Skocz do zawartości
IGNORED

Adaptacja pokoju - słaba scena

Different

Rekomendowane odpowiedzi

Witam.

Początek swojego wątku zacząłem w osobnym temacie dotyczącym wyboru kolumn :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Podsumowując :

Pokój WxSZxDL - 260x580x350 .

Umeblowanie jak widać na załączonym rysunku oraz zdjęciach .

Sprzęt grający :

Harman Kardon AVR4550 ( zamierzam się z dokupieniem wzmacniacza stereo - tutaj Koledzy z forum w powyższym wątku ukierunkowali mnie na pewne typy :) )

Denon DVD 1920

Kolumny MA BX6 ( ustawione na płytach z kamienia - podklejonych filcem , dodatkowo między kolumną i płytą są kolce )

Póki co zwykłe kable miedziane , zwykły Interkonekt ( Profigold - jakieś 60 zł ) , zasilanie z listy z filtrem Schaffnera ( wykonany całkowicie własnymi siłami trochę na wzór opisywanej w pewnym wątku listy SO )

Reszty kolumn nie opisuję - nie ma sensu bo nie dotyczą wątku stereo - a na tym najbardziej mi zależy... reszta to dodatek do filmów ;)

Zaznaczę od razu , że nie mam specjalnie możliwości wiercenia ścian ( opiekuję się mieszkaniem ) a co za tym idzie - wieszania czegokolwiek...ale i na to znalazłem (chyba) sposób..

Mam mały pomysł - i tu prośba o weryfikację mojej koncepcji - połączenie walorów akustycznych i estetycznych : Rama drewniana stojąca za sofą ( niestety nie mogę na ścianie powiesić ) - na odpowiednich 'podporach' - ustawiona przy samej ścianie za sofą... Wymiar 100x200 - płótno z obrazem lub odpowiednie płótno w kolorze - do tego za płótnem Isover PT80 i za tym ok 10 cm wolnej przestrzeni... Może jakieś inne pomysły ?

Czy warto za kolumnami coś postawić ?

Może inne ustawienie ?

Chętnie pobawię się w dźwięki testowe - jeśli ktoś ma sprawdzone...

Będę wdzięczny za wszelkie porady :)

post-17246-0-99765900-1327430373_thumb.jpg

post-17246-0-03747600-1327430557_thumb.jpg

post-17246-0-03443800-1327430576_thumb.jpg

post-17246-0-83242800-1327430592_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

https://www.audiostereo.pl/topic/91101-adaptacja-pokoju-s%C5%82aba-scena/

Witaj, jak masz te kamienie na filcu, to do odsłuchu wysuwaj kolumny dalej od ściany - zyskasz głębszą scenę.

W kwestii paneli, to możesz zrobić mobilne wersje 100x50 umieścić poziomo na oparciu sofy. Na zdjęciach masz lekką wersję dyfuzorów

Za kolumnami też możesz ustawić po panelu, ograniczy to interferencje fali odbitej od ściny (efekt SBIR).

Ukryta Zawartość

post-11945-0-17548900-1327432558_thumb.jpg

post-11945-0-39551200-1327432564_thumb.jpg

post-11945-0-13257700-1327432571_thumb.jpg

post-11945-0-56153000-1327432577_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jaki materiał byłby najlepszy na pokrycie takowych ( dowiadywałem się już o wydruki na płótnie - spora inwestycja niestety ) ?

2 sztuki za kolumnami i 2 sztuki na oparciu kanapy ? A może jeden większy ?

Czy w tym przypadku stolik dużo miesza ( poniekąd znajduje się w miejscu pierwszych odbić - dobrze rozumuję ) ? Zawsze mógłbym go odstawić na czas słuchania gdzieś na bok :)

Mogę również przestawić komodę z rogu pokoju i może tam również coś dostawić ?

Najlepszy materiał jest ten najtańszy - wybierz taki, aby pasował Ci kolorystycznie. Na oparciu wystarczy jeden - ograniczy pierwsze tylne odbicie.

Dobra opcję jest odstawianie stolika podczas odsłuchu. Dopełnieniem tych zabiegów byłyby ustawione w miejscach pierwszych bocznych odbić - dyfuzory QRD 2D - takie jak na zdjęciu. Poprawiają czytelność przekazu.

Dźwięki testowe:

Ukryta Zawartość

post-11945-0-61380700-1327434221_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Scena jest słaba, bo wszelkie odbicia które do Ciebie wracają, wracają w tak krótkim czasie po dźwięku bezpośrednim, że słyszysz swój pokój, zamiast pokój zawarty w nagraniu.

Problem jest spotęgowany faktem, że kolumny stoją b. blisko przedniej ściany i że kanapa jest bardzo blisko względem tylnej ściany.

