Skocz do zawartości
IGNORED

Jaki Wzmacniacz do ATC scm 11 ?

Rolo Tomassi

Rekomendowane odpowiedzi

Wiele czytałem na naszym forum o zestawach Naima, i powiem szczerze że mało jest pochlebnych opinii ( stosunek ceny do jakości )druga sprawa to mała dostępność na rynku wtórnym.

Liczę na to że ktoś z was posiada lub posiadał takie monitory z elektroniką która dostarczała wiele przyjemnych wrażeń akustycznych, lub połączenie ich w innej konfiguracji nie przyniosło wam założonych oczekiwań

Czekam na wasze opinie

Witam

Potrzebuję waszej pomocy w doborze porządnego wzmacniacza i źródła do monitorków ATC scm 11

do ATC przede wszystkim bardzo wydajny pradowo, nawet do tych malych monitorkow

Myślałem że koledzy z dużo większym doświadczeniem obsypią mnie propozycjami zestawów a tu.......LIPA !!!!

Szkoda....bardzo liczyłem na wasze doświadczenie i pomoc w ww temacie

Myślałem że koledzy z dużo większym doświadczeniem obsypią mnie propozycjami zestawów a tu.......LIPA !!!!

Wiesz, w High Endzie mało kto używa monitorów. W ogóle mało monitorów zalicza się do High Endu więc nie dziw się.

Może przenieś to do zakładki Stereo.

Fajne kolumny kupiłeś...lepiej kupić takie monitorki niż za tą samą kasę byle jakie podłogówki...teraz kluczowa sprawa to wzmacniacz i cd...Jeśłi chcesz kupić coś s/h to bierz Krella 400xi... 5000 PLN max. a będziesz miał ke wysetrowane na 100%...a ostateczny szlif brzmienia zrobisz kablami...i CD... źródło to kluczowa sprawa przy takich monitorkach...

Przejrzałem ogłoszenia i muszę przyznać Ci rację....chętnych jest wielu tylko ofert sprzedaży brak :)

Swojego nie sprzedam bo nie ma co innego fajnego kupić do 10 tyś, co jest małe, ładne, porządnie wykonane oraz ma po 200 Watt lub 400 Watt na kanał;-)

Jeszcze niedawno była moda na opluwanie Krella na tym forum...więc wiele osób sprzedawało go...teraz w cięższych czasach gdy liczymy pieniądze okazuje się, że to po prostu dobra okazja cenowa...a zainteresowanie wzrosło...TO tylko potwierdza, że 400xi za 5000 to dobra oferta s/h. To ważne by był to wzmak w dobrym stanie i nie od handlarza...mi zajęło kilka tygodni znalezienie go a potem kilka miesięcy aby znaleźć Krella 280 CD, którego polecam jako dopełnienie...kolejne 5000 PLN albo i trochę mniej...jak chcesz taniej to możesz kombinować z DACami plus tani transport...np. Stello Signature DAC, Teddy Pardo. Jednk moim zdaniem 280 CD to optymalny wybór...ma w sobie to coś co nazywa się klasą brzmienia (super przetworniki w tym pomagają). Musisz jednak bardzo uważać z 280 bo trafiają się padaki, lub domowo naprawiane/przerabiane sztuki... najlepiej gdyby był po przeglądzie u Kałuży - serwisanta Krella w Polsce z dużym doświadczeniem. Bardzo ważne jest by Krelle grały po XLR-ach... połączenie to dopiero pokazuje klasę tych zabawek... z kabli polecam miedziane Cardas Presence XLR i głośnikowe miedziane Kondo. Pozdrawiam

Jeżeli zdecydujesz się na 400xi, który faktycznie jest wydajny prądowo i do 5000zł może być ciężki do pobicia, to proponuję abyś rozejrzał się za ARC CD-3mk2 do niego. Moim zdaniem klocki te świetnie się uzupełniają, ARC ma XLRy jak komuś zależy, do tego niezwykle trwały i dostępny mechanizm CD-Pro2. Widziałem w ogłoszeniach że nie tak dawno ktoś sprzedawał za 8500zł.

Stello i Teddy Pardo DAC to także świetne opcje, szczególnie jak szukasz klocków nowych. 280CD akurat w zestawieniu z 400xi wzbudza mój najmniejszy entuzjazm - moim zdaniem dźwięk robi się trochę zbyt jednostronny, 280CD podkreśla pewne cechy 400xi które ja akurat wolałbym ukryć (dlatego polecam delikatnie ocieplone źródła, takie jak Stello, Teddy DAC czy ARC CD-3).

