Skocz do zawartości
IGNORED

Monitor Audio GS 20 vs Monitor Audio Rx8 ?

Hamer_Mayday

Rekomendowane odpowiedzi

• 3 miesiące później...

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

GS20 to klasa wyzej

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

Ja bym wybral gs serie moze nie maja takiego bassu wielkiego jak rx8 ale kultura , plastycznosc do 2 polki wyzej.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

A jeszcze jedno rx troche mecza przy sluchaniu rocka, metalu , classical ale do jazzu miodzio.

Gs seria to inna bajka mozesz sluchac godzinami kazdej muzyki , nie sa to neutralne kolumny ale warte ceny bo kosztuja tyle co RX8 , wiec ja bym sie nawet nie zastanawial.

JVC x5500 | Screen 120' Duronic | AVR Marantz 7012 | Media Players - Apple TV 4K - Zidoo Box z10 + HP 24TB server RAID 10 | Monitor Audio RX 7.1.2 | Sub REL 328 - Stereo - Naim XS + Arcam rPlay +Usher Dancer Mini.  

Ja słucham na nich również Trance i dają radę spokojnie.Chociaż niektórym pewnie zabraknie bardziej podkreślonego basu.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Panowie, a jak wyglada gs60 w porownaniu z gs20 i rx8? sluchal moze ktos?

...teoretycznie powinny byc jak gs20 + wiecej basu?...

Nie słuchałem gs20, ale mam gs60 i gs10 . Jak puszczam coś bez "dominacji" basu to mam wrażenie że są identyczne. Ale tam gdzie ten bas występuje to już cały przekaz różni się zasadniczo.

bas i tak uzupelnie subwooferem Rela..

Nie wiem jak gs20 ale ja gs60 nie uzupełniam w stereo a mam sub-25 paradigma. Wiem jedno, że z basem w gs-ach może być problem przy źle dobranej elektronice. Obiegową opinią mówi że gs nie są trudne do napędzenia. To częściowo potwierdzam, ale już jakość basu to zupełnie inna bajka. Ma gs to jeden z najbardziej podatnych głośników na zmianę elektroniki w klasie budżetowej jakie słuchałem, a odpowiedni bas uzyskałem dopiero z mocnymi końcówkami. Ale to tylko moje zdanie. Jeśli lubisz dużo basu sugeruję Nada, choć mi ten przekaz nie odpowiadał.

Caly czas waham sie pomiedzy rx8 a gs. Nie mam mozliwosci odlsuchu gs.

Powiedzmy, ze zdecydowalem sie na gs (uzywane).

No i tutaj mamy gs20 i wieksze gs60.

Budzet powiedzmy na gs60.

Czy kupic:

1. gs60(drozsze)

2. czy moze gs20(tansze) i za reszte z roznicy cenowej suba??

dzieki za opd

Caly czas waham sie pomiedzy rx8 a gs. Nie mam mozliwosci odlsuchu gs.

Powiedzmy, ze zdecydowalem sie na gs (uzywane).

No i tutaj mamy gs20 i wieksze gs60.

Budzet powiedzmy na gs60.

Czy kupic:

1. gs60(drozsze)

2. czy moze gs20(tansze) i za reszte z roznicy cenowej suba??

dzieki za opd

Zdecydowanie GS60, przy odpowiednim wzmacniaczu sub będzie zbędny, oczywiście zależy też w jakim pomieszczeniu ma to grać

Zdecydowanie GS60, przy odpowiednim wzmacniaczu sub będzie zbędny, oczywiście zależy też w jakim pomieszczeniu ma to grać

pokoj 20m, pokoj uzytku dziennego, muzyka rozna, wzmacniacz onkyo integra a-9711 i cd onkyo integra dx-7911.

Potwierdzam tę opinię a przerobiłem trochę wzmaków. Generalnie basu było zawsze raczej za dużo niż za mało.

pokoj 20m, pokoj uzytku dziennego, muzyka rozna, wzmacniacz onkyo integra a-9711 i cd onkyo integra dx-7911

Tutaj miałbym problem , bo to wrażenie zbyt dużego basu było własnie w pomieszczeniu ok 18m2 , ale był to salon odsłuchowy nie zbyt dobrze przygotowany , raczej pusty. Grały tam z nadem choć nie pamiętam modelu, ale basu było zdecydowanie za dużo. Z innym wzmakiem w pokoju 50m2 nie było niczego a na pewno basu. Z kolei u mnie w domu grały na poddaszu 40m2, oraz w salonie z otwartą kuchnią i przedpokojem łącznie 67m2 i tu było świetnie. Mogę Ci tylko powiedzieć ze grały nawet z ampli Onkyo 805 dla próby i ten ampli grał lepiej niż jeden ze wzmaków /to był wówczas najwyższy Xindak/. Nie znam Twojego sprzętu ale z Onkyo ampli było znośnie , choć pojawiał się problemy z wysterowaniem. Więc może te marki nie będą się gryzły. Nie słuchałem serii rx ale chyba wszystkie inne marki w tej klasie cenowej i "przesiadka " z tej półki na gs-y to mimo wszystko bardzo znacząca różnica.

