Skocz do zawartości
IGNORED

subwoofer JBL czy wygłuszyć

adi1209

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie

Posiadam kino domowe harman-kardon 138 z zestawem głośników 5.1. Ostatnio mój synek wrzucił do środka smoczek i pomidora :) tak więc ruszyłem ze śrubokrętem. Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem w środku, że tylko na jednej ścianie było wygłuszenie. Może tak ma być, ale wydaje mi się, że w samej definicji głośników o niskiej częstotliwości powinny być jak najbardziej ograniczone tj wytłumione i tu rodzi się moje pytanie czy przypadkiem nie byłoby lepiej gdybym wziął maty stosowane w car-audio do wyścielenia wszystkich ścian (poza otworem), nawet bym usunął tą firmową (taka z wyglądu zwyczajna gąbka).

Wiadomo z góry w.dzięki

https://www.audiostereo.pl/topic/90849-subwoofer-jbl-czy-wyg%C5%82uszy%C4%87/

Ja swój subwoofer wygłuszałem metoda prób i błedów okazało sie ze sredniosilne wygłuszanie jest jak najbardziej na miejscu bas stał sie troszeczke wyrazniejszy i głebszy.

Eksperymetowałem z pianka akustyczna watolina jednak najlepszym materiałem jaki dotad znalazlem była czysta owcza wełna jest to jeden z najlepszych materiałów tlumiacych lecz o czysta wełne trudno.

Możesz spróbować z gabka i watolina jesli bedzie gorzej zawsze mozesz wygłuszyć tym kolumny.

Subwoofera nie ma po co wygłuszać, chyba, że jest w obudowie typu zamkniętego. Zasada pracy bass-reflexu nie wymaga takich zabiegów, często nawet jest to szkodliwe, bo tłumi przepływ powietrza pomiędzy wnętrzem obudowy a kanałem. Bass-reflex działa na zasadzie wykorzystania rezonansu, tworzonego przez objętość skrzyni, częstotliwość strojenia kanału i ODPOWIEDNICH parametrów głośnika. Pomijając niektóre konstrukcje pełnopasmowych kolumn, w których głośnik niskotonowy nie ma parametrów leżących w optimum dla bass-reflexu i konstruktor kombinował, jak polepszyć jego pracę na basie, wytłumienie działa na tony średnie i w subwooferze (typu bass-reflex z optymalnie dobranym głośnikiem) nie ma nic do roboty.

Kolego 'PORLICK' powiedź mi skąd bierzesz taką wiedzę???? Bo ręce mi opadają jak czytam Twoje wywody!!! Jak wiesz tak wszystko o subwooferach powiedz mi czym się różni subwoofer w obudowie zamkniętej od subwoofera typu bass-reflex i jaki to ma wpływ fizyczny na rezonansową i dlaczego jedna firma produkuje subwoofery w obudowie zamkniętej a inna w obudowie typu bass-reflex? Czekam na Twoją wyczerpującą odpowiedź.

Witam serdecznie

Posiadam kino domowe harman-kardon 138 z zestawem głośników 5.1. Ostatnio mój synek wrzucił do środka smoczek i pomidora :) tak więc ruszyłem ze śrubokrętem. Jakie było moje zdziwienie kiedy zobaczyłem w środku, że tylko na jednej ścianie było wygłuszenie. Może tak ma być, ale wydaje mi się, że w samej definicji głośników o niskiej częstotliwości powinny być jak najbardziej ograniczone tj wytłumione i tu rodzi się moje pytanie czy przypadkiem nie byłoby lepiej gdybym wziął maty stosowane w car-audio do wyścielenia wszystkich ścian (poza otworem), nawet bym usunął tą firmową (taka z wyglądu zwyczajna gąbka).