Rozwiązaniem jest umieszczenie absorberów w miejscu pierwszych odbić (dyfuzory są ok, ale część odbicia, choć osłabionego, do Ciebie wróci) na przedniej i bocznych ścianach, a także wysunięcie kanapy mocno w kierunku kolumn.

Kolumny ustawiłbym na krótszej ścianie, tak by odległość kanapa-ściana za słuchaczem była jak największa.

Kolumny mogą być dość blisko przedniej ściany, jeśli tylko umieścisz na niej absorbery.

Pozdrawiam.

Zrób mały eksperyment: wywal wszystkie meble z przestrzeni pomiędzy głośnikami i posłuchaj.

Koledzy trochę przesadzają, jeśli chodzi o ustawienie kolumn względem tylnej ściany, no chyba że w związku powyższym.

Pozdrawiam.

Witam.

Z absorberami i ustawieniem chętnie pokombinuję - jednak nie zaznaczyłem na rysunku - na krótszej ścianie przy drzwiach balkonowych ( jak na rys. ) są 2 grzejniki - to raczej eliminuje postawienie tam sprzętu ( również nie postawię stolika z elektroniką przy drzwiach - a stosowanie tak długich kabli głośnikowych raczej nie wchodzi w grę ).

Modernizując obecne ustawienie - odsuwam kolumny od ściany - planuje dorobić też panele wspomniane powyżej aby powalczyć z odbiciami.

Stawiamy więc na panele za kolumnami oraz za kanapą ( z lekkim jej odsunięciem od ściany ) ?

Czy w normalnych sklepach budowlanych ( Obi , Castorama, Praktiker ) dostanę PT 80 o grubości 10 cm ?

Pozdr

Czy w normalnych sklepach budowlanych ( Obi , Castorama, Praktiker ) dostanę PT 80 o grubości 10 cm ?

Raczej nie - ja zamawiałem w hurtowni z artykułami do budowy i remontów dachowych.

Raczej nie - ja zamawiałem w hurtowni z artykułami do budowy i remontów dachowych.

W marketach budowlanych nie ma PT80. Zjeździłem wszystkie, szkoda czasu wszędzie tylko rockton.

Mam pytanie. Będę wykonywał absorbery 100x50 na tylna ścianę - niestety siedzę prawie przy niej - ściana ma szerokość 3.8m , planuje zamontować 3 szt 100x50 o grubości 50mm bo pokój nie jest umeblowany . Czy lepiej dać np 2x o grubości 100m? Nie ukrywam że opcja 50mm jest bardziej estetyczna.Proszę o poradę

W marketach budowlanych nie ma PT80. Zjeździłem wszystkie, szkoda czasu wszędzie tylko rockton.

Jedź do jakiejkolwiek hurtowni mat. budowlanych, handlującej Isoverem.

Pogadaj z człowiekiem, aby zadzwonił do fabryki.

Niech się dowie, czy mają lużne paczki PT-80. Z reguły są... Dopchają do nast. dostawy.

Kupiłem swego czasu 3 opakowania PT-80 gr 10 cm, a po kilku dniach dwie kolejne 5 cm.

Na takiej właśnie zasadzie.

powodzenia

Witam.

Czy na pokrycie ustrojów można zastosować zdjęcie drukowane na płótnie. Ma ono niewiele wspólnego z płótnem wygląda raczej jak cerata, jest sztywne i nieprzepuszczalne?

Tak, można. Na innym profesjonalnym forum były pokazane panele obwinięte folią. Może zmienić się pochłanianie w pewnym wąskim zakresie częstotliwości, w pewnych aspektach może to być na plus.

• 5 tygodni później...

Panele zrobione....

Jeden na oparciu sofy... 2 w miejscu pierwszych bocznych odbić ( kombinowałem z ich ustawieniem - póki co tak jest najlepiej ).

Docelowo chciałbym by te 2 panele trafiły za kolumny a na boczne odbicia QRD 2D .

Czy to dobry trop ?

Jak najprościej takowe zrobić ( chciałbym by były wielkości ok 70x70 , może 100x100 i stały na odpowiedni 'podstawkach' na wysokości sekcji średnio-wysokotonowej ) ?

Zauważyłem , że ograniczenie pokoju po bokach znacznie uporządkowało scenę... przestrzeń trochę się pogbłębiła..a do tego bas stał się znacznie przyjemniejszy..

Co jeszcze można 'domowym sposobem' zrobić ?

Pozdr - Marcin

Na odbicia boczne - mam na myśli sugerowane przez Ciebie QRD 2D - zagłębiać się i projektować pod siebie na daną częstotliwość ( lub zakres ) czy można skorzystać z gotowych projektów ?

Pokazane przez Ciebie powyżej zdjęcie pokazuje przykład takiego panela - ale nie jest chyba łatwo wykonać takowy ?

