Skocz do zawartości
IGNORED

kilka pytań odnośnie thorens td 166

smegol

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Ostatnio stałem się dumnym(?) posiadaczem thorensa td 166. Może to nie jest model z najwyższej półki ale uznałem, że na początek nie ma co przesadzać. Jest teoretycznie sprawny technicznie jednak jego stan wymaga kilku poprawek i tu zrodziło się kilka problemów a co za tym idzie pytań.

- kabel sygnałowy do przedwzmacniacza

Zaskoczyło mnie to, że jest zintegrowany. Nie wygląda jednak najlepiej i zastanawiam się czy nie lepiej by go było zmienić. Wywiercić otwory w obudowie założyć gniazda itd. Czy przesadzam i nie ma sensu tego robić?

Druga sprawa odnośnie tego kabla. Nie posiada on osobnego uziemienia co mnie trochę zdziwiło. Nie czepiałbym się nawet ale w moim gramofonie zauważyłem pewną rzecz. Na ramieniu i metalowej części obudowy zbiera się ładunek elektryczny. Nie wiem czy to jakaś indukcja z ramienia, czy przebicie z zasilania czy może jakoś przenosi to napięcie z wzmacniacza. Nie licząc tego, że takie kopanie prądem jest irytujące coś się może uszkodzić. Jakieś pomysły w szukaniu winnego?

- wkładka

Posiadam wkładkę ortofon vms 10e. Niby nawet gra ale bez szału więc pewnie zmienię. Czasem słychać takie małe trzaski wiec podejrzewam, że to jej zasługa. Próbowałem na różnych płytach i się to powtarza. Czy się mylę?

Jeszcze odnośnie nowej wkładki jak ktoś ma wizje jaką wkładkę do 300zł dobrać to będę wdzięczny za sugestie.

(tak wiem jest mnóstwo tematów poruszanych na temat wkładek ale jak ktoś tu też napisze to nie będzie to zbyt dużym wysiłkiem)

-ogólny wygląd

Pewnie wypoleruje pokrywę bo wygląda trochę strasznie ale nie o tym chciałem pisać. Spora część nadruków jest starta w całości lub częściowo i chciałbym je nanieść na nowo. Czy ktoś robił takie coś? Niby mam jakieś pomysły ale sugestie kogoś doświadczonego by nie zaszkodziły.

-układ napędowy

Myślałem o przesmarowaniu łożysk i wymianie paska. Jednak po przyjrzeniu się temu bliżej moim okiem laika wydaje się, że to akurat działa jak trzeba. Powinienem zrobić to mimo wszystko w ramach prewencji?

Z góry dziękuje za jakieś drobne porady.

Biblia -

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ja też będe zmieniać oryginalny "kabel sygnałowy" (w td160), ale bez gniazd, poprowadze klotz lagrange bez instalowania gniazd w gramofonie. Jest sens z wymianą 30 letniego kabla, miedź często traci swoje wartości, kable bywają pokruszone w środku . Nie wiem jakie jest uziemienie w td166 więc tu nie pomoge. Polecam wytłumienie gramofonu od środka, zwłaszcza metalowej części (puść gramofon bez płyty, ustaw głośny volume na wzmacniaczu i przyłóż ręke do metalowej części - od razu słychać jak zmniejsza się poziom szumu z silnika)

Ja gram narazie na ortofonie 2m red, uważam że to bardzo udana wkładka (ramie tp16 mkI), potem może spróbuje nagaoke 555, bo może spasować z duża masą efektywną ramienia(troche wyższy budzet).

Z nadrukami nie pomogę, nie miałem takiej potrzeby.

