Skocz do zawartości
IGNORED

Budowa subwoofera na STX GDN-22-200-4-SC

krzychu441

Rekomendowane odpowiedzi

Postanowiłem zrobić subwoofer aktywny na głośniku STX GDN-22-200-4-SC ze wzmacniaczem Tonsil Subbas 100. W programie WinISD obliczyłem, że obudowa ma mieć 28l ze strojeniem 37Hz. Będzie to obudowa otwarta z jednym głośnikiem i bass-reflex. Czy mógłby mógłby mi ktoś przeprowadzić symulację dla tego głośnika? Jest to mój pierwszy projekt, więc proszę o wyrozumiałość.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Można coś policzyć, ale przy tym litrażu poniżej 1/2 Vas i strojeniu na rezonans głośnika w zasadzie istotne są dwie rzeczy: 1 - nie przetłumić zbyt obudowy i 2 - średnica BR nie mniejsza niż 1/3 średnicy głośnika czyli minimum 75 mm. Żeby uniknąć problemów z ustawieniem, można głośnik i BR dać od dołu skrzyni na nóżkach. Powinno grać bez większych problemów, choć pewnie ortodoksyjne głosy nakażą coś lepszego; np. wyrzuć głośnik do śmieci, wzmacniacz jest do.... itd itp. Powodzenia.

Nie ma nic gorszego, niż człowiek wykształcony ponad własną inteligencję.   Jerzy Dobrowolski

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Sam niespecjalnie lubię subwoofery, ale skoro chcesz budować, to zastanów się nad innym głośnikiem. Siedemnastocemtymetrowy STX według mnie jest lepszy (GDN-17-200-8-sw) ma niższy Fs i VAS=15l, ma też Xmax 10.3 mm a ten przez ciebie wybrany tylko 4,8. Przy powiększeniu obudowy BR dla tego głośnika można uzyskać bardzo niskie f3 (czyli dolną granicę).

Tak, popieram rozwiązanie z głośnikiem GDN-17-200-8-SW, nie powiększałbym jednak obudowy powyżej 10 l netto, bo wyjdzie "muł". Przy 10 litrach i strojeniu na 40Hz, pasmo użyteczne zejdzie do ok. 35Hz, a to spokojnie wystarczy.

Z tłumieniem skrzyni też bym nie przesadzał, a nawet nie dawałbym wcale. Mam na koncie kilka subwooferów i z doświadczenia obudów bass-reflex w subwooferach nie wytłumiam. Wzmocnienia wewnętrzne pudła wystarczą, a szkoda tracić energię w wytłumieniu.

Przy okazji mamy całkiem zgrabną, małą skrzynkę. (Pod warunkiem, że producent nie naciąga parametrów.)

Robiłem też zamkniętą skrzynkę ok. 30 L z GDN 25 100 8 SC (też STX-a) i jak na tak niski budżet, zagrało to całkiem fajnie. Polecam również jako sprawdzone rozwiązanie.

Też się zastanawiałem nad tym głośnikiem (STX GDN-17-200-8-sw), ale on ma 8Ohm.

Miał ktoś może z Was do czynienia ze wzmacniaczami ze strony

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . A może wybrałbym ten wzmacniacz?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Mam aktualnie 3komplety 17SW+MB. Jeden w subie (

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ) i dwa do kolumn z szerokopasmowcem, nad którymi pracuję.

Ukryta Zawartość

Głośnik do kulturalnego słuchania i potrzeba mu dobrego wzmacniacza, gdyż szybko osiąga swoje Xmax. Nie mniej jednak bardzo fajny głośnik - mała obudowa a wydobywa się z niej sporo basu. U mnie siedzi w 12litrach, ale będę też testował go w 5 i 8.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ten wzmacniacz pociągnie ci ten głośnik i będziesz miał więcej basu, niż z tym co wybrałeś.

