Skocz do zawartości
IGNORED

interkonekt audio do DVD

krzychg

Rekomendowane odpowiedzi

Witam ponownie,

Powoli przymierzam się do kolejnego klocka w moim zestawie - myślę o DVD.

Coraz bardziej skłaniam się w stronę Denona 2200.

Co mi byście doradzili - jakim kablem połączyć wyjście audio z Amplitunerem H/K 4550? Gdzie możnaby to kupić?

Na razie mam tylko 2 kolumny przednie.

Nie chciałbym wydać na kable fortuny jednak bardzo zależy mi na jakości.

Pozdrawiam

krzych

https://www.audiostereo.pl/topic/9051-interkonekt-audio-do-dvd/

Musisz sprecyzowac, czy chodzi Ci o wyjscie cyfrowe odtwarzacza czy analogowe. Jezeli cyfrowe to moim zdaniem nie ma to specjalnego znaczenia, jezeli analogowe to sa tacy ktorzy Ci pewnie doradza jakas fajna forme wydania pieniedzy, inna niz kupienie sobie kilku plyt.

;-) Taa, moje ucho nie jest aż takie czułe. Z drugiej jednak strony wydaje mi się, że kable typu chinch do kupienia w Tesco czy LeClerk popsują raczej dźwięk niż będą neutralne.

Czy cyfrowo czy analogowo? No nie wiem. Mówisz że cyfrowo może być cokolwiek? Np.

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść.
Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą ) ?

krzych

Ukryta Zawartość

Zaloguj się, aby zobaczyć treść (możliwe logowanie za pomocą )

Wszystko zalezy od tego ktore DAC-i bedziesz uwazal za lepsze - czy te z DVD czy te z ampa. Mysle ze masz na tyle dobrego ampa, ze powinienes jemu zaufac. Polacz IMHO cyfrowo. Moze byc toslink, jak zaproponowales. Moze byc rowniez od tegoz Sliverka taki grubas koaksjalny, jakiego i ja posiadam. Szlauch niesamowity, polecam. Jako bron np. Niektorzy twierdza ze toslink (optyk) generuje niedopuszczalny jitter. Uprzedzam Cie, bo potem to sam przeczytasz i nie bedziesz mogl spac po nocach. Kup wiec grubasa koaksjalnego.

Sam mam harmana avr230 z pionkiem 656A i moim zdaniem na dobrze zrealizowanych płytach lepiej gra na wyjściu analogowym - po wyłączeniu DSP i regulacji tonów uzyskujesz wtedy prosty (liniowy) analogowy tor bez zniekształceń - omijane są wszystkie układy wizji, i korekcji dźwięku (sygnał idzie wprost do wzmacniacza) . Harmany mają bardzo dobry tor analogowy i przyzwoite końcówki mocy. Moja rada spróbuj wypożyczyc przyzwoity interkonekt w cenie 100-200 zł (tu wybór jest ogromny jednak do h/k sprawdzją się te grające jasno i szczegółowo) i kabel cyfrowy (tu minimum to Profigold PG 4200 a tego silverka naprawdę bym sobie darował bo to badziew). Na denonie 2200 może byc jeszcze lepiej niż u mnie bo to naprawdę zacny odtwarzacz. Uważam że powinno lepiej zagrać w srtereo na analogu niż na coaxialu o ptyku nie wspominnając. Pamiętaj jednak że zakup coaxiala Cie nie ominie jeśli będziesz chciał oglądać filmy (konieczny do dts i ddigital).

Z h/k dobrze sprawują się interkonekty z dodatkiem srebra warto spróbować.

Klemens, wyprostujmy troszeczke Twoja wypowiedz:

"Sam mam harmana avr230 z pionkiem 656A i moim zdaniem na dobrze zrealizowanych płytach lepiej gra na wyjściu analogowym" - oznacza to, ze wolisz jako przetwornik A/C pioneera wzgledem h/k.

