Skocz do zawartości
IGNORED

Jakie fronty do Denona 1610 i małego salonu?

badluck

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

wątek jakich pewnie widzieliście wiele ale czytam różne fora i wydaje mi się, że wiem mniej a nie więcej. Dlatego o radę pytam ludzi osłuchanych.

Posiadam amplituner Denon AVR-1610. Muszę do niego dobrać dwa fronty (resztę do 5.1 jakąś mam).

Wcześniej miałem zestaw Koda AV-707 i z brzmienia nie byłem zadowolony. Wszystko było dla mnie zbyt zimne, suche i zgrzytliwe. Zbyt mało głębi i ciepła. Na tym amplitunerze miałem okazję posłuchać trochę frontów JBL E80 i bardzo mi się podobały - jeżeli to coś komuś powie to taki rodzaj dźwięku mi odpowiada.

Mój salon ma jakieś 18m2, do wydania mam maksymalnie 1500 PLN ale bardzo bym chciał wydać mniej. Użytkowanie to praktycznie 50/50 filmy i muzyka (głównie gitarowa). Obawiam się o kolumny z bass refleksem z tyłu bo nie mam miejsca, żeby je za bardzo odsunąć od ściany (Wharfedale).

Wstępnie wybór zawęziłem do kolumn (wg ceny):

- Koda AV51F v2

- Wharfedale CRYSTAL III 30.5

- Jamo S 718

- Wharfedale Varnus VR-400

- Wharfedale Diamond 10.4

- JBL Northridge E 80

Chętnie przyjmę wszelkie rzeczowe wskazówki, które pomogą mi zawęzić tę listę. Mieszkam we Wrocławiu więc myślę, że będę w stanie zorganizować sobie jakiś odsłuch, muszę tylko wiedzieć czego szukam...

W takim pomieszczeniu i przy wskazanym budżecie weź pod uwagę kolumny Monitor Audio MR4 :)

Pozdrawiam,

Michał

Z tego co widzę to te kolumienki mogę dostać za około 1800 PLN, czyli sporo poza budżetem.

Do mojej listy dodałbym Heco Victa 700.

Odradzam:

- Koda AV51F v2

- Jamo S 718

- Wharfedale Varnus VR-400

Mogę relatywnie polecić:

- JBL Northridge E 80

No chyba że możesz dołożyć te 150-200 zł...

No tak, poleciłeś te najdroższe :) Muszą być jakieś dobre kolumienki również w niższej cenie. Możesz powiedzieć kilka słów dlaczego odradzasz te, które wymieniłeś?

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jesli zwiekszy sie budzet. Niewielu kolumny zna a glosniki z serii AWX sa w swojej cenie rewelacyjne. WIem, bo ciagle cos na nich sam dlubie. Dodatkowo zamawiajac same komponenty (glosniki zwrotki itd) i zamawiajac obudowy (schemat na stronie w dziale diy) mozna zmiescic sie w 1500zl.

PS. Pylon ktory byl w tym roku na audioshow wystawil kolumny na glkosnikach STXA za 2600zl a za wysokotonowke ma w sobie jeden z najslabszych glosnikow STXa... ;) W kolumnach STXa siedza kopulki duzo lepszej klasy (w detalu 4krotnie drozsze niz te co siedza w pylonach).

Te wszystkie kolumny wyzej podane mozna w media marktach sluchac i zawsze tam cos powaznie kuleje...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) jesli zwiekszy sie budzet. Niewielu kolumny zna a glosniki z serii AWX sa w swojej cenie rewelacyjne. WIem, bo ciagle cos na nich sam dlubie. Dodatkowo zamawiajac same komponenty (glosniki zwrotki itd) i zamawiajac obudowy (schemat na stronie w dziale diy) mozna zmiescic sie w 1500zl.

PS. Pylon ktory byl w tym roku na audioshow wystawil kolumny na glkosnikach STXA za 2600zl a za wysokotonowke ma w sobie jeden z najslabszych glosnikow STXa... ;) W kolumnach STXa siedza kopulki duzo lepszej klasy (w detalu 4krotnie drozsze niz te co siedza w pylonach).

Te wszystkie kolumny wyzej podane mozna w media marktach sluchac i zawsze tam cos powaznie kuleje...

a może to ?

Ukryta Zawartość

albo to

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) <- posiadam i jest to ciekawe połączenie ciepła i mimo niepozornego głośniczka daje radę ... w połączeniu z hk te kolumienki nabrały miękkosci i pokory :)

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jedne i drugie kolumny są dla mnie jedną wielką marżą pośredników... Może i tonsile mniej, ale jakość jaką preferują dają wiele do życzenia. Wolałbym monitory kupić niż słuchać tych tonsili..

