Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz stereo zamiast Onkyo 609

Bonku5

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Jakiś czas temu kupowałem sprzęt i bezwzględnie musiało to być kino domowe.. Po kilku miesiącach, wiem że nie musiało to być kino tylko powinien być to wzmacniacz stereo.

Zdecydowałem się na Onkyo 609 + Heco VICTAII 701.

Czy mógłby mi ktoś podpowiedzieć jak owe podłogówki będą się spisywać ze wzmacniaczem Marantz PM6003, nie mam możliwości odsłuchu, czytałem wiele dobrych opini w jego temacie.

No chyba,że ktoś poleci coś innego.

Czy odczuję różnicę dźwięku przy tej klasie głośników?

Dodatkowo proszę o info czy można rozwiązać temat jednych podłogówek, amplitunera i wzmacniacza stereo tak żeby nie przepinać kabli? Nie chcę na razie sprzedawać amplitunera..

Proszę o pomoc

https://www.audiostereo.pl/topic/91595-wzmacniacz-stereo-zamiast-onkyo-609/
Dodatkowo proszę o info czy można rozwiązać temat jednych podłogówek, amplitunera i wzmacniacza stereo tak żeby nie przepinać kabli? Nie chcę na razie sprzedawać amplitunera..

Poczytaj sobie o tym:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Sam mam amplituner KD ale jeżeli kasa pozwoli to może jeszcze w tym roku udałoby mi się zakupić jakiś wzmacniacz do frontów. Myślę, że ten Beresford to ciekawe wyjście. Pozdrawiam!

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Witaj,

problem podłączenia amplitunera kina domowego oraz wzmacniacza i jednaj pary kolumn rozwiąże przełącznik audio Beresford TC-7220 (koszt 390 zł.). Urządzenie jest eleganckie, funkcjonalne i w minimalnym stopniu wpływa na brzmienie.

Co do wzmacniacza trochę bałbym się łączyć wzmacniacz Marantz z kolumnami Heco. Napisz proszę trochę więcej informacji na temat wielkości pomieszczenia, gatunków słuchanej muzyki, preferencji brzmieniowych

Czekam na szczegóły

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Jeśli chodzi o pokój to nie jest mały, ale nie jest też demonem wielkości :P

Załączam układ pokoju dla lepszego rozeznania.

Dodatkowo jeśli chodzi o kolumny to jest tyle samo zwolenników co przeciwników tego sprzętu, zatem proszę o twoją opinie.

Od siebie mogę dodać, że zdecydowałem się na nie, ponieważ na odsłuchu miałem wspomniane HECO, JAMO 608, JBL (nie pamiętam modelu, ale w klasie cenowej heco), które przypadły mi do gustu we współpracy z Onkyo.

Ogólnie kolego z opisu wnioskuję, że znasz te kolumny to proszę o info czy da radę wyciągnąć z nich coś więcej w stereo, czy może nie ma się co oszukiwać ;)

Jeśli warto, to z czym byś polecał zestawić.

Czego słucham.. muszę więc podzielić na dwa gatunki.

1. np. Pink Floyd, Deep Purple, 3 doors down

2. np Armin van Buuren, ATB itp

Rozwiazanie, które zaproponowałeś z tym "ruterem" bardzo mi się podoba :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Oczywiscie ze odczujesz roznice. nie wazne czy to onkyo 609 denon 1912 yamaha 671 harman 260 czy marantz 5006 wzmacniacz stereo zagra lepiej. Te heco sa dobrymi glosnikami odczujesz roznice. Natomiast polecam odsluch i odpowiedz na pytanie

Czy zagra o tyle lepeij zeby inwestowac?

Oczywiscie ze odczujesz roznice. nie wazne czy to onkyo 609 denon 1912 yamaha 671 harman 260 czy marantz 5006 wzmacniacz stereo zagra lepiej. Te heco sa dobrymi glosnikami odczujesz roznice. Natomiast polecam odsluch i odpowiedz na pytanie

Czy zagra o tyle lepeij zeby inwestowac?

Możesz polecić jakiś wzmacniacz stereo, który warto posłuchać z moimi głośnikami?

