Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio Bronze BR2 vs BX2

thomason89

Rekomendowane odpowiedzi

Moze ma ktos jakies własne porównanie pomiedzy tymi dwoma bardzo podobnymi modelami.

Cały czas sie nad nimi zastanawiam tzn nad bx2 ale wolałbym jak by ktos miał uzywki w dobrym stanie bo chciałbym je przetestować i porównac bezposrednio do moich paradigm 3 i w ostatecznosci kupić.

Może wiecie czy na terenie slaska mozna np w media markt lub saturnie wypozyczyc i przetestowac i w razie wtopy zwrócic??

Ja mieszkam w Tychach i jedynie mam saturna blisko.

https://www.audiostereo.pl/topic/91495-monitor-audio-bronze-br2-vs-bx2/

Kolumny Monitor Audio są sprzedawane wyłącznie przez autoryzowaną sieć salonów specjalistycznych.

Jeśli jesteś zainteresowany, istnieje możliwość wypożyczenia kolumn na test, Twoim ryzykiem są tylko koszty przesyłki.

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Zanim rzuci się na Ciebie kolejny branżowiec to tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz blisko :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zresztą w Tychach masz Luzaka.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zanim rzuci się na Ciebie kolejny branżowiec to tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) masz blisko :-)

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - zresztą w Tychach masz Luzaka.

tego kino domowe juz nie ma a był obok luzaka

myslisz że w luzaku takie cuda maja? Moge podejść bo mam blisko no a do kato to już trzeba jechać.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Kino Domowe na Roździeńskiego 91 jest, obok Audiostyl. Najpierw podjechałbym jednak do Luzaka i zapytał. Jak nie Luzak to jest jeszcze MHz w Katowicach na Słowackiego. W Gliwicach mają Monitor Audio w Avansie na ulicy równoległej do głównej Zwycięstwa - jest tam nowootwarte Studio Hifi. Poza tym chyba w dawnym "Belgu" w Katowicach - adresów jest sporo :-)

Kino Domowe na Roździeńskiego 91 jest, obok Audiostyl. Najpierw podjechałbym jednak do Luzaka i zapytał. Jak nie Luzak to jest jeszcze MHz w Katowicach na Słowackiego. W Gliwicach mają Monitor Audio w Avansie na ulicy równoległej do głównej Zwycięstwa - jest tam nowootwarte Studio Hifi. Poza tym chyba w dawnym "Belgu" w Katowicach - adresów jest sporo :-)

Dzieki.

Odsłuch jednak na pierwszym miejscu.

Moze ma ktos jakies własne porównanie pomiedzy tymi dwoma bardzo podobnymi modelami.

może nie na przykładzie podstawkowych ale słuchałem u siebie BR6 i BX6, jest inna góra pasma w BX, bardziej rozdzielcza, dlatego grają odrobinę bardziej "lekko" i przestrzennie, BR nieco bardziej gęste, balans tonalny wydaje mi się że był nieco bardziej rozłożony w kierunku basu i niższej średnicy

generalnie nie ma między nimi dużej różnicy jakościowej, serię BR zastąpiła teraz seria MR, są trochę tańsze od BX

od Paradigmów zarówno BR jak i BX zagrają wyraźnie lepiej, może poza basem, tu dorównać im mogą raczej nie monitory, a już na pewno nie w tych okolicach cenowych

mniejszych podłogówek nie bierzesz pod uwagę ?

jak duży masz pokój i jaki wzmacniacz do tego ?

może nie na przykładzie podstawkowych ale słuchałem u siebie BR6 i BX6, jest inna góra pasma w BX, bardziej rozdzielcza, dlatego grają odrobinę bardziej "lekko" i przestrzennie, BR nieco bardziej gęste, balans tonalny wydaje mi się że był nieco bardziej rozłożony w kierunku basu i niższej średnicy

generalnie nie ma między nimi dużej różnicy jakościowej, serię BR zastąpiła teraz seria MR, są trochę tańsze od BX

od Paradigmów zarówno BR jak i BX zagrają wyraźnie lepiej, może poza basem, tu dorównać im mogą raczej nie monitory, a już na pewno nie w tych okolicach cenowych

mniejszych podłogówek nie bierzesz pod uwagę ?

jak duży masz pokój i jaki wzmacniacz do tego ?

Obecnie mam Pradigm M3 i marantz pm 7000

mało tu srednicy i troche za bardzo dominuja tu skraje pasma niestety.Dlatego potrzebuje teraz więcej przestrzeni, srenicy tylko wolałbym zeby bas został taki jak w paradigmach bo marantz nie wyolbrzymia za bardzo dołu ale za to jest dobra kontrola. A w bx'ach zapewne jest go mniej ale napewno lepiej kontrolowany;]

Pokój prawie kwadratowy ok 12,5mkw na chwila obecna sporo umeblowany ale standy mam zaraz przy scianie w odległosci od siebie 2m po bokach niestety szafy.

