Skocz do zawartości
IGNORED

kable głośnikowe do McIntosha i Monitor Audio

SVART

Rekomendowane odpowiedzi

Witam,

Mam do Was pytanie o zestawienie odpowiednich kabli do McIntosha MA6300 i MA GX300. Jeśli chodzi o kierunek, to raczej bym poszedł w stronę doszczegółowienia dźwięku, niż ocieplenia. Teraz z ciepłem jest ok, więc więcej mi go nie trzeba mimo nadchodzącej w końcu zimy. Cena za parę kabli najlepiej 3,0 m max do 2000 PLN. Naturalnie może być używka, ale w min. b.d. stanie. Aktualnie mam AN Moonwalk Mk3 i Xindak najniższy model.

Używałem Nord Osta - Red Dawn. Kosztował mnie 1k: próbowałem innych do 3k ale nie zauważyłem jakiejś zdecydowanej poprawy czy nawet zmiany. maca juz nie mam (miałem MA6450) ale kable zostały w innym zestawieniu. I pewnie zostaną chyba, że będzie mnie stać na klocki z najwyzszej półki, może wtedy będzie miało to sens.

A jakie masz CD? Moze tutaj trzeba by bylo cos poprawic, aby dzwiek byl bardziej detaliczy. Jesli CD muli, to kabel z mula wyscigowego harta nie zrobi raczej. Mowia, ze Nordosty sa detaliczne, mialem tasiemke w domu i zmian w detalicznosci nie stwierdzilem. Byla to seria nizsza niz Red Down, Wind zdaje sie.

A jakie masz CD?

Miałem DCD700AE, ale teraz muszę coś zmienić. Docelowo pewnie będzie to jakiś Ayon lub bazowy MBL, a półki co waham się pomiędzy Yamaha A-S2000 a Audiolab 8200CD lub CDQ (może użyć Maka jako końcówki mocy, skoro jest wersja AL z preampem?).

BTW, ktoś polecał mi całego serca zastosować ALBEDO Air np. zacząć od nr 1

P.S. Nie dodałem chyba jeszcze, że interesuje mnie Bi-wire.

Miałem DCD700AE, ale teraz muszę coś zmienić. Docelowo pewnie będzie to jakiś Ayon lub bazowy MBL, a półki co waham się pomiędzy Yamaha A-S2000 a Audiolab 8200CD lub CDQ (może użyć Maka jako końcówki mocy, skoro jest wersja AL z preampem?).

DCD700AE to taki bezpieczny, poprawny, niezbyt wciagajacy dzwiek, ma go moj kolega, ja mam 1500 AE. Nie ma wielkiej roznicy miedzy nimi. Detalicznym Cedekiem jest CA Azur 840 lub... jeszcze inny wariant. Tym innym wariantem jest DAC. Kolega swojego DCD 700AE laczy z dackiem Regi, ktorego ostatnio kupil i.... urywa jaja. Doprawdy zmiany sa duze, nie trzeba sie napinac jak z kablem aby cos uslyszec. Dzwiek zyskuje na detalicznosci, przestrzennosci, jest go po prostu wiecej i to wyraznie slychac. DCD 700 to przyzwoity naped, ktory w polaczeniu z dobrym dackiem daje naprawde wymierne efekty, o niebo lepsze niz kabel za 10000. No i dochodzi jeszcze jeden atut. Mozna muzyke z kompa puszczac przez Dac i miec bardzo dobra jakosc dzwieku.

Tu jego test, niestety po niemiecku:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

W srodku sporo bebechow, malo tam audiofilskiego powietrza, wartosc materialowa wydaje sie uczciwa.

Jesli bawic sie w punkty, to Dac Regi dostal 115 pkt w niemieckim Audio, a kosztuje niecale 3000, natomiast Hegel 20 ma 3 punkty wiecej i kosztuje 6 klockow. To naturalnie subiektywne, ale daje jakis poglad na jakosc.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ach ten cudowny Denon DCD 700 AE, podobno nawet lepszy od Accu;-) No i te cudowne przetworniki;-) Istny high-end;-)

Wyczuwam cynizm! :) Lepszy nie jest, za to 20 razy drozszy. Swoja droga Accu przesadza z cenami, albo dystrybutor, nie wiem.

