Skocz do zawartości
IGNORED

Rotel RCD 971 vs 951

pwit1

Rekomendowane odpowiedzi

Do użytkowników i znawców CD Rotel'a - pomóżcie podjąć decyzję.

Czy są jakieś zauważalne różnice w brzmieniu dwóch modeli wymienionych w tytule i czy ewentualnie warto dołożyć ok. 500 zł do wyższego modelu 971.

https://www.audiostereo.pl/topic/9075-rotel-rcd-971-vs-951/

A ile miał by kosztować 971!!

Ja słuchałem obydwu.Według mnie 971 jest poprostu z wyższej pólki i tyle.Na pewno ma lepsze flaki no i zasilacz toroid o ile pamiętam.Ważne ile chcesz za niego dać kasiury.Ja widziałem już za około 1500-1700zł.(971 jako nowy kosztował blisko 3000zł a nawet i jakiś czas było drożej).

https://www.audiostereo.pl/topic/9075-rotel-rcd-971-vs-951/#findComment-135622

Ceny, jakie widzę ostatnio w ogłoszeniach to ok. 1 500 zł za 971 i nieco poniżej 1 000 zł za 951.

Będzie to grało ze wzmakiem Rotel 972 i kolumnami AE Evo 3. Przy okazji zapytam o jakiś ciekawy interkonekt do ok. 300 zł pasujący do zestawu.

https://www.audiostereo.pl/topic/9075-rotel-rcd-971-vs-951/#findComment-135641

Za taką kase opłacało się.Rotel jest szybki , przestrzenny,dobry atak na stopę perkusji i czysty.Bas ma mocno zaakcentowany ale brakuje mu jeszcze ciała i zejścia. Za trzy stówy nie kupuj kabla nowego bo bedzie lipa. lepiej poszukaj coś z używki.Ja kiedyś sprzedałem gościowi interkonekt za 250zł MOnstera SerM 950i, który swego czasu kosztował około 900zł,może będzie miał takiego na sprzedaż w podobnej cenie.Z innych to nie wiem, w takich małych sumach to nie siedzę, ale może coś z Cardasa i tutaj bym na twoim miejscu coś poszukał.Na rynku tak naprawde jest nie wiele kabli które coś grają.Za to jest dużo drogiej lipy.

pozdr

https://www.audiostereo.pl/topic/9075-rotel-rcd-971-vs-951/#findComment-135729

Do zyzio

Tak to ja i muszę Ci szczerze przyznać, że w dużej części dzięki Tobie, za co serdeczne dzięki. Mam nadzieję, ze sam nie miałeś na niego chrapki, ale pewnie byś go po prostu kupił, a nie rozgłaszał dobrą nowinę. Sprzętu jeszcze nie mam, a nawet go jeszcze nie widziałem, mam więc nadzieję, ze nie czeka mnie jakaś niespodzianka.

A teraz reszta zestawu - skoro zacząłem od Rotela to brnę dalej - kolej na CD. Pozdarwiam

https://www.audiostereo.pl/topic/9075-rotel-rcd-971-vs-951/#findComment-135765

No nie sam nie chciałem go kupić, ale cieszę się że mogłem pomóc :) To bdb wzmak, kosztował jeszcze niedawno 2999 zł, mam nadzieję że wszysto bedzie ok i sprzedajacy okaże sie uczciwy. Co do Cd to poluj na 971, interkonekt najlepiej jakiś używany, może znowu trafi się okazja :-)

Pozdr.

https://www.audiostereo.pl/topic/9075-rotel-rcd-971-vs-951/#findComment-135806
  • 2 miesiące później...

podtrzymuję wątek rozpoczęty przez pwit1

Jeżeli ktos słuchał to prosiłbym o rozwinięcie porównania brzmień 951 i 971. Rozumiem że 971 ma lepsze podzespoły, ale w jaki sposób przekłada się to na brzmienie. Czy dźwięk jest bardziej precyzyjny? lepsze wybrzmienia czy lepsza scena? itp.

no i jeszcze co sądzicie o zestawieniu 971/951 z creek'iem i tabletkami proac'a.

https://www.audiostereo.pl/topic/9075-rotel-rcd-971-vs-951/#findComment-160773
  • 6 miesięcy później...
  • 3 lata później...

podłączam się pod istniejący wątek.