Dzisiaj słuchałem Monitor Audio w Mg Hz w Katowicach, mają i można w bardzo dobrych warunkach odsłuchać. Polecam.

Jaki model kolega słuchał i czy za darmoche? mi zalezy na bx2.

Ile miał metrów kw pokój odsłuchowy?

Słuchałem MR6 i MX4 ale BXy też są. Za darmochę, trzeba się umówić na telefon i heja, pokój odsłuchowy, hm, ciężko orzec, może z 25 m, może 30...

to dosc spora przestrzen ja mam ok 12,5mkw i do tego jak narazie sporo umeblowany ale zobaczymy co z tego wyjdzie może kupie je a moze nie ale zastanawiam sie nad br2 bo maja te same gabaryty tylko ze 6ohmow i wolałbym u siebie testowac porównując bezposrednio do moich paradigm 3. Czekam cały czas na allegrowskie aukcje no i w koncu musze te paradigmy potem sprzedac;] a napewno jeszcze komus posłużą bo mają o dziwo biwiring i podzepoły we zwrotce wymienione na lepsza trochę klase niz oryginalne.

Br2 mam w sypialni a bx2 w salonie i z obu jestem zadowolony. Ogólnie bx2 są lepsze (warto dołożyć grosza), ale za to bardziej wymagające. Jak podłączyłem bx2 do sypialnianego Teaca 380 to nie grały rewelacyjnie, za to w salonie z marantzem pearl lite - do dzisiaj jestem pod wrażeniem. Br2 są łatwiejsze do wysterowania i mój Teac radzi sobie z nimi znakomicie. Jedne i drugie mogą stać względnie blisko ściany co ważne w małym pokoiku.

Br2 mam w sypialni a bx2 w salonie i z obu jestem zadowolony. Ogólnie bx2 są lepsze (warto dołożyć grosza), ale za to bardziej wymagające. Jak podłączyłem bx2 do sypialnianego Teaca 380 to nie grały rewelacyjnie, za to w salonie z marantzem pearl lite - do dzisiaj jestem pod wrażeniem. Br2 są łatwiejsze do wysterowania i mój Teac radzi sobie z nimi znakomicie. Jedne i drugie mogą stać względnie blisko ściany co ważne w małym pokoiku.

No własnie mysle ze pod moim Marantzem pm7000 br2 się sprawdza tylko prosilbym jeszcze mi napisać jak ma sie bas do obu modeli czy jest taki sam czy w któryms z modeli mocniejszy schodzący niżej itp. Oczywiscie w konfiguracji z marantzem.

Stopa w kawałkach rockowych jak i jazzowych typu Katie melua chciałbym zeby zagrała równie mocno co w moich Paradigmach 3.

Bo mój wzmacniacz przynajmniej na mój gust zabadzo nie podbija skrajów pasma a że w mpjej obecnej konfiguracji wysokie sa troszke za bardzo wyeksponowane a srednica schowana to wina niestety kolumienek, dlatego teraz zalezy mi na fajnej scenie no i dobrej szczegółowości.

mam BR2 sluchalem na roznych wzmacniaczach,Creek Destiny,CA 640a,Denon niestety nie sluchalem z PM7000 ale mase ludzi mowi ze sie zgrywa.Jesli sluchasz Katie lub Dire Straits bas jest wystarczajacy natomiast przy Oldfield'zie Vangelisie widac juz duzy brak tym bardziej ze zaraz po odsluchu BR2 sluchalem RS5....

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

zamiast MA chyba powinieneś się bardziej zainteresować Magnat Quantum 653 lub Oli Roth 20, tu będziesz miał bas nie odstający zbytnio od Paradigmów i o wiele lepszą od nich resztę pasma

Oli Roth 20

...nigdy nie slyszalem tych glosnikow ale jak kolega sie zdecuduje i ma kogos w UK to moze je miec za drobne ...spiesze z pomoca

Ukryta Zawartość

i jeszcze inny kolorek

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

''Polacy maja wszystkie przymioty, oprocz zmyslu politycznego'' Winston Churchill

Ja miałem podłączone BX2 do Marantza PM6003 i jeżeli chodzi o muzykę gdzie średnica odgrywa najważniejszą rolę do było lepiej niż dobrze (oczywiście uwzględniając cenę zestawu), niestety w mocniejszych klimatach niezbyt dobrze ten zestaw się sprawdzał, trochę brakowało dynamiki i basu. Wszystko zależy od preferencji muzycznych.

zamiast MA chyba powinieneś się bardziej zainteresować Magnat Quantum 653 lub Oli Roth 20, tu będziesz miał bas nie odstający zbytnio od Paradigmów i o wiele lepszą od nich resztę pasma