"po wyłączeniu DSP i regulacji tonów uzyskujesz wtedy prosty (liniowy) analogowy tor bez zniekształceń" - czy to oznacza ze "direct" czy jak to sie tam nie nazywa w Twoim h/k dziala tylko z wejsciem analogowym? Jezeli tak (w co watpie) to straszna kaszane odwalil h/k. Uklady tego typu maja sprzec DAC ze jak najmniejsza czescia przedwzmacniacza (zwykle jedynie regulacja glosnosci) bez wzgledu na to gdzie jest DAC.

"Harmany mają bardzo dobry tor analogowy" - ale Ty wolisz jednak (czesciowo przynajmniej) ten Denonow i Pioneerow jak czytam z Twojej wypowiedzi.

A czy ten twój H/K ma analogowy tor przedwzmacniacza ? Bo tylko wtedy jest szansa na JAKĄKOLWIEK poprawę brzmienia przy wykorzystaniu kabla analogowego.

Zdecydowane większość (99%) obecnie produkowanych amplitunerów na wejściu analogowym ma przetworniki A/C które zamieniają sygnał analogowy na cyfrowy. Dzieje sie tak, ponieważ regulacja głośności amplitunera działa w domenie CYFROWEJ.

Korzystając z wyjść analogowych (chinch) w DVD mamy tak wyglądający tor audio:

płyta -> przetwornik C/A w DVD -> kabel analogowy chinch -> przetwornik A/C na wejściu procesora -> regulacja głośności -> przetwornik C/A -> końcówka mocy ampli

Korzystając z wyjścia cyfrowego tor wygląda tak:

płyta -> kabel cyfrowy -> regulacja głośności -> przetwornik C/A -> końcówka mocy ampli

Nie mamy tu więc 2 zupełnie zbędnych konwersji C/A i A/C, z których każda jest stratna. O wpływie interkonektów nie wspominając.

NIE MA WIĘC FIZYCZNEJ MOŻLIWOŚCI ABY DŹWIĘK Z WYJŚĆ ANALOGOWYCH DVD BYŁ LEPSZY NIŻ DŹWIĘK Z WYJŚCIA CYFROWEGO !!!

Ostatnio zrobiłem nawet taki eksperyment: do mojej Yamahy 640 podłączyłem transport Thety koaksjalnym kablem cyfrowym i równolegle, ten sam transport podłączyłem do wejść analogowych poprzez przetwornik Theta Generation Va. Dla niewtajemniczonych - przetwornik ten kosztował w 2001 roku 45.000 zł, z całą pewnościa jakością dźwieku o 3 miliony lat świetlnych przerasta każde z obecnie produkowanych DVD.

Efekt: dźwięk przez wejścia analogowe i przetwornik Generation był GORSZY niż bezpośrednio przez wyjście cyfrowe w amplitunerze.

Oczywiście dźwiek przez wyjście analogowe może być w niektórych przypadkach "inny". Ale inny na pewno nie oznacza tu LEPSZY.

Moja rada: daruj sobie JAKIEKOLWIEK interkonekty analogowe. Kup przyzwoity koaksjalny kabel cyfrowy. Ciesz sie muzyką.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

Elberoth>

Mimo, ze Twoja wypowiedz nie byla kierowana do mnie dzieki za oswiecenie w sprawie regulacji glosnosci w amplitunerach KD. To co powiedziales ulozylo mi w glowie caly obraz sprawy w aspekcie podlaczen i kabelkow. Sam jednakze zwrociles uwage, ze istnieje POTENCJALNIE mozliwosc (byloby to jednakze bardzo skomplikowane) sprzezonej regulacji glosnosci w obu domenach. Czy przypadkiem we wzmacniaczach KD z wysokiej polki tak nie jest, w jakims trybie "super direct" czy jak to zwal?