Wyczuwam cynizm! :)

Pewnie, że cynizm. Bo przecież tutaj każdy zaczynał co najmniej od Accuphase. Naturalnie wirtualnie, bo tak naprawdę jak był Radmor, Diora lub stary Technicsa i rozpadające się Altusy, to też było już dobrze. I nie żebym miał coś do powyższych. Sam miałem kiedyś Diorę i to też przyzwoity sprzęt. Nie trawię tylko tej naszej narodowej obłudy i swoistej złośliwości.

Zupełnie natomiast serio. Denona sprzedałem i miło go wspominać będę. MARIO77 ma rację. Przed zakupem kilka lat temu robiłem porównania i nie słyszałem znaczącej różnicy pomiędzy DCD 1500AE a 700AE, więc kupiłem 2 razy tańszy. Nad Regą poważnie się zastanawiam. Zbiera same dobre recenzje. No i mamy jeszcze Hegel HD11, ale ten myślę z góry odpada. Dobry, ale przereklamowany sprzęt - marketing potrafi zdziałać cuda. To samo Accu. Drogie to, brzydkie i nie zawsze dźwięk musi się podobać.

Gość discomaniac71

(Konto usunięte)

Pewnie, że cynizm. Bo przecież tutaj każdy zaczynał co najmniej od Accuphase. Naturalnie wirtualnie, bo tak naprawdę jak był Radmor, Diora lub stary Technicsa i rozpadające się Altusy, to też było już dobrze. I nie żebym miał coś do powyższych. Sam miałem kiedyś Diorę i to też przyzwoity sprzęt. Nie trawię tylko tej naszej narodowej obłudy i swoistej złośliwości.

Zupełnie natomiast serio. Denona sprzedałem i miło go wspominać będę. MARIO77 ma rację. Przed zakupem kilka lat temu robiłem porównania i nie słyszałem znaczącej różnicy pomiędzy DCD 1500AE a 700AE, więc kupiłem 2 razy tańszy. Nad Regą poważnie się zastanawiam. Zbiera same dobre recenzje. No i mamy jeszcze Hegel HD11, ale ten myślę z góry odpada. Dobry, ale przereklamowany sprzęt - marketing potrafi zdziałać cuda. To samo Accu. Drogie to, brzydkie i nie zawsze dźwięk musi się podobać.

Akurat wiele razy pisałem o tym od czego zaczynałem włącznie z dokładną ewolucją sprzętu. Był na forum jeden taki co nie słyszał różnicy pomiędzy bardzo kiepskim DCD 700 AE a najwyższym dzielonym Accu. Różne brednie można przeczytać na AS;-) Na czytanie recenzji szkoda czasu. Lepsze są własne doświadczenia. Na forum na przykład promuje się pewne wynalazki i tworzy mity - trzeba na to bardzo uważać.

zainteresuj się CHORD EPIC świetny kabel w dobrej cenie chyba, że uda Ci się kupić CHORD SIGNATURE czasami są w dobrych cenach na eBay. Yamacha A-S2000 będzie lepszym rozwiązaniem.

Powiedz mi jeszcze ja się sprawuje u Ciebie to zestawienie McIntosha MA6300 + MA GX300, jestem właśnie na kupnie GX300 obecnie posiadam monitory GX100 spisują się rewelacyjnie.

Akurat wiele razy pisałem o tym od czego zaczynałem włącznie z dokładną ewolucją sprzętu. Był na forum jeden taki co nie słyszał różnicy pomiędzy bardzo kiepskim DCD 700 AE a najwyższym dzielonym Accu. Różne brednie można przeczytać na AS;-) Na czytanie recenzji szkoda czasu. Lepsze są własne doświadczenia. Na forum na przykład promuje się pewne wynalazki i tworzy mity - trzeba na to bardzo uważać.