Chciałem zapytać posiadaczy rotela RCD-971. Czy można powiedzieć, że ten odtwarzacz jest "natarczywy". W systemie który mam nie podobają mi się niektóre kobiece wokale, dokładniej gdy sopran wysoko "pociągnie" to głos wydaje się taki jakby nieco metaliczny. Pytanie gdzie szukać winowajcy?. Czy to cd jest dobrym wyborem do klasyki i muzyki akustycznej czy raczej nie?

Mój system:

Rotel RCD-971

wzm. Musical Fidelity E-11 (on raczej nie "broi")

kol. Elac BS103.2 z aluminiową kopułką

clo2, 5 Mar 2008, 21:53

>Chciałem zapytać posiadaczy rotela RCD-971. Czy można powiedzieć, że ten odtwarzacz jest

>"natarczywy". W systemie który mam nie podobają mi się niektóre kobiece wokale, dokładniej gdy

>sopran wysoko "pociągnie" to głos wydaje się taki jakby nieco metaliczny.

Sam mam zmodyfikowany RCD951 i nie ma śladu metaliczności - może 971 bez upgradu gra gorzej ale nie sądzę, żeby aż tak.

IMHO tanie kopułki w ELACu broją:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

971 potrafi byc natarczywy na górnej średnicy,gdyby go wyrównac co mi ktos kiedys zrobił ,przestał by "grać' .No ale teraz mam cd które było kiedys kilka razy droższe od rotela i tez ma wady ,juz nie tak świetny bas.

>martinez

Tylko że ta recenzja jakoś nie całkiem pokrywa się z moimi odsłuchami. Co więcej, testujący pisząc nie zadbali nawet o zebranie informacje o tych głośnikach - napisali, że midbas jest aluminiowy a to nieprawda, bo to celuloza z napylanym aluminium (konstrukcja kanapkowa). Wszystko oglądali chyba "na oko" i "jednym uchem" chyba słuchali;). Ale jak to w testach.

Przyznam, że mam te głośniki ponad rok i faktycznie problem jakby wystąpił jak doszedł do mnie rotel. JAk grał wcześniej marantz na tda 1541A to tego nie było (ale to zresztą faktycznie "muł"). Z kolei spotkałem się też z kilkoma opiniami, że te kopułki nie są właśnie złe.

Tak dopytuję żeby zyskać pewność i wykluczyć udział cd w tym problemie z brzmieniem. Ewentualnie jeśli wina będzie leżała po stronie kolumn to może zamówię do nich nowe zwrotki.

->folab

Witam sąsiada z Jelonki ! :)

Ja się poważnie zastanawiam nad RCD-971, teraz jadę na taniutkim Technicsie. Szukam CDka z szybkim, twardym, punktowym basem, konturowość i kontrola nawet kosztem niskiego zejścia. Napisz coś więcej o tym świetnym basie ;) Czy to właśnie coś takiego jak opisałem ?

I love the sound of crashing guitars

zgadza sie,Rotele maja dziwny dzwiek,niby ciepły dynamiczny z dobrym basem na pierwszy rzut ucha.Porownywałem swego czasu Rotela 935 i 940 z denonem 350 SE i jesli chodzi o bas to rotel wypadł blado.Na poczatku myslałem:wow co za bas ,co za wykop!ale pozniej zorientowałem sie ze jest sztucznie podbity w jego gornej czesci i meczy przy dłuzszym słuchaniu.To samo jest w wyzszej srednicy.podbicie,meczace przy dłuzszym słuchaniu.Widocznie taki jest firmowy dzwiek rotela albo po prostu w tej cenie nie da sie wyciagnac wiecej?Podobnie jest przy cedekeach.porownywalem 971 z 965(starszy model)Został 965,bo przy podobnie detalicznym dzwieku co 971 nie miał podbitej srednicy i brzmiał bardziej analogowo(bas schodził nizej,miał wieksza masę,koloryt i ogólnie dzwiek bardziej przypominał gramofonowy w dobrym tego słowa znaczeniu

Dave racja racja i jeszcze raz racja - Rotele maja podbite wyzszy bas i wyzsza srednice, niektore lagodnie i wtedy jest ok , niektore zbyt mocno i robia sie agresywne. Dlatego zostawilem sobie RA-931 a nie 971 ktory mimo ze lepszy zbyt zaostrzal gore a bas byl juz za twardy jak na moje wymagania ( lubie lekko zaokraglony).

