Skocz do zawartości
IGNORED

Stara instalacja elektryczna - dobór listwy zasilającej?

karpik

Rekomendowane odpowiedzi

Dla czego nic nie znaczą?

Po co kupować 2x filtercon za 100zł, skoro można mieć nie gorsze rozwiązanie za ~60zł? (w sumie lepsze, bo mniejszy bajzel przy jednej listwie)

Bajzel to masz w glowie , tu akurat kolega z forum zalozyl watek i prosi o pomoc wiec pomagajmy a Ty tylko wciaz o sobie : co Ty wolisz !! akurat to nikogo tu nie obchodzi zaloz nowy swoj watek i pisz w nim JA WOLE ?????? itd.

Bajzel to masz w glowie , tu akurat kolega z forum zalozyl watek i prosi o pomoc wiec pomagajmy a Ty tylko wciaz o sobie : co Ty wolisz !! akurat to nikogo tu nie obchodzi zaloz nowy swoj watek i pisz w nim JA WOLE ?????? itd.

Zacząłeś pisać że parametry tych listw nic nie znaczą, byłem po prostu ciekaw dla czego. Skoro nie wiesz, to po co piszesz, robiąc z siebie gbura? A jak kolega chce usunąć przydźwięk od laptopa, to niech kupi DAC z wejściem optycznym. JA miałem przydźwięk od PC i tak go wyeliminowałem, nie rezygnując z uziemienia jakiegokolwiek komponentu.

Zacząłeś mówić że parametry tych listw nic nie znaczą, byłem po prostu ciekaw dla czego. Skoro nie wiesz, to po co piszesz? A jak kolega chce usunąć przydźwięk od laptopa, to niech kupi DAC z wejściem optycznym. JA miałem przydźwięk od PC i tak go wyeliminowałem, nie rezygnując z uziemienia jakiegokolwiek komponentu.

Wiec zaloz nowy watek o parametrach ktore akurat nic nie znacza ....a koledze doradz a nie mi odpisujesz i dym robimy pozdrawiam

Gość symek321

(Konto usunięte)

Zacząłeś pisać że parametry tych listw nic nie znaczą, byłem po prostu ciekaw dla czego. Skoro nie wiesz, to po co piszesz, robiąc z siebie gbura? A jak kolega chce usunąć przydźwięk od laptopa, to niech kupi DAC z wejściem optycznym. JA miałem przydźwięk od PC i tak go wyeliminowałem, nie rezygnując z uziemienia jakiegokolwiek komponentu.

Ja Ci napisałem, że takie parametry nie maja zastosowania w sieci domowej bo w niej przepięcia znaczące/ mogace uszkodzić sprzęt nie występują. Więc skończ z tymi parametrami bo one mają łosi zachęcić do kupna konkretnego modelu. Dalej doradzasz żeby kupił dac'a, a po co iść w koszty skoro może nic nie kosztować? Rozumując po Twojemu ja autorowi wątku powinienem odrazu napisać żeby znalazł najbliższą podrozdzielnię trójfazową, nastepnie wykopał rów by ułozyć kabel do zasilania swojego domu, a potem, żeby jak juz ma 3-fazy to wymienił całą instalację.

Jestem cholernie wściekły... Wczoraj chciałem przetestować działanie tego sprzętu podpiętego w inny sposób, bez routerów, modemów i innych śmieci. Niestety gdy podłączałem router do gniazdka - zwyczajnie przestał działać! Tak jakbym miał zbyt mało problemów z tym całym sprzętem, tak router prawdopodobnie spalił się. Testowałem go na innym, uniwersalnym zasilaczu ale nic z tego:( Wrrrr...

Czy to jest wina braku listwy antyprzepięciowej? Tak jak nigdy nie ruszałem tego całego syfu, tak teraz odłączyłem, następnie podłączyłem router i tak to się skończyło...

Gość symek321

(Konto usunięte)

Jestem cholernie wściekły... Wczoraj chciałem przetestować działanie tego sprzętu podpiętego w inny sposób, bez routerów, modemów i innych śmieci. Niestety gdy podłączałem router do gniazdka - zwyczajnie przestał działać! Tak jakbym miał zbyt mało problemów z tym całym sprzętem, tak router prawdopodobnie spalił się. Testowałem go na innym, uniwersalnym zasilaczu ale nic z tego:( Wrrrr...

Czy to jest wina braku listwy antyprzepięciowej? Tak jak nigdy nie ruszałem tego całego syfu, tak teraz odłączyłem, następnie podłączyłem router i tak to się skończyło...

Odłączyłeś wszystko i bez żadnych zmian w sieci wpiąłeś sam router i przestał działać? dobrze zrozumiałem?. Brak listwy nie ma tu nic do rzeczy.

Odłączyłeś wszystko i bez żadnych zmian w sieci wpiąłeś sam router i przestał działać? dobrze zrozumiałem?. Brak listwy nie ma tu nic do rzeczy.

Miałem podłączony wzmacniacz, notebook oraz projektor. Wszystko to wpięte było w przedłużacz podłączony pod jedno z gniazd złodziejki. Router wpiąłem w drugie z gniazd złodziejki i już nie odpalił. Wzmacniacz i projektor jakby się wyłączyły na sekundę i ponownie uruchomiły, a router już nie.

