Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmiana wzmaka czy kolumn

ciechu

Rekomendowane odpowiedzi

Witam i Mam pytanie Mam w tej chwili wzmacniacz XindakaA06 i kolumny Esa Ostinato 2000 i mam za mało basu i wykopu oraz nasyconego dźwieku podczas cichego słuchania (pokój 20m/kw). I zamierzam zainwestować kasę w zmianę jakiegoś ogniwa ale nie za bardzo wiem w którą stronę iść. Najpierw myślałem o zmianie lub modyfikacji kolumn bo czytałem ze ta vifa w Ostinato nie jest żwawa później naszło mnie na zmianę wzmacniacza moze wyższy model Xindaka, może lampa Yaqina, może Creek, Exposure, może jakaś Hybryda (słucham wszelkiego rodzaju rocka - Porcupine Tree, MArillion, Opeth itp). I tak naprawde nie wiem co zrobić azeby inwestując 2tys zł dobrze spożytkować. Czytałem ostatnio pozytywne opinie o kolumnach Roth Oli 40 Lub Pylon Pearl Saphire czy tEz STX f300 myślałem o DIY na głośnikach Seasa ER18 i jakaś kopułka ale............ No właśnie którą drogą podążać. Z góry dzięki POZDRAWIAM

https://www.audiostereo.pl/topic/90843-wzmiana-wzmaka-czy-kolumn/

Takie :

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Wydaje mi się że coś jest z akustyką nie tak, jakie wymiary pokoju?

Yamaha NS1000 Monitor | Krell KSA-80 | Krell KRC-3mk2 | SBT + Tomanek ULPS | Metrum Octave DAC (14VA PSU) |

Siltech SQ38-G3 | Nordost Flatline | Tara Labs RSC Air 75 coax | Ecosse Nu Diva

Salon około 23 m tu jest zdjecie poglądowe

Ukryta Zawartość

Czyli jednak zmiana kolumn bardziej jest wskazana

boję się ze przejscie na B&w czy Paradigmy zabiorą mi tą nić audiofilizmu jaką mi daję Esa na srednicy przy głośniejszym słuchaniu

Ukryta Zawartość

Jak chcesz mieć tą nić audiofilizmu jak to okresliłeś to kup Dynaudio DM 3/7.

Ostatnio słuchałem różnych Dynek i fajna srednica jest,raczej ciepła i mają wykop tzn DM 3/7

Nowe kosztuja sporo a używane często nie goszczą na aukcjach.

Zależy też od konfiguracji audio i ja słuchałem na Advance Acoustic taki wielki piec chyba 800?

Ja skupiłbym się jednak na wymianie Esa niz wzmacniacza Xindak który raczej ciepło i misiowato brzmi czyli całkiem fajnie jak dla mnie ;-)

Salon około 23 m tu jest zdjecie poglądowe

Ukryta Zawartość

Czyli jednak zmiana kolumn bardziej jest wskazana

boję się ze przejscie na B&w czy Paradigmy zabiorą mi tą nić audiofilizmu jaką mi daję Esa na srednicy przy głośniejszym słuchaniu

A "jeździłeś" kolumnami i miejscem odsłuchu po pokoju? Próbowałeś "wyjechać" kolumnami do przodu? Mam pokój 20m i kolumny oddalone od tylnej ściany o 170 cm :)

Czasami tego basu trzeba poszukać. Może siedzisz w miejscu gdzie jest węzeł fali stojącej?

Tu masz dźwięki testowe:

Ukryta Zawartość

Trzeba wypalić płytkę audio z w/w dźwiękami basowymi - i chodzić po pokoju w czasie odtwarzania. Sam zobaczysz, że są miejsca gdzie jest tego basu więcej i miejsca gdzie słabo go słychać/czuć.

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

witaj. zdecydowanie wymiana kolumn. słucham podobnej muzyki. pomieszczenie 24m2. klony ostinato 2000 (sprzedane).

to nie kolumny do rocka. są pozbawione dobrego basu i nic nie zrobisz. testowałem na wysokoprądowych wzmacniaczach i taki ich urok. Owszem bardzo dokładne w średnicy i poprawne w górze z dobrą stereofonią, ale jakieś takie tępe bez muzykalności, analityczne.

• 1 miesiąc później...

witaj. zdecydowanie wymiana kolumn. słucham podobnej muzyki. pomieszczenie 24m2. klony ostinato 2000 (sprzedane).

to nie kolumny do rocka. są pozbawione dobrego basu i nic nie zrobisz. testowałem na wysokoprądowych wzmacniaczach i taki ich urok. Owszem bardzo dokładne w średnicy i poprawne w górze z dobrą stereofonią, ale jakieś takie tępe bez muzykalności, analityczne.

Co człowiek to inna opinia - ja mam kompletnie inne doświadczenia z tymi kolumnami :) Na pewno nie nazwałbym ich analitycznymi. Stereofonia jest przeciętna. Średnica ocieplona i trochę rozmyta (ale w przyjemny sposób :)). Góra czytelna, ale minimalnie wycofana. Basu jest sporo, ale tego średniego - dla uzupełnienia najniższego zakresu używam subwoofera. Pod kilkoma względami to są kolumny przeciętne, ale jednocześnie mają w sobie coś takiego, że muzyki słucha się z przyjemnością całymi dniami, bez znużenia i poczucia, że czegoś brakuje w muzyce.

Takie czynniki jak: konfiguracja zestawu, pomieszczenie odsłuchowe, czynnik ludzki oraz fakt, że kolumny są fabryczne mają tu na pewno spore znaczenie :)

Jeżeli zmienisz kolumny na inne, to stracisz pieniądze. Masz za słaby wzmacniacz i do tych kolumn i do pomieszczenia.

Pewnie, że możesz sobie kupić wysokoefektywne JBLe, ale zamiast dźwięku będziesz miał karton.

Gość rydz

(Konto usunięte)

Założyciel tematu prawie od miesiąca nie odzywa się,więc jeżeli nic nie zrobił i dalej posiada ten zestaw,moja rada jest jedna zasłony zasłony i jeszcze raz zasłony na obydwu oszkleniach,tak wielkie tafle szkła to tragedia dla dżwięku,kolumny też powinny być wysunięte w głąb salonu z 50cm,także zmniejszyć ich rozstaw.

Gość frywolny trucht

(Konto usunięte)

Układ kolumn w pokoju mnie podpada, a w zasadzie przede wszystkim pokój. Kolumna lewa i prawa mają zupełnie inne warunki pracy.

Na początek bym je zsunął do siebie po przekątnej w kierunku sofy. Tak z półtora metra. Sofa do przodu i wtedy sprawdź co się dzieje.

Miałem Esy Ostinato parę ładnych lat. Zasuwały w pokoju 25 m2 ( między innymi) i tak fruwał bas, że wytłoczki kładłem na ścianie za nimi.

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.