Skocz do zawartości
IGNORED

Głośniki do 3-way

Krzysztof Kam.

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Szukam dobrego zestawu głośników do DIY oczywiście mam pewne wymagania:

Lubię podbicie w okolicy 10-20kHz czyli pewnie jakaś wstęga.

średnio tonowy dobrze gdyby sięgał dość wysoko 4-6kHz.

na bas przydały by się dwa żeby ograniczyć szerokość frontu.

Całość 8ohm budżet 3 tysiące na same głośniki

https://www.audiostereo.pl/topic/91259-g%C5%82o%C5%9Bniki-do-3-way/

Po co tak wysoki podział? Będzie duża wrażliwość na zmiany wysokości odsłuchu.

Wstęga - zeżre sporą część budżetu. No i może być wrażliwa na zniszczenie mimo wysokiego podziału.

Podbicie najwyższej góry - to się daje łatwo zrobić modyfikując L-pad. Są zresztą tweetery w typie np. Seasa 22TAF/G z najwyższą górą podbitą naturalnie. Plus kierunkowość lepsza niż w przypadku wstęg.

8ohm przy dwóch wooferach na stronę - albo 4ohm i łączenie szeregowe albo trzeba szukać czegoś 16ohm, co mocno ogranicza wybór. Jaka ma być wielkość basowców?

basowe maksymalnie 20cm

na średnicę znalazłem Aurum Cantus AC-130F1

Jestem otwarty na propozycje a na pewno na podpowiedzi.

Może ma ktoś jakiś opracowany projekt w podobnej konfiguracji

a co powiecie na taki zestaw:

Scan Speak Discovery D2608-913000, ma podbicie w okolicy 12kHz i dość wysoką efektywność.

Scan Speak Discovery 15W-8424G00

Scan Speak Discovery 18W-8424G00 i ten na bas jeden albo dwa w 3,5 way

Co o tym myślicie?

ma ktoś jakieś doświadczenia z S S Discovery, jak grają?

W audio rozmiar ma znaczenie.

Upraszczajac - im wiekszy glosnik tym lepiej radzi sobie z nizszymi tonami,a gorzej z wyzszymi.

Wiec - albo dajesz 15 cm midwoofer zeby moc go dobrze polaczyc z duzym glosnikiem niskotnowym (duzym - tzn 25 cm, nie mniej), albo dajesz maly glosnik niskotnowy, po to by moc dac maly (i z lekka membran!) glosnik sredniotnowy (jak np. visaton al 130). To taka klasyczna zasada, jelsi sie od niej odsstepuje to trzeba wiedziec co chce sie osiagnac.

Podobnie z dwoma takimi glosnikami - rowniez daje sie je w tylko w dwoch przypadkach:

- w konkretnym celu (gdy brakuje efektywnosci w danym zakresie, albo gdy chcemy zrobic konstrukcje di'appolito)

- zeby ladnie wygladalo.

Drugiego powodu nawet nie skomentuje.

El sueño de la razón produce monstruos.

Jeżeli bas ma być 18cm, zupełnie nie wiem po co ładować się w 3-way. Są dobre konstrukcje dwudrożne na tej wielkości przetwornikach. Odpadają też problemy z dwoma podziałami, generujace koszty zarówno w przetwornikach jak i elementach zwrotnicy. Że już nie wspomnę o trudnościach pomiarowo - projektowych.

Jest też gotowa konstrukcja 3.5-way w budżecie, nawet z wyższym górnym podziałem, wymaganym przez małą neodymową wysokotonówkę o dobrym rozpraszaniu, co uzasadnia dodatkową drogę, i jest zresztą zgodne z pierwotnymi założeniami:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Tyle że pierwotne założenie 8ohm impedancji wymagałoby sporych przeróbek pod 4ohm woofery łączone szeregowo, z ok. 3dB obniżeniem efektywności napięciowej środka i góry.

Ukryta Zawartość

To są problemy dość podstawowe w porównaniu z późniejszym projektowaniem zwrotnicy 3-way, z uwzględnieniem baffle step oraz interakcji filtrów z rezonansami przy niskim, wymaganym przez sporawy już woofer (i jego dużą budę z jej drganiami ścianek) podziale.