• 3 tygodnie później...

Wypożyczyłem NAD C316 BEE, aby posłuchać w stereo zamiast amplitunera Onkyo 609.

Po kilku godzinach słuchania głównie Pink Floyd i Nirvana, ale wpadły też płyty Czesława Niemena jestem bardzo zdziwiony.

Chcąc sprawdzić czy tylko ja się zdziwię, poprosiłem, żonę oraz kolegę o odsłuch, którzy również jednogłośnie stwierdzili, że lepiej gra Onkyo.

Dźwięk jest całkowicie inny trzeba przyznać, ale dźwięk stał się bardzo natarczywy. W momentach, gdy wchodziło wiele instrumentów wokal wręcz schodził w tło.

Jak to możliwe, że wzmacniacz stereo nie rozłożył na kolana amplitunera video??

Oczywiście jest to niska półka, ale byłem przekonany, a wręcz bałem się że jak posłucham NADa to nie będę go chciał oddać ;)

Nic dziwnego sam mam onkyo TX-SR504(kino) po przetestowaniu paru budżetowych wzmacniaczy (do 2 tys.) onkyo zostaje :)

Na nic droższego na razie mnie nie stać, a szrotów powyżej 5 lat kijem nie tykam :)

Nic dziwnego sam mam onkyo TX-SR504(kino) po przetestowaniu paru budżetowych wzmacniaczy (do 2 tys.) onkyo zostaje :)

Na nic droższego na razie mnie nie stać, a szrotów powyżej 5 lat kijem nie tykam :)

Witaj,

Mam do Ciebie pytanie, ponieważ mam podobny dylemat co przedmówcy. Też mam ten amplituner Onkyo (TX-SR504E) i gra z Magnatami Quantum 653. Powiem, że jestem nawet zadowolony, pomimo iż źródłem jest odtwarzacz blue-ray pracujący jako transport to na dobrze wydanych płytach jest naprawdę przyjemnie posłuchać. Dźwięk jest szczegółowy, bas schodzi odpowiednio nisko, stereofonia też jest bez zarzutu. Mimo to poszukuję jakiegoś alternatywnego zestawu wzmacniacza + CD, który zagra lepiej. I w grę wchodzą stare Rotele, CA, itp do ~400zł plus jakiś w miarę przyzwoity CD za około ~200 zł. I pytanie czy faktycznie uzyskam znaczną poprawę dźwięku w stosunku do tego co mam? Ty już to przerabiałeś, więc Twoja sugestia byłaby dla mnie bardzo pomocna. Napisz z jakimi wzmacniaczami porównywałeś swojego Onkyo i z jakimi głośnikami to grało, proszę.

Pozdrawiam...

Ja mam magnaty 655, słuchałem z yamaha as-500, denon pma710ae i zagrało to gorzej. Z hk980 nieźle ale nie aż tak żeby zmieniać, tym bardziej że te onkyo jest bardziej funkcjonalne. Ciebie ratują tylko odsłuchy. Mnie z musu pasuje to połączenie, chodź ponoć to profanacja :). Nie wiem jak nowe onkyo ale nasze "stare" wyjątkowo dobrze zgrywa się z magnatem słucham w "pure audio" i tonalnie jest dla mnie ok.

słucham w "pure audio" i tonalnie jest dla mnie ok

Dzieki za odzew :)

W "pure audio" jest dla mnie za płasko, dźwięk jest pozbawiony barwy i dla mnie nie do zaakceptowania, ale może to wina kiepskich DAC'ów w amplitunerze (tak jak pisałem podaję sygnał optykiem lub elektrycznym w postaci cyfrowej na amplituner)? Z jakiego źródła słuchasz muzyki w "piure audio"? Czy sprawdzałeś stare Rotele, CA, Arcamy?

Panowie, miałem Onkyo 703E i wymieniłem na wzmacniacz Exposure 3010S. Różnica w jakości dźwięku jest ogromna (oczywiście na korzyść wzmaka), dlatego dziwi mnie, że nie słyszycie różnicy. Może to kwestia kolumn...choć nie sądzę.

