Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki konwerter (A/C 24-bit/192kHz) do zgrywania vinyli

Kris.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Szukam jakiegoś przetwornika A/C, aby zgrywać vinyle na PC. Nie mam gramofonu, ani vinyli, ale chcę z laptopem i zewnętrznym konwerterem podjeżdżać do znajomego, który ma gramofon. W tytule podałem, że najlepiej by był 192kHz, bo dlaczego nie? Wielkość pliku będzie spora, ale miejsce na dysku to problem, którym można się nie przejmować. Dodam, że chodzi mi o jakiś w miarę mały, portable, bo nie chce mi się dźwigać wielkich pudeł.

Zależy mi na w miarę wysokiej jakości sygnału, więc powinien być maksymalnie przeźroczysty i nie koloryzujący dźwięku. Do tego musi być widoczny spod Windowsa. Z tego co przejrzałem, to chyba taki Apogee Duet, ale w wersji na PC byłby dobry. Jeśli chodzi o interface, to albo USB, albo Toslink, bo laptopy z takowym też istnieją. Zaznaczam, że cenowo szukam czegoś ze średniej, lub wyższej półki, ale też nie z księżyca. Jeśli ktoś ma doświadczenie z tak zgrywanym dźwiękiem, to chętnie posłucham opinii. Przejrzałem większość wątków, ale nie znalazłem nic podobnego, wszyscy szukają DACów, a ja w drugą stronę A->C.

Kris.

Toslink przy zgrywaniu? Czyli ADC z wyjściem TOSLINK? - nie widziałem czegoś takiego, a laptopa z wejściem TOSLINK tym bardziej (nawet z wyjściem to rzadkość). Pozostaje moim zdaniem dobry interface na USB, i z tego co piszesz to raczej dosyć mobilny (Apogee Duet 2 wygląda ciekawie)

... nie ... jednak nie bardzo ciekawie ... to chodzi jedynie pod MAC. Masz MAC'a?

No właśnie napisałem, że tylko pod Winde, nie mam Mac'a. A z tym wejściem Toslink, to rzeczywiście nie pomyślałem, że laptopy mogą nie mieć (jedynie takowe wyjście potrafią mieć). Wobec tego wybór zawęził się do USB. Wciąż jednak nie mogę znaleźć nic rozsądnego.

To może coś z oferty Tascama, jak np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .

Niby tylko 96kHz/24-bit, ale powinien się sprawdzić.

post-2580-0-50208000-1328101633_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

Gdyby nie fakt, że to jednak 96kHz, to mógłby być. Jednak szukam 192kHz. RME Babyface też byłby OK, gdyby nie fakt, że wejścia ma tylko zbalansowane.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Gdyby nie fakt, że to jednak 96kHz, to mógłby być. Jednak szukam 192kHz. RME Babyface też byłby OK, gdyby nie fakt, że wejścia ma tylko zbalansowane.

Może mieć niezbalansowane również (na dodatkowym kablu zestaw z RCA)

Ukryta Zawartość

A może

Ukryta Zawartość

Za słaby? Za tani? ;) :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

„... nie wiem, nie znam się, nie orientuję się, zarobiony jestem!”

Może mieć niezbalansowane również (na dodatkowym kablu zestaw z RCA)

Gdzie można znaleźć ten dodatkowy kabelek? Bo na stronie go nie znalazłem, ale być może źle szukałem.

Once a CD or download is converted to FLAC, the only way you can achieve the superior sound of WAV files is to go back to the original CD or source for a new rip or WAV download. - "The Absolute Sound" - Charles Zeilig, Ph.D., and Jay Clawson

A rzeczywiście jest, tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zjechać na dół, i w zdaniu "A breakout cable with unbalanced outputs is available as option (BF-BOCMKH)" jest link do

Ukryta Zawartość

Zmylił mnie opis kabelka jako "unbalanced outputs", ale widać że ma 2 pary chinchy. Wersja "

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) " ma takowy kabelek już w komplecie.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) znalazłem test tego urządzonka. Wynika, że dorównuje Apogee Duet 2. Tylko ta cena trochę odstrasza. Tak, wiem że to RME. Znalazłem jeszcze MOTU, trochę tańszy, ale ludzie narzekają na niedopracowany soft.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

A rzeczywiście jest, tutaj

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) . Zjechać na dół, i w zdaniu "A breakout cable with unbalanced outputs is available as option (BF-BOCMKH)" jest link do

Ukryta Zawartość

Czyli jednak słabo szukałem ;)

Dzięki.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

• 1 rok później...

@Kris. Czy znalazłeś jakiś odpowiedniej jakości interfejs? Jeżeli tak to podziel się doświadczeniami. Też czegoś szukam, z dobrymi konwerterami A/D D/A do zgrywania winyli. Jakość jest priorytetem dla mnie, i może być na PCI.

Jak może być na PCI to może M-audio AP 192

Z tym 24/192 bym się nie upierał, spokojnie może być 24/96 ale jak ktoś chce mieć 192 to nikt mu nie zabroni :)

Słucham czasem Vinyl ripów zrobionych na tanim sprzęcie, i brzmi to zawsze gorzej od CD

Ale Vinyl Rip to oprócz cześci A/D tez gramofon i głównie wkładka. Trzeba sobie samemu pod własny tor dobrać coś adekwatnego.

Z tym 24/192 bym się nie upierał, spokojnie może być 24/96 ale jak ktoś chce mieć 192 to nikt mu nie zabroni :)

Ja nie mam takiego wymagania, mi wystarczy 96. Ale autor wątku tego oczekiwał.

brać, wybierać

Ukryta Zawartość

Nie, to nie ta klasa.

