Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy KUMISA III by pkrecz

pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

Niektórzy mieli właśnie problemy z DC na wyjściu

Rozumiem. To ja napiszę tak: Co do parki j-fet, to ze względu na b. duży rozrzut i tak najczęściej parki są dobierane w jednym punkcie charakterystyki, dlatego jeśli możesz daj na płytce pr-kę zamiast jednego 820R w źródle, bardziej elegancko wraz z rezystorem np. 220R w szereg. Co do tego OPA to autor nieźle sobie poswawolił i dał wartości z sufitu. Chcesz spróbować odseparować wpływ DC serwa to dołóż na jego wyjściu RC, a te nieszczęsne elektrolity 1000uF na dzień dobry wystarczą 10x mniejsze. Pojemności w DC serwo też, np. 1uF, za to zwiększając rezystancje DC w zależności od założonej granicznej częstotliwości, przy okazji nie będzie efektów ubocznych przy załączaniu. Patrząc na wartości wzmacniacz był prawdopodobnie dobierany trochę na siłę, metodą prób i błędów, ale ponieważ jest b. elastyczny nie ma to większego wpływu na efekt.

A co do tragicznego zachowywania się sziklai w AB, to są zwykłe bzdury. Tyle, że trzeba zapewnić poprawne warunki pracy tego układu... pozdr.!

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

O jakim prądzie Idss potrzebujesz tą parkę 2sk170/2sj74?

W oryginalnej specyfikacji jest 2SK170/2SJ74 z grupy BL, a wyjściowe to BD139/150 z grupy 16.

Moje są niestety z grupy GR :(((

Zapomniałem: kuknąłem na Twoją płytke (b. fajna), zobaczyłem elektrolity koło DC serwa. Wyrzuć je, no chyba że koniecznie musisz je stosować, wiesz w którą stronę będzie stale serwo działało;)

Trochę sensu poproszę.

Zapomniałem: kuknąłem na Twoją płytke (b. fajna), zobaczyłem elektrolity koło DC serwa. Wyrzuć je, no chyba że koniecznie musisz je stosować, wiesz w którą stronę będzie stale serwo działało;)

Przyjrzałeś się dokładnie schematowi ?

Bez znaczenia, bo to bipolary jeżeli te masz na myśli co ja :)))

Schematowi tak, ale myślałem że poszedłeś po bandzie i dałeś na płytce zwykłe, sorry! Ale jak już szaleć to lepiej dać dużo mniejsze styrofleksy (upływy) albo ceramiki a skorygować R.

Trochę sensu poproszę.

Kolega Henryk Kwinto zaoferował pomoc w kwestii tranów. Na razie jestem daleki od zmian oryginalnego schematu. Będę miał właściwe części to sprawdzę co i jak :))) Jak coś nie będzie jak trzeba to będziemy myśleć :)))

>>>

Pkrecz

Przez ślepotę pomyliły mi się tranzystory bo przeczytałem 2sa1538 i z tymi byłby kłopt. Toshiby będą ok

No to spróbuję w takim razie tych Toshib :)))

Sprawy wzmacniacza mają się tak:

1. DC-Servo wstawiłem tak jak trzeba OPA2134 i offset spadł w jednym kanale do 0.3mV, a w drugim do 3mV. Przyczyną jest brak parowania - co z resztą zaleca autor projektu. Nie lutowałem otrzymanej od Kolegi Kwinto sparowanej parki 2SK170/2SJ74 - z przyjemnością wlutuję je w docelowym wzmacniaczu. Tę sprawę uważam za załatwioną.

2. Układ jest stabilny termicznie. Jak ktoś chce podkręcić prąd spoczynkowy to warto dać małe radiatorki :)))

3. Przy włączaniu jak i wyłączaniu nie występowały żadne niepożądane elekty dźwiękowe.

4. Nic nie brumi ... nic nie szumi.

5. Warto zadbać o dobre zasilanie :)))

6. Spróbowałem również 2SC3421/2SA1358 i nie powiedziałbym, że jest lepiej ... może trochę inaczej.

To tyle jeżeli chodzi o techniczne aspekty tej konstrukcji :)))

Lista PCB KUMISA III by pkrecz:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

Ostateczne wersja schematu z naniesionymi uwagami. Jak ktoś ma ochotę to można się dopisać do listy. Cena PCB będzie znana za parę dni.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

RAZEM - 5 szt.