A co powiecie na to

Ukryta Zawartość

wygląda na sprawdzony i popularny projekt.

tylko wie ktoś jak przerobić zwrotnice żeby wysokie sięgały do 90db

bo głośnik normalnie tak sięga.

Ukryta Zawartość

Jak widzisz sensownych i niekomercyjnych projektów 3way jest jak na lekarstwo...

po wymianie na scana HDS otrzymasz podbicie 10 - 20k:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Dobrymiglosnikami wysokotonowymi sa planary BG Neo3 pdrw. Dwa w szeregu daja 8 ohm (w takim ukladzie ich uzywam). Czulosc okolo 92.5db/2.83V/m.

Dobrym i tanim glosnikiem na srednice jest 5.5" Audax HD130co. Potencjalna alternatywa jest BG Neo10pdr ale on wymaga sprytnie zaprojektowanych filtrow.

Na dol mozesz uzyc 8" Beyma 8G40e z variovent. To obnizy nieco jego czulosc ale zmniejszy impedance na czestotliwosci rezonansowej o 25-30%. Tego glosnika nie uzywalem ale ma dobra opinie. Wystarczy jeden. Jak lubisz bas to alternatywa jest 10" Beyma 10G40e z dwoma variowentami. Te glosniki na papierze maja wyzsza czulosc ale w praktyce watpie aby przekroczyly 92-93dB i ze sredniotonowym glosnikiem mozna ograniczyc ich pasmo od gory tak, ze wyzsza czulosc na nizszych czestotliwociach dla ucha wypadnie liniowo w odpowiednio duzym pokoju i prawidlowym ustawieniu.

pozdrawiam,

Ukryta Zawartość

Moim zdaniem może i się podobać. Akurat tego nie słyszałem ale słyszałem aluminiowe głośniki Daytona i mam zaufanie do tej firmy.

Ukryta Zawartość

Dobrymiglosnikami wysokotonowymi sa planary BG Neo3 pdrw

Sa dobre ale cena w ich w Polsce jest troche przesadzona przez co ich kupno jest bardzo nieoplacalne.

Czulosc okolo 92.5db/2.83V/m.

Niestety efektywnosc tych glosnikow nie zawsze jest rowna 92,5dB. Z tej samej linii produkcyjnej potrafia zejsc glosniki o efektywnosci nawet 90.5dB, wiem cos o tym, bo mam takie :)

Ja mierzylem swoje BG moim spl i wyszlo mi mniej wiecej tak na parze. Laczenie szeregowe teoretycznie nie zmienia czulosci. Blad pomiaru zakladam nie wiecej jak +/-1dB ale jak najbardziej glosniki moga miec rozrzut. Mozna dolozyc supertweeter rownolegle od 10-12kHz w gore. Owszem, podnosi koszty ale wzmacnia wysokie rowniez ponizej ciecia.

Beyma 8" powinna zejsc do ok 55Hz z BR albo varioventem/dwoma (preferuje varioventy). Troche podbicia dolu uzyska sie prawidlowymn ustawieniem. Jesli trzeba wiecej basu to beyma 10" pozwala na zejscie do ok 35-40Hz w wersji z neodymium. Fs okolo 40Hz. Przy cieciu od gory ok 350-450Hz Beymy powinny wspolgrac dobrze z reszta ale oczywiscie najpierw trzeba zrobic symulacje.

Ja zawsze uzywam 15" subwooferow ponizej 80Hz bo od glosnikow tej wielkosci cudow nie nalezy oczekiwac. Ponizej 35Hz trudno zejsc 10" glosnikom juz na kilku watach. SPL spada szybko. Duze wychylenie to gruby kolnierz czyli jakosc dzwieku spada. Nic nie jest za darmo.

Wymienilem je bo sam sie do 10G40e przymierzam od ponad roku i troche opini czytalem. Jeszcze nie wiem czy jeden 8ohm czy dwa 16ohm. Beymy w Polsce nie sa drogie.