Przy STXie masz generalnie wszystko na dłoni, bo widzisz ile kosztuje jaki element.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Nie ukrywam, że wygląd też ma dla mnie znaczenie. Z tego powodu nie podobają mi się Klipshe.

Obecnie waham się pomiędzy JBL E80 a Tonsil Maestro II 180. Opinie i o jednych i drugich są bardzo pochlebne...

Heco Victa 700 ma niestety BR z tyłu, tak jak i Wharfedale które wymieniłem w pierwszym poście. Z tego co wyczytałem kolumny z BR z tyłu muszą stać przynajmniej pół metra od ściany, a na to w moim salonie nie mogę sobie pozwolić.

Nie udało mi się wygooglać wiele na temat poleconych przez Dolphina kolumn STX FS-250. Może ktoś je słyszał i może coś powiedzieć?

Pozdrawiam i dziękuję za odpowiedzi.

Nie znajdziesz o FS-250 opinii bo to nowy produkt. Nie mniej jednak sam autor glosniki projektowal tak aby wszystko sklepac zwrotnica pierwszego rzedu. Glosniki zaprojektowane sa tak jak sam autor chcial zeby byly zaprojektowane. Mozna do Józefowa podjechac i ich posluchac :)

Tu mozesz troche poczytac o kolumnach:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

Wszystko co podałeś poniżej to chiński shit dźwiękowy:

Wstępnie wybór zawęziłem do kolumn (wg ceny):

- Koda AV51F v2 - Wharfedale CRYSTAL III 30.5

- Jamo S 718 - Wharfedale Varnus VR-400

- Wharfedale Diamond 10.4

- JBL Northridge E 80

Już po kilku sekundach w porównaniu do polskich STX FX-300 lub nowych FS-250 wiedziałbyś na sto procent w czym rzecz.

STX mają dość klasyczną obudowę więc jeżeli nie STX to może również polska Harpia Atlas?

Jeżeli za droga Harpia to może również polski Pylon?

Jak widzisz jest w czym wybierać ale omijaj marketowy chiński szajs dla nowobogackich snobów. Żadna Koda, Jamo, Wharfedale, Monitor Audio, Prism czy Jbl według mojego gustu :)

Żadna Koda, Jamo, Wharfedale, Monitor Audio, Prism czy Jbl według mojego gustu :)

Kompletnie nie wiem co w tym twoim zestawieniu robi Monitor Audio,JBL czy Jamo ?! oczywiście co do pozostałych marek masz rację - to marketowy szajs chociaż Kody czy Monitor Audio nie spotkasz w żadnym markecie. W tej cenie kup Roth Audio Oli 30.

Wszystko co podałeś poniżej to chiński shit dźwiękowy:

Już po kilku sekundach w porównaniu do polskich STX FX-300 lub nowych FS-250 wiedziałbyś na sto procent w czym rzecz.

STX mają dość klasyczną obudowę więc jeżeli nie STX to może również polska Harpia Atlas?

Jeżeli za droga Harpia to może również polski Pylon?

Jak widzisz jest w czym wybierać ale omijaj marketowy chiński szajs dla nowobogackich snobów. Żadna Koda, Jamo, Wharfedale, Monitor Audio, Prism czy Jbl według mojego gustu :)

Wiesz, wcale nie skreśliłem tych STXów. Kwestia jest taka, że ten "chiński shit" sobie pomacam i posłucham przed kupnem. Jesteś kolejną osobą która poleca tę markę, ale poza tym ciężko o jakieś opinie "laików", czyli inne niż opisy cewek, magnesów i zwrotnic.

Powiem Ci czego się obawiam: niektórzy masturbatorzy techniczni rozwodzą się nad reprodukcją poszczególnych fragmentów pasma czy innymi rzeczami, których nawet nie rozumiem. A mnie interesuje, żeby kolumny grały soczyście, ciepło i mocno (moja terminologia). Żebym po podłączeniu i puszczeniu jakiegoś ulubionego rockowego kawałka wiedział, że dobrze wydałem te 1200 PLN. Czy możesz to powiedzieć o STX FS-250? Bo jeśli tak to chętnie się skuszę, nie zależy mi na naklejce z marką.

Druga sprawa: czy membranki mogą być w innym kolorze niż żółty?

Niestety w tym budzecie zawsze beda jakies kompromisy. Najczestszym slabym ogniwem jest wysokotonowka i dudniacy bas. w 90% zestawow w "studio" media marktu zauwazylem ten aspekt przy stojacych tam kolumnach...

STX ma swoje technologie, ciagle sie rozwija i walczy o klientow, wiec jak nie cena to czym ich zwabic?

