Skocz do zawartości
IGNORED

Głośnikowe i IC do 4 tys. zł

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Testowałem kiedyś Nordosta Frey. Bardzo szybki, energetyczny kabel. Świetna rozdzielczość i kontrola, punktowy bas. U mnie się nie sprawdził, ale myślę, że z lampą warto spróbować.

Dziękuję za sugestie.

Z interkonektów zacząłem poważnie się zastanawiać nad tym Stereovox-em Colibri, tylko podobno trohę obcina górne pasmo. Zastanawiam się jak ma się ten kabelek do takich kabli jak Siltech, Audio Note Vx ( srebro ), czy właśnie Nordost Frey.

Ja ostatnio zakupilem zestaw Chorda Signature. Bardzo dobre kabelki. Otwarte i szczegolowe granie. W 4 tys spokojnie sie zmiescisz.

Mam tez glosnikowy stereovoxa jakbys chcial ;-)

pozdr

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

ym Stereovox-em Colibri, tylko podobno trohę obcina górne

....powiedziałbym -łagodzi ,reszta w przypadku tego kabla jest co najmniej dobra.Jeżeli dodasz dla żródła sieciówkę klasy np.Synergistic Research T2se-jest to niezauważalne.Przynajmniej u mnie-na kolumnach z przetwornikami SS Illuminator.

Na audiomarkt.de jest Mit shotgun MA za 400eur. ( nowy 1500eur).

Mit Shotgun MA raczej nie sprawdzi się w moim systemie gdyż jest to kabel bardzo ciemny ( z tego co czytałem ). I choć ja osobiście lubię takie ciemne brzmienie to do mojego zestawu chyba przydałoby się raczej coś bardziej szybkiego i klarownego

P.s. zmieniłem DAC Audio Note 0.1x na 2.1x

Panowie co powiecie na ten kabel:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Stereovox Draco - nowszy - aktualny model i sądząc po cenie chyba wyższy niż Colibri-R. Czy ktoś zna ten kabel lub coś czytał?

Ukryta Zawartość

Panowie co powiecie na ten kabel:

Ukryta Zawartość

Stereovox Draco - nowszy - aktualny model i sądząc po cenie chyba wyższy niż Colibri-R. Czy ktoś zna ten kabel lub coś czytał?

firma Stereovox zmieniła nazwę na Stereolab-jest to dokładnie taki sam kabel,z nową nazwą i nową ceną

..

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 3 tygodnie później...

Ostatecznie zdecydowałem się na srebrny interkonekt Audio Note AN-Vx

Ukryta Zawartość

i cena chyba też dość okazyjna. Jak podłączę o się osłucham to dam znać jakie rezultaty. Dziękuję wszystkim za sugestie i pomoc.

Co do głośnikowych to zastanawiam się nad Kondo KSL-Spc lub Suprą Sword

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jednak się nie zdecydowałem, bo to prawdopodobnie podróba ;]

Ukryta Zawartość

triode, możesz coś więcej napisać na temat tego kimbera? Przyznam że jest to marka której w ogóle do tej pory nie brałem pod uwagę.

Trochę żałuję że zignorowałem podpowiedź pr1nce'a

Na audiomarkt.de jest Mit shotgun MA za 400eur. ( nowy 1500eur).

Bo z tego co czytałem to niezły kabelek i cena też okazyjna w miarę.

Jeżeli chcesz MIT`a ,u tego sprzedawcy w dość rozsądnych cenach:

Ukryta Zawartość

Ciekawy głośnikowiec,za niewielkie pieniądze:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ok, proszę o szybką podpowiedź co jest waszym zdaniem lepsze - Stereovox Colibri-R czy MIT Shotgun MA. Obydwa kable w podobnej cenie.

Przypominam mój zestaw:

Unison Research S6

DAC Audio Note 2.1x

ProAc Studio 100

2 sieciówki PS Audio AC-12

1 sieciówka Shunyata Diamonback

kabel cyfrowy Tara Labs Digital Air XLR

Kabli głośnikowych na razie brak.

pr1nce, a słuchałeś tego konkretnego MIT'a? Wolałbym kupić Magnum MA ale niestety stać mnie tylko na Shotgun'a.