Magnaty wylot z tyłu a oli 20 to według mnie malutkie skrzynki i nie dadza zbytnio rady porównujac do paradigm 3 z basem ;]

nie do końca się z tym zgodziłbym, po wizycie u mnie Roth 40 (2x 6,5'), jeśli chodzi o bas, to raczej trzeba je porównywać do innych kolumn o rozmiar większy :)

przebiły moje BX6 w tym względzie (3x 6,5') nie tylko jeśli chodzi o moc ale i o głębię, nasycenie basu... w sumie to tylko przypuszczenie ale mógłbym się założyć że te Oli 20 przebiją BX2 mimo mniejszego głośnika :)

Paradigmy stare znam, miałem kiedyś 7v4 i Mini Monitory v4 (6,5' głośnik), więc wiem mniej więcej jak wysoko jest zawieszona poprzeczka z Twojego modelu ;p

Quantumy mają również świetny bas, zbliżony do Oli tyle że tu już jest 6,5' i może naprawdę namieszać, a na ten tylny bas reflex nie patrz w przypadku podstawkowych, mogą stać nawet blisko ściany i problemu nie będzie, ze 30cm miejsca z tyłu wystarczy już spokojnie

• 11 miesięcy później...

Odświeżam temat gdyż nie chce zakładać nowego watku.

Szukam kolumn chyba najlepiej podstawkowych do pokoju ok 13mkw pod wzmacniacz marantz pm 7000.

Obecnie posiadam Paradigm monitor 3 jestem do nich bardzo przywiązany jednak po 2 latach chciałbym coś innego.

Muzyka jakiej słucham to raczej wszystkiego z naciskiem na jazz itp. mniejsze składy instrumentów.

Poszukuje kolumn o podobnej podstawie basowej co w paradigmach lecz z lepszą średnicą no i czystą górą.

Raczej używane do 1500zł

Myślałem właśnie o MAbx2 polecanych w tym wątku pod marantza.

Zbytnio nie mam czasu na jeżdzenie i odsłuchiwanie gdyz najblizej mam do Katowic.

Może macie jakieś inne typy prócz wspomnianych Monitor audio no chyba że to jedyna alternatywa pod ten wzmak.

bardzo fajne porównanie monitorów

• 3 tygodnie później...

Jeszcze nic nie kupiłeś ? ;-)

Polecam BX2 właśnie …sam posiadam i jestem zadowolony. Co prawda przez pierwsze 40-80 godzin bas był jakby oddzielony od reszty i prawie buczący ale się teraz wyrównał. Chociaż do końca tak naprawdę nie wiadomo czy problem basu to były kolumny czy DAC.

Jeszcze nic nie kupiłeś ? ;-)

Polecam BX2 właśnie …sam posiadam i jestem zadowolony. Co prawda przez pierwsze 40-80 godzin bas był jakby oddzielony od reszty i prawie buczący ale się teraz wyrównał. Chociaż do końca tak naprawdę nie wiadomo czy problem basu to były kolumny czy DAC.

kupiłem magnat quantum 673 to samo co 653 tylko wysokotonowy ponoc lepszy zebrał tutaj bardzo wysokie noty lepsze od Ma bx2. kupiłem nowe i zobacze jak w moim małym pokoiku sie spiszą. W razie czego towar odesle gdyby bas za bardzo dudnił bo beda oddalone od tylnej sciany tylko ok30cm max.

Pod względem dynamiki basu to sa odpowiednie tylko jestem ciekawe co pokaza po wygrzaniu wysokotonowce i jak srednica wypadnie.

Ukryta Zawartość

Widze ze mało jak narazie jest posiadaczy tych monitorków chociaz czas pokaze co one potrafia. Zastanawiałem sie nad bx2 sa drozsze ale podobno mało basu wyciagaja nie wiem jak to jest w praktyce dlatego zaryzykowałem i zamówiłem własnie magnaty.

jutro powinny dotrzec takze w weekend opisze po krótce brzmienie.

Ukryta Zawartość

Mam BX2 i tez wydawało mi się że brakuje im basu ale jak włączyłem Massive Attack Mezzanine stwierdziłem że jest go w sam raz i to całkiem fajnego :). U mnie po wygrzaniu po paru tygodniach odsłuchów też mam wrażenie ze lepiej grają do tego po odpowiednim ustawieniu na podstawkach jest jeszcze lepiej.

A wiec Magnaty doszły.

Narazie sie wygrzewaja ale jak narazie niczego im nie brakuje mysle ze bas bedzie jeszcze nizej schodził co do kontroli jest bardzo poprawna nie tak rozlazły jak w moich byłych paradigmach, scena jak najbardzej lepsza no i wysokie czyste jak na moje ucho, średnica na plus . Bas według moich odczuc nie dudni czego sie spodziewałem gdy beda stały blisko sciany teraz 30cm od tylnej.

Mysle ze kolumienki zostaną u mnie na dłuzej i nie bede musiał ich odsyłac z jakis głupich powodów ale decyzje podejme za tydzień.

Polecam każdemu kto do 1500zł chce zakupić nowe kolumienki.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.