Skocz do zawartości
IGNORED

Kupić nowy Amplituner dla DTS HD master ?

jarekkaz

Rekomendowane odpowiedzi

Formaty HD jest to nic innego jak bezstratne kompresowanie formatu PCM. To tak jakbyś za pomocą zipa skompresował plik np worda. Nie potrzebny tu żaden procesor tylko algorytm za pomocą którego nastąpi rozpakowanie do PCM.

Wszystko sie zgadza ale chyba jest tu mala niescislosc - "rozpakowanie" nie dzieje sie w powietrzu tylko wlasnie wyliczeniem algorytmu zajmuje sie "procesor" (nie mylic z przetwornikiem DA)

Wszystko sie zgadza ale chyba jest tu mala niescislosc - "rozpakowanie" nie dzieje sie w powietrzu tylko wlasnie wyliczeniem algorytmu zajmuje sie "procesor" (nie mylic z przetwornikiem DA)

Chodziło mi o przetwornik CA, procesor to taki niefortunny skrót myślowy.

A WRACAJĄC DO PYTANIA Z TEMATU TEGO WĄTKU ...

Kolego - nic nie zmieniaj, wypuść z BD playera sygnał poprzez HDMI w postaci LPCM i gra muzyka ! :)

obawiam sie, ze ten model denona nie obsluguje wielokanalowego LPCM przez HDMI. Nie jestem pewien na 100% ale z tego co pamietam to w najnizszych modelach nie bylo takiej opcji

Dyskusja stała się bardzo teoretyczna i chyba prawie nikt nie robił testów odsłuchowych aby porównać różne standardy. To po pierwsze.

Bardzo mało jest płyt BD zawierajacych audio LPCM aby to móc puścić przez HDMI do amplitunera.

Nie spotkałem obecnie żadnego odtwarzacza Blu-ray, który miałby dekoder i wyjścia analogowe tak aby puścić dźwięk "rozkodowany".

Głównie chodzi mi o odsłuch czyli ten sam fragment muzyki i filmu słucham w zwykłym DTS i DTS HD Master (podobnie z Dolby).

Dyskusja stała się bardzo teoretyczna i chyba prawie nikt nie robił testów odsłuchowych aby porównać różne standardy. To po pierwsze.

Bardzo mało jest płyt BD zawierajacych audio LPCM aby to móc puścić przez HDMI do amplitunera.

Nie spotkałem obecnie żadnego odtwarzacza Blu-ray, który miałby dekoder i wyjścia analogowe tak aby puścić dźwięk "rozkodowany".

Głównie chodzi mi o odsłuch czyli ten sam fragment muzyki i filmu słucham w zwykłym DTS i DTS HD Master (podobnie z Dolby).

Człowieku dzisiaj nie jest pierwszego kwietnia . Ale żeś wprowadził sporo dobrego humoru .

O BOSZE !!! Czytaj ze zrozumieniem - player dokonuje konwersji z dowolnego kodeka do LPCM i wypuszcza to po HDMI.

obawiam sie, ze ten model denona nie obsluguje wielokanalowego LPCM przez HDMI. Nie jestem pewien na 100% ale z tego co pamietam to w najnizszych modelach nie bylo takiej opcji

Zgadza się . Pytający niech zerknie do instrukcji .W opisie działania HDMI może być pod spodem strony napisana małymi literkami z gwiazdką informacja tego typu : " dźwięk proszę realizować poprzez połączenie SPDIF i analogowe " , pomimo że w specyfikacji amplitunera tejże instrukcji napisane jest " HDMI 1.3 "

Po co ma zerkać jak i tak nie zrozumie co jest napisane ? :)

Niech w menu playera ustawi sygnał wyjściowy jako LPCM i po wszystkim.

Musi zagrać, chyba że DENON wypuścił kolejnego bubla.

Faktycznie , najpierw kupno odtwarzacza i podłączenie go , a później ewentualne zerkanie do instrukcji amplitunera .

Edytuję : ciekawo czy wszystkie najtańsze playery BD potrafią wysyłać sygnał wielokanałowy LPCM po HDMI ?