W zasadzie już dogadałem się z kolesiem na temat tego MIT-a Shotgun MA za 400 EURO włącznie z przesyłką. To chyba dobra cena jak za 1,5 m.

Leslaw01,

Jezeli wybierasz tylko pomiedzy tymi dwoma IC to kup MITa.

Ja jak wroce z wakacji wysli Ci Stereovoxa Colibri-R i sobie porownasz na spokoje.

Jak bedziesz chcial to Ci doloze cyfrowke XV2.

Jedna uwaga - jezeli masz wasko rozstawione gniazda RCA to ze stereovoxem mozsz miec problem.

Pozdrawiam

----------------------------------------------------

Z całym szacunkiem Panowie. Padają tu propozycje kabli za kilka tysięcy złotych. Szkoda, że firma Proac (jak zwykle) zrobiła sobie żart z klienta i zastosowała w zwrotnicy najtańsze dostępne elementy (cewki rdzeniowe, rezystor ceramiczny, kondensatory MKT). Koszt elementów zwrotnicy to 10-20 euro!? Co Wy chcecie poprawiać kablami w tych budżetowych kolumnach? Za takie pieniądze można sobie kupić drugi dobrze grający system.

113624d1236713175-diy-speakers-monitors-410096_2.jpg

Gość Arek__45

(Konto usunięte)

... fajnie to gra.

To zbyt malo aby z tym zyc

.Dobrze znam te kolumny i wymiana elementow w zwrotnicy tylko popsuje ich charakter...Proac wie co robi i prosze nie pisac bzdur.

Superes o niskiej indukcyjności za całe 4zł by wystarczył. Jak widzę w szeregu tego ceramika to aż dreszcze mnie przechodzą. Czarne Jantzeny, Cewki powietrzne i przewody 6N. Za 100zł poprawa dźwięku będzie słyszalna przeciwnie do tego co tu proponujecie.

Proponuję przeczytać kiedy i w jakich warunkach przewody mogą być słyszalne:

Ukryta Zawartość

Arek__45

Proac wie jak doić kasę. Tak samo jak producenci "cudownych" kabli. Nie piszemy tu o przeprojektowaniu zwrotnicy tylko o wymianie elementów na lepsze jakościowo tej samej wartości. Te są ewidentnie tandetne!

Ukryta Zawartość

Wiem jak się tu toczą tego typu dyskusje. Czasami się uaktywnię aby uchronić młodych użytkowników forum przed wyrzuceniem całych miesięcznych dochodów na nieprzemyślane zakupy (nie wspomniałem nic o przewodach ;)). Sam 10 lat temu zaczynałem podobnie.

Co do Proac to od pewnego czasu obserwuję poczynania tej firmy. Szokuje mnie, że np model K6 ma tak tandetną obudowę i elementy zwrotnicy a kosztuje 60000zł!? Tak złej praktyki nie widzę w produktach Avalona czy Sonus Faber.

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Triode, ja mam dwie pary interkonektów oraz głośnikowe MITa, podobnie ma Stary Audiofil.

Wszystko podpięte pod preamp, końcówkę oraz DACi na lampie...... fajnie to gra.

Spróbuj od Włodka głośnikowych srebrnych YP. Miałem Monolithy i Transparenty ale to co zrobił YP w komplecie z Phastem to łeb urywa :)

Leslaw01,

Jezeli wybierasz tylko pomiedzy tymi dwoma IC to kup MITa.

Ja jak wroce z wakacji wysli Ci Stereovoxa Colibri-R i sobie porownasz na spokoje.

Jak bedziesz chcial to Ci doloze cyfrowke XV2.

Jedna uwaga - jezeli masz wasko rozstawione gniazda RCA to ze stereovoxem mozsz miec problem.

Ok, dzięki

Przyznam że stereovox kusił mnie od jakiegoś czasu ale obecna cena na allegro jest mocno przegięta.

