Skocz do zawartości
IGNORED

Upgrade gramofonu Adam-420

Swmikolaj

Rekomendowane odpowiedzi

A co tu dużo gadać, zakochałem się w płytach analogowych. Gramofon ze sprzętem mam dopiero od czterech miesięcy, ale już czuję że Davis tak nie zabrzmi z CD. A klimat? to jest dopiero kosmos.

Wracając do tematu, ostatnio zużyłem setną kopertę wewnętrzną na płyty (każdy krążek myty po zakupie, niestety żadko pozwalam na wyjątki od tej reguły) i pomyślałem sobie - że można by się pokusić o jakąś modyfikacje w "systemie".

Gramofon jeszcze po ojcu, napęd śmiga, ale wkładka to niestety Monacor EN-24. I teraz moje pytanie: czy ma sens kupowanie lepszej (dajmy na to, ~500 zł używana) wkładki do tego gramofonu? A jeżeli nie to czy dało by się go "ulepszyć" wymieniając ramię, kable czy cokolwiek tam się w gramofonie wymienia (w sprawach technicznych jestem zupełnym laikiem)?

I ostatnie - czy jest ktoś w okolicach Krakowa, ew. Śląsk, kto mógłby się tym zająć?

Z góry dziekuje za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/91538-upgrade-gramofonu-adam-420/

Ramienia nie wymienisz z uwagi na automatykę.

Wkładkę -warto z Monacora zamienić .Co prawda ten monacor to OEM at95.

Dużych pieniedzy nie warto inwestować bo pole regulacji ramienia (wkładki) ograniczone.Zmiana okablowania ramienia -tak jest sens , jeśli dalsza część toru pozwoli wykryć róznice.

Ramienia nie wymienisz z uwagi na automatykę.

Wkładkę -warto z Monacora zamienić .Co prawda ten monacor to OEM at95.

Dużych pieniedzy nie warto inwestować bo pole regulacji ramienia (wkładki) ograniczone.Zmiana okablowania ramienia -tak jest sens , jeśli dalsza część toru pozwoli wykryć róznice.

Po likwidacji automatyki i zamówieniu w zakładzie tnącym laserem albo u frezera odpowiedniej aluminiowej płyty (Armplate) pod ramię można spokojnie zamienić na przykład na ramię Regi. Sam kiedyś o tym myślałem ale nie udało mi się uzyskać odpowiedniej stabilności obrotów w Adamie więc zrezygnowałem z jakiejkolwiek przeróbki.

Czyli na razie pójdzie do wymiany wkładka i zobaczymy co Adam na to powie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Coś takiego na przykład miało by sens?

Ukryta Zawartość

A to w takim razie mógłbym prosić o jakąś propozycję?

Totalnie z innej beczki, znalazłem przeglądając temat z "rarytasami" z allegro coś takiego:

Ukryta Zawartość

Nie za bardzo znam się na róznicach pomiędzy gramofonem dla "DJ-ów" a zwykłym, czy takie cudo nadało by się do użytku domowego? Bo z tego co czytałem, to jest sprzęt już całkiem przyzwoitej klasy.

Ukryta Zawartość

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Dobrze czytałeś- dobra cena.Stan?bez weryfikacji na miejscu trudno wyrokować.

Zaraz wpadnie tu Yul i nas rozpedzi ;).

A tak powaznie - to jest bardzo przyzwoity gramofon. Problem z S/Handami w tym przypadku polega na tym, ze

one byly/sa wykorzystywane (podobno, nie bywam, wiec nie wiem :) ) - w dyskotekach. No i mozna trafic na

egzemplarz "po przejsciach". Cena jest b. dobra. - zalecalbym osobista inspekcje sprzetu :)

Zaraz wpadnie tu Yul i nas rozpedzi ;)

Bardzo proszę o nie demonizowanie Yul'a :-) Yul to nie ZOMO, żeby kogokolwiek rozpędzac.

