Skocz do zawartości
IGNORED

Jak dobrać blu ray do muzyki i kina

pawelaud

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jakiś czas temu rozpocząłem unowocześnianie mojego 9-letniego zestawu yamahy (DVD S 530 i ampli RX-V430) kupując zestaw głośników 5.0 Dali Concept 6. Teraz zastanawiam się nad zakupem ble-raya. Z informacji od sprzedawców w sklepach wynika, że budżetowe odtwarzacze nie radzą sobie ze muzyką STEREO. W związku z tym rozważam 2 rozwiązania: pozostawienie DVD do muzyki i zakup budżetowego np. sony do fimów/ koncertów lub wymianę DVD np. na Yamahę 1067. Proszę o Waszą opinię co ma większy sens. A może wystarczy kupić yamahę 667? Dla mnie najważniejsze kryteria to: jakość obrazu, jakość dźwięku stereo i możliwości skanowania do wyższej rozdzielczości.

Pozdrawiam

Paweł

Witam

Jakiś czas temu rozpocząłem unowocześnianie mojego 9-letniego zestawu yamahy (DVD S 530 i ampli RX-V430) kupując zestaw głośników 5.0 Dali Concept 6. Teraz zastanawiam się nad zakupem ble-raya. Z informacji od sprzedawców w sklepach wynika, że budżetowe odtwarzacze nie radzą sobie ze muzyką STEREO. W związku z tym rozważam 2 rozwiązania: pozostawienie DVD do muzyki i zakup budżetowego np. sony do fimów/ koncertów lub wymianę DVD np. na Yamahę 1067. Proszę o Waszą opinię co ma większy sens. A może wystarczy kupić yamahę 667? Dla mnie najważniejsze kryteria to: jakość obrazu, jakość dźwięku stereo i możliwości skanowania do wyższej rozdzielczości.

Pozdrawiam

Paweł

sam mam yamahe 1067 i powiem jesli chodzi o obraz to jest piekny . jesli chodzi o dzwiek wielokanalowy to tez super sprawa ale jesli chodzi o stereo to co tu duzo pisac . cd podal by go lepiej analogowo .

jesli pragniesz miec wszystko i obraz i dzwiek to kup ten 1067 . chodzi za okolo 1900 zl . do tego dokup nie koniecznie juz ale za jakis czas zewnetrznydac i masz wszystko w 2 urzadzeniach ;] sam wlasnie ogladam sie nad kupnem rdaca arcam do swojej yamahy tylko musze fundusze wychaczyc

przy tej yamaszce masz obraz ful hd . blu ray . sa cd . itp .

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

sam mam yamahe 1067 i powiem jesli chodzi o obraz to jest piekny . jesli chodzi o dzwiek wielokanalowy to tez super sprawa ale jesli chodzi o stereo to co tu duzo pisac . cd podal by go lepiej analogowo .

jesli pragniesz miec wszystko i obraz i dzwiek to kup ten 1067 . chodzi za okolo 1900 zl . do tego dokup nie koniecznie juz ale za jakis czas zewnetrznydac i masz wszystko w 2 urzadzeniach ;] sam wlasnie ogladam sie nad kupnem rdaca arcam do swojej yamahy tylko musze fundusze wychaczyc

przy tej yamaszce masz obraz ful hd . blu ray . sa cd . itp .

Dziękuję bardzo za informacje. Jakbyś mógł tylko mi przybliżyć - co to jest ten rdaca arcam.

Pozdrawiam

Paweł

Dziękuję bardzo za informacje. Jakbyś mógł tylko mi przybliżyć - co to jest ten rdaca arcam.

Pozdrawiam

Paweł

DAC firmy Acram .

DAC --- po " polskiemu " digital analog konwekter , zamienia sygnał cyfrowy np . stereo na analogowy ( chodzi o oddzielne pudełko . DAC jest także wbudowany w odtwarzacz CD , DVD , Blu- ray gdyż ma wyjście analogowe i jest " marnej " jakości .

Łączysz tak : CD ----- kablem cyfrowym ----- DAC ( Dac zamienia w z należytą jakością sygnał cyfrowy na analogowy ) ----- analogiem do wzmacniacza.