Słucham czasem Vinyl ripów zrobionych na tanim sprzęcie, i brzmi to zawsze gorzej od CD

Ale Vinyl Rip to oprócz cześci A/D tez gramofon i głównie wkładka. Trzeba sobie samemu pod własny tor dobrać coś adekwatnego.

Tak, też słyszałem najróżniejsze już ripy, czasem to brzmiało tragicznie. Ale czasem, jak było dobre wydanie płyty i dobrze skonfigurowany tor, to gra znacznie lepiej niż CD.

Pisałem w innym wątku, ale napiszę i tu, żeby zaznaczyć poniżej jakiego poziomu dźwięku nie chcę zejść. Otóż gramofon to Ad Fontes, wkładka AT-OC9 - szczegółowa i dokładna, i jestem pewien że interfejs proponowany przez majkeliot (z całym szacunkiem, i dzięki za chęć pomocy) zdegradowałby dźwięk.

Ukryta Zawartość

Pisałem w innym wątku, ale napiszę i tu, żeby zaznaczyć poniżej jakiego poziomu dźwięku nie chcę zejść. Otóż gramofon to Ad Fontes, wkładka AT-OC9 - szczegółowa i dokładna, i jestem pewien że interfejs proponowany przez majkeliot (z całym szacunkiem, i dzięki za chęć pomocy) zdegradowałby dźwięk.

Toż tam nie jeden a całe dwie strony z tym są.

Nie, to nie ta klasa.

No to może to :

Ukryta Zawartość

a jeśli kasy za mało to może to:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

No własnie materiał z vinylu nie jest wcale marnej jakości... i te 16 bit to dla niego zwyczajnie za mało :)

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

No to może to :

Ukryta Zawartość

A nie ma nic pośrodku?

Ooo! Jest!

Ukryta Zawartość

Nie trafiłem na to urządzenie. Zainteresuję się nim, ale też od razu pojawi się problem dobrze zaimplementowanego wejścia cyfrowego s/pdif do komputera.

Dzięki majkeljot za natchnienie :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Materiały z Vinylu (głównie dynamika) nie mieszczą się zawsze w 16 bitach. Czasem potrzeba 18 a czasem nawet i 20 bitów. Próbkowanie 192kHz też jest jakby na wyrost ale przez daleko wysunięty górny skraj pasma, precyzyjniej się w nim obchodzi.

Materiały z Vinylu (głównie dynamika) nie mieszczą się zawsze w 16 bitach. Czasem potrzeba 18 a czasem nawet i 20 bitów. Próbkowanie 192kHz też jest jakby na wyrost ale przez daleko wysunięty górny skraj pasma, precyzyjniej się w nim obchodzi.

To winyl ma dynamike ponad 90 dB ?

Z mojej wiedzy jest to max 100db.

Nagrywanie z "zapasem" na nośnikach cyfrowych zawsze wychodziło muzyce na plus. Dziś nagrywa się 32 bitach mimo że wystarczyłoby 20bit

Z mojej wiedzy jest to max 100db.

Nagrywanie z "zapasem" na nośnikach cyfrowych zawsze wychodziło muzyce na plus. Dziś nagrywa się 32 bitach mimo że wystarczyłoby 20bit

100dB to uzyskano laboratoryjnie z dbx, który redukował szumyn o 30dB, plus specjalna płyta. Nigdy to rozwiązanie nie weszło do produkcji.

Bardzo dobrej jakości najlepsza płyta vinylowa w porywach nie przekroczy 60dB dynamiki. Szum na to nie pozwoli.

i mimo tej teorii warto zgrać vinyl na 24 bity niż na 16 bo po prostu słychać różnicę.

Monitor Audio RX8, RX Center, Silver 1; DAC : 8-ch DIYINHK ES9016, XMOS Multichannel; Power AMP : 6-ch TPA3255

Witam,

Szukam jakiegoś przetwornika A/C, aby zgrywać vinyle na PC. Nie mam gramofonu, ani vinyli, ale chcę z laptopem i zewnętrznym konwerterem podjeżdżać do znajomego, który ma gramofon. W tytule podałem, że najlepiej by był 192kHz, bo dlaczego nie? Wielkość pliku będzie spora, ale miejsce na dysku to problem, którym można się nie przejmować. Dodam, że chodzi mi o jakiś w miarę mały, portable, bo nie chce mi się dźwigać wielkich pudeł.

Zależy mi na w miarę wysokiej jakości sygnału, więc powinien być maksymalnie przeźroczysty i nie koloryzujący dźwięku. Do tego musi być widoczny spod Windowsa. Z tego co przejrzałem, to chyba taki Apogee Duet, ale w wersji na PC byłby dobry. Jeśli chodzi o interface, to albo USB, albo Toslink, bo laptopy z takowym też istnieją. Zaznaczam, że cenowo szukam czegoś ze średniej, lub wyższej półki, ale też nie z księżyca. Jeśli ktoś ma doświadczenie z tak zgrywanym dźwiękiem, to chętnie posłucham opinii. Przejrzałem większość wątków, ale nie znalazłem nic podobnego, wszyscy szukają DACów, a ja w drugą stronę A->C.

Kris.

Joplin powinien spełnić oczekiwania. Ma możliwość zgrywania aż do 32bity 384kHz.

Poniżej recenzje i krótkie wideo od konstruktora:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.