Gość Gość

(Konto usunięte)

Już na ten temat pisałem. Ja u siebie słysze bardzo dużą róznice w dźwięku DD, DTS a formatami dźwięku HD. Uważam nawet że ogladając film z płyty BD większa mam róznice w dzwięku niż w obrazie w porównaniu do DVD. Ale to akurat może zasługa procesora wizyjnego w Onkyo 905. Ale tak własnie jest.

chyba że DENON wypuścił kolejnego bubla.

nie tylko denon i inne japonce popelnili takie konstrukcje. I wydaje mi sie ze bylo to zrobione celowo aby lepiej sprzedawaly sie nowe klocki z nowymi kodekami

a tutaj na samym poczatku jest opisane polaczenie o ktorym mowa w ostatnich kilku wpisach:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Co oczywiście stoi w sprzeczności z możliwością odtwarzania płyt BD zapisanych tylko

ze ścieżką LPCM, a takich jest wiele, więc mało prawdopodobne, że nie pociągnie tego ...

Autor wątku milczy, więc szkoda bić pianę.

witajcie

to mój pierwszy post ale forum czytam już od jakiegoś czasu(4 lat)

proszę napiszcie jasno i prosto

mam RX-V2700 i mam zamiar kupić BR takiego żeby pozwolił mi odpalić dźwięk w HD,bo że mój ampli ma możliwość przyjmowania takiego sygnału już przeczytałem na Audioholic

Milcze bo czytam to co jest napisane i testuję dwa odtwarzacze BD (stary nowy Sony 3D) oraz amplitunery mój Denon 1907 (a nie jak wczęsniej napisałem 1709) i Sony STR-DA3600ES.

Z odsłuchów (jak i z przepływnosci) jasne jest,że dźwięk z LPCM (jeśli taki jest na płycie) jest najlepszy.

Dekodery najgorsze są w odtwarzaczu i zapewne lepiej jest słuchać DTS dekodowane w ampli niż DTS master HD dekodowane w BD i przesyłane jako LPCM. Testy słuchowe sa jednak trudne szczególnie na filmach.

Do tego w BD trudno doszukać się jak uzyć wewnętrznego dekodera. Jest to dżiwnie opisane i ukryte głeboko w menu.

Milcze bo czytam to co jest napisane

Dekodery najgorsze są w odtwarzaczu i zapewne lepiej jest słuchać DTS dekodowane w ampli

niż DTS master HD dekodowane w BD i przesyłane jako LPCM.

No, to musisz jednak wrócić do początku i czytać, czytać, bo w dalszym ciągu nie rozumiesz

czym jest DTS HD MA i jak się go dekoduje do LPCM, a następnie to LPCM do analogu ...

Dekodery najgorsze są w odtwarzaczu i zapewne lepiej jest słuchać DTS dekodowane w ampli niż DTS master HD dekodowane w BD i przesyłane jako LPCM.

Miałeś na myśli --------------- i przesyłane po analogu poprzez wyjścia wielokanałowe analogowe odtwarzacza ?

Teraz powiem o czym w tym wątku wszyscy wiedzą .

Mianowicie słuchałem u kumpla nowy format Audio HD , amplituner to HK 255 , odtwarzacz BD Sony za 3000 PLN . Nie było różnicy między bistream , a wielokanałowym LPCM ( w odtwarzaczu BD Sony ustawienie LPCM bodajże nazywa się Down mix )

Kumpel nawet stwierdził , że po LPCM jest minimalnie lepiej .

Po testach odsłuchowych z przedstawień operowych i muzyką symfoniczną. Na filmach trudniej wychwycić różnice bo albo SB jest w akcji albo sa dialogi. Do sprawdzenia róznic w sprzęcie i systemach kodowania i przesyłania najlepsza jest muzyka. Na płycie BR miałem wielokanałowo nagrane audio w 3 formatach LPCM (ok. 13 Mb/s), DD TrueHD (ok. 4,1 Mb/s) i DTS Master Audio też ok. 4 Mb/s. Najpierw wybierałem na płycie formaty, któe po HDMI były przesyłane do Amplitunera. Każdorazowo przechodziłem od z założenia najlepszego formatu (LPCM) nizej i ponownie do LPCM. Wnioski sa proste:

tylko LPCM daje akceptowalną jakość muzyki, dźwięk jest pełny, czysty, dynamiczny, słychać wybrzmienia instrumentów i operowanie głosem (Casta Diva z Normy),

DD TrueHP i DTS Master są podobne z minimalną przewagą DTS ale i tak dźwięk jest znacznie gorszy.

