Skocz do zawartości
IGNORED

Wzmacniacz do 6-7 tys.

Lesław01

Rekomendowane odpowiedzi

Przez długi okres czasu szukałem dobrego wzmacniacza lampowego w cenie do 7 tys. Ostatecznie mój wybór padł na Unison Research S6. Nie jestem jednak w pełni usatysfakcjonowany brzmieniem tego wzmacniacza. Doszedłem ostatnio do wniosku. Że tak naprawdę dobre wzmacniacze lampowe zaczynają się od 10 tys. wzwyż, a i tak trzeba dobrać do nich bardzo dobrą resztę toru żeby efekt był zadowalający. W związku z tym pomyślałem o zmianie na tranzystor który jest praktyczniejszy i relatywnie nieco tańszy.

Jak to więc ktoś powiedział, łatwiej znaleźć dobry tranzystor o cechach lampowca niż odwrotnie.

Zależy mi na ciepłym, otwartym brzmieniu o holograficznej przestrzeni. Z lekko zaokrąglonym dźwiękiem, o niewyostrzonej górze i ładnych barwach. Wzmacniacz miałby grać z monitorkami Proac S100 i np. Meridianem 588 albo coś w tym stylu. Pomyślałem że może np. Accuphase albo hybrydowy Vincent.

Przez ostatni rok słuchałem w zasadzie tylko lamp, dlatego proszę kolegów o pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/90826-wzmacniacz-do-6-7-tys/

Witaj,

biorąc pod uwagę Twoją sytuację, namawiałbym na odsłuchy wzmacniacza Unison Research Unico Primo lub jeśli budżet pozwoli Secondo, ewentualnie także włoską konstrukcję Goldenote S-3 lub S-3 Signature. Spełniac Twoje wymogi powinny także hybrydy Vincenta (szczególnie SV-236mkII), dające ogromne możliwości prostego tuningu poprzez wyminę lamp.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy,

w przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

Witam,

Mając taki budżet zastanowiłbym się nad wzmacniaczem od Struss-a.

Mam bardzo dobre zdanie o wzmacniaczach hybrydowych, także od Vincenta.

Ja póki co napędzam wszystko Magnatem MA 800 i w tej cenie też jestem usatysfakcjonowany.

Kupiłbym to,jeżeli jest w dobrym stanie:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) .I szukałbym do tego piecyka Ayona cd2.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ciekawy watek. Mam podobne wymagania co do brzmienia . Chetnie wyslucham propozycji forumowiczow:)

Mialem zestaw caspiana mkI i gralo to fajnie. Byc moze M2 to dobry kierunek ale ten sprzet jakos malo poularny jest u nas lub nikt sie nie chce pochwalic. Ponoc bdb jest ATC SIA2-150.

[center]Studio 16hz * Karan Acoustics * Audio Research * Lumin * Transparent Reference XL & Ultra[/center]

Ciepłe i lampowe brzmienie mają wzmacniacze Musicala.

Musicala M6i sprzedałem jakiś czas temu za 5,5k. Myślę, że z ProAc-ami mogło by to zagrać tak jak sobie wymarzyłeś. To bardzo fajny wzmak. Co do ATC to nie słyszałem, ale jest jedna sztuka na giełdzie hifi:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

w tej cenie mozna poszukac kilka wzmakow,jest w czym wybierac:

-hegel h70

-roksan caspian m1/m2

-creek destiny

-naim xs

-advanced acoustic map-800

Forumowy kolega podłączał Hegla H70 do "setek" i był zachwycony. Nie wiem tylko czy to podpasuje autorowi wątku, bo on szuka lampowego grania.

Jest jeszcze jedna możliwość. Jeśli rozważasz sprzęt s/h to barwnie i ciepło będzie z tym:

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Jest jeszcze jedna możliwość. Jeśli rozważasz sprzęt s/h to barwnie i ciepło będzie z tym:

Ukryta Zawartość

Słyszny wybór, jeszcze lepiej chyba ECI 1.

Ktoś wyżej radził kupić Musical-a ale pamiętaj, że Musical skończył swoje dobre konstrukcje na serii 3. Miałem 5-ki i niestety nowe konstrukcje zatraciły dobre cechy serii 3.

Ukryta Zawartość

Lesław

Opcja, którą zaproponował triode, to była by miazga. Jeżeli rzeczywiście chcesz czegoś do Proac'ów to ten Krell był by zdecydowanie najlepszą opcją. Można taniej, wziąć 400xi, u mnie kiedyś słuchałeś ich z S300i, oraz D15 z S300i, pamiętasz?. Krell i Proac generalnie gra razem. Słyszałem kilka dobrych zestawień. Jeżeli koniecznie chcesz zostać przy proac'ach to poważnie pomyśl o Krellu.

Swoją drogą, uważam że to zestawienie nie jest najlepsze...hmmm a może to kolumny nie dają satysfakcji, S6 to przecież całkiem porządny wzmacniacz i może to klasa kolumn jest jednak niższa...