Miałem GS60 i są to fajne kolumny, które z basem nie mają najmniejszego problemu - ilość jest zupełnie wystarczająca. Problemem może być jego jakość, tzn. jest on mało konturowy, co można pewnie poprawić jakimś lepszym wzmacniaczem niż moja Yamaha S1000. Subwoofera wcale przyu nich nie potrzeba, nawet do kina. Osobną kwestią sa wysokie tony: piękne, rozdzielcze, prawdziwe, przy tym gładkie i niekłujące - naprawdę wysoka półka, kreują wspaniałą stereofonię. Ale takie granie wymaga odpowiedniego pomieszczenia. W nowoczesnym salonie bez firanek, dywanów, ze szklanym stolikiem, itp. będzie zbyt jasno. Kolumny warte polecenia, z małą uwagą - wzmacniacz powinien utrzymać niskie tony w ryzach, dać im kontur i zapewnić trzymanie rytmu.

"Tynk pożera dźwięk" 747

Napisz jakies review jak dostaniesz gsy

A wiec przyjechaly do mnie MA GS 20 Black Piano , podlaczylem je do swojego HK 3490 i pierwsze moje porownanie z RX 8 bylo takie "Ale te Gsy maja srednice i wysokie..klasa wyzej !!! az chce sie sluchac godzinami,poezja..zdecydowanie lepszy dzwiek w porownaniu z Rxami pomimo ze Rx to takze dobre kolumny,,ale jednak nie maja tej klasy co GS..

Co do basu duzo bardziej podoba mi sie w GS,pomimo ze jest tylko 1 glosnik basowy mam wrazenie ze bas nizej schodzi niz w RX co mi sie bardzo podoba,jak dla mnie nie ma mowy o niedoborze basu..

Slucham Muzyki Elektornicznej typu Trance,Techno,Schranz itp..

Kolumny bardzo dobrze daja sobie rade,bardzo dobra dynamika ,przestrzen sama kultura grania jest klase wyzsza nix w RXach.

Pisze prosto bez fachowych zdan itp. poniewaz jestem amatorem w tej dziedzinie..ale mowiac krotko jezeli ktos sie waha pomiedzy tymi dwoma modelami niech bez zastanowienia bierze GS..

Wiem ze moj Amlituner Stereo nie nalezy do wybitnych wiec boje sie pomyslec jak te kolumny moga jeszcze zagrac podlaczajac sprzet klase wyzsza od HK 3490 bo wydaje mi sie ze ten sprzet nie wykortzystuje tych kolumn w 100 %..

Teraz kolejny zakup i wybor tym razem wzmacniacza..Zastanawiam sie nad HK 990 albo Roksan KAndy K2 i sam nie wiem co wybrac..

Jesli ktos ma pojecie na temat tych wzmacniaczy prosilbym o jakies opinie..Sklaniam sie raczej ku Harmanowi ale boje sie ze cena to glownie te wszystkie bajery dodane typu 2xCoaxial , 2Optyczne 2 sub itp..

A wiec przyjechaly do mnie MA GS 20 Black Piano , podlaczylem je do swojego HK 3490 i pierwsze moje porownanie z RX 8 bylo takie "Ale te Gsy maja srednice i wysokie..klasa wyzej !!! az chce sie sluchac godzinami,poezja..zdecydowanie lepszy dzwiek w porownaniu z Rxami pomimo ze Rx to takze dobre kolumny,,ale jednak nie maja tej klasy co GS..

Co do basu duzo bardziej podoba mi sie w GS,pomimo ze jest tylko 1 glosnik basowy mam wrazenie ze bas nizej schodzi niz w RX co mi sie bardzo podoba,jak dla mnie nie ma mowy o niedoborze basu..

Slucham Muzyki Elektornicznej typu Trance,Techno,Schranz itp..

Kolumny bardzo dobrze daja sobie rade,bardzo dobra dynamika ,przestrzen sama kultura grania jest klase wyzsza nix w RXach.

