Skocz do zawartości
IGNORED

Denon DVD 2910 vs 3910 vs Arcam DV79

djmietek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Jak w temacie chciałbym kupić na allegro używany odtwarzacz DVD do słuchania muzyki audio.

Który z nich będzie najlepszy Denon DVD 2910, 3910 czy Arcam DV79

Chodzi mi o płyty CD i SACD, muzyka POP ROCK TECHNO i trochę w stylu ENYA. Podłączone będzie pod wzmacniacz Onkyo TX-SR600e i kolumny DIY na wysokotonowych Scan-Speak D3004/6600, średnich Wavecor WF150BD-08 i średnio niskich Wavecor WF182BD-04

Kable głośnikowe Audioquest type 6.

Chyba ze do 1000zł macie jakieś inne sugestie z używek?

https://www.audiostereo.pl/topic/90801-denon-dvd-2910-vs-3910-vs-arcam-dv79/

Teraz właśnie odsłuchuję muzyki na Panasonicu DVD-S52 i uważam że dźwięk jest piękny, Wszystko na swoim miejscu.

Czy Denon DVD 2910, 3910 lub Arcam DV79 będą o wiele lepsze? czy to już mała przepaść?

Arcam chyba nie czyta SACD, ktos miał nawet problemy z odczytem scieżki CD na płycie hybrydowej SACD/CD. Oba Denony odtwarzaja nawet nagrywane płyty SACD z tym że 3910 jest sporo lepszy . Najbardziej audiofilski fomat to DVD-Audio i można też sobie nagrywac płytki z masterów studyjnych jako DVD-A wypalajac je np programem DVD Audio Solo na płytach DVD a nawet robić SACD-R programem Philips Superauthor.

Przytrafiła się okazja na allegro i kupiłem Denona 3910 za 800 zł z przesyłką. Możliwe że dziś już będzie, także na weekend dam znać jak się sprawuje :)

I dziękuję za pomoc :)

Po jednym dniu odsłuchów na różnych płytach ten 3910 to cienizna albo miałem na prawdę zły dzień, jest mało przestrzenny, wysokich prawie w ogóle nie słychać i do tego wszystko jakby za mgłą. nieważne czy to jackson, jennifer lopez, nickelback, linin park, sountrack z prince of persia czy z holmesa. wszędzie tak samo. średnich za dużo i tylko bas ładny kontrolowany. Gdzie przy odtwarzaczu Panasonic S52 jest totalny bajer, aż się siedzi z zamiłowania i nie rusza an na krok. Tak mogę porównać te odtwarzacze. Ktoś mówił że 3910 jest bardzo neutralny, ale chyba aż za. Muszę gdzieś zamówić 2910 bo podobno bije 3910 w muzyce bez problemu. Chinch do połączenia wzmachola z odtwarzaczem to tech-link XS i po coaxialu i interconectem. Wieczorem jeszcze podłącze jakiś mam chinch własnej roboty taki beżowy gruby. Najlepsze jest to że z laptopa po światłowodzie też jest lepiej...

Ktoś ma jakieś inne pomysły?

Wczoraj cały wieczór był u mnie starszy znajomy i sprawdzał u mnie wszystko, miał nawet swoją płytę na której odsłuchuje, ja przed jego przyjściem rozstawiłem na ile się u mnie da kolumny, postawiłem je prostopadle do ściany (wcześniej miałem lekko obydwie kolumny po skosie do środka), zrobiłem porządek w kablach, dookoła głośników pochowałem pierdoły, podłączyłem odtwarzacz Denona, gość posłuchał, poustawiał wzmacniacz Onkyo, i powiedział że jak na wszystko co słuchał to u mnie pięknie gra, jest przestrzenność, scena, piękny szybki bas itd. trochę kombinowaliśmy z wyższym basem bo tego tylko u mnie mu podobno brakuje, takiego lekko twardego itd. ale to podobno kwestia pomajsterkowania w kolumnach (włożenie na dno piasku żeby zmniejszyć litraż, watoline na tylną ścianę, lub poprzerabiać zwrotnicę).

Ja później usiadłem i faktycznie wszystko się zgadza co mówił. Więc chyba coś ze mną nie tak albo moimi uszami (zepsuły się ).