Moim zdaniem, jeżeli faktycznie zależy ci na ocieplonym, lekko zaokrąglonym brzmieniu, to ze wszystkich propozycji które tu padły, w pierwszej kolejności sprawdził bym Musicala M6i oraz EC.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Moim zdaniem, jeżeli faktycznie zależy ci na ocieplonym, lekko zaokrąglonym brzmieniu, to ze wszystkich propozycji które tu padły, w pierwszej kolejności sprawdził bym Musicala M6i oraz EC.

Dokładnie tak jak mówi Elb. Zanim zaczniesz dalej szukać spróbuj najpierw posłuchać tych dwóch propozycji. Możliwe, że jeden z nich zostanie u Ciebie.

Proponuję posłuchać koniecznie Roksana Caspiana M-series 2 (za 7k spokojnie kupisz), to powinno być to, czego szukasz.

A potem może udałoby Ci się znaleźć jakiś egzemplarz M1 New Generation (ostatni wypust przed M2 o mocy również 85W).

Simon 1983 - masz piękną fotkę ;)

Roksan Caspian M1 CD (mod.SonusOliva) => Roksan Caspian M1 NG => Dynaudio Focus 160

W wątku o osłuchach w Zawierciu był opis spotkania Musicala z Krellem ,dużo starszym niż FPB-tyle tytułem komentarza.

wg. mnie Proac nie zagra lepiej z Musicalem czy Electrocompanietem niż Krellem, choć napewno EC warto sprawdzić.

Generalnie mogę powiedzieć, że bardzo dobrze znam połączenie Krell + Proac. W różnych konfiguracjach. Sam miałem przez długi czas Proac'i... i dziś też bym do nich wybrał własnie Krell'a, już innego, ale jednak Krell'a.

Proaki lubia "szybkie prady". Nie za bardzo pasuje mi EC ani MF, aczkolwiek nie skreslalbym ich na wejsciu. Moge za to powtornie zarekomendowac Hegla H70 do Studio 100. Wszystko razem, z rDAkiem, na dobrych kablach (przykladowo Equilibrium Cello / Harmony lub oczywiscie wyzej) zagralo wysmienicie w okolo 20mkw, chociaz ja zwrocilem uwage na homogenicznosc, kontrole w kazdym pasmie, dzwieczna gore oraz dynamike. "Mieska" jednak nieco zabraklo. Zapewne H100 jeszcze lepiej wysterowalby moje ukochane setki i moze tu bylaby dopiero pelna euforia?!

Aktualnie slucham Moona i-1. Jest naprawde zacnie - nieco szersza scena, takze odrobine lepiej wypelniona dolna srednica. Niestety, pogorszyla sie przejrzystosc, artykulacja impulsow oraz dynamika i gora pasma.

Idealow nie ma - wazne, zeby zbudowac system pod swoje priorytetowe rodzaje muzyki.

Z całym szacunkiem ale Caspian i lampa to zupełnie inne światy.

Słucham na Caspianie M1 z Proacami od jakiegoś już czasu - moim zdaniem bardzo fajne i przyjemne połączenie - nie mniej jednak źródło jest w takim połączeniu baaardzo ważne.

----------------------------------------------------

Z całym szacunkiem ale Caspian i lampa to zupełnie inne światy.

O to to. Caspian to dźwięk ciepłego tranzystora, a nie lampy. Założyciel wątku szuka także holografii, a ta to albo z dobrej lampy, albo... np. z Krella. Barwę i inne takie niech zrobi źródło i kable. Do ProAc to zdaje się potrzeba pary, więc jednak Krell.

Lesław

Opcja, którą zaproponował triode, to była by miazga. Jeżeli rzeczywiście chcesz czegoś do Proac'ów to ten Krell był by zdecydowanie najlepszą opcją. Można taniej, wziąć 400xi, u mnie kiedyś słuchałeś ich z S300i, oraz D15 z S300i, pamiętasz?. Krell i Proac generalnie gra razem. Słyszałem kilka dobrych zestawień. Jeżeli koniecznie chcesz zostać przy proac'ach to poważnie pomyśl o Krellu.

Swoją drogą, uważam że to zestawienie nie jest najlepsze...hmmm a może to kolumny nie dają satysfakcji, S6 to przecież całkiem porządny wzmacniacz i może to klasa kolumn jest jednak niższa...

wg. mnie Proac nie zagra lepiej z Musicalem czy Electrocompanietem niż Krellem, choć napewno EC warto sprawdzić.

Generalnie mogę powiedzieć, że bardzo dobrze znam połączenie Krell + Proac. W różnych konfiguracjach. Sam miałem przez długi czas Proac'i... i dziś też bym do nich wybrał własnie Krell'a, już innego, ale jednak Krell'a.