Wybacz, ale nie śledziłem na forum co pisałeś o dawnym sprzęcie, jak i aktualnym również. Po prostu nie mam w zwyczaju oceniania ludzi po sprzęcie (audio naturalnie :) ). Zgadza się natomiast z Tobą co do ostrożności w stosunku do recenzji i wpisów na forach. Plusem tych ostatnich jest jednak często mnogość opinii, z których zwykle da się wyłapać sensowne i pomocne wypowiedzi. Zwracam też honor za niecne porównanie DCD-700AE do DCD-1500AE. W zeszły łikend wpadł do mnie kolega na odsłuchy Mystere i Maka, a ponieważ miałem słabe póki co źródło, zabrał ze sobą 1500. Porównaliśmy w mig różnice i te są ...KOLOSALNE. Być może to zasługa SACD. W każdym razie 1 utwór z dark side PF z biciem serce zagrał nie o klasę, ale kilka klas lepiej. Szerze to opadła mi szczęką, że przez 2 lata żyłem w nieświadomości. Prawdą jest jednak to, że jak kupowałem 700 nie słyszałem aż takiej różnicy w stosunku do 1500. Prawdopodobnie wybrałem na odsłuch, choć ulubione, to źle nagrane płyty, a faktem jest, że takowe 1500 uwydatnia szczególnie. W każdym razie dopóki nie kupię następcy 700 jakiś czas postoi u mnie 1500. BTW, o dziwo Denon ładnie gra lampą.

zainteresuj się CHORD EPIC świetny kabel w dobrej cenie chyba, że uda Ci się kupić CHORD SIGNATURE czasami są w dobrych cenach na eBay. Yamacha A-S2000 będzie lepszym rozwiązaniem.

Ze względu na masę faków, większą niż na allegro, wolę nie kupować kabli na ebayu. Co do wyboru, to faktycznie skłaniam się ku CD-S2000, ale po powyższym odsłuchu Denona nie wiem, czy nie celować w DCD-2010AE. Ciekawe jak wypada w porównaniu z Yamahą.

Powiedz mi jeszcze ja się sprawuje u Ciebie to zestawienie McIntosha MA6300 + MA GX300, jestem właśnie na kupnie GX300 obecnie posiadam monitory GX100 spisują się rewelacyjnie.

Powiem tak. Mam pokój ok 22 m2 i na początku GX300 wydawały mi się za duże. Teraz jestem innego zdania, chociaż i tak używam zatyczek do bazreflexów. A zestawienie z MA6300? Dla mnie bajka. Takie samo wrażenie miał kolega, który przed osłuchaniem miał obojętny stosunek do Maka. Po odsłuchaniu w zestawieniu z GX300 odleciał i powiedział, że chyba będzie zmieniał sprzęt :) Ten zestaw doskonale nadaje się do spokojnej muzyki, pięknie wydobywa wokale, o wiele lepiej niż na lampie Mystere. Ta ostatnia z kolei lepiej radzi sobie z rockiem. 1szy album Rolling Stones na lampie zabrzmiał świetnie, ale na Maku to już nie było to samo. Zabrało w tym przypadku pazura. Ale za to na MA6300 super już grała np. 1sza płyta Pan.Thy.Monium, a to już bardzo ciężkie granie. Rewelacyjnie spisuje się wstęgowiec. To duzy atut tych grajpudeł :) Co ciekawe, przy odsłuchu płyt SACD zupełnie inaczej grał bas. Już nawet nie trzeba było używać zatyczek do bas-reflexów. Bas był na Maku i Mystere dokładny, dostojny, ciepły, ale nie kluchowaty - dla mnie idealny. Jednym słowem GX300 warte są każdej złotówki i w następnej kolejności celował będę w PL200, no chyba że okazyjnie trafię kolumny MBL :)

Ja zmieniłem RD na Albedo z tego właśnie powodu.

Na których Albedo grasz? Na dniach powinienem mieć oryginalnego AudioQuest Slate na zupełnie nowej konfekcji prosto od producenta. Przypadkowo poznałem człowieka z AQ i zaproponował mi ten kabel w dobrej cenie.

SVART odsłuchałeś te CDeki ? Jestem ciekawy bo Denona nie miałem okazji posłuchać.

Tak, czytaj powyżej. Ale tylko DCD 1500AE. Jak masz więcej pytań, to zapraszam na PM.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

Gość
Ten temat został zamknięty. Brak możliwości dodania odpowiedzi.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.