Skocz do zawartości
IGNORED

Amp. Sony STRDB930 + kolumny AE 109 + co dalej

wlodek_242

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie,

Jest to mój pierwszy post na forum więc przede wszystkich pozdrawiam i proszę o wyrozumiałość.

Mam problem, w którym dziale umieścić tego posta, więc jeśli moderator uzna, że powinien być gdzieś indziej to proszę o przeniesienie.

Zdecydowałem w końcu, że w Stereo gdyż w sumie najważniejszy jest dla mnie odsłuch muzyki.

Posiadam obecnie:

1. Amplituner Sony STR DB930

2. Kolumny Acoustic Energy model AE 109

3. TV Sharp 40LE630E

Sprzęt jest ustawiony w pomieszczeniu 16m2, średnio umeblowanym.

Rozważam obecnie jak uzupełnić sprzęt aby mieć dobry odsłuch muzyki w stereo i do tego mieć blueray'a.

1)Czy lepiej byłoby posiadać oddzielne CD do muzy (jakie?) + Blueray do filmów, czy może jest jakiś odtwarzacz Blueray, który zaspokoiłby moje oczekiwania zarówno co do odsłuchu jak i filmów??

Budżet wspólny dla BD + CD powiedzmy 1000/1300 złotych. Dla samego BD wolałbym mniej.

2) Czy może kupić PS3 i mieć temat Blueraya z głowy a pomyśleć o jakimś odtwarzaczu do muzyki?? Jeżeli tak to jakim? PS3 odpada do słuchania muzyki, gdyż dzwięk chodzących wentylatorów jest mi nie potrzebny.

Muzyki słucham bardzo różnej. Od heavymetalu, przez industial, po flamenco, smoothjazz i wiele innych.

Pozdrawiam

Kino Domowe to Kino Domowe a Stereo to Stereo.

Moim skromnym zdaniem musisz się zdecydować na czym bardziej Ci zależy i w jakim kierunku będziesz w przyszłości dążył. Wiem że to łatwo powiedzieć ....złóż zestaw KD i Stereo.

Każdy patrzy przez pryzmat zasobności portfela. Ale powiem Ci na moim przykładzie, Kiedyś miałem zestaw Stereo ale zrobiła się moda na KD i sprzedałem swoje klocki, kupiłem zestaw Sony QS STR-DB 870 i DVD 553D do tego przyzwoite kolumny i Suba Koda sw 1000,Sony urzekł mnie rewelacyjnym wyglądem i łatwością obsługi.

Wychodziłem z podobnego założenia co Ty, wydawało mi się że będę zadowolony z jakości KD i oczywiście stereo ...no znaczek QS o czymś świadczy !!!

Sprzedawca starał się mnie przekonać że to są dwie różne bajki....ale ja wiedziałem swoje, no i byłem ograniczony kasą.

Na początku byłem zafascynowany tym zestawem, ale z upływem czasu doszedłem do wniosku że przechodząc na KD popełniłem duży błąd ....bo stereo z niego jest marne aby nie powiedzieć że go nie ma Sony mam do dziś bo żal mi było sprzedać za grosze ( kupiłem nowe) ale z niego praktycznie nie korzystam.

Proponuję Ci na spokojnie przeanalizować w jakim kierunku chcesz zmierzać.

Jak chcesz posłuchać namiastki stereo to proponuję byś sprawdził jak gra Manta V5 , owego czasu wychwalany na forum zestaw za niewielkie pieniążki z bardzo fajnym brzmieniem ....podejrzewam że używkę możesz kupić do 400zł ale jak za te pieniążki to naprawdę gra świetnie, a za resztę kup Cd

No ok. Rozważę taką opcję. A mialem kiedyś wzmacniacz stereo Onkyo. Już nawet nie pamiętam numeru. A jaki odtwarzacz CD? Powiedzmy, że byłbym w stanie wydać na niego do 700zł.

