Skocz do zawartości
IGNORED

Cambridge Audio 540 p, co dalej ?

robiz

Rekomendowane odpowiedzi

Witam

Aktualnie, od ponad roku, męczę ten preamp CA 540 p. Moge powiedzieć , że gra to przyzwoicie. Pamietam , jak kiedys kolega Yul radził minimum CA 640 p lub PJ MKII lub CS Blue. Niestety wtedy budżet był skromniejszy,, z analogiem zaczynałem dopiero. Jak to mówią , apetyt rośnie w miare jedzenia i teraz może czas na zmiane preampa. Tylko , czy faktycznie CA 640 p, ewentualnie CS blue,dają aż tak znaczącą zmiane na plus brzmienia, czy tylko płace tu za sekcję wkładek MC. Widziałem tez teraz preamp Vincent PHO-111, może takie coś. Czy te preampy warte są dołożenia tych kilku stówek. Raczej forumowa wersja preampa nie wchodzi w gre , bo mam dwie lewe rece do takich rzeczy : )

Zastanawiam sie też , czy jest teraz możliwość kupienia w ogóle CS blue nowego i gdzie ewentualnie go szukać.

Robiz

https://www.audiostereo.pl/topic/90704-cambridge-audio-540-p-co-dalej/

Obawiam się że do zagadnienia powinieneś podejść w bardziej racjonalny sposób niż kupowanie przedwzmacniacza na podstawie opinii. Dobrze Yulek ci napisał że CA640P to minimum, Ty natomiast poszedłeś jeszcze prościej i kupiłeś przedwzmacniacz który tylko jest. Jednak przynajmniej masz już jakieś doświadczenie i wiesz czego można spodziewać się po lepszym przedwzmacniaczu. Dlatego powinieneś posłuchać kilku, w Twoim przypadku 640P i inne które wymieniłeś może być już troszkę za mało. Proponuję strzelać jeszcze wyżej. Ale tu uwaga, nic w ciemno!!!

Dla przykładu, miałem kilka tygodni Primare R20 zachwalany przez wiele osób, same ochy i achy, ja natomiast twierdzę że to tylko przyzwoity przedwzmacniacz, nie wart ceny trochę ponad 2kzl. Owszem z drugiej ręki można dać 1,5kzł ale nie więcej.

Konkluzja nasuwa się jedna: trzeba posłuchać, najlepiej jakbyś dogadał się ze sprzedawcą żeby za kaucją wypożyczył ci przedwzmacniacz który masz zamiar kupić. Ocenisz wtedy sam. Ale powtórzę strzelaj wyżej. Po co za rok szukać następnego.

Pozdrawiam,

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

"Beware of all those in whom the urge to punish is strong". Nietzsche.

Miałem 540p i 640p i nie zauważyłem różnicy w dźwięku, a jeżeli już to na korzyść 540p - oba oddałem, 540p grał całkie dobrze, ale mój wbudowany preamp, trochę lepiej i przy nim zostałem.

excelvinyl winylmania blog szukaj

Niestety prawda jest taka że przy obecnym parciu na analog ciężko jest znaleźć przyzwoity przedwzmacniacz za niewielkie pieniądze. Producenci sprzętu przyjęli politykę wypuszczania na rynek gównianych przedwzmacniaczy za normalne pieniądze. Za te lepsze albo bardziej przyzwoite karzą sobie płacić dużo dużo więcej i to też nie zawsze idzie w parze z jakością dźwięku.

Paweł

Najgorsze to mieć do czynienia z zakompleksionym Polaczkiem, któremu dano odrobinę władzy.

No to troche mnie zasmuciliscie. Myślalem , to bedzie to jednak jakis upgrade... Tez mam dodatkowo wbudowane pre we wzmacniacz Yamahy, ale jakos mi ten dzwięk nie pasuje, z CA lepiej to chodzi. No to chyba trzeba bedzie przesunąc termin wprowadzenia zmian w systemie, bo 1,5-2 koła to teraz nie bardzo jest z czego wyskubać. Myslałem , że te preampy dadza zauważalna róznicę, ale jak EXCEL mówisz , że CA-64 gra podobnie do CA-540, no to słabo to widzę...

robiz

Jeśli masz możliwość to jednak pożycz 640P ze sklepu lub może ktoś z forumowiczów mieszka blisko Ciebie, posłuchaj

wtedy zadecydujesz czy będzie to krok do przodu czy w bok

audiokarma.org

640P to nie tylko 540P + MC: "The 540P employs an active RIAA equalization circuit while the 640P uses passive audiophile RIAA eq, the optimum type for phono stages thanks to its complete lack of phase error".