Widziałem podobny QRD zrobiony trochę inną metodą - na płycie przykręcone były kwadratowe 'słupki' drewniane różnej wysokości.

Wrzucam fotki ( póki co tylko telefonem zrobione - przepraszam za słabą jakość ).

Ramki głębokie na 10 cm z mdfu - skręcone metalowymi kątownikami od wewnątrz - do środka pt80 , obite materiałem - zszywaczem tapicerskim.

Pozdr

Ukryta Zawartość

post-17246-0-95385900-1330283505_thumb.jpg

post-17246-0-26145200-1330283530_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Na odbicia boczne - mam na myśli sugerowane przez Ciebie QRD 2D - zagłębiać się i projektować pod siebie na daną częstotliwość ( lub zakres ) czy można skorzystać z gotowych projektów ?

Rozumiem - niestety tu masz rację, dość trudno zrobić taki dyfuzor.

Ramki głębokie na 10 cm z mdfu - skręcone metalowymi kątownikami od wewnątrz - do środka pt80 , obite materiałem - zszywaczem tapicerskim.

Tak trzymaj, dobra robota.

Wyczytałem , że rozpraszania nigdy za wiele....

Podany przeze mnie inny sposób tworzenia takiego rozpraszacza wydaje mi się prostszy niż 'okienka' - docinam u stolarza słupki i wklejam lub przykręcam do płyty - wyrysowując wcześniej siatkę...kwadratów o pożądanych bokach... czy mam obliczać wysokości słupków i ich rozmieszczenie czy tworzyć takowy wedle 'proporcji' ?

Wszyscy którzy słuchali po dołożeniu paneli byli pozytywnie zaskoczeni :)

czy mam obliczać wysokości słupków i ich rozmieszczenie czy tworzyć takowy wedle 'proporcji' ?

Dyfuzory można liczyć na piechotę, lub używać kalkulatorów.

Wszyscy którzy słuchali po dołożeniu paneli byli pozytywnie zaskoczeni :)

Bo o to chodzi w tej całej adaptacji akustycznej.

Skłaniam się coraz bardziej ku samodzielnemu wykonaniu takowych ( QRD 2D ) - na piechotę - czyli ? Kalkulatory - czyli ?

Wskazówki ?

Chciałbym jeszcze dalej poprawić scenę - przypominając nowe panele w miejscu pierwszych odbić bocznych na stojakach ( wysokość sekcji średnio-wysokotonowej kolumn ).

Obstawiam na panele wykonane ze słupków drewnianych - pytanie o ich rozmieszczenie , wysokość oraz wielkość takowego panela...

Pozdr

Skłaniam się coraz bardziej ku samodzielnemu wykonaniu takowych ( QRD 2D )

Jak coś zrobisz, to fajnie by było jakbyś zrobił parę fotek z opisem.

Skłaniam się coraz bardziej ku samodzielnemu wykonaniu takowych ( QRD 2D )

Jak coś zrobisz, to fajnie by było jakbyś zrobił parę fotek z opisem.

• 3 miesiące później...

W końcu... dyfuzory Schroedera zrobione :)

Materiał to niestety płyta mfp 12 mm ( wolałbym sklejkę - ale warsztatowe ograniczenia mi na to nie pozwoliły ) .

11 studni - całość strojona ( obliczona kalkulatorem krążacym w sieci ) na ok 1 kHz .

Płyty docięte w castoramie - skręcone wkrętami do drewna.

Zastanawiam się czym można wykończyć... nie jest to nasączana płyta więc może bejca + lakier (po zaszpachlowaniu wkrętów ) ?

Swoją drogą zastanawia mnie czy stojące z tyłu nie-używane już kolumny ( kiedyś zrobiłem jako efekty do surround - głośniki Tesla , ok 35 l , strojenie w granicach 45Hz ) nie działają trochę jak rezonatory Helmholtza tudzież pułapki basowe ?

Z takim ustawieniem kolumn jak teraz - z panelami PT80 za nimi oraz wspomnianymi powyżej starymi 'efektami' - bas naprawdę jest bardzo zwinny... nic nie dudni...nie jest go za dużo...

Druga sprawa to kolumny Minas Anor , które w moim mniemaniu ( pewnie nie tylko ) są genialne w swoim i znacznie wyższym zakresie cenowym :)

Pozdrawiam - Marcin

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) post-17246-0-89242100-1340989271_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

To co dociera teraz do moich uszu przekracza wszelkie oczekiwania....

O dziwo poprawie uległy wszystkie zakresy pasma....scena....przestrzeń w każdym wymiarze...

Wkład to zaledwie 200 zł + 3-4 godziny pracy...a efekty...

Polecam :)

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.