Druga sprawa: oczywiscie ze proces A/C -> cyfrowa regulacja glosnosci -> C/A jest stratny. Istnieje jednak (znikome) prawdopodobienstwo ze zmiana tym procesem wywolana + odpowiednio spreparowany sygnal analogowy przygotowany przez DVD moze dac Klemensowi odczucie ze "jest lepiej' (bronie go, bo go lubie ;-) Oczywiscie z naturalnoscia przekazu nie ma to nic wspolnego.

Trzecia sprawa: czy to o czym piszesz nie nalezy uwazac za jedna z glowna przyczyn degradacji reprodukcji stereo przez amplitunery KD?

Na koniec ciekawostka: nabylem hobbystycznie (ale zostanie chyba na dluzej bo fajnie gra) ciekawe i rzadkie urzadzenie: integre stereo z DACami i wejsciami cyfrowymi (Luxman LV-113). Urzadzenie to moze dobrze sluzyc jako tester kabli cyfrowych, bowiem tor wyglada w nim (tu wiem na pewno, bo dokladnie to obejrzalem):

wejscie-cyfrowe -> DAC -> analogowy dwuczesciowy przedwzmacniacz, z odlaczalna czescia "nie-audiofilska" -> opcjonalnie analogowy procesor -> koncowka mocy

Niestety, ow DAC nie jest najwyzszych lotow i jako ze wole Burr-Browna z mojego CD wiec podlaczam zwykle analogowo.

Nie jest wykluczone, że gdzieś ktos kiedyś zrobił lub zrobi taki ampli. Ja jednak z pamięci nie potrafię takiego wskazać. Co więcej, nie potrafili także wskazać takiego ani Radek Łabanowski ani Grzegorz Rogóż - czyli osoby które na codzień siedzą w kinie i rozkręcaja te biedne ampli w AUDIO. Nawet Denon 1 i 11 - flagowe ampli Denona - maja regulację w domenie cyfrowej.

Co do słabej jakosci dźwieku ampli w trybach stereo - cóż, przyczyn jest pewnie kilka, ale regulacja głośności w domenie cyfrowej i te super tandeciarskie przetworniki A/C jakie są w większości ampli na wejściu na pewno tu nie pomagają.

"Don't trust opinion on forums.... every time I bought something based on online opinion and without listening in advance, it ended up being a big disappointment."

dzięki panowie za cenne informacje, ale ja swoje słyszę - może po prostu bardziej odpowiada mi DAC Pionka od harmana ? albo kabel analogowy (stary dobry sonic link silverpink ) bardziej mi pasuje od coaxiala bo ładnie przenosi wysokie tony, ale:

1) czemu w manualu h/k radzi takie podłączenie odtwarzacza cd i włączenie trybu "direct" w celu uzyskania "pure stereo" i maksymalnego skrócenia drogi sygnału ?

2) skoro cyfrowa regulacja głośności jest taka zła czemu coraz więcej hi-endowych producentów wzmacniaczy stereo po nią sięga a i na forum można było coś na ten temat przeczytać (poszukam tego wątku) że cyfrowa regulacja jest lepsza bo wprowadza mniej zakłóceń i nie tłumi dynamiki przy niższych poziomach głośności ?

3) nie jestem wcale przekonany co do tej podwójnej konwersji DAC w przypadku połączenia analogowego ale sprawdze to.

Pozdro

Klemens: najpierw sprawdz jak to jest z tym directem w Twoim h/k metoda najprostsza z mozliwych - podlacz dzwiek z dvd cyfrowo, ustaw np. treble na maxa i wlacz "direct". Jesli treble wroca do poziomu 0 to bedzie oznaczac, ze masz to co ja w swoim luxmanie - odlaczalny procesor, treble, basy i inne upiekszacze, nie mniej, nie wiecej. Czy oni w instrukcji zalecaja laczenie cd ANALOGOWO i "direct"?