Zrób tak:

kup sobie końcówkę mocy np. taką

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

do tego CD

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) lub inny Rotela

lub troszkę taniej:

Ukryta Zawartość

plus CD Sony przynajmniej taki

Ukryta Zawartość

Zepnij to z amplitunerem przez pre out i wykorzystaj jego przedwzmacniacz i dekodery. Amplituner pozostaw do zasilania centralnego i surroundów. Końcówką mocy napędzisz fronty.

Różnica w jakości dźwięku pomiędzy takim zestawem, a samym amplitunerem i zwykłym BD służącym jako odtwarzacz CD do muzyki będzie dramatyczna.

Nawiasem mówiąc do "przywrócenia stereo" w kinie domowym innej drogi nie ma.

Do filmów BD, MKV, Dvix itp. poszukaj jakiegoś odtwarzacza Bluray Samsunga lub LG (czytają wszystko) za ok. 300 nowy i na razie nic więcej nie będzie Ci potrzebne.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Rzecz w tym, że ten amplituner nie jest używany do kina domowego. Używam go jedynie do stereo. Nie mam nawet kolumn do kina. Używam jedynie tych AE. Tak to u mnie wszystko wygląda, gdyż parę lat temu mój brat potrzebował pilnie spieniężyć sprzęt i uznałem, że szkoda, żeby poszedł w obce ręce i wziąłem to od niego za przyzwoite pieniądze. No ale w sumie to nieistotne. Generalanie zależy mi na stereo i przychodzą mi do głowy myśli, żeby go spieniężyć. Nie zrobię tego jednak raczej gdyż szkoda mi go teraz sprzedać poniżej 1000 zł lub pewnie mniej. Podane przez Ciebie rozwiązania wyglądają rozsądnie ale może w takim razie mógłbym pomyśleć o wzmacniaczu + CD? Czy jednak lepiej z tą końcowką mocy? I jeszcze jedna sprawa. Boję się trochę zakupu używanego decka ze względu na nieznajomość stanu lasera. Jak podejść Twoim zdaniem do tego tematu?

Rzecz w tym, że ten amplituner nie jest używany do kina domowego. Używam go jedynie do stereo. Nie mam nawet kolumn do kina. Używam jedynie tych AE. Tak to u mnie wszystko wygląda, gdyż parę lat temu mój brat potrzebował pilnie spieniężyć sprzęt i uznałem, że szkoda, żeby poszedł w obce ręce i wziąłem to od niego za przyzwoite pieniądze. No ale w sumie to nieistotne. Generalanie zależy mi na stereo i przychodzą mi do głowy myśli, żeby go spieniężyć. Nie zrobię tego jednak raczej gdyż szkoda mi go teraz sprzedać poniżej 1000 zł lub pewnie mniej. Podane przez Ciebie rozwiązania wyglądają rozsądnie ale może w takim razie mógłbym pomyśleć o wzmacniaczu + CD? Czy jednak lepiej z tą końcowką mocy? I jeszcze jedna sprawa. Boję się trochę zakupu używanego decka ze względu na nieznajomość stanu lasera. Jak podejść Twoim zdaniem do tego tematu?

A to trzeba było tak od razu. Nie wiedziałem, że nie chcesz bawić się w kino.

Szukaj więc wzmacniacza + cd. Dobry, budżetowy wzmacniacz Rotel, NAD, Pioneer, Sony (tylko serii ES) kupisz za kilkaset złotych. Jeśli chodzi o CD to przed zakupem sprawdź koniecznie typ i dostępność laserów. Koszt popularnego lasera to ok. 50 zł, ale są też takie modele do których już nie ma laserów, więc zawsze trzeba sprawdzić.

Za amplituner weźmiesz max 700 zł więc raczej szkoda się pozbywać, to dość dobry model.

• 9 miesięcy później...

Witam mam 930 jednak po przeprowadzce zaginęła mi insrukcja PL. Gro ustawień pamiętam jednak mam problemy z tyłami-CHYBA? -lubnowe mieszkanie. Dlatego bardzo poszukuje instrukcji -ksero-pokryję koszta. Bardzo prosił bym Forum o pomoc.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.