Skocz do zawartości
IGNORED

Telewizor 37-42 cali z DVB-S

Seband

Rekomendowane odpowiedzi

Zastanawiam się nad zakupem telewizora 37-42" z wbudowanym tunerem DVB-S. Miałby on pracować z modułem NCAM HD. Planowany budżet do 3500 PLN. Obsługa 3D jest dla mnie drugorzędna. Traktuję ją jako przyszłościowy "bajer".

Raczej odrzucam plazmę (myślałem o Panasonicu TX-P42GT30E) ze względu na pobór mocy.

Coraz bardziej przekonuję się do krawędziowego podświetlenia LED. Jak na razie mam trzech faworytów:

- Sony KDL-40EX725 (plusy: doskonała współpraca z modułem ncam, dopracowane net tv, najniższa cena, minusy: słabe kąty patrzenia w poziomie - pod kątem obraz się rozjaśnia, odtwarzanie multimediów),

- Philips 42PFL7606K (plusy: design, ambilight, pasywne 3D (tanie okulary), minusy: net tv bez tvnplayer czy tvp vod jest tylko ipla)

- Samsung UE40D6500 (plusy: net tv, odtwarzanie multimediów, minusy: błyszcząca powłoka matrycy).

Co wybrać?

https://www.audiostereo.pl/topic/91609-telewizor-37-42-cali-z-dvb-s/

"Raczej odrzucam plazmę (myślałem o Panasonicu TX-P42GT30E) ze względu na pobór mocy."

aż tak przeraża Cię świadomość dopłaty kilku zł na miesiąc ? dla mnie to niepojęte że ktoś kupuje tv za 3,5k a nie stać go na opłacanie rachunków za sprzęt ciągnący niewiele ponad 100W

"Coraz bardziej przekonuję się do krawędziowego podświetlenia LED."

albo jesteś nieświadomy co chcesz kupić albo pocieszasz się myślą że może nie będzie tak źle...

Zastanawiam się nad zakupem telewizora 37-42" z wbudowanym tunerem DVB-S. Co wybrać?

LG 42LV570S. A jeśli ma być 3D - to model LW.

albo jesteś nieświadomy co chcesz kupić albo pocieszasz się myślą że może nie będzie tak źle...

Nie wiem co masz na myśli i jakie masz zastrzeżenia. Mam przecież LG 42LV5500 krawędziowy LED 16-blokowy i naprawdę jest dobrze.

aż tak przeraża Cię świadomość dopłaty kilku zł na miesiąc ? dla mnie to niepojęte że ktoś kupuje tv za 3,5k a nie stać go na opłacanie rachunków za sprzęt ciągnący niewiele ponad 100W

Wiesz Don to taki u nas konwenans. Podobnie w motoryzacji. Z zaciekawieniem czekam aż jakiś początkujący rodzimy biznesman kupi sobie Rolls Royce albo Bugatti Veyron, a następnie przerobi go na gaz LPG "bo tak będzie taniej"

Wiesz Don to taki u nas konwenans. Podobnie w motoryzacji. Z zaciekawieniem czekam aż jakiś początkujący rodzimy biznesman kupi sobie Rolls Royce albo Bugatti Veyron, a następnie przerobi go na gaz LPG "bo tak będzie taniej"

Kryzys Panie kryzys, więc nie należy się dziwić że ktoś chce kupić oszczędny telewizor.

@Seband

A nie oszczędniej będzie nie kupować w ogóle telewizora?, raz że zaoszczędzisz 3,5 koła :D, a dwa prąd który by pobierał gdyby grał ileś tam godzin dziennie.

Książke lepiej poczytać.

Książke lepiej poczytać.

Ale tylko w dzień. wieczorem i w nocy musisz płacić za elektryczność do lampki. Niech to nawet będzie lampka LED o mocy 1 W. 2 godziny na dobę czytania - wychodzi w skali roku 730 W. W tym roku (przestępny) nawet 732 W. Nawet jak ktoś ma licznik dwutaryfowy i tańszą energię w niektórych godzinanch (oraz w nocy) - wypadnie to 20 gr na rok.

No i nie wspomnę o zakupie samej lampki LED. A to już jest 25 zł.

Horrendum.

