Skocz do zawartości
IGNORED

Technics EH 790 jako KD

rosim

Rekomendowane odpowiedzi

Witam, na początku małe wyjaśnienie - w zakresie kina domowego mam bardzo małą wiedzę.

Mam zamiar kupić taki telewizor:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

A teraz pytania - chciałbym wykorzystać wieżę technics EH 790 jako kino domowe. Z opisu wynika, że w KD działa w systemie dolby pro-logic. Kilka lat temu próbowałem ją jakoś uruchomić w KD, ale niestety mam stary odtwarzacz dvd philips 625, a tam jest tylko jedno wyjście Euro i 1xRCA stereo. Zastanwaiam sie nad jakimś tanim dvd z wejściem USB, może jakaś manta? Ale chodzi mi o to, aby wykorzystać efekty KD. Tył procesora dźwięku z technicsa tak wygląda jak na załączonym zdjęciu.

Prosze o poradę co do odtwarzacza dvd i jak to wszystko podłączyć/ustawić, żeby wykorzystać efekty KD. Suba zewnętrznego nie zamierzam podłączać. Może ktoś używa tej wieży lub podobnej technicsa w KD? Jak sie to sprawuje? NIe myśle o zakupie nowego KD, tylko wykorzystaniu tego, co mam, a technicsa wykorzystuje ob ecnie tylko do słuchania myzyki w trybie 2.0.

post-14995-0-99084000-1328526021_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91615-technics-eh-790-jako-kd/
  • 5 miesięcy później...

Prosze o poradę co do odtwarzacza dvd i jak to wszystko podłączyć/ustawić, żeby wykorzystać efekty KD.

Odtwarzacz DVD: może być Manta - przemawia za nią niska cena i obsługa wielu formatów multimedialnych, oczywiście model z wyjściem wielokanałowym.

Połączenia: łączysz poszczególne wyjścia wielokanałowe 5.1 odtwarzacza z odpowiadającymi im wejściami wielokanałowymi w miniwieży.

Ustawienia: Jeśli ten Technics po przełączeniu źródła na wielokanałowe zachowuje się tylko i wyłącznie jak wzmacniacz wielokanałowy, wówczas ustawień typu poziomy, odległości i wielkości poszczególnych kolumn trzeba będzie dokonać w menu odtwarzacza DVD. Być może wyjście wielokanałowe trzeba będzie uruchomić w menu.

Kolumny: rozstawiasz zgodnie ze wskazówkami zawartymi w instrukcji obsługi miniwieży.

Z opisu wynika, że w KD działa w systemie dolby pro-logic.

Tak, jeśli przy odtwarzaniu kaset, płyt i chyba stereofonicznych źródeł dźwięku włączysz tenże tryb. Dla tunera chyba nie przewidziano takiej opcji.

Suba zewnętrznego nie zamierzam podłączać.

Czy jest możliwość przekierowania kanału LFE (subniskotonowego) na głośniki basowe (tzw. "Superwoofer") w kolumnach głównych tej miniwieży?

Może ktoś używa tej wieży lub podobnej technicsa w KD? Jak sie to sprawuje? NIe myśle o zakupie nowego KD, tylko wykorzystaniu tego, co mam, a technicsa wykorzystuje ob ecnie tylko do słuchania myzyki w trybie 2.0.

Rewelacji z tego nie będzie, ale początkującemu taki zestaw może wystarczyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.