Skocz do zawartości
IGNORED

Saba i co dalej?

Gość StaryM

Rekomendowane odpowiedzi

Panowie, ja draze tema Sab

, ale z innej storny.

Ze wzgledu na brak miejsca, musze skelcic cos malego.

Wiec chcialbym saby zrobic w malej obudowie wg. koncepcji z ksiazki Witorta (jak w tym watku)

Jednak od dolu rozwazam...suba :)

tak zeby tylko dol dopalic, jakby czasem braklo.

Czy ktos kiedys probowal taka koncepcje?

Opinie, koncepcje, sugestie?

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Możesz zrobić mniej więcej takie obudowy jak moje (50x35x30) lub podobne. W sieci znajdziesz masę podobnych obudów. Możesz nawet próbować z czymś jeszcze mniejszym, ale pamiętając, że to muszą być obudowy otwarte, choć niekoniecznie odgrody. Sam próbowałem zastosować subwoofer, miałem nawet pożyczony dość niezły JBL. Jednak mi to nie odpowiadało. Jeśli chcesz subwoofer, to wzmacniacz powinien mieć przynajmniej wyjście preout.

no ja o obudowie stratnej mowie dla sab, to oczywiste. Pytanie osubwoofer jako dodatek na dolne pasmo.

No to mozesz rowniez sprobowac stratnej dla subwoofera jesli zalezy Ci na kierunkowosci niskich tonow. Lub cos pokroju OBTLs.

Hej. mam monobloki na gm70, wiec nie mam wejscia pre w nim. natomiast mam ajtywna zwrotke z opcja na suba. mysle o zwyklym rozdzialaczu sygnalu Ze zrodla. pelny sygnal poszedlby na saby,natomiast sygnal na suba,piprzez aktywna zwrotke. mam duzr pudla,ale wlasnie wielkosc to problem nie mam miejsca na duze glosniki plus trze

ba rozwazyc WAF.

suba moge postawic gdzied z boku.

ewentialni aktywny sub z sygnalem prosto z rozdzielacza sygnalu.

jakies propoYcje na niedrogiego suba aktyenego?

Sorry, ale nie bardzo rozumiem, co piszesz.

tak wyglada post napisany na telefonie w czasie jazdy samochodem (jako pasazer)

niestety, nie zawsze mam czas zeby rozkoszowac sie forum na spokojnie w cieplym domku :)

Mam monobloki na GM70.

Nie mam wyjcia pre w monoblokach.

Mam duze pudla do tych sab z 18 calowymi wooferami, jednak nie mam na to miejsca.

• 8 miesięcy później...
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Wracam do tematu po wielu miesiącach.

Niestety moim zdaniem Saba greencone i jakiekolwiek pudło to jest pomyłka. Próbowałem obudów otwartych z tyłu, próbowałem rozmaitych wytłumień i za każdym razem Saby grały kartonowym stłumionym dźwiękiem, który był po prostu kiepski. Kiepski był dół, kiepska była też góra.

Zatem jedyna sensowna implementacja tych głośników - moim skromnym zdaniem - to open baffle, czyli decha. Jednak wówczas w sposób oczywisty brakuje basu. Świetnie grają małe składy kameralne, niektóre kawałki jazzowe, ale już rock brzmi słabiutko. Potrzebne byłyby jeszcze głośniki basowe. A chyba najlepiej, jak ktoś już sugerował, bi-amping.

Tak więc na razie Saby sobie odpuszczam, może jesienią lub zimą pomyślę o zrobieniu OB. Pudła po nich mam i może się komuś przydadzą (w razie czego kontakt na PW).

Na razie poszedłem w drugą stronę. Pisałem o głośnikach Seasa, powoli zebrałem komplet wraz z oryginalnymi zwrotnicami do trójdrożnych monitorów. Budy poddałem renowacji i wzmocnieniu, zamówiłem standy i mniej więcej są gotowe.

post-38867-0-45482600-1375536086_thumb.jpg post-38867-0-59541900-1375536103_thumb.jpg

Jeszcze muszę trochę popracować nad odpowiednim doborem wytłumienia (za dużo nie dobrze, za mało też nie ;))

Ale grają tak, ze mi się podoba, a to chyba najważniejsze. :)

post-38867-0-51679800-1375536270_thumb.jpg post-38867-0-24802900-1375536232_thumb.jpg

post-38867-0-46739600-1375536315_thumb.jpg

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
    Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.