Wyświetl postUżytkownik don111 dnia 06.02.2012 - 09:14 napisał

Nie wiem co masz na myśli i jakie masz zastrzeżenia. Mam przecież LG 42LV5500 krawędziowy LED 16-blokowy i naprawdę jest dobrze.

chodzi mi ogólnie o to, że jeśli chodzi o obraz to jest najgorsza w tej chwili technologia wyświetlania i tu nie ma jakiejkolwiek możliwości "przekonywania się" do jej jakości, tu jest tylko możliwość zaakceptowania mniej lub bardziej uciążliwych wad tego rodzaju tv

jedyna zaleta to pobór prądu, ale to już jest tak skalkulowane że ten "tańszy" LED wychodzi i tak drożej - widać to było na przykładzie różnic w cenie zwykłych LCD ccfl (ten sam model) i plazm, dobry argument dla kogoś kto kupuje najtańszy model, gdzie jakość obrazu stoi na ostatnim miejscu

Zastanawiam się nad zakupem telewizora 37-42" z wbudowanym tunerem DVB-S. Miałby on pracować z modułem NCAM HD.

Co wybrać?

lepiej dowiedz się ja te tv współpracują z tym modułem

z tunerem sat masz jeszcze sharpy LE-822/824/830

123... test

lepiej dowiedz się ja te tv współpracują z tym modułem.

Znawcy tematu powiedzieli mi że współpracują żle. Dlatego wybrałem wariant oddzielnych tunerów Sat.

chodzi mi ogólnie o to, że jeśli chodzi o obraz to jest najgorsza w tej chwili technologia wyświetlania i tu nie ma jakiejkolwiek możliwości "przekonywania się" do jej jakości, tu jest tylko możliwość zaakceptowania mniej lub bardziej uciążliwych wad tego rodzaju tv

Tezy mocno dyskusyjne. LED krawędziowy staje się standardem. Full LED został już tylko na najwyższej półce. Konstatuję, że nie lubisz tej technologii jak ja kiedyś plazmy. Ale ja się do plazmy przekonałem. Może i Ty stwierdzisz, że duża część zarzutów przeciwko LED krawędziowym jest nieprawdziwa.

Tezy mocno dyskusyjne. LED krawędziowy staje się standardem. Full LED został już tylko na najwyższej półce. Konstatuję, że nie lubisz tej technologii jak ja kiedyś plazmy. Ale ja się do plazmy przekonałem. Może i Ty stwierdzisz, że duża część zarzutów przeciwko LED krawędziowym jest nieprawdziwa.

tu nie chodzi o lubienie czy nie, LED to LED, plazma to plazma - obraz na obydwu może się podobać w zależności od modelu, po zaakceptowaniu pewnych mniejszych wad

edge LED w większości generalnie nie lubię dlatego, że jest zwyczajnie loteryjność w podświetleniu matryc, najczęściej blisko krawędzi, filmów z pasami bez nerwów obejrzeć nie można... inna sprawa to czerń a co za tym idzie głębia obrazu, mało takich modeli ma dobrą + połączenie z cloudingiem, a ile za takie dziadostwo trzeba zapłacić ? tragedia jednym słowem, tu full led można docenić, choć też cena kosmiczna ale przynajmniej nie ma tak komicznych wad

Po jakimś czasie względnego spokoju widzę że znów się "rozkręcasz".

niekoniecznie, po prostu na telewizorach z szarą czernią nie widać cloudingu

Cały sęk w tym, że on nie ma szarej czerni. Ma czerń. Owszem: plazma ma lepszą, głębszą. Ale jakością czerni na edge LED-ach LG był pozytywnie zaskoczony nawet red. Kulpa.

Po jakimś czasie względnego spokoju widzę że znów się "rozkręcasz".

Bynajmniej. Nie "rozkręcam się". Sam kiedyś wypisywałem na temat plazmy jakieś wydumane zarzuty. Poczym się przekonałem, że To wszystko nieprawda. Dlatego teraz polemizuję, gdy ktoś formułuje nieprawdziwe zarzuty pod adresem LCD. Tylko tyle. Inna sprawa, że obraz na PDP podoba mi się jeszcze bardziej. Ale bądźmy obiektywni.