nie wszystkie pyty lepiej brzmią podłączone analogiem - średnica wydaje się pełniejsza i bas głębszy w połączeniu cyfrowym - ale scena i detaliczność jest lepsza przy połaczeniu "analog-direct", używam go głównie z nagraniami jazzowymi i dobrze zrealizowanymi. Dynamika i "wykop" jest chyba lepszy w cyfrowym choć traci nieco szczegółowosci - może być to też kwestia różnic w brzmieniu kabelków (może interkonekt ma taki wyostrzający charakter) albo róznice w DAC haramana i pionka.

klemens: cyfrowa regulacja w hi-endowych wzmakach nie działa w domenie cyfrowej. Cyfrowe jest tylko STEROWANIE. Zazwyczaj mikroprocesor przełącza drabinkę rezystorową. Sygnał, przez cały czas pozostaje analogowy.

Jeżeli chodzi o przycisk DIRECT, to mozliwe że wyłącza on tylko tryby DSP i regulacje barwy. Np. w Denonie AVC1 przycisk Direct wyłącza DSP, regulację tonów, a nawet całą część wizyjną, ale regulacja głośności w dalszym ciągu jest w domenie cyfrowej.

Elborath,

Kiedy kupowałem Y rx-v640 (znaną nam obu ;))) ), to wyczytałem – jako jedną z zalet tego modelu w stosunku do Y 540 i niższych – że regulacja głośności odbywa się przy pomocy „analogowego tłumika/filtru z cyfrowym sterowaniem”. Czy to przypadkiem nie oznacza, że w Y 640 regulacja głośności odbywa się w domenie analogowej?.

Pozdr

KL

PS w instrukcji H/K 230 stoi napisane, że w trybie direct sygnał audio nie jest nigdy konwertowany z postaci cyfrowej na postać analogą. Jeśli nie zmyślają, to oznacza to, że w H/K regulacja jest w domenie analogowej.

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Krzych K - no i znaleźliśmy nowego "king of the hill" - H/K :-)

"Surround Off (Bypass) - The Surround Off (Bypass) mode may only be used with analog source inputs, as it preserves the analog format of the audio signal for its entire path of travel through the receiver to the speaker and subwoofer outputs, bypassing all digital processing. " :)))

T+A DAC 8 DSD via Silencable Wizzard XLR do KRELL s550k a ten via Velum LS-G do Audio Physic Cardeas Plus

Krzych: Jak dla mnie sprawa jest jasna, H/K 230 nalezy do tego 1% Elberotha. Pytanie czy Y640 tez. Jezeli tak, to jak dla mnie wartosc tego modelu podswiadomie wzrasta (chociaz proby odsluchowe nie wypadly IMHO najlepiej).

Podsumujmy: posiadajac amplituner z tego 1% warto sprawdzic jakosc polaczenia analogowego w stosunku do cyfrowego (wybrac bardziej pasujace DAC-i). Dla amplitunera z grupy 99% wybor jest raczej oczywisty.

Panowie, dziękuję za odzew i porady.

MariuszJ-->

"Niestety, chyba na tej wyzszej polce nie ma amplitunerow Krzycha i Klemensa (bez urazy, Panowie, oczywiscie :-)" .

Mariusz, no nie obrażam się ;) Ale jednak swojego HK zawsze miałem za sprzęt klasy B i jeden z lepszych do odsłuchu stereo wśród amplitunerów KD. A teraz jeszcze okazało się że należy on tylko do niewielu wzmacniaczy z regulacją w domenie analogowej - "...sami nie wiecie co posiadacie".

Klemens-->

"przyzwoity interkonekt w cenie 100-200 zł (tu wybór jest ogromny jednak do h/k sprawdzją się te grające jasno i szczegółowo)"

Czyli np.?

Reasumując - muszę porównać interkonekt analogowy Klemensa z cyfrowym coaxialem Profigold PG 4200 darując sobie optyka (przy czym coaxiala i tak będę musiał mieć do filmów). I zapomnieć o "badziew" z allegro.