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Swojego nie sprzedam bo nie ma co innego fajnego kupić do 10 tyś, co jest małe, ładne, porządnie wykonane oraz ma po 200 Watt lub 400 Watt na kanał;-)

Jeszcze niedawno była moda na opluwanie Krella na tym forum...więc wiele osób sprzedawało go...teraz w cięższych czasach gdy liczymy pieniądze okazuje się, że to po prostu dobra okazja cenowa...a zainteresowanie wzrosło...TO tylko potwierdza, że 400xi za 5000 to dobra oferta s/h. To ważne by był to wzmak w dobrym stanie i nie od handlarza...mi zajęło kilka tygodni znalezienie go a potem kilka miesięcy aby znaleźć Krella 280 CD, którego polecam jako dopełnienie...kolejne 5000 PLN albo i trochę mniej...jak chcesz taniej to możesz kombinować z DACami plus tani transport...np. Stello Signature DAC, Teddy Pardo. Jednk moim zdaniem 280 CD to optymalny wybór...ma w sobie to coś co nazywa się klasą brzmienia (super przetworniki w tym pomagają). Musisz jednak bardzo uważać z 280 bo trafiają się padaki, lub domowo naprawiane/przerabiane sztuki... najlepiej gdyby był po przeglądzie u Kałuży - serwisanta Krella w Polsce z dużym doświadczeniem. Bardzo ważne jest by Krelle grały po XLR-ach... połączenie to dopiero pokazuje klasę tych zabawek... z kabli polecam miedziane Cardas Presence XLR i głośnikowe miedziane Kondo. Pozdrawiam

Podzielam opinie kolegi. Teź kiedyś nasłuchałem się złych opinii o Krellu i unikalem tej firmy.

Jakież było moje zdziwienie gdy na spokojnie posluchalem i porównałem z innymi.

Szczególnie wzmacniacze są super.

Z tym Krellem do 5000PLN to bardzo optymistyczna wersja. Ostatnie ogłoszenia jakie widziałem to było 5600-6000 PLN. W dodatku były to egzemplarze nieznanego pochodzenia. Kurs euro swoje robi. Ceny za granicą jeszcze gorsze. Z drugiej strony nawet za 6K to bardzo dobry zakup, pod warunkiem, że w dobrym stanie.

moreno1973, co masz na myśli pisząc o domowo przerabianych odtwarzaczach? Szczerze mówiąc z takim przypadkiem się nie spotkałem, a jedyne awarie o jakich słyszałem do laser/napęd, a to już nie problem w przypadku 280tki.

Chętnie bym posłuchał polecanego przez was Krella

Może ktoś kto posiada ww wzmacniacz mieszka w okolicach Łodzi?

Szanowny Rolo Tomassi ja do swoich monitorów ATC SMC11 zakupiłem po długich i żmudnych poszukiwaniach wzmacniacz Myryad MXI2150

Zobacz w mojej galerii...

Szczerze polecam, nie chce opisywać drobiazgowo ale całość to synergia i naturalnym i neutralnym brzmieniem

Mieszkam w centrum kraju i jakby co...zapraszam na odsłuch

Pozdrawiam

w końcu kompletny system:)             Geodezja - Geologia - Górnictwo

moreno1973, co masz na myśli pisząc o domowo przerabianych odtwarzaczach?

Zapewne moreno chodzi o to, że wiele osób sprowadza sprzęt z zagranicy jak samochody - popsute i popalone - następnie 'naprawia' w domu i sprzedaje przez allegro jako 'nówki sztuki nieśmigane'.

Tu masz przykład przedsiębiorczego rodaka:

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Dla nieznających angielki - nasz rodak ogłasza się (już od wielu lat) że kupi popsute urządzenia firm Mark Levinson, Krell, McIntosh, Classe, Audio Research, VTL, Pass, Accuphase, PS Audio, Wadia, Proceed, Gryphon, etc.

Ukryta Zawartość

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Zapewne moreno chodzi o to, że wiele osób sprowadza sprzęt z zagranicy jak samochody - popsute i popalone - następnie 'naprawia' w domu i sprzedaje przez allegro jako 'nówki sztuki nieśmigane'.

Tu masz przykład przedsiębiorczego rodaka:

Ukryta Zawartość

Dla nieznających angielki - nasz rodak ogłasza się (już od wielu lat) że kupi popsute urządzenia firm Mark Levinson, Krell, McIntosh, Classe, Audio Research, VTL, Pass, Accuphase, PS Audio, Wadia, Proceed, Gryphon, etc.