Mozna uzywac sporo kombinacji par 18cm glosnikow ale z takowymi bez suba dolnego basu nie nalezy oczekiwac. Ponizej 80Hz spl spada szybko. Z dwoma dobrymi 18skami plus dobry tweeter czesto lepiej zrobic d'Apollito niz bawic sie 3 way ale 18cm to trade off na jakosci srednicy powyzej ok 1-1.5kHz i dobre 18stki nie sa tanie. Jak naprawde chce sie bardzo dobry dzwiek to dobre elektrostaty plus dobry aktywny 15"albo wiekszy sub z kontrola wychylenia membrany.

pozdrawiam,

Ponizej 35Hz trudno zejsc 10" glosnikom

bardzo dobry dzwiek to dobre elektrostaty plus dobry aktywny 15"

Jakieś dziwne rzeczy wypisujesz i ktoś pomyśli, że to prawda. Aby posłuchać ładnych 30 Hz (a nawet ciut niżej) wystarczy 22 cm Seas L22RN4XP, Scan speak 22W/4851T00. Posiadając 26 cm ww producentów, 25Hz (a nawet niżej) nie stanowi problemu. Beyma robi dobre głośniki do zastosowań profesjonalnych, ale polecanie ich do domu nie jest moim zdaniem dobrym pomysłem. Owszem 15" daje trzęsienie ziemi, uderzenie i w remizach strażackich są jak znalazł, ale nie w domu. Chociaż, jeżeli ktoś lubi takie klimaty...

A ja tak się zastanawiam nad projektami ze stronki Akustyka

Ukryta Zawartość

co myślicie o głośnikach wavecor-a ja jeszcze nie miałem z nimi styczności.

Widzę że dużą zaletą jest mała objętość.

Ukryta Zawartość

Z 3 drożnych w normalnej cenie jest tylko to :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) , czyli 18 woofer i 15 średniotnowiec. "Idealna" para.

Ukryta Zawartość

El sueño de la razón produce monstruos.

witam, jak idzie projekt ?

Mam obecnie 3 drożne kolumny własnego pomysłu na 21cm AUDAX HM210Z0 , 13cm FOCAL 5K413S i VIFA XT25

Moim zdanie do kolumn 3 drożnych głośnik 20cm jest zdecydowanie za mały bo nie bardzo jest jak rozłożyć moce na poszczególne głośniki czyli ustalić częstotliwości podziału. Średniotonowy jest oczywiście najważniejszy i musi być dobry czyli drogi a jak drogi to dużo wytrzyma ( super materiały + super wykonanie ) więc zagra spokojnie od 500Hz do 4kHz . Taki mniej więcej jest podawany w literaturze zakres częstotliwości największej wrażliwości słuchu na zniekształcenia fazowe co ma wpływ na lokalizację pozornych źródeł dźwięku. Moim zdaniem nawet szerzej tzn. 350Hz do 10kHz ale to tylko moje własne doświadczenia. Wracając do podziału czy jest sens stosować głośnik 20cm który będzie grał tylko do 500Hz ? Dla takiego głośnika 500Hz to właściwie optymalny zakres pracy. Mój AUDAX ma parametry prawie jak głośnik 25cm ale ciągle szukam jakiegoś godnego następcy na jego miejsce ale oczywiście trochę większego. Mam na razie tylko jednego kandydata DAVIS 25 GCA 10W za jedyne 200euro za sztukę więc trochę się waham ale tylko dlatego że nie jest dostępny w Polsce i szukam sposobu żeby go kupić bezpicznie i z gwarancją.

Jak się chce budować droższy i bardziej pracochłonny zestaw 3 drożny ( w porównaniu z 2 drożnym ) to chyba po to żeby coś zyskać np . lepszy bas przy nie pogorszonej średnicy. Bo jak 20cm głośnik ma dobry bas to na pewno nie będzie miał dobrej średnicy i odwrotnie a jak weźmiemy taki 20cm głośnik z dobrym basem do zestawu 3 drożnego to z kolei będzie miał on za małą efektywność w porównaniu z głośnikiem średniotonowym i wysokotonowym i będzie trzeba je mocno tłumić a wtedy głośniki tracą tłumienie od strony wzmacniacza i już jest po hajendzie :-D

Beyma 8" powinna zejsc do ok 55Hz z BR albo varioventem/dwoma (preferuje varioventy). Troche podbicia dolu uzyska sie prawidlowymn ustawieniem. Jesli trzeba wiecej basu to beyma 10" pozwala na zejscie do ok 35-40Hz w wersji z neodymium. Fs okolo 40Hz. Przy cieciu od gory ok 350-450Hz Beymy powinny wspolgrac dobrze z reszta ale oczywiscie najpierw trzeba zrobic symulacje.