Ukryta Zawartość

Co do Shotgun'a MA mam wątpliwości ale spróbuję.

Zanim kupisz tego MIT`a-poproś o foty=na rynku już jest 3generacja tych kabli.Puszki do lamp-nie jestem pewien.

Facet twierdzi że kabel ma 18 miesięcy, więc chyba ostatnia generacja. Zdjęć nie mam.

Triode, ja mam dwie pary interkonektów oraz głośnikowe MITa, podobnie ma Stary Audiofil.

Wszystko podpięte pod preamp, końcówkę oraz DACi na lampie...... fajnie to gra.

Byłem, niedawno u Starego Audiofila, bo tez jestem z Wa-wy. Rzeczywiście bardzo fajnie to gra, chociaż nie do końca mój klimat brzmienia.

upgrade kolumn też nie zaszkodzi.

Jesteś o tym przekonany? Bo szczerze mówiąc ja sceptycznie podchodzę do wszelkiego rodzaju modyfikacji, no ale może dlatego że się na tym nie znam.

okuje mnie, że np model K6 ma tak tandetną obudowę i elementy zwrotnicy a kosztuje 60000zł!?

No cóż ja dałem za swoje ProAc-ki 3 tys. i nie żałuję wydanej kasy. Przeciwnie słuchałem dużo droższych konstrukcji a mimo to brzmienie Studio 100 cały czas mnie zadziwia. Niestety te monitory potrzebują dobrego towarzystwa. Im lepszy sprzęt tym więcej potrafią pokazać.

Spróbuj od Włodka głośnikowych srebrnych YP. Miałem Monolithy i Transparenty ale to co zrobił YP w komplecie z Phastem to łeb urywa :)

Chyba coś musi być w tych kablach, bo już słyszę o nich w pozytywnym tonie któryś raz. Chyba będzie ciężko dostać używkę, a ja nie kupuję nowych rzeczy z zasady ;)

Ukryta Zawartość

Gość rydz

(Konto usunięte)

Mity,Cardasy,a idż do salonu,a wypożycz najwyższe serie Ultralinka o którym pisałem,a wepnij w swoje zabawki i posłuchaj. A wypożycz Mity,Cardasy,a wepnij w swoje zabawki po Ultralinkach i posłuchaj a zdecyduj bo to twoje uszęta będą słyszały które,a może różnice będą zbyt małe a......itd,itd....powodzenia,przyjemnych odsłuchów.

Jesteś o tym przekonany? Bo szczerze mówiąc ja sceptycznie podchodzę do wszelkiego rodzaju modyfikacji, no ale może dlatego że się na tym nie znam.

Lesław01

Powtórzę kolejny raz. Masz fajny system stereo. Planujesz Hi-End'owe kable, czyli będziesz przygotowany do wejścia na kolejny wyższy poziom. Lecz na tą chwilę najsłabszy element systemu to kolumny a dokładnie tandetne, maksymalnie oszczędne elementy użyte do budowy zwrotnicy. Choć Seas KT26 F najwyższych lotów nie jest to jednak zasługuje na dobrych współpracowników.

Zobrazuję to tak:

Pędzisz Mercedesem SLS AMG (średnia 250km/h :)). Nowo wybudowana autostrada, cztery pasy w każdym kierunku. Brak ograniczeń prędkości. Po godzinie musisz zwolnić ponieważ z 4 robi się jeden pas ruchu. Po kolejnej godzinie roboty drogowe, ograniczenie do 30km/h. Jedziesz tak kolejną godzinkę i co? Koniec drogi! Las, wilki jakieś. Wysiadasz, wyciągasz z bagażnika siekierkę, torujesz sobie drogę. Po dobie jesteś u celu. Tak więc z armaty nie ma co strzelać do muchy.

ja dałem za swoje ProAc-ki 3 tys. i nie żałuję wydanej kasy.