Uważam, że podstawa, to odsłuch preampu w swoim systemie, wtedy będziesz miał pewność, czy warto.

Pozdrawiam

Ptyś

CA 640 to 540 z dodatkowym wejściem dla wkładek MC,żadnej poprawy na wejściu MM nie będzie.

Rydzu jeśli nie jesteś zorientowany to nie szerz herezji patrz wpis Ptysia te przedwzmacniacze mają całkiem inną budowę i nie tylko chodzi tutaj o wejście MC. Tak jak wspomniałem koniecznie trzeba posłuchać. Jednak przy pewnym doświadczeniu i poznaniu zagadnienia pod tytułem analog 640P może być już za mało. Niestety tak to jest, powtórzę jeszcze raz na rynku jest wiele gównianych przedwzmacniaczy które tylko udają dobre, albo ich dystrybutorzy liczą na dobrą cenzurkę. Nie zawsze sprawdza się też fakt że im drożej tym lepiej.

Paweł

Tam herezje zaraz,podłącz oba i napisz czy 640 gra lepiej od 540.

Tak miałem jednego i drugiego 640P jest lepszy jednak teraz nie kupiłbym ani jednego ani drugiego za cenę jaką życzą sobie dystrybutorzy. Co nie zmienia faktu że 640P jest niezbędnym minimum. Dlatego w tej chwili przestrzegam kolegę "robiza" przed robieniem zbyt małych ale kosztownych kroków w ciemno.

Pozdrawiam,

Paweł

Nie "rydzu" wydaje mi się że producenci sprzętu wpadli na pomysł jak małym nakładem w dobie parcia na analog dużo zarobić. Wypuścić gówniany przedwzmacniacz i zdobyć dobrą cenzurkę w prasie i żądać odpowiednio dużo pieniędzy bo jak drogie to nie może być słabe. Syn ma Pionka przy komputerze i z tego co pamiętam to przedwzmacniacz tego Pionka brzmiał trochę lepiej od 640P mam na myśli sekcję MM. Żeby było śmiesznie za Pionka (SX-450) zapłaciłem gościowi co wozi rzeczy ze szwabskich wystawek 45zł.

Pewnie macie racje , że stare wzmacniacze z pre grają równie dobrze lub lepiej niz te nowe wynalazki. Jednak w moim przypadku niestety to nie wchodzi w grę, bo drapak musi być podłączony do całego systemu stereo, czy pod wzmak, gdzie jest już cd i inne różne rzeczy. Gramiak nie może byc osobnym systemem.

Pozostaje tylko pożyczyć pre do odsłuchu i zdecydować. Podobnie zrobiłem jakiś czas temu z tym CA-540, jak " pożyczyłem" ze sklepu tak i został : )

A tak przy okazji, to faktycznie patrząc na " suche " dane , to te w CA-640 wyglądają lepiej-inaczej.

robiz

Gość rydz

(Konto usunięte)

Suche dane to suche dane,miałem CA540 dla porównania z pre w Pionku,CA odpadł,dzwoniłem do dwóch sklepów zadając pytanie czy CA640 jest lepszy od 540,owszem lepszy bo posiada wejście na wkładki MC,jeżeli nie ma pan zamiaru korzystać z takich wkładek można pozostac przy CA540.

Podziękowałem za info,podziękowałem też CA540.

Wypożycz Pre Nada PP3 czy coś tam.

,dzwoniłem do dwóch sklepów zadając pytanie czy CA640 jest lepszy od 540,owszem lepszy bo posiada wejście na wkładki MC,jeżeli nie ma pan zamiaru korzystać z takich wkładek można pozostac przy CA540.

wychodzi brak kompetencji pracowników sklepu, w zasadzie to żadna nowość

NAD PP3 będzie krokiem w bok od 540P, bo to ta sama półka

audiokarma.org

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.