Radze kupić nowy pasek, na początek może być zamiennik za 19zł, bo oryginalny kosztuje chore pieniądze (zamiennik sprzedaje wamat na allegro, nazywa się chyba FALC CO, jest troche grubszy niż oryginalny, ale pasuje)

Czasami trafia się na ebay i allegro aluminiowy subplater do kupienia.

pzdr

Ukryta Zawartość

Masa gramofonu idzie razem z masą sygnałową. W moim 160 też tak oryginalnie było. Jeżeli nie masz buczenia czy innych przydźwięków to może zostać. Jeżeli planujesz wymienić kable to możesz rozdzielić masy i puścić osobnym kablem. Poszukaj po forum. Przejrzyj tweaki ze strony podanej przez Tomasza. Wytłumienie tak. Co do subplatera to spokojnie bo metalowe zdaje się były z tylko z 10 mm szpindlem a Ty możesz mieć 7 mm, nie jestem pewien zresztą podobno w 166 i 165 bywało z tym różnie w każdym bądź razie pamiętaj o tym. Małe trzaski to może być wiele rzeczy nie wiązałbym tego z wkładką w tym sensie że po jej zmianie na lepszą - znikną. Mogą to być trzaski elektrostatyczne (takie "suche strzały") Bo płyty i gramofon się elektryzują, normalna rzecz poszukaj ma forum jak z tym walczyć.

Życzę udanej zabawy :)

czy znajdzie sie jakiś miły człowiek, który posiada thorensa 165/166 (chyba, że jakiś inny też ma takie nadruki mogący zrobić zdjęcie z jak największą rozdzielczością i jak najbardziej pod kątem prostym do napisów znajdujących się na obudowie? u mnie nie pozostał po nich nawet ślad a takie zdjęcie bardzo by mi ułatwiło odwzorowanie.

pozdrawiam

Witam

Fajny sposób robienia napisów jest opisany na forum triody, ale problem będzie ze zrobieniem białych.

Ukryta Zawartość

U mnie leży i czeka taka folia, ale ta co mam jest przeznaczona do drukarki atramentowej.

Teoretycznie wygląda to super, drukujesz potem zabezpieczasz wydruk lakierem akrylowym, wrzucasz do wody, czekasz aż papier od spodu odmięknie.

Następnie to przenosisz na element docelowy, dokładnie tak jak w plastikowych modelach do sklejania.

Pozdrawiam Romek

Ukryta Zawartość

nawet ciekawy sposob ale szczerze to dosc sceptycznie patrze na te naklejki. ja tak w sumie kombinowalem cos bardziej w stylu jak sie robi tatuaz: odbic wzorek narysowac krawedzie i wypelnic srodek. albo zrobic nadruk na takiej przyklejanej folii - wyciac wzor - przykleijc folie i bezstresowo zamalowac

odnosnie wyzej wspomnianej wkladki ortofon 2m red. nawet myslalem o niej ale czy nie jest zbyt ciezka do tak lekkiego ramienia?

Zależy jakie masz ramie, bo w 166 były montowane rózne. Ja 2m red miałem w PJ debut na bardzo lekkim ramieniu i też było ok, to nie jest jakaś wymagająca wkładka.

Patrz co znalazłem;)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a i jeszcze nasuwają mi się myśli odnośnie ramienia (TP11). czytałem trochę złych i trochę dobrych opinii na jego temat. warto myśleć o zmianie na inne czy to już będzie przerost formy nad treścią?

Na początek radziłbym zostawić - wymiana ramienia to spory koszt,a moim zdaniem nie ma co montować tanich ramion regi do thorensow, tylko trzeba mierzyć w SME, koszt ponad 1000zł. Ważne żeby Twoje ramie było dobrze wyregulowane, dobrze dobrać wkładke, przedwzmacniacz i zagra w porządku. Myśle że najtańszym dobrym rozwiązaniem to ramie linn basik jeżeli koniecznie chciałbyś zmieniać ramie. Ale w moim przypadku więcej osiągnąłbym wymianą wkładki i pre niż lepszym ramieniem.

pzdr

a i jeszcze nasuwają mi się myśli odnośnie ramienia (TP11). czytałem trochę złych i trochę dobrych opinii na jego temat. warto myśleć o zmianie na inne czy to już będzie przerost formy nad treścią?

lepiej grał mi z DV-20x na TP11 niż starym, podjechanym sme 3009

Ja też będe zmieniać oryginalny "kabel sygnałowy" (w td160), ale bez gniazd, poprowadze klotz lagrange...

to ja chętnie przygarnę ten stary sznurek

czniać to . . . jak mawia prawdziwy noblista - jadem na ryby

WYbacz, ale nie rozdaje starych części,zwłaszcza oryginalnych, chyba że zupełny złom:)

W ogóle dziś wygrzebałem stary pasek thorensa z szuflady, jak przyszedł z gramofonem to był tak rozciągnięty, że rozkręcał talerz po jakiś 10 sekundach, kupiłem najtanszy zamiennkik. Po pół roku leżakowania oryginalny pasek...skurczył się i teraz jest idealny, nie mogłem w to uwierzyć. Dodatkowo umyłem go wodą z mydłem, gramofon osiąga teraz 33 obroty w jakieś 2 może 3 sekundy. Miał ktoś podobne sytuacje?

