Skocz do zawartości
IGNORED

Najlepszy zakup w kategorii cena/jakosc

amesv87

Rekomendowane odpowiedzi

Proponuje podzielic sie naszymi najbardziej udanymi zakupami w kategorii cena/jakosc, czyli za zakup jakiego sprzetu audio nie zalujecie ani jednej wydanej na ten sprzet zlotowki :)

Dla przykladu podam soich trzech faworytow ;)

Amplituner Yamaha rx-797 - 1300zl - nowy

Poczawszy od dzwieku konczywszy na wykonaniu moim zdaniem w tej cenie lepszego amplitunera nie dostaniemy. Jak ktos znalazl w nim jakies wady niech pisze, bo ja ich nie moge znalezc ;)

Zestaw Diora 600 (wzmacniacz ws600+cd600+kolumny zgb602) - 700zl - nowy

Procz tego ze wzmacniacz ma basu jak na lekarstwo to cala reszta jest na bardzo dobrym poziomie. Ja nie mam pojecia jak komus sie oplacalo sprzedawac ten zestaw za 700zl.

Sluchawki Superlux hd 681 - 100zl - nowe

Marka robiaca ostatnio furore i nie dziwie sie bo sam nie moglem sie nadziwic ze one potrafia tak dobrze zagrac. Niezwykle szczegolowe z ladnym nisko schodzacym basem.

https://www.audiostereo.pl/topic/91344-najlepszy-zakup-w-kategorii-cenajakosc/
Gość StaryM

(Konto usunięte)

O Diorze to mogę coś powiedzieć. Szukałem odtwarzacza CD/MP3 i kupiłem cały zestaw, bo tak było najtaniej. Wzmacniacz i kolumny opchnąłem, a CD pograł trochę. Zamieniłem go na używanego Denona DCD-F102, którego kupiłem za równowartość 70 zł za granicą i to był udany zakup. Co prawda ta wersja nie ma jeszcze wejścia USB, więc ustępuje Diorze, ale czyta MP3 z płyt i wyświetla nazwy plików. Diora odtwarza wszystko, co zawiera MP3, także pliki avi. Odtwarza muzykę także z płyt dvd i to jest jej wielka wartość, ma też tuner. Jednak wyświetlacz to żenada. Nie mieści się nawet rmf fm. Na wyświetlaczu mamy RMF F. Napisy się nie przesuwają, tylko gasną i wyświetlają kolejne. Jak jest przerwa w napisie stacji to pojawia się napis NONE, nie wiadomo po jaką cholerę. Kolumny do tego, choć z modną czernią fortepianową to jedynie popiskują nieśmiało. Basu to nawet przez szybę nie widziały.

Po jakimś czasie miałem okazję testować duże podłogowe (bo te małe i duże to są te same co w komplecie kina domowego). Te podłogowe to już zupełnie żenada. Nie wiadomo po co jest cały dół kolumn, skoro bass-reflex jest u góry. Wytłumienia nie ma żadnego. Zwrotnice zrobione sa tak, że kompletnie brakuje środka. Obcowanie z Diorą wyleczyło mnie z sentymentu do starych peerelowskich marek. Sama firma olewa klientów podobnie jak współpracująca z nimi w tym dziele Manta. Pisałem maile z pewnymi pytaniami, ani odczep się, ani pocałuj nas w d...

Z całego zestawu to polecałbym tylko CD600 pomimo badziewnego wyświetlacza gra ładnie i nieźle się komponowała z kilkoma wzmacniaczami (w tym moją V3) - NAD C316BEE, Technics SU-V900, jakimś Denonem ze średniej półki. Zaletą odtwarzacza jest jego neutralna i dość równa charakterystyka, choć MP3 schodzą nieco w dół w porównaniu z audio CD.

