pomieszczeniu (opis i zdjęcia w jednym z ostatnich wątków w Klubie Krella).

No więc tak:

porównania dokonano grając CD z CECa i równolegle zripowaną do FLAC kopię tegoż CD z Linna po upsamplingu. Oba połaczenia niezbalansowane.

CEC to dobry player. Grał porównywalnie gdy na scenie mało sie działo. Gdy działo sie duzo tj. więcej instrumentów to Linn go deklasował praktycznie we wszystkich aspektach brzmienia: jakość trzech zakresów pasma, przestrzen na szerokość i przestrzeń w głąb. Róznica była znaczna i słyszalna i odpowiada moim zdaniem przeskokowi co najmniej o klasę do góry, która absolutnie nie wynika z porównania cen listowych obu nowych urządzeń (CEC ok. 9 tys zł, Linn ok. 11 tys zł). Zapewne teraz znajdzie się lepsze CD za ok. 10 tys złotych.

jesli pod uwage weźmiemy możliwość odsłuchu z Linna gestych formatów oraz łatwość i komfort obsługi z iPada to dla mnie wybór jest prosty.

Do tego dochodzi granie źle lub dobrze zrealizowanych płyt. Im płyta CD była gorsza tym różnice były mniejsze. Różnica na korzyść Linna rosła z jakością realizacji materiału i wydania płyty CD.

Jednak gdy ktoś chce grać tylko materiał z CD to wcale nie jestem taki pewien czy przesiadka na Majika i wydanie kolejnych 10 tys złotych to dobry wybór, nawet biorąc pod uwagę, że ten CEC na rynku wtórnym pewnie z 1000 EUR jest wart.

Gdy Majik zawita u mnie zapewne dokonam jeszcze porównania z OPPO-95. Niestety w OPPO obsługa biblioteki nagrań z sieci czy z dysku przy pomocy pilota woła o pomstę do nieba. Na szczęśćie cena oraz dodatkowe fjuczery wynagradzają tą niedogodność.

Pozdro

Dzieki za wpis. Sam zastanawiam się nad Sneakym ( wbudowany wzmacniacz nie jest mi potrzebny ), na jakim to poziomie gra i czy warto dopłacać do Majika pomijając oczywiście wygląd, wyświetlacz itp.

Dla mnie taki Sneaky to nadal tylko ciekawostka. Żaden system. Nie podoba mi się idea sprzętu do którego żeby coś wogóle grało i dało się tym sterować trzeba robić sięć domową, stawiać serwery i dokupić iPada czy iPhone. To jakiś absurd. Po to żeby puścić trochę muzyki włączać kupę sprzętu. Nie widzę w tym żadnej przewagi nad płytą CD jeśli chodzi o wygodę.

Tylko po co mu coś wsadzać? On ma grać z sieci, najlepiej z NASa.

Po to żeby nie uruchamiać poza nim żadnych innych urządzeń.

Router najczęściej w domach już jest, dysk sieciowy też się przyda, chociażby na kopię zapasową komputera i zdjęć z wakacji. Odtwarzacz lub integra a do tego smartphone jako pilot też nie jest czymś rzadkim. Zawsze ktoś się znajdzie, kto powie, że kompakt w sumie fajna rzecz, ale nie ma ochoty na bawienie się plastikowymi pudełkami i krążkami które łatwo się rysują, ząbki wypadają z opakowań a książeczki trzeba czytać z lupą. ;)

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Router najczęściej w domach już jest, dysk sieciowy też się przyda, chociażby na kopię zapasową komputera i zdjęć z wakacji. Odtwarzacz lub integra a do tego smartphone jako pilot też nie jest czymś rzadkim. Zawsze ktoś się znajdzie, kto powie, że kompakt w sumie fajna rzecz, ale nie ma ochoty na bawienie się plastikowymi pudełkami i krążkami które łatwo się rysują, ząbki wypadają z opakowań a książeczki trzeba czytać z lupą. ;)

Dochodzi do tego propagacja multimediow po calym domu/mieszkaniu. Bez latania z plytami i robienia balaganu.

Rzecz jasna, gdy ktos ma tylko jeden system/jedno pomieszczenie w ktorym slucha sie muzyki, to zalety z owej propacji sa mizerne.

Dla mnie taki Sneaky to nadal tylko ciekawostka. Żaden system. Nie podoba mi się idea sprzętu do którego żeby coś wogóle grało i dało się tym sterować trzeba robić sięć domową, stawiać serwery i dokupić iPada czy iPhone. To jakiś absurd. Po to żeby puścić trochę muzyki włączać kupę sprzętu. Nie widzę w tym żadnej przewagi nad płytą CD jeśli chodzi o wygodę.

Nie podoba Ci się bo używałeś czy tylko teoretyzujesz?

Bo ja używam i twierdzę że oprócz jakości dźwięku to właśnie funkcjonalność i prostota obsługi są genialne w tych rozwiązaniach.

Pozdro

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.