Skocz do zawartości
IGNORED

Elac FS 247

Kriso81

Rekomendowane odpowiedzi

Gość StaryM

(Konto usunięte)

Słuchałem tych kolumn w grudniu i mogłem bezpośrednio porównać z Audiovectorami, które były nieco tańsze. Kolumny Elac (o ile pamiętam) kosztowały ok 8 tys koron za sztukę, a Audiovector koło 7. To było w Kopenhadze. CD i wzmacniacz do odsłuchu to była firma Naim (obydwa urządzenia kosztowały po kilkanaście tysięcy). Mając kasę i możliwość wyboru, wolałbym Audiovectory. Elac to też dobry sprzęt, ale mi wydawały się zbyt agresywne. Porównać je mógłbym do Dali Ikon 6 MK2. W podobny sposób wysokie dźwięki i średnie wydawały mi się w nich zbyt natarczywe. Dotyczyło to szczególnie wokalnych partii kobiecych. Ale to oczywiście kwestia gustu, bo niektórzy mogą lubic takie brzmienie. Nie można mieć żadnych zastrzeżeń do pasma i charakterystyki. Basy Elac miał piękne.

PS. Nie jestem pewien, czy to był ten sam model, o który pytasz, choć jest spore prawdopodobieństwo, bo tamte były białe i sprzedawca mówił, że produkowane są tylko czarne, białe i tytanowe (z połyskiem fortepianowym, bardzo modnym obecnie, rzecz jasna).

https://www.audiostereo.pl/topic/91080-elac-fs-247/#findComment-2380997

Chciałem je kupić aż do czasu gdy je odsłuchałem z Marantzem. Byłem bardzo rozczarowany, suche bez przestrzeni, barwy. Po tym odsłuch następne były Sonus Faber - ca w tym samym przedziale cenowym ( więc jedne z tańszych). Dla mnie dwie klasy lepsze. Zupełnie inny dzwięk. Skończyłem na kupnie Monitor Audio GX200 chociaż myślę , że Sonus Faber dobrej klasy to jest marzenie audioholica.

https://www.audiostereo.pl/topic/91080-elac-fs-247/#findComment-2381159

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.