Cały sęk w tym, że on nie ma szarej czerni. Ma czerń. Owszem: plazma ma lepszą, głębszą. Ale jakością czerni na edge LED-ach LG był pozytywnie zaskoczony nawet red. Kulpa.

nie widziałem tego telewizora osobiście w warunkach, w których mógłbym o czerni coś napisać... być może na czarnej planszy i niektórych specyficznych scenach działa trick z local dimming z tych 16 stref, ale przy normalnym oglądaniu raczej tak dobrze nie jest, we wszystkich testach ten LG wypada słabo pod tym względem

podsumowując - jest bardzo niewiele edge led z bardzo dobrą czernią i jednocześnie brakiem cloudingu

podsumowując - jest bardzo niewiele edge led z bardzo dobrą czernią i jednocześnie brakiem cloudingu

A jak się trafi Edge LED z dobrą czernią, to kąty ma do ... :) Nic ... poczeka się te 5 lat na OLED / Crystal LED .

przy normalnym oglądaniu raczej tak dobrze nie jest, we wszystkich testach ten LG wypada słabo pod tym względem

Jest dobrze. Prawda: na plaźmie jest lepiej, ale tu na dobrą sprawę nie ma się o co przyczepić. Test edge LED-a LG jest w Audio Video 7/8 2011.

A jak się trafi Edge LED z dobrą czernią, to kąty ma do ... :)

Być może są kąty do d... na PVA/MVA, ale na IPS? Coś Ci się pomyliło i to bardzo. Absolutnie nie są takie jak piszesz.

Nic ... poczeka się te 5 lat na OLED / Crystal LED.

Żebyśmy się tylko za 5 lat nie dowiedzieli, że OLED/Crystal LED będą za kolejnych 5 lat.

Być może są kąty do d... na PVA/MVA, ale na IPS? Coś Ci się pomyliło i to bardzo. Absolutnie nie są takie jak piszesz.

IPS ma świetne kąty w "kolorach" (czyli czymś innym niż czarny), ale na czarnym już nie jest tak różowo. Poza tym IPS mają jaśniejszą czerń (przy określonej jasności obrazu) od PVA/Plazmy.

IPS ma świetne kąty w "kolorach" (czyli czymś innym niż czarny), ale na czarnym już nie jest tak różowo. Poza tym IPS mają jaśniejszą czerń (przy określonej jasności obrazu) od PVA/Plazmy.

Oczywiście, że plazma ma lepszą czerń, nie polemizuję być może PVA również. Ale IPS mam w domu, oglądam go często i naprawdę nie ma się o co czepiać, nawet gdy bardzo się chce.

Oczywiście, że plazma ma lepszą czerń, nie polemizuję być może PVA również. Ale IPS mam w domu, oglądam go często i naprawdę nie ma się o co czepiać, nawet gdy bardzo się chce.

A ja Ci powiem dlaczego tak odczuwasz: po prostu masz włączony tryb dynamiczny z dyżym kontrastem itd, i dlatego widać jakby czerń była dobra, po prostu ta "latarka" trochę oślepia.

W każdym razie wysoka luminancja maskuje niedostatek czerni.

Wyjaśnij mi w takim razie proszę dlaczego podkręcenie Jasności w PDP ponad 0 powoduje rozjaśnienie czerni i staje się ona mniej czarna, natomiast w LCD ma maskować jej niedostatek. Przecież na logikę skoro większa jasność spełnia tu jakąś rolę "maskującą" to na plaźmie, która sama z siebie ma czerń doskonałą - powinna owa czerń stawać się jeszcze doskonalsza, jeszcze czarniejsza (choć nie wiem jak to możliwe). Nie widzisz tu sprzeczności? Bo ja owszem.

A wogóle to bez przesady please. LG wcale nie chodzi na max podświetleniu.

nie chodzi o jasność tylko o kontrast w plaźmie i kontrast+podświetlenie w LED

gdy obraz jest jaskrawy i są wyświetlane jasne elementy na ekranie to percepcja odbioru czerni się zmienia, wtedy czerń może być szara a wydaje się że jest czarna, tu też można odnieść się do oświetlenia za telewizorem np diodami LED, to takie małe oszustwo oka, obraz się nie zmienia a wydaje się że poprawia się kontrast i czerń jest idealnie czarna :)

Sorry ale nadal nie rozumiem. Uczynienie w PDP obrazu jaskrawszym czyli zwiększenie jasności na logikę powinno również zmienić percepcję odbioru i uczynić, że czerń będzie postrzegana jan jeszcze czarniejsza. A jest dokładnie odwrotnie.

Sorry ale nadal nie rozumiem. Uczynienie w PDP obrazu jaskrawszym czyli zwiększenie jasności na logikę powinno również zmienić percepcję odbioru i uczynić, że czerń będzie postrzegana jan jeszcze czarniejsza. A jest dokładnie odwrotnie.

Nie luminancja całego tv tylko wysoka luminancja białego, to tak jakbyś białą kartkę przystawił w tej samej lini oko-słońce.

Luminancja słońca jest tak potwormie duża że kartka nie będzie biała.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.