Będziemy organizować zamówienie na części albo przynajmniej na półprzewodniki?

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

RAZEM - 6 szt.

Będziemy organizować zamówienie na części albo przynajmniej na półprzewodniki?

AMB

Będę zamawiał płyteczki do KUMISA. Grubość miedzi 70, obustronna solder maska, opis elementów. Cena 26 zł/ szt. Jak ktoś ma życzenie to można się dopisać do listy. LISTĘ ZAMYKAM 20.02.2012 r.

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

RAZEM - 6 szt.

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

RAZEM - 9 szt.

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

RAZEM - 10 szt.

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

RAZEM - 11 szt.

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

RAZEM - 13 szt.

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11. Bzyku - 1 szt.

RAZEM - 14 szt.

Poskladalem sobie ten wzmak i niestety nie zachwycil mnie dzwiekiem :( moim zdaniem to troche zbyt analityczna i bezduszna konstrukcja... niby wszystko super, niby gra jak zyleta a po 15 minutach sluchania czlowiekowi przechodzi ochota na sluchanie muzyki... probowalem rozny punkty pracy i zawsze bylo podobnie... jakis czas temu sprzedalem na ebay'u - nawet calkiem dobrze sie sprzedal :) Wiec moje trzy grosze w temacie zeby posluchac zanim zainwestuje sie w niego jakos wieksza gotowke bo u mnie LT1210 brzmi ciekawiej :)

Ukryta Zawartość

post-3138-0-01041300-1329426286_thumb.jpg

post-3138-0-48753300-1329426296_thumb.jpg

post-3138-0-25659800-1329426307_thumb.jpg

post-3138-0-97379200-1329426322_thumb.jpg

post-3138-0-57438100-1329426330_thumb.jpg

post-3138-0-32516200-1329426359_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tradycyjnie KOMUNIKAT :)))

Cena płyteczki 26 zł/szt. Grubość miedzi 70um, soldermaska obustronna, opis elementów.

LISTĘ ZAMYKAM w poniedziałek tj. 20.02.2012 r.

Proszę o potwierdzanie (można w każdej chwili) na adres e-mail podany w "o mnie" wg zasady

TEMAT WIADOMOśCI - "Potwierdzenie - nick forumowy"

TREść WIADOMOśCI - proszę o podanie dla pewności ilość płytek oraz ADRES DO WYSYŁKI

PROSZĘ NIE PISAĆ NA POCZTĘ FORUMOWĄ (PW) TYLKO NA ADRES @

W odpowiedzi podeślę dane do przelewu.

Na przelewy od WAS czekam do ŚRODY tj. 22 LUTEGO. Brak przelewu = Brak płytek

Aktualna lista:

1. Demasked75 - 2 szt.

2. Koluszkin - 1 szt.

3. Plastikowy - 1 szt.

4. Celdur - 1 szt.

5. miant - 1szt

6. ace99 - 2szt

7. kekon - 1 szt.

8. gaballus - 1 szt.

9. SebeQ - 1 szt.

10. dalton - 2 szt.

11. Bzyku - 1 szt.

PROSZĘ O KOPIOWANIE LISTY WRAZ Z INFORMACJĄ ZAMIESZCZONĄ POWYŻEJ LISTY.

Tu Chumil Ma racje

Na tym forum ogólnie panuje zasada (zuważona)

Że najpierw wszyscy się rzucają no jakaś konstrukcje a później myślą co dalej

Ten wzm i HA2002 jest tego dobrym przykładem ....

Po co wam PCB z 70um miedzią ????

Tutaj przynajmniej nie bedzie większych problemów z tranzystorkami (no ....)

Bo w tym HA2002 to większa połowa (znacznie) to Fake z ebay :) - albo z Chin co na jedno wychodzi :)

Ale nie ma to jak wzm na ... i kondensatorach za 10 $ per sztuka

Jest w tym ideologia .