Yoachim, pamiętam jak u ciebie D15 ładnie grały z Krell-em. Naprawdę fajnie to brzmiało. Aż się zdziwiłem że tak to idzie. S300i to fajna maszynka - masz ją jeszcze? Odsłuch był z tego co pamiętam z audiolabem, a jakby tak zamiast tego był MBL albo Naim to by mogło być już naprawdę fajnie. Widziałem że wisiał niedawno S300i na ogłoszeniach za 6 tys. Co do ProAc S100 to nie wiem dlaczego, ale nie chcę się z nimi rozstawać, lubię ich grę. Dużo jest w nich powietrza i barwowo mi też odpowiadają. Tylko jak sam mówisz one prądu potrzebują. Generalnie z Unisonem nie jest źle, ale jest trochę jasno no i el34 też nie są mocarzami. Spróbuję jeszcze wymienić lampy harmonixa na Mullardy - powinno być lepiej.

Co do Musicala M6i to słuchałem go tylko przez chwilę ale nie za dobrz to brzmiało z ProAck-ami. Electrocompaniet-a też jakiegoś słuchałem z ProAc ale nie pamiętam jaki model. W każdym razie było baaaaardzo spokojnie, wręcz nudno.

P.s. Yoachim niedługo zapraszam na odsłuch do Wa-wy :)

lesław

Niedawno poszedł w świat. Bardzo cenie sobie doświadczenia z Krell'em, długi czas byłem usatysfakcjonowany, ale trzeba iść dalej. Dziś jednak wybrał bym 400xi. Jest bardziej wyrazisty, ma wyraźnie określony charakter, zaś s300i jest trochę bezpłciowy. Oczywiście jest świetny i w ogóle ma bardzo dużo zalet i można na nim zbudować dobry system, ale jakoś z czasem przekonałem się do "czterysetki", jest trudniejsza i bardziej wymagająca, ale jak już się z nią nagimnastykujesz to się odwdzięczy...

Słyszałem o dobrych zestawieniach z EC+ProAc (niestety nie osobiście) , pamiętam, że w klubie Proac'a ktoś zestawiał Studio100 z EC, warto zapytać.

odsłuch, chętnie thx ;)

Lesław01,

Kiedyś opisywałeś, że całkiem podobał Ci się a21 - może spróbuj posłuchać IA-4 - masz na miejscu a z tego co wiem to są w dobrej cenie.

----------------------------------------------------

Ze swojej strony śmiało mogę zarekomendować Hegel H70 lub Creek Destiny 2. Ewentualnie Moon 220i lub 250i.

Stereo i Kolorowo - Underground

Mój blog i recenzje różnych urządzeń audio-stereo: stereoikolorowo.blogspot.com

Wlasnie dzis przejrzalem w empiku kilka najnowszych wydan polskich miesiecznikow audio - nie chce nawet juz kupowac tych wszystkich gazet bo nie ma gdzie tego trzymac..

Patrzac przykladowo na hi-fi choice (nagrody roku/testy/reklamy) to dla kogos kto bierze do reki cos takiego od czasu do czasu albo sie audio nie interesuje i chce cos wybrac to wynika jasno, ze na rynku najlepszy to jest tylko audiolab, creek czy hegel, a koluny to tylko dynaudio, audio physic czy epos, a pozostaly sprzet to tak juz nie zagra:)

Oczywiscie nie pisze tego zlosliwie, ze mam cos akurat do tych w/w firm ale widac w tym calym swiatku czy rynku ewidentna tendencje na pewne marki (kiedys inne glownie sie promowaly i byly na topie i widoczne - a obecnie stamtad je wymiotlo) W tym momencie natomiast, swoje piec minut maja np. te, ktore wymienilem i tak to sie toczy...

Inni wala czesto posty od czapy i to nie raz wiec i ja tez pozwoliem sobie na taka mala dygresje:)

Do ProAc szukalbym lampy, model zalezny od preferowanej muzyki. Ewentualnie wzmacniacze Hegla, ale ze zrodlem grajacym nasyconym dzwiekiem.

If it measures good and sounds bad, it is bad. If it sounds good and measures bad, you've measured the wrong thing. - Daniel R. von Recklinghausen

• 1 miesiąc później...

Ostatecznie mój wybór padł na Unison Research S6. Nie jestem jednak w pełni usatysfakcjonowany brzmieniem tego wzmacniacza. Doszedłem ostatnio do wniosku. Że tak naprawdę dobre wzmacniacze lampowe zaczynają się od 10 tys. wzwyż, a i tak trzeba dobrać do nich bardzo dobrą resztę toru żeby efekt był zadowalający.

Taka mała dygresja: S6 jest wzmacniaczem zdecydowanie z półki powyżej 10 tys. a konkretnie kosztuje 15 tys. i w tym przedziale cenowym trudno o lepsze urządzenie. Kwestia zestawienia z resztą zabawek i raczej zastanowiłbym się na twoim miejscu nad zmianą zestawów głośnikowych, bo jakkolwiek S100 są fajnymi paczkami, to jednak nie ta liga dla S6. To raczej one ograniczają resztę toru, a nie wzmacniacz.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.