Mnie bardzo podobał się rotel,a po modyfikacji musiałem sprzedac,wiocha straszna,nie będe pisał kto z tego forum robił modyfikacje,ale kolega elektronik po studiach powiedzial że zostałem mocno naciągnięty.

folab, 6 Mar 2008, 17:54

>Mnie bardzo podobał się rotel,a po modyfikacji musiałem sprzedac,wiocha straszna,nie będe pisał kto

>z tego forum robił modyfikacje,ale kolega elektronik po studiach powiedzial że zostałem mocno

>naciągnięty.

Opinii kolegi elektronika po studiach nie traktowałbym jak jakiejś wyroczni. "Wykształceni elektronicy" bardzo często twierdzą że nie ma różnic brzmieniowych pomiędzy różnymi kondensatorami i lampami, a tym bardziej że nie ma różnic pomiędzy kablami. Nie zamierzam tutaj podważać wykształcenia i wiedzy teoretycznej Twojego kolegi, a jedynie zwrócić uwagę na to zjawisko.

folab, 6 Mar 2008, 17:54

>Mnie bardzo podobał się rotel,a po modyfikacji musiałem sprzedac,wiocha straszna,nie będe pisał kto

>z tego forum robił modyfikacje,ale kolega elektronik po studiach powiedzial że zostałem mocno

>naciągnięty.

ale chwila - po modyfikacji grał lepiej czy nie? jeśli nie to wiocha - jeśli tak to ok - czasem zamiana paru elementów przynosi spore rezultaty

Może niewyraźnie napisałem,po modyfikacji przestał grać,robił go nasz szanowany przez wielu kolega,więc nie decydował bym sie na modyfikacje bez możliwości wrócenia do tego co było.Jak gral ? Płasko,nijak stracił to cos,muzykalnośc? Pewnie ktos potrafił by cos z niego wyciągnac jednak nie każdemu kto się chwali że potrafi mozna zaufać.

Ale nie wiem czy dobrze kojarzę, jak gdzieś pokątnie oglądałem bebechy RCD-971 oraz RCD-991 to chyba były bardzo łudząco podobne w środku. Oczywiście pewnie grają inaczej i 991 ma dodatkowe funkcje (m.in. filtry cyfrowe wzorem niektórych soniaczy;)) ale to pobieżne podobieństwo rzuciło mi się w oczy. Chyba, że coś pokręciłem bo te fotki widziałem nie jednocześnie.

diabeł tkwi w szczegółach?

Ukryta Zawartość

post-29-100008104 1204839954_thumb.jpg

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

>clo2

>Czy można powiedzieć, że ten odtwarzacz jest "natarczywy"

Mam tego Rotela i Harmana HD 750 - i oprocz innych (duzych) roznic w dzwieku,

mozna powiedziec, ze 971 bardziej "napiera", bardziej "idzie do przodu",

ale efekt moze zalezec od systemu - w moim zestawie nie odbieram tego jako

"natarczywosc", a raczej jako "pazurek" :)

Moze sprobuj posluchac innych kabli, zarowno interkonektow jak i glosnikowych.

Bo zakladam, ze z tych kolumn da sie cos wycisnac(?).

Nie jestem osluchany w kablach, wiec nie poradze konkretnie czego sprobowac,

moze koledzy cos doradza.

Oczywiscie mozna podlubac w odtwarzaczu, ale masz pewnosc jaki bedzie efekt?

Mozna tez zmienic odtwarzacz na jakis inny, "lepszy" itd., ale

moze warto wczesniej sprobowac tego co sie ma z innymi przyprawami? :)

Pozdrawiam.

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.