Zaraz, zaraz. Słuchałem komercyjnego ATH-HA5000, czyli oryginału. Jest to prawdopodobnie najlepszy wzmacniacz tranzystorowy komercyjny, z jakim miałem do czynienia, poziom najwyższych modeli pre accuphase, którym mogą nadmuchać nawet drogie lampowce. Tymczasem szacowne gremium ekspertów zdecydowało, że HA2002 jest jeszcze lepszy, mimo iż różni się w szczegółach. Następnie doszło do wprowadzania jakichś tam "poprawek". Na kolejnym etapie powstaje płytka daleka od oryginału, części w większości od innych producentów, i... Na końcu dostajemy opinię o oryginale! :) Ludzie, więcej szacunku dla wiedzy audio. Nie sam schemat decyduje. To jest dopiero wstęp. Ja podobną opinię o Kumisa III usłyszałem od znajomego, porównywał z dwoma innymi wzmacniaczami, i wygrała inna konstrukcja, ale podciąganie pod ten fakt Audio-Technikę jest nieuprawnione. Posłuchajcie oryginału, potem możemy porozmawiać o detalach brzmienia.

Zaraz, zaraz. Słuchałem komercyjnego ATH-HA5000, czyli oryginału. Jest to prawdopodobnie najlepszy wzmacniacz tranzystorowy komercyjny, z jakim miałem do czynienia, poziom najwyższych modeli pre accuphase, którym mogą nadmuchać nawet drogie lampowce. Tymczasem szacowne gremium ekspertów zdecydowało, że HA2002 jest jeszcze lepszy, mimo iż różni się w szczegółach. Następnie doszło do wprowadzania jakichś tam "poprawek". Na kolejnym etapie powstaje płytka daleka od oryginału, części w większości od innych producentów, i... Na końcu dostajemy opinię o oryginale! :) Ludzie, więcej szacunku dla wiedzy audio. Nie sam schemat decyduje. To jest dopiero wstęp. Ja podobną opinię o Kumisa III usłyszałem od znajomego, porównywał z dwoma innymi wzmacniaczami, i wygrała inna konstrukcja, ale podciąganie pod ten fakt Audio-Technikę jest nieuprawnione. Posłuchajcie oryginału, potem możemy porozmawiać o detalach brzmienia.

Opinia o wyższości HA2002 nad HA5000 to nie opinia ludzi z tego forum tylko - o ile dobrze pamiętam - z HeadFi, generalnie może i tak jest, HA2002 jest oparty na trzech duotranzystorach na kanał. Ostatecznie jednak jako materiał do klonowania przeszła wersja HA5000, to ze względu na brak dostępności owych bipolarnych duotranzystorów zastosowanych w HA2002.

W datasheecie LSK389 jest napisane, że jest to bezpośredni zamiennik niedostępnego już 2SK389, ma identyczne parametry i niższe szumy, więc jego użycie w naszym projekcie jak najbardziej jest uzasadnione.

Zaprojektowane przez nas pcb od oryginału różni się szczegółami, to drobne detale. Największa różnica prowadzenia ścieżek jest wokół wspomnianego LSK389, to ze względu na potrzebę adaptacji jego wyprowadzeń w układzie.

Owszem, w naszych warunkach bardzo trudno odtworzyć tę konstrukcję - piszę o HA5000 - z wykorzystaniem wszystkich części identycznych z oryginałem, ale też chyba nikt nie będzie oceniał brzmienia oryginału po odsłuchu powstającej właśnie konstrukcji. Różnica w brzmieniu pewnie będzie, nie wiadomo tylko jak duża, mam nadzieję, że niewielka. Niestety nie wszystko dało się odtworzyć, zabezpieczenie / opóźnienie zaplanowaliśmy na uPC1237. Na szczęście ten obwód to układ pomocniczy, nie biorący udziału w przetwarzaniu sygnału audio.

Obecnie dochodzimy z Jeremym do wniosku, że najlepiej byłoby poskładać te wzmaki tylko dla siebie i nie męczyć się z trollami na forum. Michelangelo, oczywiście nie mam na myśli Ciebie. Ty wiele mi pomogłeś, wiele bezinteresownie wyjaśniłeś. Niestety trafiają się tacy skrajni pesymiści, którzy całą frustrację wyniesioną z życiowego niepowodzenia potrafią wylać na czyjąś głowę i skuteczne ostudzić jego zapały do wszelkiego, pozytywnego działania. Nie ma na nich rady, gdyż po zbanowaniu w wątku odradzają się z nowym nickiem często kryjącym zakompleksionego, małego człowieczka i trują dalej. Żenada.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.