Nie zapominajmy ze to wszystko kosztowalo 700zl ;) Hm no ten wyswietlacz faktycznie jest irytujacy zwlaszcza podczas wyswietlanie inf RDS ale ja akurat radia w diorzr nie uzywam. Powaznie ta diora czyta dvd?! Ale numer! ;D To ze muzyke z filmow czyta to wiem, bo raz sie pomylilem i wlozylem cd z filmem i uslyszalem sciezke dzwiekowa ale ze dvd czyta... Czlowiek nawet nie wie co ma ;D Wlasnie ja tez uwazam ze ten cdek jest bardzo zrownowazony. U mnie nie da sie sluchac z niej mp3, bo yamaha strasznie obnaza niska jakosc nagrania. Z v5 tez sie ladnie zgrywa;) Ale wiesz, co do jakosci wykonania to u mnie Diora bije na glowe V5tke, dlatego tez coraz bardziej wierze w to ze Manta jest jedynie dystrybutorem tej nowej Diory;)

StaryM ale napisz cos wiecej o Twoich najbardziej udanych zakupach;)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Moje zapędy w tej mirze skutecznie ograniczane są przez możliwości finansowe. Uważam, że Manta V3 też była udanym zakupem. Miałem okazję posłuchać kilku hybryd i wydaje mi się, ze V3 nie ma się czego wstydzić. Nawet hybryda Vincenta nie była wiele lepsza (modelu nie pamiętam), ale ona grała na doskonałych szwedzkich kolumnach XTZ, a nie na moich stx-owych DIY.

Z Denona jestem zadowolony, ta firma mi odpowiada, ich czytniki, których też sprawdzałem kilka, są naprawdę niezłe.

A co do MP3 - mały off topic - to jak zacząłem słuchać na czymś lepszym niż komputerowe głośniczki natychmiast usunąłem wszystkie pliki o kiepskiej jakości. Zostawiłem tylko te 320kibit i trochę 256. Porządniejszy czytnik i wzmacniacz (nie zapominajmy o kolumnach) obnażą wszystkie braki.

Teraz po wyremontowaniu starego Bernarda zapewne trochę kasy wydam na płyty. Już kupiłem nieśmiertelną "Bridge over Troubled Water". Tez dobry zakup. :)

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Ależ ty niedomyślny. Toż oni parkingowemu większy napiwek dają niż nasz cały sprzęt jest wart. Żałuj, że cię nie zaproszą na odsłuch, bo mają komplety sprzętu po milion dolców.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

To nie jest forum okazja.pl, że kupujesz za stówę bo tyle miałeś i się cieszysz, że udało ci się kupić coś lepszego niż chłam za stówę.

Nie tego typu okazji szukamy. To forum audiofilskie. Najpierw słuchamy. Gra dobrze, a potem mówimy- łał, co za okazja cenowa :)

Powiedz mi po czym wnoioskujesz, ze te nasze zakupy wyzej wymienionego sprzetu byly na zasadzie: najpierw kupie, pozniej slucham? Nie dopuszczasz takiej opcji, ze moze te zakupy byly po odsluchach i porownaniach roznych urzadzen i bylismy w pelni swiadomi co kupujemy, hm? A nawet gdyby tak bylo, to czy to zle ze przy odrobinie szczescia udalo nam sie trafic na sprzet wybijajacy sie jakoscia w swojej klasnie cenowej? To by bylo takie nie "audiofilskie", prawda? "Audiofil" - smieszy mnie o okreslenie... Kojarzy mi sie z choroba i mysle ze to skojarzenie choc lekko przesadzone to jest trafne.

Moje najlepsze zakupy:

- DVD Panasonic S-49 - nowy (kilka lat temu oczywiście) za 100 zł na wyprzedaży w hipermarkecie bez pilota, za którego musiałem dac prawie drugie tyle :). Już od paru lat liczę się z awarią optyki (do niedawna był w ciągłym użyciu - bajki dla dzieci), a on wciąż działa, upgrade firmware-u pozwolił poszerzyc jego możliwości (kodeki). Używany praktycznie jako napęd, choc wbudowany przetwornik ma przełączalne filtry i inne opcje poprawy jakości dźwięku.

- kolumny cyfrowe Philips DSS-900 z preampem DSC-950 - używane za 1000 zł, generalnie bardzo szczegółowe wysokie tony i wyjątkowo pełny dźwięk, przy w sumie niewielkich wymiarach. Po wstawieniu lepszych wzmacniaczy operacyjnych wysokie jeszcze się poprawiły. Sprzedałem, bo jednak brakowało mi lepszej średnicy i możliwości rozbudowy, ale cenę dalej uważam za okazyjną.