Wiadomo z góry w.dzięki

Zależy po co chcesz wytłumiać. Jeżeli żeby zlikwidować fale stojące w obudowie to subwooferze nie ma po co bo te są przy wyższych częstotliwościach. Jeżeli żeby wytłumić ścianki to lepiej zastosować rozpórki między przeciwległymi ściankami. Tłumienie wełną lub gąbkę wiele nie daje a twardsze materiały zmniejszają pojemność obudowy. Jeżeli chce się czymś takim tłumić rezonanse ścianek to trzeba to uwzględnić przy projektowaniu objętości obudowy.

Przy tłumieniu fal stojących najlepiej stosować wełnę i nie przy ściankach ale w środku obudowy gdzie występuje strzałka prędkości. Tak zaleca Visaton.

Kolego 'PORLICK' powiedź mi skąd bierzesz taką wiedzę???? Bo ręce mi opadają jak czytam Twoje wywody!!! Jak wiesz tak wszystko o subwooferach powiedz mi czym się różni subwoofer w obudowie zamkniętej od subwoofera typu bass-reflex i jaki to ma wpływ fizyczny na rezonansową i dlaczego jedna firma produkuje subwoofery w obudowie zamkniętej a inna w obudowie typu bass-reflex? Czekam na Twoją wyczerpującą odpowiedź.

Nie chcę się wcinać między wódkę a zakąskę i uważam że PORLICK sam powinien odpowiedzieć na ten post ale nie wytrzymałem gdy przeczytałem o opadaniu rąk. Chciałbym tylko zaznaczyć że kolega ma 21 postów na audiostereo a kolega PORLICK 2360 i z tekstami typu ręce opadają byłbym bardziej ostrożny.

Wypowiedź kolegi porlicka była jak najbardziej z sensem i jedyne co można mu zarzucić to pisanie skrótami bez wyjaśniania dlaczego i niektórzy forumowicze z małym stażem i małą wiedzą na temat akustyki po prostu wypowiedzi nie zrozumieją czego przykład mamy powyżej.

Oczywiście mógłbym odpowiedzieć, ale jak zauważył już kolega KrzysiekA, masz zbyt małą wiedzę, by zrozumieć WYCZERPUJĄCE wyjaśnienie, więc po prostu NIE CHCE MI SIĘ ODPOWIADAĆ NA TAK IDIOTYCZNE PYTANIE.

Poczytaj, co w kwestii doboru rodzaju obudowy do parametrów głośnika ponad pół wieku temu odkryli panowie Thiell'e i Small.

A od kiedy to ilość postów swiadczy o tym czy ktoś posiada należyta wiedze?

Wygłuszanie obudowy materiałem miekkim zwieksza objetość widziana przez głosnik i nie ma reguły ze skrzyń br sie nie wygłusza robi sie to eksperymentalnie bo nie jest to tylko zależne od typu skrzyni.

Dajmy na to linie transmisyjne tłumimy bardzo mocno wiec dlaczego nie tłumic też obudów otwartych?

>Dajmy na to linie transmisyjne tłumimy bardzo mocno wiec dlaczego nie tłumic też obudów otwartych?

Tak, ale tylko na krótkich odcinkach kanału, w "węzłowych" miejscach.

>...wiec dlaczego nie tłumic też obudów otwartych?

Warunkiem koniecznym w obudowie REZONANSOWEJ, jaką jest (czysty) bass-reflex jest wykorzystanie przepływu powietrza w kanale pomiędzy komorą a otoczeniem. Wszelki materiał tłumiący zaburza to zjawisko. Tam, gdzie parametry głośnika nie odpowiadają w pełni normom dla bass-reflexu, producent kombinuje, by zbytnio nie odbiec od liniowości przetwarzania basu, stąd fakt pojawiania się materiału tłumiącego w niektórych konstrukcjach. Generalnie jednak, gdy głośnik konstruowany jest pod obudowę typu bass-reflex, to w jego aplikacji nie potrzeba wytłumiać skrzyni- po co tracić cenną energię, która może być wykorzystana do podniesienia energii niskiego basu? Zwłaszcza w subwooferze, gdzie z racji małych wymiarów skrzyni względem długości fali dźwięku nie ma problemów związanych z falami stojącymi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.