Do zewnętrznego DAC dobrze by było mieć wzmacniacz stereo , stosowanie DAC z amplitunerem wielokanałowym raczej mija się z celem . Kolega Achmet jest w innej sytuacji i posiada wzmacniacz stereo .

tak nie watpliwie podlaczenie takiego daca pod amplituner mija sie z celem . jak juz to wzmacniacz stereo . nie wiemy czy takowy posiadasz i jaki masz amplituner . jesli nie posiadasz to staje sie to bardziej skaplikowane bo koszta sie zwiekszaja . i ogolnie kaplikuje sie z polaczeniami i nie wiadomo czy twoj amplituner by na to pozwolil . czy ma pre out .

tak czy inaczej jesli zalezy ci na stereo to zacznijmy od tego ze mozesz kupic owszem ta yamahe . a zamiast dac na poczatek kupic wzmacniacz stereo co da duza roznice w stereo . pozniej moze daca dokupic . sam to przerabialem

Lampa jest jak wino . Czym starsza tym lepsza

Narazie posiadam aplituner yamahy RX-V430. Do dzisiaj miałem przekonanie, ze wyższe modele BD jak ta yamaha 1067 dają możliwość odtwarzania stereo na dobrym poziomie. Nie upieram sie przy niej może to być np. Cambgige którego ma Bobcat. Tylko pojawia się pytanie czy jest sens inwestowania jakieś 2 tysiące w BD jak i tak tego dżwięku stereo nie uzyskam (a moze jest jednak jakiś BD który ma zaawansowaną funkcję stereo np ten Cambrige?) A moze przy moim 40 calowym LEDzie wystarczy kupić BD sony za 300 zł i zacząć inwestować w DAC-a i wzmacniacz?

Z góry dziękuję za wszystkie porady :-)

p

tak nie watpliwie podlaczenie takiego daca pod amplituner mija sie z celem . jak juz to wzmacniacz stereo . nie wiemy czy takowy posiadasz i jaki masz amplituner . jesli nie posiadasz to staje sie to bardziej skaplikowane bo koszta sie zwiekszaja . i ogolnie kaplikuje sie z polaczeniami i nie wiadomo czy twoj amplituner by na to pozwolil . czy ma pre out .

tak czy inaczej jesli zalezy ci na stereo to zacznijmy od tego ze mozesz kupic owszem ta yamahe . a zamiast dac na poczatek kupic wzmacniacz stereo co da duza roznice w stereo . pozniej moze daca dokupic . sam to przerabialem

Nie mieszajcie Koledze w głowie.

Kup player z najelpszą obróbką obrazu (Panasonic BDT110) za niewielkie pieniądze i

podłącz go cyfrowo do amplitunera. Nic więcej nie wyciągniesz z tego zestawu.

Dziękuję bardzo za wskazówkę. A jak jest w porównaniu z yamahą 667, czy ma gorsze parametry od tego Panasonica (na 3D mi nie zależy)? Jest promocja na ten model w Mediamarkcie ale sprzedawca jakoś nie zachęcał do zakupu tej yamahy, twirdząc, ze technicznie odstaje od właśnie od tego panasonica.

p

Nie mieszajcie Koledze w głowie.

Kup player z najelpszą obróbką obrazu (Panasonic BDT110) za niewielkie pieniądze i

podłącz go cyfrowo do amplitunera. Nic więcej nie wyciągniesz z tego zestawu.

Decyzja, jak zwykle, należy do Ciebie. Ja bym wziął Panasa, ale jak wolisz.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dziękuję za linki. Rozumiem, że decyzja jest tego gatunku - czy wybrać markę (pasującą nazwą do amplitunera) czy nowszą/ lepszą technologię ;-) Muszę się zastanowić ale dziękuję jeszcze raz za pomoc.

Pozdrawiam

Paweł

Decyzja, jak zwykle, należy do Ciebie. Ja bym wziął Panasa, ale jak wolisz.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Znalazłem yamahe 1067 za niecałe 2100 (chyba z gwarancją). Model jest już troche na rynku-moze niedługo będzie wyprzedaż?

Ukryta Zawartość

Pozdrawiam

Paweł

Za 1900 zł to chodzi, ale bez polskiej gwarancji i instrukcji obsługi z niewiadomego pochodzenia (patrz od ruskiego dystrybutora z niemiec)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ten odtwarzacz możesz kupić za około 1600 pln zadaj pytanie sprzedającemu,mój znajomy kupił od nich za 1600 pln z gwarancją model demo.

Ukryta Zawartość

• 2 miesiące później...

Witam

Na jakiś czas zawiesiłem temat zakupu Blue-raya aż tu kilka dni temu padł mi napęd w DVD. Zrobiłem ponowne rozpoznanie tematu i już chciałem kupić polecanego przez forumowiczów panasonica. Ale będąc dzisiaj w Media Markcie znalazłem Yamahę bd-s1065 no i kupiłem za 750 zł. Model wycofywany ze sprzedaży więc cena atrakcyjna. Narazie wrażenia wideo i audio super. Za jakiś czas napiszę o dokładniejszych wrażeniach z użytkowania.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.