Zgadza się, to w całości rozsądne zalecenie (Cena jest b. dobra. - zalecalbym osobista inspekcje sprzetu :),często ordynujemy pytającym adeptom analogu. Tylko, jak początkujący amator gramofonu ma zweryfikowac kondycję techniczną i jakośc brzmienia gramofonu, nie mając obycia i osłuchania z tym medium?

to jak do auta, trzeba wziąść postronnego niezaangarzowanego "znawcę", obytego w branży

Na szczęście kupienie używanej płyty w stanie EX, używanego gramofonu w stanie idealnym, znalezienie postronnego niezaangażowanego znawcy, jest u nas równie łatwe :-)

Gość Wireless

(Konto usunięte)

Na szczęście kupienie używanej płyty w stanie EX, używanego gramofonu w stanie idealnym, znalezienie postronnego niezaangażowanego znawcy, jest u nas równie łatwe :-)

Fakt, moga byc problemy :). Tym bardziej ze urzadzenie jest sprzedawane przez internet i z bezposrednia wizyta u sprzedajacego moglby byc klopot.

Stad pewno ta dobra cena.

W tej cenie Audio Technica znalazłem jeszcze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Warto bawić się w coś z tych, czy lepiej po prostu nówkę AT-120e?

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Nie tyle sprzedawane - co już nawet sprzedane. Niestety, najwyraźniej się spóźniłem.

No przecież nie było ofert kupna - aukcja zakończona ale niesprzedane. Sprzedajacy może wystawić jeszcze raz.

Na oko nie wygląda na wymęczony przez DJa. Mata na talerzu nieoryginalna ale gumowa, więc jakby nie DJ-ejska. Nieoryginalny uchwyt dźwigienki windy ramienia. Widocznie był złamany, co sie zdarza. Wart sprawdzenia osobistego. Tylko z Krakowa do Łodzi trochę daleko.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Sądząc z moich prób z AT120e kupioną dla kogoś z rodziny - zdecydowanie nówka AT120e. Zaskakująca jakościowo (po wygrzaniu) stosunkowo tania wkładka, nie wiem czy nie debeściak w tej klasie cenowej (nówek).

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No przecież nie było ofert kupna - aukcja zakończona ale niesprzedane.

Oczywiście ale sprzedający nie podpisał cyrografu ze znanym polskim serwisem aukcyjnym, przez co mógł sprzedać sprzęt z ręki do ręki, bez kończenia aukcji i płacenia allegro za zakończoną aukcję. Niestety zadzwoniłem - i okazało się że tak się stało.

W każdym razie, teraz jednak myślę o wymianie wkładki. AT-120e nowa kosztuje 430zł (400zł AT-120e II), a w praktycznie tej samej cenie są obecnie trzy wyżej wymienione. Czy ktoś może miał jakąś styczność z powyższymi? Muzycznie to głównie jazz, czasem jakaś lżejsza muzyka w stylu Joni Mitchell, Cat-a Stevensa, ew. jakieś knopflerzenie ale dalej lekko.

Oczywiście ale sprzedający nie podpisał cyrografu ze znanym polskim serwisem aukcyjnym, przez co mógł sprzedać sprzęt z ręki do ręki, bez kończenia aukcji i płacenia allegro za zakończoną aukcję. Niestety zadzwoniłem - i okazało się że tak się stało.

W każdym razie, teraz jednak myślę o wymianie wkładki. AT-120e nowa kosztuje 430zł (400zł AT-120e II), a w praktycznie tej samej cenie są obecnie trzy wyżej wymienione. Czy ktoś może miał jakąś styczność z powyższymi? Muzycznie to głównie jazz, czasem jakaś lżejsza muzyka w stylu Joni Mitchell, Cat-a Stevensa, ew. jakieś knopflerzenie ale dalej lekko.