Wzmacniacz i projektor jakby się wyłączyły na sekundę i ponownie uruchomiły, a router już nie.

Hmmm ... czyli jednak musiało się stać jakieś "kuku" na tej końcówce sieci w chwili podłaczania, skoro był taki objaw. Może złodziejka zrobiła jakieś zwarcie. Jeśli masz zerowanie, to też czasem może być ciekawie, jak się odpowiednio kabelki poprzekręca (jeszcze jak ktoś wpadł na pomysł zrobienia ekstra zerowania w listwie/złodziejce - słyszałem o czym takim).

ps. weź miernik i sprawdź zasilacz z routera czy jest sprawny (ten oryginalny)

Gość symek321

(Konto usunięte)

Miałem podłączony wzmacniacz, notebook oraz projektor. Wszystko to wpięte było w przedłużacz podłączony pod jedno z gniazd złodziejki. Router wpiąłem w drugie z gniazd złodziejki i już nie odpalił. Wzmacniacz i projektor jakby się wyłączyły na sekundę i ponownie uruchomiły, a router już nie.

jeśli każde z tych urządzeń działa osobno( pojedynczo) wpięte w to gniazdko gdzie była złodziejka, a router nie to lepiej odstaw złodziejkę na bok

Miernika co prawda nie posiadam, uszkodzenie routera stwierdziłem po tym jak podłączyłem go dodatkowo pod uniwersalny zasilacz sieciowy (poza tym oryginalnym). Złodziejkę wyrzuciłem już wczoraj.

Gość symek321

(Konto usunięte)

Miernika co prawda nie posiadam, uszkodzenie routera stwierdziłem po tym jak podłączyłem go dodatkowo pod uniwersalny zasilacz sieciowy (poza tym oryginalnym). Złodziejkę wyrzuciłem już wczoraj.

Staraj korzystać sie z przedłuzaczy, złodziejki jak od dawna wiadomo to złe rozwiazanie. Zanim skreslicz router to sprawdź jeszcze czy uniwersalny zasilacz ma odpowiednie natężenie prądu( porównaj wartości natężenia obu zasilaczy).

Zanim skreslicz router to sprawdź jeszcze czy uniwersalny zasilacz ma odpowiednie natężenie prądu( porównaj wartości natężenia obu zasilaczy).

I czy w ogóle bieguny są poprawne.

Staraj korzystać sie z przedłuzaczy, złodziejki jak od dawna wiadomo to złe rozwiazanie. Zanim skreslicz router to sprawdź jeszcze czy uniwersalny zasilacz ma odpowiednie natężenie prądu( porównaj wartości natężenia obu zasilaczy).

Ten uniwersalny zasilacz ma regulację VOLTÓW oraz polaryzacji. Bardzo chciałbym aby uszkodzeniu uległ zasilacz ale wątpię, że tak się stało.

Gość symek321

(Konto usunięte)

Ten uniwersalny zasilacz ma regulację VOLTÓW oraz polaryzacji. Bardzo chciałbym aby uszkodzeniu uległ zasilacz ale wątpię, że tak się stało.

ja piszę o natężeniu, jeśli orginalny zasilacz ma np 1A, a uniwersalny 600mA to router nawet gdyby miał być sprawny to sie nie podniesie.

ja piszę o natężeniu, jeśli orginalny zasilacz ma np 1A, a uniwersalny 600mA to router nawet gdyby miał być sprawny to sie nie podniesie.

Oryginalny ma (OUTPUT) 3A, uniwersalny natomiast max. 1500mA.

Gość symek321

(Konto usunięte)

Oryginalny ma (OUTPUT) 3A, uniwersalny natomiast max. 1500mA.

Czyli nie przekresla to routera jednoznacznie. Bez miernika sie jednak nie obejdzie aby wykluczyć na 100% zasilacz.

Czyli nie przekresla to routera jednoznacznie. Bez miernika sie jednak nie obejdzie aby wykluczyć na 100% zasilacz.

Tak na chłopski w pierwszej kolejności powinien strzelić zasilacz co uchroni w pewien sposób samo urządzenia, tak? Czy nie jest to reguła?

co do bezpieczeństwa i samego faktu doboru listwy: w twoim przypadku jest to stara instalacja typu TNC (brak przewodu ochronnego - w szerszym rozumowaniu niż tylko w twoim mieszkaniu). Nie jest tak źle jak się wydaje bo możesz zrobić miejscową instalacje typu TN-C-S wyprowadzając przewód ochronny od skrzynki bezpiecznikowej (wpinając się pod neutralny-miejscowe rozgałęzienie na neutralny i ochronny), a całą nowa linie zabezpieczyć różnicówką i "eską". Jedyny mankament tego rozwiązania to konieczność ciągnięcia nowego przewodu do starych gniazdek (jak nie ma iść po wierzchu)- będziesz musiał sporo kuć.

Tak na chłopski w pierwszej kolejności powinien strzelić zasilacz co uchroni w pewien sposób samo urządzenia, tak? Czy nie jest to reguła?

Chłopski rozum... mała pomyłka:)

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.