Następnie użyłem dekoderów w odtwarzaczu i dźwięk był przesyłany do amplitunera jako PCM. Właściwie róznic nie było czyli zatarły się różnice o któych kiedyś pisano,że w odtwarzaczach są gorsze dekodery i nalezy używać tych w amplitunerach.

Na koniec odłączyłem HDMI i dźwięk przesłałem przez cyfrowe złącze S/PDIF. Dzwiek uległ dalszemu znacznemu pogorszeniu niezaleznie czy użyty był dekoder DTS w ampli czy też DTS Master Audio w odtwarzaczu( i wtedy jako PCM do ampli). Dźwiek jak mp3, płaski, bez dynamiki. Przy uzyciu DTS w ampli dźwiek stał sie bardzo denerwujacy (szczególnie chóry i partie skrzypiec) natomiast przy dekodowaniu w odtwarzaczu był mniej dynamiczny, bardziej plaski i głuchy i pewnie przez to mniej denerwujacy.

W skali od 1-10 (10 najlepiej)

LPCM na płycie/HDMI/LPCM 10

DTS Master audio na płycie/HDMI/DTS Mater audio w ampli 7

DD TrueHD na płycie/j.w. 6

DTS Master audio na płycie/SPDIF/DTS 3

DTS Master audio na płycie/PCM/SPDIF/PCM 3

Formatów HDAudio nie przepchasz poprzez SPDIF - zostają one "obdarte" z przyrostka HD i idą jako

goły "rdzeń" (CORE) z takiego strumienia.

Na jakim sprzęcie robiłeś te porównania ?

- player

- preamp/amp

- głośniki

Formatów HDAudio nie przepchasz poprzez SPDIF - zostają one "obdarte" z przyrostka HD i idą jako

goły "rdzeń" (CORE) z takiego strumienia.

Na jakim sprzęcie robiłeś te porównania ?

- player

- preamp/amp

- głośniki

Wiadomo,że tego się nie przepcha przez S/PDIF, ampli rozpoznaje DTS MA jako zwykły DTS. Wlaściwie wg mnie zawsze była dwukrotna utrata jakosci dżwięku. Czyli na płytach z koncerów wybierać LPCM bo róznica jest "porażająca", takze w stosunku do DTS Master i DD TrueHD. Niektóre filmy mają (miały także wielokanałowe LPCM-znalazłem tylko jeden niestety) Niżej było jeszcze gorzej, czyli przez S/PDIF. Dzisiaj to samo zrobię na moim dotychczas posiadanym apmli czyli Denon 1907 (staruszek, nie ma nawet HDMI), póki mam w pamieci dźwiek z Sony 3600ES

Testy o których pisałem robilem na :

BR Sony BDP-S480

Ampli Sony STR-DA3600ES

Kolumny przód Elac 207.2

Kolumny tył Tannoy M1

SB Magnat 300A

Z jednej strony testy te wykazały,ze przy filmach z muzyką liczy się tylko LPCM (na płycie), DTS Master i DD TrueHD brzmia o wiele gorzej, na szczęście w filmach nie ma to zbyt dużego znaczenia (tak mi się wydaje) Akurat to jeszcze dzisiaj sprawdze na tym jednym filmie ze ścieżką LPCM (Eqilibrium)(na ampli Sony ES)

Na płycie BR miałem wielokanałowo nagrane audio w 3 formatach LPCM (ok. 13 Mb/s),

DD TrueHD (ok. 4,1 Mb/s) i DTS Master Audio też ok. 4 Mb/s.

Jaki to tytuł ?

Na płycie BD Chrisa Botti live jest LPCM mch i dtshdma, byłem w szoku jaka jest przepaść miedzy lpcm multichanel a dts hd ma

Hmmm u mnie na tam na tej płycie nie widzę DTS HD-MA, a pomiędzy Dolby True HD i PCM żadnej przepaści też nie słyszałem. Zauważyłem natomiast, że ludzie mają różne ustawienia w swoich amplitunerach i jeśli amplituner na to pozwala, to często bywa tak, że w zależności od formatu wejściowego są ustawione inne opcje, które się automatycznie aktywują - włączone/wyłączone Audyssey, inne tryby surround albo direct lub pure direct itd. itd. co rzeczywiście może powodować "przepaść" w różnicy dźwięku. Poza tym PCM jest 5.1 a True HD jest 7.1 i tu też będzie pewna różnica zarówno w systemach 7.1 (z upmixem z PCM) jak i 5.1 (z downmixem z Dolby True HD).