Także teraz jak będzie ktoś przejeżdżał przez Śrem (między Poznaniem a Lesznem ) to zapraszam na odsłuchy ;)

Mam do ciebie pytanie czy tych płyt SACD słuchasz na dwóch czy na zestawie kolumn 5,1 .Jeżeli na dwóch to totalne nieporozumienie,jaka przestrzeń ,o czym ty piszesz.Druga sprawa Onkyo 600 to po prostu straszna lipa,5,1 daje namiastkę przestrzeni.Jeżeli słuchasz tylko na dwa kanały to pożegnaj się z Onkyo.

Już kupiłeś tego denka więc nieco za późno na opinie, ale jako były użytkownik takiego klocka jako odtwarzacza cd stwierdziłem wówczas:

1. urządzenie gra bardzo przeciętnie i beznamiętnie, niczym nie zaskakuje, dźwięk jest mało rozdzielczy na górze pasma i zdecydowanie brakuje tempa na basie.

2. jak na półkę cenową (jako nowy) jest bardzo niedopracowany - tandetna głośno wysuwająca się, plastikowa szuflada, bardzo głosny napęd (przy cichym odsłuchu przeszkadzał silnik, to samo przy wczytywaniu dvd).

3. tragiczny wygląd (choć to rzecz gustu) bez wyłączonego wyświetlacza wyglądał jak lampki na choince, i to wielkie jasnozielone koło wokół przycisku power - tragedia.

Kupiłem go wówczas na wyprzedaży ze sporą zniżką jako odtwarzacz uniwersalny. U mnie się nie sprawdził.

a co mówicie na

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

Jak czytałem to jest akurat w nim to co lubię: przestrzenność, stereofonia, wyraźne brzmienie góry i środka, a po moddingu i nawet bas jest świetny.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )
  • Moderatorzy

a co mówicie na

Ukryta Zawartość

Jak czytałem to jest akurat w nim to co lubię: przestrzenność, stereofonia, wyraźne brzmienie góry i środka, a po moddingu i nawet bas jest świetny.

słuchałem go i uważam że ma jazgotliwą męczącą górę, choć jeśli twój denek w tym zakresie nie domaga to może mu pomóc, ja słuchałem chyba 3 7000 i następców i zawsze po 5 min dziękowałem, lepsza bardziej zrównoważona była wersja KI

jeszcze w aukcji parametry chyba nie od niego, no może wg standardów amerykańskich

p.s. na all była fajnie utrzymana cd yamaha 596 może nie wybitna ale na pewno dobrze grająca - może to bezpieczniejsza i tańsza droga ?

Ukryta Zawartość

" Mądry głupiemu ustępuje więc głupota triumfuje"

jak coś jest do wszystkiego to jest do niczego. W tych odtwarzaczach dvd mogliby zablokowac odtwarzanie płyt CD bo po co skoro nie ma zgodnosci zegarów, inne filtry, nastepuje przeliczanie i one mają słuzyć do sygnałów próbkowanych 48, 96 i 192 kHz. Odtwórz dobrze zralizowaną taką płytę na tym Denonie np w formacie dvd-audio w 96 kHz albo 192 kHz to ci szczeka opadnie na podłoge ! . Nie jest to zaden hi-end ale już taki model zagra dużo lepiej na płytach gęstych z masterów od każdego odtwarzacza CD a jak usłyszysz potencjał to można go ulepszać w nieskonczoność. Słyszałem odtwarzacze CD po kilkadziesiat tysięcy i wolę wyżej próbkowane nagrania nawet na takim srednim klocku DVD co kosztował ok 8 tysięcy pare lat temu. Każdy predzej czy póżniej wkroczy w gęste formaty a ci co najgłosniej krzyczą że CD w cenie samochodu im wystarczy też się do tego przekonają.

Nie odpowiadam na głupie zaczepki hehehe

W trakcie usuwania konta.

Co człowiek, co pokój, co głośniki, co gust to inny gust, różnice są wiadomo. ale zaryzykuje chyba i kupię Marantza PM7000 chyba.

Tylko zastanawia mnie informacja na tylnym panelu, jest napisane System 1 od 8 do 16 ohmów, gdzieś nawet w manualu że od minimum 8ohm. a w opisach na allegro i niektórych stronach od 4ohm. Jak to jest ponieważ u mnie wysokotonowy i średni są 4 ohmowe, a średnio niski 8 ohmowy i wolę zapytac przed zakupem.

• 2 tygodnie później...

Witam ponownie.

Miał ktoś może styczność z

Ukryta Zawartość

Dostanę to niedługo na testy.

Ukryta Zawartość

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.