Druga sprawa, ze wiekszosc ceny kolumn w marketach to marza posrednikow, a stx jest producentem i na wiecej moze sobie pozwolic przy danym budzecie.

Najlepszym rozwiazaniem byloby zakupienie glosnikow z serii AWX i zrobienie FX300, ale musialbys miec kogos kto wykona Ci obudowy za dobre pieniadze.

STXa mozna u nich w siedzibie w Jozefowie posluchac. Czasem warto wydac stowke dwie na wyjazd i byc pewnym czego sie szuka niz pozniej byc rozczarowanym zakupujac kolumny przez neta, ktore mozna posluchac w kazdym "markecie audio".

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

STXa mozna u nich w siedzibie w Jozefowie posluchac. Czasem warto wydac stowke dwie na wyjazd i byc pewnym czego sie szuka niz pozniej byc rozczarowanym zakupujac kolumny przez neta, ktore mozna posluchac w kazdym "markecie audio".

Do Józefowa to ja mam 370 km więc taniej mi wyjdzie kupić kolumny a jak mi się nie spodobają to sprzedać ze stratą ;)

A tak na poważnie: łeb mi pęka od czytania i coraz bardziej się skłaniam ku tym polskim produkcjom. Po lutowej wypłacie pewnie zakupię

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) W związku z tym nasunęło mi się pytanie: maskownica jest w nich mocowana tylko na samej górze i na samym dole, nie wpada to w drgania?

Ukryta Zawartość

• 1 miesiąc później...

Witam porównywał ktoś może stx fs-250 z dali 505 wiem, że to inna epoka ale zastanawiam sie czy stx fs-250 bedą zdecydowanie lepsze ?? Seria FX powinna dać juz zdeydowana różnicę ale kasa też inna...

Tak więc od paru dni jestem posiadaczem kolumn STX FS-250. Postaram się co nieco o nich napisać (są to subiektywne opinie człowieka niezbyt doświadczonego w temacie):

Opakowanie i przesyłka:

Wysyłka tuż po wpłaceniu pieniędzy, paczkę miałem u siebie na trzeci dzień po zamówieniu. Kolumny solidnie zapakowane w podwójny karton. Pomimo tego nie dotarły bez uszczerbku: dwa bolce z jednej maskownicy miałem ułamane. Poza tym na kolumnie jest kilka małych otarć, które nie wyglądają na spowodowane przesyłką.

Wygląd zewnętrzny i pierwsze wrażenie:

Pierwsze wrażenie jest takie, że kolumny są cholernie ciężkie, a to ponoć dobry znak. Mają na stałe zamocowane solidne podstawy do których przykręcamy dołączone kolce.

Obudowa w rzeczywistości wygląda inaczej niż na zdjęciach ze strony. Boki z oklejanej płyty wiórowej są błyszczące i wysmarowane jakimś środkiem ochronnym, który jest lekko tłusty i śmierdzi. Pomysł z przednią i tylną płytą lekko wystającymi poza obrys kolumny to kwestia gustu, mi osobiście średnio się podoba. Uchwyty przewodów z tyłu kolumn sprawiają wrażenie bardzo delikatnych.

Maskownice są jednolicie czarne i zakrywają całą kolumnę. Wyglądają bardzo staroświecko. Mocowane są tylko w 4 miejscach na samych rogach przez co latają i uginają się pod wpływem każdego dotyku. Na szczęście (bądź celowo) pomiędzy kolumną a maskownicą jest prawie centymetrowy odstęp, przez co ich latanie nie powoduje brzęczenia. Po zdjęciu maskownic kolumny prezentują się dość okazale. Żółte membrany nie są tak wściekłe jak sądziłem, powiedziałbym że nawet pasują do całości.

Ogólnie pierwsze wrażenie z macania i rozstawiania jest dość średnie. Dołączam zdjęcie głośnika wysokotonowego, zobaczcie jak wycięcie nie pasuje do kształtu mocowania. Wydaje mi się że pomimo tego co czytałem na forum nasz rodzimy producent mógłby się czegoś nauczyć od "chińskich tandeciarzy".

Brzmienie:

Do brzmienia musiałem się przyzwyczaić. Jako prosty chłopak oczekiwałem po prostu "pierdolnięcia" ale okazało się, że dostałem kolumny które grają bardzo dokładnie.

Wysokie tony są głośne i wyraźne. Na moje ucho są bardzo dokładne ale nie mogę tego za bardzo ocenić bo większość muzyki mam w mp3.

