Skocz do zawartości
IGNORED

Wymiana palnika w kotle z olejowego na gazowy

Thorogood

Rekomendowane odpowiedzi

Chcemy wymienić palnik z olejowego na gazowy. Niby proste, ale...

Wykonawca chce założyć palnik za 6800zł. A ja znalazłem palniki tej samej i innych firm od 2800-5600zł.

Pewnie są lepsze i gorsze firmy. Albo próbuje nas naciągnąć. Potrzebna moc to max.36kW.

Co przyzwoitego można najtaniej założyć? Kocioł to wodny żeliwniak 59-72kW.

Pomożecie?

Każdy kocioł ma dedykowane przez producenta palniki olejowe i gazowe. W zasadzie do każdej jednostki kotłowej można dobrać odpowiedni palnik zamienny przy zmianie rodzaju paliwa. Niestety nie tylko zgodność wydajności palnika i mocy wymiennika są wystarczającymi parametrami aby otrzymać właściwą jakość procesu spalania. Dla danej komory spalania musi być dobrany odpowiednio kształt płomienia i jego lokalizacja w ten sposób aby na przykład nie dochodziło do wypalania tylnej ściany komory spalania. Po wymianie palnika niezbędny jest pomiar parametrów procesu spalania analizatorem spalin oraz urządzeniem do pomiaru zawartości sadzy. Przypuszczam, że fachowiec instalator dobrał odpowiedni palnik a koszty są funkcją jego jakości. Nawiązując do poprzedniego wpisu - rzeczywiście moc podana jest dość wysoka jeśli dotyczy zapotrzebowania ciepła dla domu jednorodzinnego.

Pozdrawiam

A opłaca to się w ogóle?

Ja miałem podobną kwestie ale z mniejszm żeliwiakiem olejowym i doszedłem do wniosku że lepiej mi go sprzedać za pare złotych i kupić nowy gazowy.

A opłaca to się w ogóle?

Ja miałem podobną kwestie ale z mniejszm żeliwiakiem olejowym i doszedłem do wniosku że lepiej mi go sprzedać za pare złotych i kupić nowy gazowy.

Dobrze Ci radzi-wierz mi.Jeszcze trza poprawić do gazu sama instalację.W ciągu 3 lat powinneś zwrot kosztów mieć-chociaz rynek paliw jest mocno płynny,więc trudno Ci

coś doradzić,aby nie było wydania kasy na marne.Pomysł Martensa jak najbardziej wydaje się logiczny i ekonomiczny także.

1. Nie ma potrzeby jakiegokolwiek dostosowania instalacji po zmianie rodzaju paliwa w kotle pod warunkiem utrzymania parametrów kotła.

2. Kolega Raziel ma oczywiście rację - zastosowanie palnika o mniejszej wydajności niż wydajność wymiennika kotła spowoduje oprócz niewłaściwych parametrów spalania także powstanie zjawiska kondensacji w kotle i w krótkim czasie jego awarię.

3. Firma Weishaupt jest jedną z wiodących (o ile nie nie najlepszą) firmą działająca w tym segmencie techniki instalacyjnej- ze wszystkimi konsekwencjami takiego stanu ( relacja cena-jakość ).

4. Jeżeli warunki lokalne a w szczególności rozmiar, stan i jakość przewodu kominowego pozwala, być może ekonomicznie uzasadniona byłaby wymiana

całej jednostki kotłowej na np. kocioł z palnikiem gazowym inżektorowym.

5. Z punktu widzenia kosztów paliwa zmiana z oleju na gaz jest przy obecnym i prognozowanym poziomie cen poza dyskusją.

Pozdrawiam

Czyli np. taki palnik

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

byłby odpowiedni?

I kilka pytań:

1.znacie koszt odpowiedniego palnika Weishaupt?

2.czy palniki Riello są dobre i warte swojej ceny?

3.czy ta Hansa jest coś warta?

4.jaki może być koszt wymiany na kocioł z palnikiem inżektorowym o mocy max. ok.36kW ?

Ukryta Zawartość

• Moderatorzy

za taką kasę kupujesz nowy piec kondensacyjny, jedyny minus że trzeba dla kondensata zapewnić specjalny wkład kominowy

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Weishaupt bodajże WG 10. Palnik o dużo mniejszej mocy niż moc znamionowa kotła spowoduje szybkie zniszczenie tego kotła kondensatem.

Co oznacza "dużo mniejszej" ?

Czy palnik np. do 40kW i kocioł do 72kW to już taka różnica?

Czy dopiero takiż palnik i kocioł np. 200-500kW?

• Moderatorzy

ja wyrzuciłem wiosną sprawnego gazowca starszej generacji i wstawiłem kondensata,koszt total piec, komin robocizna około 8500

nowy pali dobre 20-30% mniej, zwróci się po około 3 latach,

dziadka bym nie reanimował

mam de dietrch model 24

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

Nie żartuj.

Kup za 4kzł kondensat o mocy 36-40kW.

Za 5 kzł masz 35 kW, ale może się da kupić 30 kW poniżej 4 np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) i w sytuacjach awaryjnych dogrzewać czymkolwiek. ew. zbudować kaskadę

Ukryta Zawartość

To jest bardzo ciekawa alternatywa. Nam instalator zaproponował kocioł kondensacyjny za 13kzł.

Tylko kwestia grzejników. Czy nie trzeba będzie ich dołożyć? Kondensat grzeje niżej niż żeliwniak.

A jak dołożę grzejników i zwiększę ilość wody w układzie, to czy nie będę musiał zwiększyć mocy kotła?

Co to kaskada?

Kocioł kondensacyjny daje oszczędności pod warunkiem wykorzystania ciepła skraplania powstałego podczas kondensacji pary wodnej zawartej w spalinach. Proces kondensacji zachodzi w kotle przy temperaturze powrotu z inst c.o. ok 55 stC. Jeżeli wymiana kotła na kondensacyjny nie będzie powiązana z adaptacją instalacji grzewczej na niskotemperaturową to korzyści z zastosowania kotła kondensacyjnego będą niewielkie bo kondensacja będzie zachodzić tylko na początku i na końcu okresu grzewczego pod warunkiem prawidłowego działania automatyki lub ręcznym sterowaniu temperaturą kotła.

Zwiększenie grzejników to krok w kierunku niskotemperaturowej pracy układu. Praca kaskadowa kotłów wymaga zastosowania automatyki umozliwiającej taką pracę - a to kosztuje. Być może właściwe byłoby zastosowanie kotła wiszącego z zamkniętą komorą spalania o mocy np 28 kW i dogrzewanie w ekstremalnie niskich temperaturach.

kondensat najefektywniejszy jest z temp wody do 40 stopni bo przeciez studzimy spaliny

trzeba dołozyc bedzie grzejników bo pewnie liczone były na temp 50-60 stopni i tak jak radza koledzy sens gazowego bedzie tylko z nowym piecem bo ten pewnie zgnije lub poleca uszczelnienia stad wysoka cena adaptacji jaka podał instalator

pare lat temu robiłem to samo

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

Znalazłem firmę sprzedającą palniki gazowe dedykowane do tego kotła, tej samej marki.

Kosztuje taki ok. 4kzł brutto, wymiana to ponoć 15 minut roboty.

Ten kocioł jest ponoć bardzo trudny do zajechania. Bardzo udana konstrukcja. Tak twierdzi serwisant.

Czyli to chyba będzie najsensowniejsze rozwiązanie.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.