Na płycie BR miałem wielokanałowo nagrane audio w 3 formatach

LPCM (ok. 13 Mb/s),

DD TrueHD (ok. 4,1 Mb/s) i

DTS Master Audio też ok. 4 Mb/s.

Chodzi konkretnie o tą płytę - jaki to tytuł ???

A BOTTI-ego to co wy macie za płytę ?

- with friends ma tylko LPCM 5.1 i syfiaste DD 2.0 i 5.1

- in Boston z kolei ma TruHD 7.1 24/96 i LPCM ale tylko 2.0 24/48

co tu więc porównywać, jak to są inne miksy i kompresory ????

Na płycie BD Chrisa Botti live jest LPCM mch i dtshdma, byłem w szoku jaka jest przepaść miedzy lpcm multichanel a dts hd ma

a świstak siedzi i zawija sreberka... :)

.

Jaki to tytuł ?

"The blu-ray experience"

Kupilem to na amazon.co.uk za 3,42 funta

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"The blu-ray experience"

Kupilem to na amazon.co.uk za 3,42 funta

Ukryta Zawartość

ENGLISH: PCM Stereo 2.0 + 5.1

ENGLISH: DTS-HD MA 5.1

ENGLISH: Dolby TrueHD 5.1

Ciekwa płyta, choć wnioski zbyt daleko idące.

Ukryta Zawartość

Tym razem sprawdzałem jak brzmi dźwięk na starym ampli Denon 1907, ktory nie ma HDMI i nowych formatów HD. Użyłem napędu Panasonic BD80, który ma wyjścia analogowe 7.1. O ile pamiętam w testach odtwarzaczy DVD i BR niestety zawsze podkreślano słabą jakośc tych wyjść. Na płycie testowej (o której pisałem wcześniej) zrobilem 3 odsłuchy:

na płycie wielokanałowy LPCM przesyłany przez lącza analogowe

na płycie DTS Master przez lącze optyczne i w ampli DTS

na płycie Dolby TrueHD przez łącze optyczne i w ampli Dolby.

Musze przyznać, że nie było żadnych róznic w dźwięku, który był podobny nieagresywny, płaski, dajacy się słuchać ale bez rewelacji. W skali 1-10 dałbym (po wcześniejszych odsłuchach Sony ES) 3. Brak róznic wynika chyba z tego, iż w budżetowym sprzęcie większy wpływ na jakosć ma sam sprzęt niż rodzaje kodowania. Tutaj ograniczeniem był aplituner. Podobnie w sprzecie audio, w budzetowym raczej nie ma szans aby wychwycić róznice dźwięku na które ma wpływ zmiana kabla zasilajacego wzmacniacz. W sprzecie wyższym nie ma z tym problemu.

Musze przyznać, że nie było żadnych róznic w dźwięku, który był podobny nieagresywny, płaski, dajacy się słuchać ale bez rewelacji. W skali 1-10 dałbym (po wcześniejszych odsłuchach Sony ES) 3. Brak róznic wynika chyba z tego, iż w budżetowym sprzęcie większy wpływ na jakosć ma sam sprzęt niż rodzaje kodowania. Tutaj ograniczeniem był aplituner. Podobnie w sprzecie audio, w budzetowym raczej nie ma szans aby wychwycić róznice dźwięku na które ma wpływ zmiana kabla zasilajacego wzmacniacz. W sprzecie wyższym nie ma z tym problemu.

Z tego wniosek ,że odtwarzacz ten Blu-ray na wyjściach analogowych potrafi jedynie wysłać stary format " Core " .

na płycie wielokanałowy LPCM przesyłany przez lącza analogowe

Tylko , skoro na płycie jest zapis wielokanałowy LPCM , to dlaczego jakość jest taka sama w porównaniu z przetwarzaniem starego dekodera wbudowanego w ampli w trakcie odtwarzania ścieżki nowego formatu HD ?

Tutaj ma znaczenie prędkość przepływu danych i próbkowanie ?

Z tego wniosek ,że odtwarzacz ten Blu-ray na wyjściach analogowych potrafi jedynie wysłać stary format " Core " .

Jeżeli nie ma wbudowanych dekoderów HD to tak. Natomiast jeśli takowe posiada to przez wyjście analogowe 5.1/7.1 uzyskamy dźwięk HD

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.