Ostatnio jak byłem w jednym ze sklepów audio, jakiś gościu kupował Jamo 606 bodajże. Przyniósł ze sobą amplituner Pioneer'a i podłączyli mu go pod te kolumny (moim zdaniem kolumny b. niskich lotów). Gościu posłuchał, pokiwał głową i stwierdził, że jest ok. Dla mnie dźwięk płaski, bez barwy, suchy. Poprosiłem, żeby w ramach porównania podłączyli te kolumny pod stojącego Creek'a Destiny. Rożnica była kolosalna, pojawiła się barwa, mięsko i porządny bas.

Nie słyszałem jeszcze amplitunera kina, który choćby zbliżył się jakościowo do wzmacniacza średniej klasy. Także dziwią mnie Wasze wpisy mówiące, że ampli gra porównywalnie lub lepiej.

Także dziwią mnie Wasze wpisy mówiące, że ampli gra porównywalnie lub lepiej.

Mnie też to dziwi:) ale jakoś dobrze to współgra z magnatami. Poza tym piszesz o dobrych wzmacniaczach a nie pierdziawach do 2tys. :) a tu z amplitunerami to różnice kosmetyczne

Nic starego nie sprawdzałem, źródło ONKYO DV-SP404E połączenie analog. cinch. Basu nie brakuje :) ale to podłogówki

W takim razie pewnie to wina DAC'ów w amplitunerze, bo Quantum 653 też maja dość potężny bas. A tak w ogóle to w tych magnatach podoba mi się, że już przy niskiej głośności na Onkyo (8-10 na skali) potrafią ładnie zgrać, ale to chyba dzięki ich wysokiej skuteczności...

Mam jeszcze ostatnia prośbę... Jak będziesz miał możliwość i to nie sprawi Ci kłopotu, to zrób proszę takie małe porównanie - przy ustawieniu "PURE AUDIO" porównaj dźwięk po analogowych złączach chinch i po cyfrowym optycznym lub elektrycznym. Oczywiście na tym samym utworze. Ciekawią mnie Twoje odczucia co do różnic w prezentowanym dźwięku.

Jeszcze raz pozdrawiam i dzięki....

dlatego dziwi mnie, że nie słyszycie różnicy

Ja nie wiem czy nie słyszę różnicy, bo nie mam i nie miałem wzmacniacza stereo i porządnego odtwarzacza CD, właśnie dlatego próbuje coś wysondować z opisów innych użytkowników. Niestety nie mam od kogo pożyczyć sprzętu, a jeździć po sklepach ze swoimi kolumnami nie będę ;)

Inna sprawa, że na płytach np.: Anny Marii Jopek "Szeptem" czy Dire Straits "On Every Street" ten ampli ze swoimi DAC'ami i moimi Quantum'ami naprawdę zaskakuje dźwiękiem. Tu mam na myśli szczegółowość, szerokość sceny, stereofonię, dynamikę. Wokal AM Jopek brzmi genialnie, mam wrażenie że dźwięk rozciąga się od podłogi do sufitu i wypełnia cały pokój. I to co słyszę naprawdę mi się podoba, ale skoro może być lepiej... to ja chcę lepiej, ale niestety mam ograniczone fundusze :(

• 3 tygodnie później...

Dzień dobry po raz pierwszy. Od kilku miesięcy czytam forum. Być może za mało ale w tym temacie chciałbym zamieścić swój problemik. Mam zestaw stereo i zestaw KD 5.1 w jednym pokoju. Chcialbym się pozbyć jednej pary frontów. Mianowicie jamo s606(z KD). Zamiast nich grały by tylko AE 109. Zarówno w stereo jak i w KD. Czy mogę je po prostu ot tak podłączyc do amplitunera KD oraz do wzmacniacza? Zaznaczając oczywiscie , ze nalezy uwazac by nie dostały kopa z 2 zrodel jednoczesnie. Trochę w tym pomoze pilot logitechowy , który przy właczaniu np KD wyłącza inne zbędne urzadzenia.

Czy jednak w/w Beresford będzie konieczny?

BTW ja to lajkonik jestem...Łopatą trzeba nałożyć.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.