To dobra cena za firmowe kolumny. Napisałeś ważne słowa. Drogie kolumny nie zawsze gwarantują zadowolenie. Dlaczego? Ano każdy z nas ma inne preferencje, upodobania. Słucha różnej muzyki. Różnie zrealizowanej. Nie ma też kolumn idealnych do każdego rodzaju muzyki. Dlatego uważam, że w domu należy mieć dwa skrajne systemy do słuchania. Mnie aktualnie zauroczyło aluminium i wstęga na górze. Za jakiś czas pewnie wrócę do jedwabiu i tak w koło...

Jeszcze o kablach. Profesjonalnie podchodząc do zagadnienia każdy kabel powinien być transparentny. Nie może nic dawać od siebie. Tu niestety niektóre polecane przewody działają jak filtry.

Jeśli zmiana przewodów w kolumnie i elementów zwrotnicy na lepsze nie przyniesie wg Ciebie poprawy to gwarantuję Ci, że tym bardziej nie usłyszysz różnicy miedzy porawnymi technicznie interkonektami, kablami głośnikowymi a tymi kosmicznymi hiend.

Jeśli umiesz posługiwać się lutownicą to chwilę zajmie Ci polutowanie elementów jednej zwrotnicy. Zainwestuj te 100zł. Podmień w jednej kolumnie. Po kilku minutach wszystko będzie jasne. Lepiej stracić 100zł niż wyrzucić w błoto 4000zł. Dokładając tyle do lepszych kolumn uzyskasz kolosalną poprawę. Dobre przewody głośnikowe i interkonekt to 500zł. Jeśli będziesz skalował system do Avalon Sentinel czy Wilson Audio Alexandria to sam będę namawiał do zakupu Clarity7. Pozdrawiam.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gość masza1968

(Konto usunięte)

Generalnie jak człowiek chce mieć prawdziwe granie w mieszkaniu to nie ma miejsca na slabe elementy. Wszystko musi być wysokiej jakosci. Od kolumn i wzmacniaczy, przez kondensatory, rezystory, transformatory, lampy, kable, podstawy antywibracyjne, kable zasilajace, kondycjonery , aż po voodoo audio które ... działa :)

Święta prawda Panie Piotrze, święta prawda...

Mity,Cardasy,a idż do salonu,a wypożycz najwyższe serie Ultralinka o którym pisałem,a wepnij w swoje zabawki i posłuchaj. A wypożycz Mity,Cardasy,a wepnij w swoje zabawki po Ultralinkach i posłuchaj a zdecyduj bo to twoje uszęta będą słyszały które,a może różnice będą zbyt małe a......itd,itd....powodzenia,przyjemnych odsłuchów.

No cóż, na razie kupuję kable cenionych marek i trochę po macoszemu. Zobaczymy co z tego będzie. Zawsze można zmienić na coś tańszego/lepszego a osłuchanie się z różnymi kablami zawsze daje jakieś doświadczenia.... dzięki

Powtórzę kolejny raz. Masz fajny system stereo. Planujesz Hi-End'owe kable, czyli będziesz przygotowany do wejścia na kolejny wyższy poziom. Lecz na tą chwilę najsłabszy element systemu to kolumny a dokładnie tandetne, maksymalnie oszczędne elementy użyte do budowy zwrotnicy. Choć Seas KT26 F najwyższych lotów nie jest to jednak zasługuje na dobrych współpracowników.

Kto taki upgrade może mi zrobić profesjonalnie? Sam absolutnie bym się za coś takiego nie zabierał.

Dodałbym do tego jeszcze:pomieszczenie.Bez grzebniętego pod względem akustyki pokoju,ani rusz.

No nad tym ostatnio pracuję najntensywniej, ale to już temat na inny wątek ;]

Co do interkonektu jutro wpłacam na MIT-a, natomiast jeśli chodzi o głośnikowce to rozważam na razie Kondo KLS-Spc i Suprę Sword, ale jako że zależy mi na dużej scenie skłaniam się raczej ku tym drugim. Tylko że jak na złość akurat nigdzie nie mogę znaleźć używek Supry.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.