Skocz do zawartości
IGNORED

Co właściwie oznacza oznaczenie mkII?

geertgen

Rekomendowane odpowiedzi

mkII wymawia sie 'mark two' - druga wersja. Inaczej upgrade, ulepszenie, udoskonalenie. Zwrot szczegolnie stosowany w technice i dotyczy maszyn, urzadzen.

Producenci z fantazja stosuja takze mkIII,.....

pzdrw

soso

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) - inne kondensatory w zasilaniu w porównaniu z CD67

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Xavian XN 250 EVO | Sony TA-N7 | Wiim Pro Plus | AQ Midnight 2 | Sun Audio Reference | Tomanek TAP8

Użyj google, Luke.

Pierwsze z brzegu:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Prawda, że nie boli? ;-p

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

"mkII" znaczy mniej więcej tyle, że jeśli nabyłeś wersję bez tego oznaczenia (bo np. jeszcze wtedy mkII nie było), zostałeś najzwyczajniej w świecie załadowany w konia, przyjacielu. Po kilku miesiącach pojawia się mkII i wszyscy pieją z zachwytu, a Ty kwicz.

Tak - brytyjczycy lubili uzywac tego oznaczenia. Z tym, ze w przypadku Spitfire'ow to nie bylo ladowanie nikogo w konia. Szczegolnie miedzy wersja MkVII a wczesniejszymi jest jedna roznica, ktora powodowala lata swietlne roznicy w osiagach.

W przypadku sprzety Hi-Fi mkII oznacza po prostu, ze placimy drozej za sprzet, na ktorym dokonano 'cost reduction' (zmiana kondkow na tansze, zmiana suppliera plytek z niemieckiego na chinskiego itp.) i nazwano to 'sonic improvements' :-))

Sorry za lekki off-topic.

Primare robi jeszcze lepiej - nazywa urządzenie w newsach do prasy MK II ( np. A20 i D20), ale to nigdzie na obudowie nie jest zaznaczone. A przy okazji czy płyta Steamhammer - MK II to "TWO" jak wmawiał mi sprzedawca czy "ELEVEN" jak mawiał drzewiej w "trójce" Kaczkowski ?

No wlasnie o ile Spitfire od wersji MKI do MKIX byly wrecz odchudzane[waga]i coraz gladsze[opor powietrza]to poza wersjami uzbrojenia i zmiana silnika roznily sie niewiele od prototypu[upraszczajac].

W przeciwienstwie do w.w.sprzety sa cwiczone w satyryczny wrecz sposob....bo na ogol niby lepsze jet gorsze od podstawowego.Tak ja by niemogli zrobic odrazu dobrze?!

Swietnym przykladem byl NAD 3020..im nowszy tym gorszy!!!Obecnie wiele firm zjada swoj ogon w ten sposob!

Darkul -> Wersja MKVII spitfire'a miala po raz pierwszy laminarne skrzydlo. Nastepnymi samolotami, ktore takowe mialy byl Mustang P51 od d w gore, FW-190 (nie pamietam, w ktorej wersji) , Ta-152 od poczatku, BF-109 od wer. H. Mial je tez Jak-3 (w ogole najelegantsza matematycznie teoria modelowania takiego oplywu powstala w ZSRR - M.Kieldysz, podal ja tez Glauert). Potem wlasciwie wszystkie nowe samoloty cos takiego dostaly.

Generalnie - Spitfire'a wyrozniaja 3 cechy:

1. Pierwsza proba stosowania elementow lifting body;

2. Pierwszy zastosowanie laminarnego profilu;

3. Zastosowanie eliptycznego skrzydla (wszyscy wiedzieli, ze tak jest najlepiej ale dopiero konstruktorzy spita mieli odwage...).

Wracajac na nasza dzialke - nasza teorie 'oszustwa' potwierdza Dynaudio Contour 1.3 mk II :-))

Jarząbek: to był i nawet MK III? Myślałem,że po MK II zrobili już I20. Mój cedek jest MkII (wg faktury ha,ha i potwierdzenia z Forum ). Może jest coś w instrukcji,sprawdzę

mk III był przez chwilę - tuż przed I20. Gdzieś, chyba na audioreview, czytałem (a może tylko ktoś mi mówił), że w sumie A20 mk III i I20 to jest to samo. Różnica pomiędzy mk II i mk III jest widoczna między innymi w innym "wyskalowaniu" potencjometra głośności - w mk III defaultowo jest 10 a w mk II było, o ile mnie pamięć nie myli, 30 - przy takiej samej głośności.

Z cenami wzmacniaczy było tak, że tuż przed wprowadzeniem nowej wersji stara dość mocno taniała (i chyba szybko się sprzedawała). Kiedy wprowadzono mk II to mk I kosztowała bodajże 2500 zł. A kiedy wprowadzono I20 to mk II sprzedawano za 2850 zł. I mnie się właśnie wtedy trafił mk III za taką cenę. Ciekawe, czy jest to polityka Audioklanu czy Primare.

Moje egzemplarze kosztowały więcej,ale i tak miałem szczęście.Sprawdziłem cedeka i instrukcję-żadnego śladu "MK II". Po tuningu jest to już zupełnie inne urządzenie......

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.