Przepraszam za OT, ale dolphin123 - jak oceniasz pracę głośnika z tą membraną bierną? Maam ochotę to wstawić zamiast BR u siebie.

Ten wzmacniacz pociągnie ci ten głośnik i będziesz miał więcej basu, niż z tym co wybrałeś.

Przepraszam za OT, ale dolphin123 - jak oceniasz pracę głośnika z tą membraną bierną? Maam ochotę to wstawić zamiast BR u siebie.

O jakim głośniku i wzmacniaczu Ty mówisz, bo się pogubiłem?

10-12 litrów będzie ok. ja mam w 12 i jestem zadowolony. Jeśli chodzi o MB to prede wszystkim warto ją wstawić, bo ciężko jest umieścić w tak małym litrażu długi br o odpowiednim przekroju. Tym samym skrzynka 12 z mb będzie miała 12litrów, a stosując br sub będzie większy... Próbowałem na początku br jednak świszczał, ze względu na zbyt mały przekrój i załamania, więc sobie podarowałem...

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Próbowałem na początku br jednak świszczał, ze względu na zbyt mały przekrój i załamania, więc sobie podarowałem...

No więc dlatego zapytałem. Mam DIY trójdrożne i początkowo pomimo dwóch BR podczas testów zauważyłem świszczenie na bardzo głośnych i niskich dźwiękach (miałem taką testową płytkę z car-audio). BR oblepiłem plasteliną i zmieniłem sposób wytłumienia i świszczenie pozostało tylko przy naprawdę bardzo głośnym graniu, ale jednak.

>Ten Tonsil subbas 100 przy 4Ohm ma 100W RMS

Naprawdę? Przecież jest na TDA7294, jak więc może mieć 100W RMS???

>Koło 10 litrów. Może być nieco więcej, ale nie za dużo.

Z symulacji wynika MNIEJ jak 10L, przy powiększaniu obudowy szybko SPADA WYTRZYMAŁOŚĆ MOCOWA, głośnik bardzo szybko osiąga Xmax. Wydaje mi się, że w tym przypadku membrana bierna jest najlepszym rozwiązaniem.

>Robić oddzielną komorę na wzmacniacz?

Jeśli masz wątpliwości co do szczelności panela wzmacniacza, to jak najbardziej.

A jakie wymiary proponujecie, żeby to jakoś fajnie wyglądało?

Ale to w obudowie 10-12 l naprawde zagra?

Zrób sobie 12litrów, zawsze możesz zmniejszyć litraż po przez wstawienie jakiegoś drewnianego klocka...

No to już wg uznania, ja staram się nie robić szerszej obudowy niż 2-3cm + wymiar głośnika.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Jak zrobisz skrzynkę z MDF grubości ~2cm o kształcie sześcianu z bokiem 25cm, to w środku będziesz miał mniej więcej 12 litrów. To dobry kształt na subwoofer, większość tak jest konstruowanych.

Tu sześcian nie jest najlepszym pomysłem- jak ma być bass-reflex, nie da się upakowć sensownej rury, jak membrana bierna, trudno dla niej znaleźć miejsce. Proponuję takie rozwiązanie- przy okazji wyjdą fajne proporcje (ok 20x30x40 cm). Rysunek nie trzyma proporcji, ale oddaje ideę. Oczywiście dobrym rozwiązaniem byłoby spiąć ściankę przednią i wewnętrzna pomiędzy głośnikiem a MB za pomocą listwy.

Dla podanej pojemności skrzynki masa dodana membrany biernej 0 do max. 15g.

MB oczywiście STX MB-17-SW

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Porlick fajny pomysł, ale przy tych wymiarach nie zmieści mi się ten wzmacniacz.

Wymiary obudowy:

-20cm -szerokość

-30cm -wysokość

-40cm -długość

Wymiary wzmacniacza:

-długość 274 mm (220 mm -montażowa otworu w obudowie)

-szerokość 218 mm (160mm -montażowa otworu w obudowie)

-głębokość 60 mm

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.