Średnie tony bardzo mnie zaskoczyły. Odkryłem zupełnie nowe brzmienie gitary elektrycznej - brzęczy ona niesamowicie wyraźnie, szczegółowo i miło dla ucha. Pewną wadą którą nie do końca potrafię opisać jest jakby brak mocy w średnich tonach (np przy perkusji uderzenia w werbel wypadają blado przy stopie).

Bas potrafi zejść bardzo nisko i nie mam żadnych zastrzeżeń co do jego mocy. Jeżeli chodzi o szczegółowość do przy muzyce elektronicznej jest ok - potrafi "tłuc" aż miło. Przy muzyce rockowej jest trochę gorzej, bas potrafi się lekko rozmywać i jakby wpadać w buczenie, ale i tak określiłbym go jako dobry.

Podsumowując: słowem jakim określiłbym te kolumny jest "szczegółowość". Na razie powiedziałbym, że wadą jest brak mocy w średnich tonach i ogólnego "ciepła" w brzmieniu, ale jeszcze się bawię różnymi ustawieniami. No i podobno z czasem brzmienie się lekko zmienia.

Na pewno nie jestem zawiedziony tym zakupem. Nie mam słuchu absolutnego ale wydaje mi się że grają co najmniej tak dobrze jak inne kolumny których słuchałem. Z drugiej strony nie wydaje mi się, żeby były one znacznie lepsze od "chińskich" za podobne pieniądze. Jeżeli zaś chodzi o wykończenie to daję 3/5.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Napisz do STXa, na pewno da się dogadać o uszczerbkach. :)

Nie ma co zawracać głowy kilkoma drobnymi otarciami, których na co dzień nie widać. Co zrobią? Przyjadą mi do domu zamalować? ;)

Napiszę najwyżej żeby mi przysłali jeden bolec do maskownicy (drugi skleiłem i się trzyma).

Nie ma co zawracać głowy kilkoma drobnymi otarciami, których na co dzień nie widać. Co zrobią? Przyjadą mi do domu zamalować? ;)

Napiszę najwyżej żeby mi przysłali jeden bolec do maskownicy (drugi skleiłem i się trzyma).

Napisałem do STXa i szybko dosłali mi zapasowe mocowania do maskownic - za darmo i bez gadania.

Mam coś do dodatnia w kwestii brzmienia głośników, które się jakby zmieniło. Nie wiem czy to kwestia odpowiedniego ustawienia sprzętu (sporo bawiłem się tym śmiesznym denonowym audyssey) czy kolumny się "wyrobiły" (o ile to możliwe) ale dźwięk stał się cieplejszy i przyjemniejszy dla ucha. Najbardziej zmienił się bas: jest teraz ładnie słyszalny w większości kawałków i bardzo mocny. Często mnie zaskakuje jak czasem potrafi "tupać" (wiecie, takie niskie, szybkie, bardziej wyczuwalne niż słyszalne dźwięki) a jak dam głośniej to szyby trzeszczą. Ogólnie z brzmienia jestem teraz bardzo zadowolony i mogę z czystym sumieniem powiedzieć, że podoba mi się bardziej niż JBL E80. Wciąż brakuje mi tych soczystych średnich ale pracuje nad tym.

Zajrzyj co siedzi w zwrotnicy, może da się coś w niej pogrzebać :)

Obawiam się, że jest to daleko poza moimi umiejętnościami. Poza tym kolumny wyglądają na solidnie poklejone, nie chciałbym ich rozbijać.

Kilka osób prosiło mnie o realne zdjęcia, oto one. W razie potrzeby mogę napstrykać więcej.

Ukryta Zawartość

(W rzeczywistości nic nie przebija przez maskownicę, to lampa błyskowa wyciąga)

Ukryta Zawartość

Obawiam się, że jest to daleko poza moimi umiejętnościami. Poza tym kolumny wyglądają na solidnie poklejone, nie chciałbym ich rozbijać.

Kwestia tylko odkręcenia terminala, bo na nim prawdopodobnie znajduje się zwrotnica lub odkrecenie któregoś z głośników.

www.audio.lutuje.se

Trójmiasto

• 3 tygodnie później...

Kwestia tylko odkręcenia terminala, bo na nim prawdopodobnie znajduje się zwrotnica lub odkrecenie któregoś z głośników.

Wygląda na to, że znasz się na rzeczy. Mógłbyś mi w kilku słowach powiedzieć co mogę osiągnąć przez modyfikację zwrotnicy i jak to może poprawić mój broblem "słabych średnich"? (albo chocicaż skieruj mnie do odpowiednich materiałów). Dzięki.

Mógłbyś cyknąć jedną fotkę z tyłu kolumy.

Z góry thx

nie ma co pstrykać, z tyłu jest jednolicie czarna płyta, na dole terminal z dwoma końcówkami (brak bi-ampingu).

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.