Pisze prosto bez fachowych zdan itp. poniewaz jestem amatorem w tej dziedzinie..ale mowiac krotko jezeli ktos sie waha pomiedzy tymi dwoma modelami niech bez zastanowienia bierze GS..

Wiem ze moj Amlituner Stereo nie nalezy do wybitnych wiec boje sie pomyslec jak te kolumny moga jeszcze zagrac podlaczajac sprzet klase wyzsza od HK 3490 bo wydaje mi sie ze ten sprzet nie wykortzystuje tych kolumn w 100 %..

Teraz kolejny zakup i wybor tym razem wzmacniacza..Zastanawiam sie nad HK 990 albo Roksan KAndy K2 i sam nie wiem co wybrac..

Jesli ktos ma pojecie na temat tych wzmacniaczy prosilbym o jakies opinie..Sklaniam sie raczej ku Harmanowi ale boje sie ze cena to glownie te wszystkie bajery dodane typu 2xCoaxial , 2Optyczne 2 sub itp..

no i fajnie!

kurcze uprzedziles mnie w kupnie tych piano black z alledrogo kolego:)

ja juz mialem przyjemnosc sluchac gs20 i naprawde zrobily wrazenie.

przyjemnosci

pzdr

Kolejny zadowolony użytkownik GS20,nic dodać nic ująć! Warto zmienić wzmacniacz na lepszy bo dopiero wtedy GS pokazują co potrafią.Wielu użytkowników poleca te Roksany bo grają fajnym, ciepłym dźwiękiem ale oczywiście najlepiej samemu się przekonać.

Słuchawki HD800, T1, LCD2, Wzmacniacz/Dac HDVD800,Microlab 7c,Kenwood KT-7020

Mam pytanie wlasnie kupilem wzmacniacz Denon 1510 z mysla o podlonczeniu go pod RX8 ale po przeczytaniu tego postu zaczynam sie zastanawiac nad zakupem GS20 powie mi ktos czy polonczenie tyl glosnikow z moim wzmacniaczem bedzie ok?? Rx8 juz slyszalem GS20 nie, bo powiem szczerze nawet o nich nie myslalem a teraz zaczynam sie zastanawiac..

Jak dla mnie Denon i MA to zle polaczenie , ale jesli juz MA to raczej GS seria bardziej kulturalna , rx gra na sile i efektownie takie granie moze zmeczyc na dluzsza mete , ogolnie gs seria dalej ma charakter MA , czyli kazda plyta gra tak samo.

• 3 tygodnie później...

Ciekawe jak GS20 zagrają z Advance Acoustic pre-amp + końcówka , jutro mogę je kupić i też myślałem o

wspomaganiu subem REL T5 ale tylko przy wieczornych ' cichych' odsłuchach , waham się między GS20 a Focal Chorus 826v i coś muszę kupić bo zostałem bez głośników

Z tych dwóch wybrałbym GS20, chyba że liczysz na większe fajerwerki w dźwięku, z ostrzejszym przekazem, wtedy kierunek na Focale (choć tu też są jeszcze dobre alternatywy np Paradigm Studio)

jeden z BR w gs20 jest z tyłu i nie bardzo mi to pasuje , w byłych paradigm monitor 9v5 też były z tyłu , mogę kupic gs20 piano black w cenie zwykłych facal chorus 826 patrząc na najtańszą ofertę na allegro natomiast wersja 826vw jest już o 2500zł droższa czyli w tej kwocie mam już GS20+REL T5 i nie wiem czy nie jest to lepsze bo muzyki słucham przeważnie wieczorem i w miarę cicho a REL T5 uzupełnił by braki basu , przy cichym słuchaniu w paradigm monitor 9v5 bas był jak pukanie w karton, wiecej volume i wszystko ładnie ale jak zaznaczyłem muzyki rock,pop,trance klubowej,słucham częściej podczas rozmów ze znajomymi jak samemu i basu troszkę brakuje

GS20 też fajnie grały a po uzupełnieniu rel t7 to już wogóle wszystko co mi wystarczy poza tym piano black tego i tego też robi wrażenie zwłaszcza na płci pięknej w domu a to też istotne , to wszystko zdecydowało o zakupie tego zestawu

Panowie,

co myslicie o ma gx200? sluchal ktos?

czy jest duza roznica pomiedzy gs20 a gx200? czy roznica cenowa adekwatna do roznicy dzwieku?

co na dzien dobry mozna powiedziec to ze sa to kolumny 3-drozne z 2 glosnikami basowymi.

pzdr

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.