No to rzeczywiście pech. Kupno wkładki używki na Allegro to ryzyko znacznie większe niż gramofonu używki. Jeśli używka to tylko od pewnego forumowicza. Ocena stanu igły jest w zasadzie w warunkach amatorskich niemożliwa.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jak już szalejesz to rozważ jeszcze AT440mla. Ale jeżeli ma to być wkładka na początek, to ze 120e będziesz też zadowolony.

No to rzeczywiście pech. Kupno wkładki używki na Allegro to ryzyko znacznie większe niż gramofonu używki. Jeśli używka to tylko od pewnego forumowicza. Ocena stanu igły jest w zasadzie w warunkach amatorskich niemożliwa.

poza tym podejrzane, że ktoś sprzedaje wkładkę po 20h ;-)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Pozdr, Krzysiek

To dlaczego Monacor ma zalecany nacisk igły 3-2,4g. a AT 95E 1,75 ? AT95E jest bliżej do nacisku dla MF-104

AT-120e dla Adama jest lepsza. VTA będzie idealne prawie po zastosowaniu tej wkładki. AT95 jest wyższa i dupa zbita. Mam wiem, miałem obie, mam jedną, inni maja jest zajebista AT120e ;-)

Niech Wam wszystko dobrze wchodzi w rowek ;-)

Pozdr, Krzysiek

Czyli oemowy monacor jest raczej dla DJejów?

Pytanko: Ktoś napisał że w GS-420 nie dało sie zlikwidować pływania obrotów ?? Cos sie rozpadło ze starosci czy wada konstrukcyjna niemozliwa do usunięcia ?

Czyli oemowy monacor jest raczej dla DJejów?

Pytanko: Ktoś napisał że w GS-420 nie dało sie zlikwidować pływania obrotów ?? Cos sie rozpadło ze starosci czy wada konstrukcyjna niemozliwa do usunięcia ?

To ja pisałem o niestebilności obrotów w moim egzemplarzu. Powodem był prawdopodobnie uszkodzony, lub w jakiś nieregularny sposób rozmagnesowany pasek magnetyczny w talerzu. Mimo wielu starań i pomiarów niestety nie udało się temu zaradzić i gramofon "poszedł do ludzi", nie chciałem już szukać na allegro talerzy z demontażu, których stan też mógł być nieciekawy.

Jeśli napęd liniowy w twoim gramofonie pracuje poprawnie warto się zastanowić nad zmianami np. ramienia, które poprawią komfort użytkowania i umożliwią zastosowanie lepszych wkładek. Sama idea napędu liniowego jest bardzo ciekawa i moim zdaniem wnosi mniej wibracji niż napęd DD.

Sama idea napędu liniowego jest bardzo ciekawa i moim zdaniem wnosi mniej wibracji niż napęd DD.

Jednak dane techniczne Adamów, tych z silnikiem liniowym i tych z krokowym tego nie potwierdzają.

Kołysanie dźwięku 0,1%, ważony poziom zakłóceń od wibracji -60dB. Po prostu szału nie ma. W jemu współczesnych Dual'ach z napędem DD zakłócenia od wibracji w granicach -78;-80dB. to jednak przepaśc.

Pozdrawiam.

Jednak dane techniczne Adamów, tych z silnikiem liniowym i tych z krokowym tego nie potwierdzają.

Kołysanie dźwięku 0,1%, ważony poziom zakłóceń od wibracji -60dB. Po prostu szału nie ma. W jemu współczesnych Dual'ach z napędem DD zakłócenia od wibracji w granicach -78;-80dB. to jednak przepaśc.

Pozdrawiam.

Nie da się nie zgodzić z tym co napisałeś, moja opinia to tylko subiektywne odczucie w tym względzie. Dodam, że Adam to jedyny gramofon z tym rodzajem napędu jaki spotkałem - więc jest ciekawy choćby z tego względu.

Po nieudanej zabawie z Adasiem przesiadłem się na Duala 1019 z napędem idlerowym, tu po przesmarowaniu silnika jest świetnie.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.