Elb, skąd wiesz, że to rodak? Pytam z ciekawości. Miałeś "przyjemność" robić z nim interesy? Wiesz, że wystawia się na allegro? Taką informację dobrze by było ogłosić na forum, żeby ludzie wiedzieli kogo unikać.

Ukryta Zawartość

slaaawek

Daj namiar na siebie na PW z wielką przyjemnością skorzystam z zaproszenia

rzuciłem okiem na ogłoszenia i stwierdzam że Myryada MXI2150 można kupić za rozsądne pieniążki

Elb, skąd wiesz, że to rodak?

10s szukania w google.

Tu kolejny artysta - ogłoszenie na hifi.:

Kupie Mark Levinson uszkodzony

Opis przedmiotu: Kupię wszystko Mark Levinsona oczywiście uszkodzonego. Jak masz Jakiś klocek co nie możesz naprawić albo powiedziano Ci zbyt wiele za naprawę możesz mi sprzedać w dobrej cenie.

Miejscowość: Częstochowa-Warszawa

a zaraz obok sprzedaje Wadię 6, pewnie też po reanimacji, stan oczywiście 'perfekcyjny':

Wadia 6 stan perfekcyjny

Opis przedmiotu: Posiadam do sprzedania kompakt firmy Wadia 6 Stan określam na idealny, wszystko w komplecie bardzo, bardzo mało używana.

Miejscowość: Częstochowa-Warszawa

Przy okazji - ktoś w Katowicach sprzedaje polecany przeze mnie ARC CD-3:

Ukryta Zawartość

Niestety nie ma ceny, może warto sprawdzić.

Ukryta Zawartość

ARC CD-3 ktoś wystawiał na hifi.pl za 8500zł i stało to dość długo, nie wiem za ile ostatecznie poszło. Myślę, że do wersji mk II pewnie trzeba będzie z 1-2tys dopłacić.

To jednak fenomenalny player, warty każdej złotówki. Zanim wyszedł CD-7, to był przez wiele lat topowy player ARC, nawet dema ich najdroższych monobloków za $30.000 były robione z tym odtwarzaczem. Byłem kiedyś nawet na takim pokazie na wystawie w Londynie - CD-3mk2, Ref-3, Ref610T i Maxx 2 - grało wyśmienicie.

Potem miałem okazję słuchać tego odtwarzacza u siebie w systemie. Naprawdę rewelacja, zero efekciarstwa, 100% muzyki.

ARC CD-3 ktoś wystawiał na hifi.pl za 8500zł i stało to dość długo, nie wiem za ile ostatecznie poszło. Myślę, że do wersji mk II pewnie trzeba będzie z 1-2tys dopłacić.

Ten CD wystawiał za 8600 sklep z Katowic, sprzęt ich klienta. Było to kilka dni temu na Allegro. Już nie ma więc może sprzedali? Sam myślałem o zakupie ale sobie odpuściłem, bo jednak lubię swojego Krella... a jak się już przesiadać na coś innego to na ARC CD7... bo CD8 trochę drogie i nie ma s/h... chyba, że Kolega ELB coś znajdzie mi;-)

Natomiast wracając do tematu to mam Daca Stello Signature i grałem z nim przez kilka miesięcy z 400xi. Jako transport służył mi Marantz CD5000 a połączyłem oba pudełka cyfrówką VdH First Ultimate. Gra to miło i przyjemnie. No i taniutkie rozwiązanie...teraz te zabawki leżą u mnie i się nudzą...

Krell 280 z 400 xi może grać czasami nie najlepiej, nie znam brzmienia kolumn ATC, ale akurat z Dynaudio jest dobrze, poza tym koniecznie polecam stosowanie kabli z miedzi jeśli zdecydujesz się na Krella... u mnie Cardas GP i Kondo się sprawdziły...

ELB w imieniu innych dziękuję za wyśledzenie ,,uczicwych rodaków"...jeśli znasz takich kolejnych lub trafisz na nich to nie omieszkaj poinformować forumowiczów...dzięki.

CD-3 to taki baby CD-7. Trochę słabszy, ale dużo tańszy (za CD-7 w idealnym stanie trzeba dać ok 17kzł). Stosunek jakości do ceny podobny - doskonały.

Moim zdaniem jak kogoś nie stać na CD-7 to może bez kompleksów kupić CD-3.

kupujecie zródlo za 8 tys do kolumn za 4 tys/nowe/

rozumiem ze kazde miejsce jest dobre na pochwalenie Cd AR ale to juz chyba przesada aby to łączyć

Szanuj zdrowie należycie, bo jak umrzesz, stracisz życie

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.