Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz słuchawkowy KUMISA III by pkrecz

pkrecz

Rekomendowane odpowiedzi

Tym razem coś ze wzmacniaczy słuchawkowych. Szukając coś dobrego do złożenia z części łatwo dostępnych znalazłem projekt o nazwie Kumisa III.

Link:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zaprojektowałem trochę po swojemu PCB i wyszło jak na fotce niżej. Uruchomienie bezproblemowe, części łatwo dostępne, po brzmieniu uważam, że projekt łatwy do wykonania ... bez szukania elementów po świecie. Na fotce w DC-servo jest JRC4558 i pewnie pole manewru jest spore ... ale w odczuciu subiektywnym jest lepszy od LM833 :))) Jakby ktoś chciał to mogę udostępnić PDF'y do termotransferu .. bądź możemy zorganizować zamówienie w zakładzie, bo dla siebie i tak będę zamawiał w zakładzie. Aha... Warto dać dla wyjściowych BD radiatorki, bo jak ktoś chce "docisnąć" to przyda się małe chłodzenie :))) Zasilanie +/-15VDC. Na wejściu mam w jednym kanale rozjechane parametrami 2SK170/2SJ74 co skutkuje ok. 50mV DC na wyjściu.

post-2650-0-49124100-1328126207_thumb.jpg

post-2650-0-85208500-1328126216_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Tutaj są pomiary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niech się wypowiedzą bardziej biegli od pomiarów.

Co do porównania to trudno mi powiedzieć bo nie porównywałem.... Brzmienie to nie tylko wzmacniacz słuchawkowy ....

Ukryta Zawartość

Tutaj są pomiary

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) Niech się wypowiedzą bardziej biegli od pomiarów.

Co do porównania to trudno mi powiedzieć bo nie porównywałem.... Brzmienie to nie tylko wzmacniacz słuchawkowy ....

Co do pomiarów to jakoś mało chętnych do wypowiadania :) na forum. Prościej opowiadać jak coś twardo albo miękko gra po wymianie kabla zasilającego.

Ja ostatnio pomierzyłem swój wzmacniacz (forumowy) i poprosiłem o wypowiedzi co mi wyszło - niestety brak chętnych.

Ukryta Zawartość

W moim niestety nie wszystko Excelent.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Za mało audiofilski ten wzmacniacz, teraz to minimum 5W! Aż ma para przez górną pokrywę iść ;)).

dobra dobra przejdzmy teraz moze do powaznej dyskusji chce cos uslyszec od kolegow posiadajacych wieksza wiedze teoretyczna i praktyczna

kolega pkrecz nam sie tu produkuje bardzo uszanujmy to i bez docinek. < kropka

Tutaj są pomiary

Ukryta Zawartość

Szum jest dużo wyższy niż bym sobie życzył. Może być już upierdliwy przy wysoko skutecznych słuchawkach.

Zniekształcenia mają stosunkowo wysoki poziom ale raczej nie powinny być słyszalne. Zależy jeszcze przy jakim napięciu wy. był pomiar. Przynajmniej to tylko 1 i 2 harmoniczna.

Brak testów z obciążeniem indukcyjnym i pojemnościowym.

Ukryta Zawartość

"We designed our valve (tube) amplifier, manufactured it, and put it on the market, and never actually listened to it. In fact, the same applies to the 303 and the 405" - Peter Walker - Quad

Z 2sa1538 może być problem z oscylacjami bo w Sziklai trzeba uważnie dobierać tranzystory bo układ ma tendencje do oscylacji chociaż tu są duże pojemności kompensujące- które im niższe tym lepiej dla dźwięku. Jaki masz prąd biasu-powinien być znaczny by stopień wyjściowy nie wyszedł nigdy z klasy A i nie chodzi tu o zniekształcenia a o to że Sziklai zachowuje się tragicznie w przechodzeniu w klasę AB

Z 2sa1538 może być problem z oscylacjami bo w Sziklai trzeba uważnie dobierać tranzystory bo układ ma tendencje do oscylacji chociaż tu są duże pojemności kompensujące- które im niższe tym lepiej dla dźwięku. Jaki masz prąd biasu-powinien być znaczny by stopień wyjściowy nie wyszedł nigdy z klasy A i nie chodzi tu o zniekształcenia a o to że Sziklai zachowuje się tragicznie w przechodzeniu w klasę AB

Wg konstruktora to 25-30mA, chociaż niektórzy widziałem dawali radiatory i ustawiali na np. 60mA.

pkrecz, a jesteś w stanie porównać to do TPA na swojej płytce?

Niestety nie :(((

25-35mA biasu push-pull może oddać 50-70mA wartości szczytowej w klasie A dla niektórych słuchawk 32Ohm może być przy mało. Zamiast 2sa1538 bezpieczniejsze się wydają 2sa1837

Skoro te 2SC3421/2SA1358 są kłopotliwe to nie będę z nimi kombinował. Na razie poczekam na dedykowanego OPA2134. Mam jeszcze chęć spróbować MJE243/253. Ma ktoś może takie na zbyciu ?

Tzn. Mogą być źródłem potencjalnych problemów

Rozumiem :))) A problemy są mi nie potrzebne, więc nie będę kombinował skoro recepta jest podana na tacy :))) Wiele osób wykonało tę konstrukcję i trzymając się specyfikacji nie miało problemów. Poczekam jeszcze na OPA2134 i spróbuję z tymi MJE243/253 jak uda mi się zdobyć ...

Kurcze, powiem szczerze że przeżyłem szok. Sensowna konstrukcja na forum :-)))

Poczekam jeszcze na OPA2134

A czemuś się tak uparł na tego OPA? To DC serwo.

Wiedza i doświadczenie przychodzą z wiekiem, najczęściej z wiekiem trumny.

Trochę sensu poproszę.

Kurcze, powiem szczerze że przeżyłem szok. Sensowna konstrukcja na forum :-)))

A czemuś się tak uparł na tego OPA? To DC serwo.

Niektórzy mieli właśnie problemy z DC na wyjściu (u mnie 50mV) i dopóki nie wstawili OPA2134 to nie mogli się uporać. Jak pisałem wcześniej mam rozjechaną parametrami parkę 2SK170 i 2SJ74 i na razie się nie wypowiem... Dojdzie OPA2134, sprawdzę i dam znać :)))

Niektórzy mieli właśnie problemy z DC na wyjściu (u mnie 50mV) i dopóki nie wstawili OPA2134 to nie mogli się uporać. Jak pisałem wcześniej mam rozjechaną parametrami parkę 2SK170 i 2SJ74 i na razie się nie wypowiem... Dojdzie OPA2134, sprawdzę i dam znać :)))

Lepiej wsadź tam OPA2277 albo OPA2227. Offset mają o rząd lepszy od OPA2134. Do celów uruchomienia to tam możesz wstawić dowolny podwójny op-amp o niskich prądach wejściowych i stabilny przy wzmocnieniu jednostkowym.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.