Skocz do zawartości
IGNORED

tlumienie kolumny zamknietej

lopez22

Rekomendowane odpowiedzi

witam

mam takie pytanko czy warto wytłumić kolumnę zamkniętą ?a jeśli już się zdecyduje to jak się tam dostać do środka ?

bo jak dla mnie to jedyna opcja to wykręcić głośnik basowy i przez otwór wkładać

może macie jakieś inne sugestie jak to zrobić?bo kolumna ma 110 cm wysokości

dzięki!!!

https://www.audiostereo.pl/topic/91731-tlumienie-kolumny-zamknietej/

a coś takiego będzie dobre do wytłumienia? jest to na bazie wełny

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Obudowy zamknięte lepiej jest wytłumić bardziej niż np. Bass-Reflex. W tym ostatnim lepiej użyć gąbki, a w zamkniętych właśnie waty, wełny owczej, czyli materiałów lżejszych i mniej gęstych. Tak wynika z przeczytanych przeze mnie wielu opisów (a w ostatnim czasie się tym zagadnieniem sporo interesowałem). "Wypełniacza" trzeba użyć dość dużo, ale nie upychać go na siłę.

Niekoniecznie wełna mineralna. Syntetyki też są dobre, bo mole ich nie zeżrą. Kef opatentował specjalne wkłady z węglem porowatym, ponoć dwukrotnie skuteczniejsze od włókniny.

Lopez22 pytał o to, czy było lepiej- pewnie że było, zwłaszcza dla głośnika, który po wypełnieniu skrzynki "widział" o kilkanaście procent większą pojemność obudowy.

StaryM- bass reflex to rzeczywiście inna sprawa, jednak tu kwestia wytłumienia jest bardziej skomplikowana. W kolumnach pełnopasmowych, zwłaszcza podłogowych, tłumi się obudowę, walcząc z falami stojącymi. Najlepsze efekty można uzyskać, tłumiąc węzły fal.

Tam, gdzie nie występują fale stojące, czyli obudowa ma wymiary dużo niższe od długości fali można tłumić słabo (podstawkowce) lub nie tłumić wcale (subwoofery).

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Niekoniecznie wełna mineralna. Syntetyki też są dobre, bo mole ich nie zeżrą. Kef opatentował specjalne wkłady z węglem porowatym, ponoć dwukrotnie skuteczniejsze od włókniny.

O węglu aktywnym było już na forum.

Witam, osobiście mam 2 pary kolumn w obudowie zamkniętej m.in. stare dobre Acoustic Research i ostatnio starałem się dotrzeć do zwrotnic. Zacząłem wyciągać z kolumn wełnę mineralną bo ta jest użyta do ich wytłumienia i jak cała wełna była już na wierzchu to nie mogłem uwierzyć jak producent mógł tyle wełny zmieścić w jednej kolumnie. Na oko było jej objętościowo z trzy razy więcej ;).Wygląda więc na to, że materiał raczej powinien być mocno upchany.

>O węglu aktywnym było już na forum.

Było, sam nawet wkleiłem skany z artykułu na temat.

Jednak w warunkach amatorskich raczej nie jest możliwe uzyskanie takiego "wytłumiacza".

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) duzo na temat tlumienia welna i innymi materialami

Ukryta Zawartość

Gość Cadam

(Konto usunięte)

Wielkość obudowy ma wpływ na dwa parametry T-S głośnika: dobroć Qtc i Fc. Stosując wytłumienie powiększamy akustycznie wielkość pudła widzianego przez głośnik, ale wartości wspomnianych parametrów nie maleją tak samo. Wytłumienie w większym stopniu obniża Qtc niż Fc.

Wytłumienie zmienia pojemność obudowy widzianą przez głośnik, w zależności od gęstości w przybliżeniu o 1,5, osobiście jestem za naturalną wełną, ale co kto lubi.

Z termodynamiki wynika, że klasycznym wytłumieniem można powiększyć obudowę maksymalnie o 40% co w praktyce nie jest osiągalne.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.