- procesor kina Yamaha DSP E-800 - używany za 500 zł, wbudowane końcówki mocy dla kanałów tylnych i centralnego, pozwala na dowolny wybór wzmacniacza kanałów przednich lub nawet kolumn aktywnych. Generalnie służy mi jako przetwornik C/A dla praktycznie wszystkich źródeł, analogowy przedwzmacniacz i filtr do suba (odłączany). Wbudowanych wzmacniaczy praktycznie jeszcze nie wykorzystuję (czeka mnie niebawem przeprowadzka, więc darowałem sobie na razie instalację kanałów tylnych). Dla osób traktujących kino jako dodatek do stereo, to moim zdaniem lepsza opcja niż amplituner.

Gość StaryM

(Konto usunięte)

To forum audiofilskie. Najpierw słuchamy.

Brzmi to niesłychanie audiofilsko i poważnie. Teraz jeszcze weź za kilka wątków i każ się ludziom wynosić,a przynajmniej zamknąć się, Może wprowadziłbyś przy rejestracji weryfikację statusu majątkowego?

Jeśli na forum audiofilskim jest dział kino domowe i car audio, a poza tym dyskutuje się o najsprawniejszej maszynce do wytwarzania hałasu, czyli cerwin vega, to mnie śmiech ogarnia. Ci wszyscy goście od umpa-umpa w swoich BMW, ładując grubą kasę w wypasione subwoofery z fioletowym podświetleniem,są audiofilami? Zatem Polska jest jedynym krajem, w którym audiofilowi może słoń na ucho nadepnąć. Ważne by miał odpowiednio gruby portfel.

I jeszcze a propos tego słuchania, trochę śmiesznie to brzmi, jeśłi Polska jest jedynym krajem w Europie gdzie sklepy wprost żądają zapłaty za odsłuchy. Po większości postów na tym forum widać, że ze słuchaniem jest problem. Nie ma gdzie posłuchać sprzętu, bo sklepy zgodzą się na darmowy odsłuch tylko wtedy, gdy na pewno coś kupisz. A jak nie kupisz, bo niestety żadne kolumny w sklepie ci się nie spodobają? Temu służą bony odsłuchowe, które stanowią część zapłaty, gdy kupisz sprzęt, a jak nie kupisz to tracisz kasę. W ten sposób ludzie wolą pytać na forum i szukać porównań pomiędzy czymś co znają, a innym sprzętem.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Tak, umpa, umpa Cervin Vegą to podobna załamka.

Dla kolegi, który poszedł na ilość i się cieszy Yamahą RX-797 mam powód do przemyśleń:

http://audio.com.pl/testy/advance-acoustic-map-101:2

Pewnie zaraz usłyszę, że Yamaha ma radio i fajnego pilota i podobne bzdury. Wątek pewnie ma sens, ale został niedoprecyzowany i założony przez kogoś kto kupił 3 tony sprzetu i się cieszy,ze tak dużo za tak mało kasy, że sporo potrafi, mieli kawe, pierze gacie, prasuje krawaty, a najmniej...

gra!

Powiedz mi po czym wnoioskujesz, ze te nasze zakupy wyzej wymienionego sprzetu byly na zasadzie: najpierw kupie, pozniej slucham? Nie dopuszczasz takiej opcji, ze moze te zakupy byly po odsluchach i porownaniach roznych urzadzen i bylismy w pelni swiadomi co kupujemy, hm? A nawet gdyby tak bylo, to czy to zle ze przy odrobinie szczescia udalo nam sie trafic na sprzet wybijajacy sie jakoscia w swojej klasnie cenowej? To by bylo takie nie "audiofilskie", prawda? "Audiofil" - smieszy mnie o okreslenie... Kojarzy mi sie z choroba i mysle ze to skojarzenie choc lekko przesadzone to jest trafne.

Przepraszam ze zapytam a z czym to bylo porownywane jesli kolega moglby napisac ...

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Przepraszam ze zapytam a z czym to bylo porownywane jesli kolega moglby napisac ...

Akurat tu nie chodziło specjalnie o porównywanie z czymś, ale o sprzęt, którego kupienie okazało się świetną okazją.

