Skocz do zawartości
IGNORED

OGG lub FLAC - odtwarzacz stacjonarny

dalmatyn

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Mam kolekcję swoich ulubionych oryginalnych płyt CD z muzyką, zripowanych do ogg w dobrej jakości. Mogę równie dobrze zgrać je do Flac.

Jaki odtwarzacz godny jest uwagi? Może być używany. Obsługa filmów DVD lub złącze USB byłoby dodatkowym atutem.

Wiem, że sporo z tych tanich multimedialnych kombajnów oferuje średnią jakość dźwięku na wyjściu. Zależało by mi na dobrym audio. Będę to podłączał do stereo więc dźwięk przestrzenny czy inne "polepszacze" są dla mnie zbędne.

Pobieżnie znalazłem coś takiego jak Ferguson serii D 8xx 9xx. Większość opisów tych kombajnów tyczy się odtwarzania filmów... Są też urządzenia bez czytnika płyt DVD/CD. Jeśli taki miałby lepszy dźwięk to też mógłby być.

Dziękuję i pozdrawiam

https://www.audiostereo.pl/topic/91726-ogg-lub-flac-odtwarzacz-stacjonarny/

Mógłbyś rozwinąć swoją wypowiedź? Podałeś markę, która coś takiego robi oprócz wspomnianej przeze mnie? Czy może jest to pozycja warta uwagi Twoim zdaniem? Jaki model?

Mam kolekcję swoich ulubionych oryginalnych płyt CD z muzyką, zripowanych do ogg w dobrej jakości. Mogę równie dobrze zgrać je do Flac.

Zdecydowanie FLAC! Jest to bezstratny format w przeciwieństwie do ogg. Natomiast jakbyś się zastanawiał nad mp3 vs ogg to wybrałbym ogg. Co do stacjonarnych odtwarzaczy to się nie znam więc nie pomogę... ale popytaj na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Pytam o OGG, ponieważ mam dość fajną mp3-kę Iriver, ale o stosunkowo niewielkiej pojemności i dlatego postawiłem na ogg. Oczywiście mogę zrobić zarówno pliki Flac jak i np. WAV.

Przepraszam, nie widzę możliwości zmiany przeniesienia wątku do zaproponowanego wyżej czyli PC. Czy moderacja mogłaby to uczynić? Czy mam po prostu zamknąć temat i stworzyć nowy?

Jeżeli chodzi Ci tylko o odtwarzanie muzyki to ja na twoim miejscu zainteresował bym się Squeezebox'em Touch lub z drugiej ręki (nowego już nie kupisz) Squeezebox'em Classic. Touch ma tą zaletę że nie trzeba do niego stawiać zewnętrznego serwera, ma dotykowy ekran i wystarczy do niego podłączyć dysk na USB lub dużego pendrive'a. A jeśli chodzi o formaty to ja zrobiłem to w ten sposób, że płyty, na których mi zależy zgrałem do FLAC a pozostała muzyka do plumkania w tle leży sobie w OGG.

Odtwarzaczy strumieniowych już trochę w tej chwili na rynku jest. Jeżeli chcesz mieć dobrą jakość to polecam wybór jednego z poniższych w zależności od budżetu.

- Pioneer N30 lub N50

- Denon DNP720

- Marantz NA7004

- CA NP30

- Yamaha NP S2000.

Sam posiadam Denona i jestem zadowolony. Podłączony jest kablem do NAS'a.

Ryszard, pewnie tak się stanie. Na co dzień pewnie będę wrzucał CD albo Flac. Na noc i do słuchania bez zbytniego skupienia się (przy pracy) ogg powinny wystarczyć ;)

Zephyr, chyba będę celował bardziej w tą półkę... w sumie nawet nie musi mieć wyświetlacza, bo mogę się podpiąć pod TV.

rmickey, bardzo dziękuję, na pewno jakość tych klocków jest niezła, jednak pułap moich wydatków przekracza 10-krotnie niestety.

Do audiofila jeszcze mi trochę brakuje ;)

ja mam ferguson ariva hd110 z softem AC!Ryan podpiętą do dac lampucera i plazmy bądź monitora lcd 19" gdy chcę tylko słuchać muzy. gram tak blisko 2 lata i jestem zadowolony. odtwarza FLAC do 24bit 192khz.

Super, dziękuję! Dawno nie korzystałem z takiej elektroniki i nieco jestem zacofany ;) Oglądam na allegro i jest kilka ciekawych modeli. Czego się nie spodziewałem, obsługują nawet dyski z ext2/3 (pewnie soft na unixie jest). Coś wybiorę i jeszcze podpytam ;)

TEAC WAP-2200 downsampluje cały material do 16bit 44.1kHz więc według mnie lipa, cała radocha z flaców hi-res odpada. w kwestji ARIVY co prawda w setupie spdif jest pozycja raw i lpcm ale nie mam amplitunera z dakiem na pokładzie aby sprawdzić czy jest bit perfect czy nie. zadawałem nie jednokrotnie to pytanie na różnych forach ale nikt nie przejawiał specjalnego zainteresowania. może ktoś tutaj ma fergusona i daka wyświetlającego częstotliwość i długość słowa?

A z odtwarzaczy popatrz na najtanszy ( i ma wyswietlacz ) TEAC WAP-2200

Ale ten ma problemy ze współpracą z dyskami twardymi.

NIEPRAWDA ! ( jest to jedna z typowo powtarzanych na tym FORUM nieprawdziwych opinii )

jezeli tylko zadba sie o zasilacz zewnetrzny ( poczytaj o tym w temacie o tym odtwarzaczu ), to nie ma z tym problemow. Sposob ten zalecany jest takze i dla innych odtwarzaczy z USB,

Z "downsampluje cały material do 16bit 44.1kHz" - to niestety prawda. WAP jest prostym/tanim odwarzaczem, wiec "geste" pliki tylko czyta i przekazuje dalej juz w standadzie,

NIEPRAWDA ! ( jest to jedna z typowo powtarzanych na tym FORUM nieprawdziwych opinii )

jezeli tylko zadba sie o zasilacz zewnetrzny ( poczytaj o tym w temacie o tym odtwarzaczu ), to nie ma z tym problemow. Sposob ten zalecany jest takze i dla innych odtwarzaczy z USB,

Z "downsampluje cały material do 16bit 44.1kHz" - to niestety prawda. WAP jest prostym/tanim odwarzaczem, wiec "geste" pliki tylko czyta i przekazuje dalej juz w standadzie,

Miałem ten odtwarzacz (nawet 2 sztuki). Dokupiłem do niego mocniejszy zasilacz, który do tej pory gdzieś wala się po domu. Nie współpracował dobrze z żadnych z 3 podpiętych dysków twardych, z czego jeden miał własne zasilanie.

Dokupiłem do niego mocniejszy zasilacz

Ja, od czasu zrobienia odpowiedniego zasilania nie mam juz zadnych problemow, a podlaczalem kilka roznych 2,5" dyskow. Ale, mysle ze wystarczy juz tu zasmiecac ten watek, mozna zajrzec ew. do tematu o tym WAP-ie,

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.