Pozdrawiam

Krzych

do Zbiga

>Czyli ściszenie, bez względu na format sygnału wejściowego oznacza cyfrową kompresję sygnału?

mieszasz pojecie kompresji (mpeg, DTS, WMA itd...) z pojeciem konwersji (A/C C/A)

do Elberotha

>...Nawet Denon 1 i 11 - flagowe ampli Denona - maja regulację w domenie cyfrowej

> Radek Łabanowski ani Grzegorz Rogóż - czyli osoby które na codzień siedzą w kinie i rozkręcaja ...

> Np. w Denonie AVC1 przycisk Direct wyłącza DSP, regulację tonów, a nawet całą część wizyjną, ale regulacja głośności w dalszym ciągu jest w domenie cyfrowej.

Oj Elberoth, hyba sie conieco zapedziles z tym digitalizowaniem i utozsamiasz (jak sam napisales) cyfrowe sterowanie regulacja glosnosci z konwersja cyfrowa co jest niewlasciwe -> siejesz zamieszanie :-)

patrz fragment z instrukcji Denona (zreszta to samo odnosi sie do wielu, wielu innych Yamach, Marantzow, HK itd

xajas

www,jaschiks.com

[obrazekLUKASZ-135447_1.jpg]

Ukryta Zawartość

Ukryta Zawartość

xajas: Z tego tekstu który przedstawiłeś nie wynika wcale, że sygnał pozostaje analogowy. Jedynie że DSP processing jest wyłączone. A to zasadnicza różnica.

Nie miałem AVC1 "w rękach" więc nie będę sie spierał. Info od kogos kto miał, mierzył i rozbierał.

krzychg >

Jeśli masz dylemat w stylu "na czym słuchac stereo" na analogu czy cyfrze, radzę najlepiej porównać oba podłączenia i samemu dokonać wyboru.

Odpowiednie kable przecież mozna często wypożyczyć za kaucją zanim się jej kupi, a potem jeden z nich po prostu zwrócić. Ćwiczyłem i się sprawdza.

No chyba że masz na myśli tanie kabelki pakowane w nierozerwalny plastik, wtedy przyjdzie

kupic oba i po porównaniu pozbyć się jednego. Bo sprzedawca pewnie będzie miał kłopot z popsutym opakowaniem.

Tylko nie daj się nabrać na teksty w stylu:

> "...NIE MA WIĘC FIZYCZNEJ MOŻLIWOŚCI ABY DŹWIĘK Z WYJŚĆ ANALOGOWYCH DVD

> BYŁ LEPSZY NIŻ DŹWIĘK Z WYJŚCIA CYFROWEGO !!!..."

Większej bredni nie słyszałem. Pozdrawiam ;-)))

>Xajas

Chodziło mi wyłącznie o sam proces regulacji wzmocnienia w domenie cyfrowej. To nie jest konwersja a/c c/a tylko bezpowrotnie stratna kompresja amplitudy sygnału cyfrowego. Jeżeli masz wzmacniacz 100 W o czułości wejściowej 200 mV, to chcąc słuchać z mocą 1 W musisz potencjometrem cyfrowym ograniczyć o 30 dB dynamikę oryginalnego sygnału - w praktyce nieco mniej, gdyż nie cały zakres dostępnej dynamiki z płyty jest wykorzystany. W przedwzmacniaczu analogowym dzieje się to samo, ale on jest zwykle tak skonstruowany, że osiąga najlepsze parametry, np. najniższe zniekształcenia właśnie dla najczęściej stosowanych poziomów wzmocnienia, czy raczej ściszenia. W przypadku regulacji w domenie cyfrowej, im większe ściszenie tym większe zniekształcenia i degradacja brzmienia. Czy tym razem się zgadzasz?

• Pokaż nowe odpowiedzi
  • Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
    • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
      Zapisz się
    • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
    Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.