Ale w pewnej części na twoje pytanie mogę odpowiedzieć. Kupując za śmieszne grosze Denona DCD-F102 nie porównywałem go z niczym, bo byłoby to kompletnie niemożliwe. Nie ma tego już w sklepach. Po kupnie porównywałem go z dwoma Denonami ze znacznie wyższej półki cenowej (nie pamiętam modeli, to było u znajomych). Porównywałem go też w zestawie z Marantzem (który kilka lat temu wraz ze wzmacniaczem kosztował kilka tysięcy). Ku mojej wielkiej radości nie stwierdziłem żadnych wyraźnych dla mnie różnic. Poprosiłem też o podłączenie go w HI-FI Klubben (to było w Kopenhadze) do wraz z Denonem z serii 710AE. Też nie słyszałem różnicy i dlatego uważam, ze wyjątkowo mi się poszczęściło. Sprzedawca potwierdził, że Denony z serii F102 i teraz F107 mają świetną opinię sprzętu wartego znacznie większe pieniądze. Jeśli chodzi o wzmacniacze to inna bajka, bo nie każdy lubi ich dość ostre brzmienie.

Odtwarzacz ten ma tendencję do lekkiego podbijania niskich tonów w odtwarzanych MP3 i to jest malutka wada, ale z drugiej strony to chyba audiofile nie słuchają MP3?

• Redaktorzy

Na pytanie zadane w tytule... Kolumny A&H SS100. Kupiłem je na wystawie za 2000, najlepiej wykonane podstawkowce za te i dwa razy większe pieniądze. Grały bardzo dobrze. W końcu zamieniłem ja na ProAc, ale nie miałem juz wtedy tego uczucia, ze kupiłem okazyjnie coś warte sporo więcej. Firma już nie istnieje, właściciel nie żyje, dawne czasy.

• 1 miesiąc później...

Będąc wczoraj w pewnym sklepie zauważyłem zestaw, o którym wspomniano wyżej, składający się z odtwarzacza cd oraz wzmacniacza stereo.

Diora CD-600 + WS-600. Kolor paneli przednich- srebrny.

Nie był podłączony a i ja nie miałem zbytnio czasu i chęci aby o to poprosić i go posłuchać. Zatrzymałem się, gdyż nazwa producenta z dawna była mi znajoma i tak przystanąłem tylko żeby pooglądać sobie.

Wiadomo, najważniejsze jest brzmienie. Tu nic nie powiem.

Ale...

Tak fatalnego wykonania to nie mogę sobie przypomnieć sięgając pamięcią wstecz, także nawiązując do dawnych produktów diory ( i unitry).

Panel na bokach obrobiony chyba za pomocą najgrubszej gradacji papierem ściernym, wszelkie otwory wykonane we frontpanelu jeszcze gorsze (widać jakby materiał został z nich usuniety poprzez wyrwanie), same przełączniki gorsze niż w radiu mercury, no i ten stylizowany napis- kiepska jakość nadruku dołączyła do kompletu.

Nie wiem jak idzie sprzedaż tych urządzeń i czy firma jest z niej zadowolona ale staranność wykonania zniechęca skutecznie potencjalnego kupca.

Zdjęcie, to tylko fajne zdjęcie...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
Gość StaryM

(Konto usunięte)

Zdjęcie, to tylko fajne zdjęcie...

Miałem Diorę. Wzmacniacz nie był jakiś wyjątkowo rewelacyjny, ale potrafił dość znośnie zagrać z dobrymi kolumnami, choć wyczuwało się pewien niedostatek basu. Odtwarzacz miał zaletę, że odtwarzał mp3 z kart SD i USB, do tego jeszcze był tuner. Sprzedałem ze względu na to, że w trakcie poszukiwań sprzętu, jaki bym chciał mieć, zmieniłem koncepcję całkowicie. Stosunek ceny do jakości niezły. Za 700 zł można mieć pełny zestaw cd-tuner-mp3 + wzmacniacz + kolumny.

Nie zgodzę się w żadnym wypadku z oceną wykonania. Mój zestaw wyglądał jak na zdjęciu. Jedyne co raczej mi się nie podobało to gniazdo SD i USB, wolałbym ukryte pod jakąś dyskretną klapką. Według mnie ładnie dość wykonany, a stylistyką chyba celowo nawiązywał do urządzeń z dawniejszych czasów.

Jednak znalazłem coś znacznie lepszego. Kupiłem - co prawda trochę używany - zestaw. Tangent AMP-100, TNR-100 i CDP-100 za kwotę około 400 zł i trzeba powiedzieć, ze i wykonanie lepsze niż Diory, i działanie też. Wzmacniacz gra pięknie, ma dobrą płaską charakterystykę i niczego nie podbija. Praktycznie zero szumów, moc wystarczająca, a do tego jak ktoś lubi, może używać korekcji barwy.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.