Ja zawsze uzywam 15" subwooferow ponizej 80Hz bo od glosnikow tej wielkosci cudow nie nalezy oczekiwac. Ponizej 35Hz trudno zejsc 10" glosnikom juz na kilku watach. SPL spada szybko. Duze wychylenie to gruby kolnierz czyli jakosc dzwieku spada. Nic nie jest za darmo.

Ale tu chyba jest mowa o obudowie zamkniętej. Przykład.

Dayton RSS210HF W 65 litrach BR schodzi do 18Hz. Ponieważ ma trochę niską efektywność to trzeba stosować dwa na stronę. Czyli mam dwa głośniki 8 calowe z wychyleniem liniowym 9 mm(a mechaniczne drugie tyle). Wystarczająco żeby zdmuchnąć czapkę z głowy. Nie będę wspominał o następnym z serii który ma 25 cm i wychylenie liniowe 12mm.

Właśnie zauważyłem że to głośniki 4 Ohm a więc nie da się ich łączyć równolegle.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

a więc nie da się ich łączyć równolegle.

Chcąc zastosować ten głośnik, można go podłączyć z aktywnym podziałem, ale to podraża cały system i go komplikuje.

Z dobrych 3-way polecić mogę V3 na usherach z 8955A na dole. Wszystko dostepne od ręki.

KrzysiekA - ten głośnik przy wadze układu drgajacego 58g nadaje się co najwyżej jako membrana do pompy do basenu. Tudzież na zamulatora do kina domowego.... tudzież na zajebistą popielniczkę. Z resztą połączenie krzykliwego z natury Focala z mulatą i ciemną z natury XT25 to też średni pomysł. Ale to tak na marginesie.

Ciekawi mnie dlaczego padają tu jakieś pomysły na jakiśDavisach, słabych Usherach czy w ogóle odjechane na Beymach a nikt nie zaproponował poprostu Seasa z serii CA. 20cm na bas, 18stka RNY na środek i albo ten brzydki metalowiec na górę albo tekstylny, a najlepiej jakikolwiek przyzwoity Morel. Są do tego zwroty, jest to dostępne, niedrogie i gra bardzo fajnym szybkim, zwiewnym i prawdziwym dzwiękiem. I będzie o 186 razy lepiej niż łączenie różnych brandów, słabych usherów z głośnikami do "hiper super car audio techno miazga system".

Nawiązując do Seasów WOVO zdecydowałem się na taki zestaw:

SEAS H1462-06 27TDFNC/GW

SEAS H1262-08 MCA15RCY

2x SEAS H1217-08 CA18RLY

Tylko rodzi się pytanie co będzie dla nich lepsze, OZ, TL czy BR

Jak robisz 3-way ze średniakiem to zdecydowanie lepsze będą CA18RNX - te z większym magnesem i niższym rezonansem, ale to i tak jest półśrodek. Po co 2x18cm skoro można dać CA22RNX na przykład. Różnica szerokości frontu niczego nie zmieni a bas z 22cm jest zupełnie inny niż z 2x18cm.

Średniak fajny, szybki, głośny. Ma potencjał.

Górę bym zmienił. Ja bardzo nie lubię metalowych seasów bo czuć w nich blachę i co do tego nie ma dyskusji. Grają efektownie, ale zero w tym kultury i spokoju. Chamstwo. Zdecydowanie bardziej bym poszedł w stronę Morela. Ja obecnie mam CAT-298 i wierz mi że to jest zupełnie inna liga grania.

I zdecydowanie stary dobry BR. Najlepiej wykorzystasz te głośniki a jeśli basu będzie za dużo zawsze możesz te BR zatkać i będziesz miał obudowę zamkniętą,

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.