Skocz do zawartości

Klub otwarty  ·  38 członków

Klub Vintage
IGNORED

Klub miłośników Boombox (Vintage)

Rekomendowane odpowiedzi

Na pierwszy ogień idzie 6-głośnikowy sliczniutki radiomagnetofon SANYO, który w I połowie lat 80-tych mozna było kupić w naszym Pewexie. Urządzenie choć nieduże i bez popularnego ówcześnie Dolby, odznaczało się niesamowicie przestrzennym dźwiekiem a to dzięki szerokiemu rozstawowi głośników. Wbudowane wejścia/wyjścia RCA pozwalają na zintegrowanie jamnika z domowym zestawem stereo. Magnetofon umożliwia nagrywanie także poprzez wbudowany mikrofon który w razie potrzeby można odłączyć podłączając zewnętrzny stereo poprzez dwa złącza mini-jack. Jest nawet wyjście na zewnętrzne głośniki oraz stereofoniczne słuchawki. Zasilanie z 6-ciu baterii R14 lub z zasilacza sieciowego 9V.

Dane techniczne

* Zakresy radiowe (US version):

AM: 525-1615kHz,

FM:88-108MHz

* Wej/wyj:

MIC: 5kohm,

LINE IN: 100kohm

LINE OUT: 1kohm

EXT.SPEAKER: 2~8ohm

PHONES: 32ohm

* Pasmo przenoszenia:

63 - 14,000 Hz (NORMAL)

63 - 14,000 Hz (CrO2)

63 - 14,000 Hz (METAL)

* Moc wyjściowa:

14W (P.M.P.O.)

8W maximum (total music)

* Wymiary (W x H x D):

449 x 124 x 128 mm

* Waga: 2.9 kg (z bateriami)

I pare fotek egrzemplarza który udało mi się upolować na eBay. Po kompleksowym czyszczeniu jamnik wygląda jak nowy a na wszystkich elementach chromowanych brak jakichkolwiek plam czy odwarstwień co świadczy jak dobrej jakości materiały wykorzystywano ponad 25 lat temu. Magnetofon i radio sprawują się bez zarzutu bez ingerencji czy jakiejkolwiek naprawy.

post-891-0-82686700-1328674326_thumb.jpg

post-891-0-96084500-1328674342_thumb.jpg

post-891-0-45292400-1328674357_thumb.jpg

post-891-0-32411300-1328674366_thumb.jpg

post-891-0-14754000-1328674389_thumb.jpg

Dno...

Bez przesady. Kiedyś jak człowiek był piekny i młody słuchał muzyki na takim sprzęcie - w liceum miałem dwukasetowca Hitachi z odłaczanymi kolumienkami :)

Trudno było ten dźwiek nazwać hi-fi, ale ile było przy tym radochy - łezka się w oku kręci...

<><

Witam

Do dzis jestem oczarowany radiomagnetofonem kasetowym przy pomocy ktorego w latach 85-88 sprzedawano nagrane kasety firmy B&W na pasażu sródmiejskim

na tylach Domów Centrum w Warszawie, ogromna srebra maszyna z tego co pamietam chyba Sankei, kurka, jak to grało. Jeśli ktoś z szanownych Kolegów znalazlby fotke czegos takiego i wkleił, to byloby super.

Czy to coś takiego?

sankei_tcr-s90_1_big.jpg

Polecam obejrzeć tą stronkę, ciekawe boomboxy wraz ze zdjęciami: http://www.wowflutter.nl/?page_id=43

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Czy to coś takiego?

sankei_tcr-s90_1_big.jpg

Polecam obejrzeć tą stronkę, ciekawe boomboxy wraz ze zdjęciami: http://www.wowflutter.nl/?page_id=43

Tego to i ja znalazłem, tamten co pamietam byl bardziej amerykanski, bardziej kwadratowy i rączkę miał na całą szerokość, nie mogę go nigdzie namierzyć, jaki on miał wypiard na tamte czasy!!!, włos na jajkach się jeżył :)

KAPRAL - mój pierwszy grajek w życiu.

Prawdziwy oldschool :))

post-28334-0-66768700-1328891802_thumb.jpg

Edytowane przez velone

Cambridge Audio CXC (modyfikowany) -> NuPrime DAC-9 -> Atoll IN200 Signature / słuchawkowy Trilogy 931 -> Xavian Perla Esclusiva

A ja głupi pod wpływem wątku nabrałem chęci na zakup jakiegoś fajnego potwora(w sensie olbrzyma)vintage :), tylko kurka ceny są zaporowe, na naszym Allegro kręcą się nawet po około 450 zeta. Rozsądek nie pozwala mi dać takich pieniędzy za radiomagnetofon kasetowy.

To były cuda http://wegavision.pytalhost.com/hitachi87/hitachi50.jpg

albo właśnie jak te pokazane wyżej http://wegavision.pytalhost.com/hitachi87/hitachi53.jpg

Mi też nagle jakaś "sentymentalna struna" zadrżała :)

Czechy24.com.pl - Czechy na okrągło

[...] tylko kurka ceny są zaporowe, na naszym Allegro kręcą się nawet po około 450 zeta. Rozsądek nie pozwala mi dać takich pieniędzy za radiomagnetofon kasetowy.

He. Zobacz o ile bija sie chlopaki na amerykanskim eBay za swietego grala JVC RC-M90... Oba obecnie licytowane przekroczyly juz kafla.

Sent from my SGH-T989 using Tapatalk

odznaczało się niesamowicie przestrzennym dźwiekiem a to dzięki szerokiemu rozstawowi głośników.

Bez przesady z tą niesamowitą przestrzennością. I w ogóle w przypadku tych Boomboxów wstyd rozpisywać się o jakości dźwięku. Fakt, maja jakąś wartość sentymentalną, ale to wszystko co można z nich wydusić.

Rotel A14, RCD-971 & Dynaudio Focus 140.

• 2 tygodnie później...

Panasonic RX-5110 moim zdaniem jeden z ładniejszych boomboxow lat 80-tych. Egzemplarz który posiadam pracuje do dziś bez zarzutu. O ile pamiętam model ten mozna było kupić na rodzimym rynku za dewizy w czasach PRL. Fotki niżej:

panas5110_1.jpg

panas5110_2.jpg

panas5110_3.jpg

Sory jesli u niektórych załączone fotki wyświetlają się jako linki. Nie rozumiem, przedtem wszystko było ok

Edytowane przez eskwadrat
  • 2 tygodnie później...
  • Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.