Skocz do zawartości
IGNORED

Modyfikacja TDL RTL3

888wojtek

Rekomendowane odpowiedzi

Witam serdecznie.Proszę o pomoc forumowiczów w następującej sprawie:odmówiły mi posłuszeństwa dwa wysokotonowce w TDL RTL3/Vifa d20td-06/.Mając na względzie,że są to słabe głośniczki,chcę je wymienić na inne.Mam też zamiar poprawić zwrotkę,ale tylko w stopniu podstawowym,czyli wymiana podzespołów na lepszej jakości.Moje pytanie brzmi:czy montując głośnik np.Vifa d25ag-35-06 będą potrzebne zmiany w wartościach podzespołów zwrotnicy/oba głośniki są na 6 ohm/?.Czy macie może inną propozycje głośnika?Czy jest może ktoś,kto ma jeszcze inny pomysł i zaproponuje pomoc w naprawie,odpłatną oczywiście?.Proszę o wyrozumiałość i dziękuje z góry za pomoc.

https://www.audiostereo.pl/topic/90747-modyfikacja-tdl-rtl3/

widziałem i słuchałem TDL RTL 3 z wymienionymi głosnikami, włozono Scan Speak`i.....z serii revelator ....zapytaj Starego Audiofila może coś podpowie :)

W kazdym razie gra to o kilka klas lepiej od orginalnych TDL...

Oczywiście każda ingerencja w układ czyli zmiana głosników lub nawet ich połozenia,zmiany objetosci obudowy etc wymaga ponownego strojenia zwrotnicy, pomiarów itp.

Chyba że ktoś całą robotę wykonał wczesniej i mamy okazję tego posłuchać mozna ew przekopiować pomysł.

Myślę,że masz absolutnie rację,lecz dla tej kolumny, oczywiście dla mnie nie do przełknięcia koszty. Jeżeli chodzi o drugą sprawę,tego się obawiałem,więc będę czekał na dalsze propozycje.

Jeśli chcesz mieć to dobrze zrobione to zwróć się do Studio 16Hz. Wymiana kopułek, strojenie zwrotnicy i wytłumienie skrzynek.

Masz wersję SE czy standard?

Jeśli chcesz ograniczyć koszty do minimum to poszukaj na giełdzie uńżywanych RTL2 lub 3 i przełóż tweetery, oryginały nie są już produkowane.

No to wiele nie powalczysz, bo dół też mają nieciekawy, buczący bas.

Próbowałem wielu ustawień, niewiele dało się zrobić. Ostatecznie podniosłem trochę poziom wysokich i to wszystko.

Zresztą poczytaj trochę tu:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.