Dlatego oryginalny kabel też zostawie, może lezakowanie też mu dobrze zrobi:)

WYbacz, ale nie rozdaje starych części,zwłaszcza oryginalnych, chyba że zupełny złom:)

a co tu wybaczać, chyba tylko zamianę oryginału na gó^no pt. klotz ale toć nie mój cyrk

Podałem link tylko ze względu na wszystkie znaczki thorensow z każdego modelu:)nawet nie patrzyłem na części...

no tak

jednak mi chodzilo nie tylko o napis "thorens". znaczy opuszczenia igly czy przelaczania obrotow juz dawno odeszly w zapomnienie. choc chyba akurat te sa podobne w wiekszosci modeli i moge odwzorowac nie tylko ze 166.

tak sie zabralem za ten gramofon a tu brak czasu by nawet wlaczyc jakas plyte. choc moze to i dobrze bo troche szkoda je rysowac aktualnym zestawem.

jeszcze wpadlem na genijalny pomysl by zmienic okleine na inna. w wolnej chwili zrobie jakies fotki jak wyglada teraz a biorac pod uwage ilosc wolnego czasu jaki posiadam to za miesiac czy dwa koncowy rezultat

a co tu wybaczać, chyba tylko zamianę oryginału na gó^no pt. klotz ale toć nie mój cyrk

Niestety 40 letnia miedź nie zawsze zachowuje swoje właściwości, do tego wtyki rca są w opłakanym stanie (te oczywiście mozna wymienić). W ogóle oryginalny IC jest dośc długi, myśle ze z 1,25m , nie wiem czy nie az za długi. A jesli klotz okaze się gorszy to zawsze będe mógl wrocić do pierwotnego kabla:)

ten kabel IC powinien posiadać odpowiednią pojemność, stąd to 1.25mb, to początek i (dla mnie) koniec tematu

te kabelki pojemnosci itd nasunely mi jeszcze jedna rzecz.

przedwzmacniacz

posiadam bowiem wzmacniacz z zintegrowanym przedwzmacniaczem mimo wieku i moze nie najwyzjszej klasy gra to nawet ladnie (cyfrową muzykę), natomiast szczerze nie wiem jak gra z tym przedwzmacniaczem wbudowanym bo w moim zestawie to tak trudno troche ocenic co nawala.

wiec szybkie pytanie wzmacniacze ze zintegrowanym przedwzmacniaczem sa be czy nie sa be? wiem ze trudno tak uogolniac ale mam taki srednij klasy na mysli.

(posiadam jvc axa-a372)

jak to u audiofili ...

ale słuchałbym nie tego co wychwalają lecz tego co mi się podoba, bez napinania

jeden z fajniejszych pre do phono posiada np. jedna z integry NAD 3020, MM/MC zrobione na piechotę na tranach

tak jeszcze trochę odgrzeje temat.

wkładka

mam dziwne wrażenie, że czym więcej o nich czytam tym mniejsze mam pojęcie jaką wkładkę dobrać. niestety nie znam nikogo kto używa gramofonu by coś posłuchać albo pomęczyć tak na żywo o pomoc.

więc byłbym wdzięczny za jeszcze jakieś sugestie odnośnie wkładki

thorens 166 mk1 z ramieniem TP11 do sluchania: klasyka rocka, jazz, blues i ogólnie różnych innych rzeczy

Ja proponuje ortofon 2m red na początek, bardzo uzykalna wkładka. Unikaj tanich grado i sumiko. Są jeszcze audio-technica, ale moim zdaniem są za ostre, zwłaszcza w górze pasma. W rocku się sprawdzają, ale w jazzie męczą. Są jeszcze ortofony 510,520 itd., ale trzeba je kupować za granicą. Brzmienie podobne do serii 2m.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.