Skocz do zawartości
IGNORED

Pomoc w wyborze sprzętu do sypialni

shin

Rekomendowane odpowiedzi

Witam szanownych forumowiczów.

Stoję właśnie przed dylematem jaki mini system zakupić. Chodzi mi o mały, zwarty systemik który będzie mógł wydobyć z siebie trochę więcej niż przeciętna mini wieża z marketu. Słucham głównie rocka, bluesa i jazzu. Obydwa na oko spełniają moje oczekiwania... posiadają co oczywiste CD, radio, gniazdo USB (przydane) i co ważne są sprzedawane bez głośników. Bo chcę wykorzystać te które już mam a mianowicie Kef Q1.

Moje pytanie skierowane do osób osłuchanych z tym sprzętem, może ktoś ma i mógłby się podzielić wrażeniami (ja niestety nie bardzo mam gdzie ich obsłuchać więc celuję niejako na ślepo).

Czy np nie będzie problemu z napedziem tych kolumienek... Marantz wydaje się mocniejszy więc z nim problemu raczej nie będzie.

Będę wdzięczy za wszelkie sugestie a może i inne propozycje.

Z podanych dwóch zdecydowanie Marantz, jednak zwróciłbym jeszcze Twoją uwagę na NAD C715 który kosztuje niewiele więcej niż Marantz, brzmieniowo jest jednak o klasę lepszy. Najlepszym jednak w tej grupie urządzeniem jest ARCAM SOLO MINI, niestety kosztuje trochę więcej.

Serdecznie zapraszam na odsłuchy, które pozwolą wybrać optymalne rozwiązanie

W przypadku pytań służę pomocą

Pomagamy, doradzamy, wypożyczamy, zapraszamy na indywidualne odsłuchy.

Najlepsze ceny dla forumowiczów magazynu Audiostereo - zapytaj o ofertę! Pełna oferta na stronie www.Q21.pl.

TEAC SR-L250.Posiadam od roku.Bardzo przyjemne urządzenie,właśnie do sypialni.

TEAC SR-L250 zdecydowanie odpada, nie o to mi chodzi. NAD faktycznie wygląda ciekawie. Niestety jak pisałem nie ma w mojej okolicy odpowiedniego sklepu by udać się na ew. odsłuch, w moim przypadku zostaje zakup internetowy. Stąd próbuję rozważyć wszelkie za i przeciw nie wydając przy tym nie więcej niż 2000 zł.

Słuchałem i Marantza, i Denona i powiem tak - dźwiękowo bardziej spodobał mi się Denon (czytelniejsza średnica, lepiej kontrolowany bas), ale ze względów trudnych warunków domowych (małe dziecko plus pies) wybrałem Marantza (Denon ma te nieszczęsne otwory wentylacyjne, przez co jet narażony na kurz, Marantz jest szczelnie obudowany). Nie wiem jednak, jak Denon zgra się z Twoimi głosnikami - słuchałem go tylko z firmowymi, Marantza za to z róznymi typami kolumn i np. lepiej się sprawował z głośnikami obecnie dodawanymi do miniwież serii PianoCraft Yamahy niż dedykowana Yamaha MCR-550 - czuć było większy zapas mocy - lepszą dynamikę, a przy tym ma mniej krzykliwą, mniej wyostrzoną górę niż ta Yamaha. U mnie M-CR503 gra z Tannoyami M1. NAD-a C715 nie słuchałem.

<><

Yamaha MCR-550 - czuć było większy zapas mocy - lepszą dynamikę, a przy tym ma mniej krzykliwą, mniej wyostrzoną górę niż ta Yamaha.

Jeśli dla Was to jest wyostrzona góra to już wiem dlaczego się nie rozumiemy. Dla mnie np. takie ESY bez względu praktycznie na model czy Tannoye M1 nie mają w ogóle góry.

Po pierwsze nie "dla Was" tylko "dla mnie" - wyraziłem swoje prywatne zdanie, a nie jakiejś Tobie wiadomej grupy ludzi. Po drugie - słyszałeś o fizjologii słuchu uwarunkowanej genetycznie, czego wynikiem jest to, iz w rezultacie każdy nieco inaczej odbiera dźwięki?

<><

Witam,

posiadam Marantz mcr-503 i ogólnie jestem z wieży zadowolony. Podoba mi się zarówno pod względem stylistycznym, obsługi jak i muzycznym (choć tu moje doświadczenia ograniczają się jedynie do amplitunera i cd Technics) aczkolwiek mam z nim pewien problem (ciekawy jestem czy występuje on też u innych posiadaczy tej wieżyczki ?). Otóż średnio raz na tydzień sprzęt się po prostu nie chce włączać, nie reaguje ani na przycisk włączający na froncie wieży ani z pilota. Pomaga wyciągnięcie wtyczki kabla zasilającego z gniazdka elektr. na krótką chwilę (czasem muszę tak kilka razy). Próbowałem zmieniać kable sieciowe, podłączałem sprzęt też w innych miejscach, myśląc że może mam coś z gniazdkiem lub siecią elektr na danym odcinku, ale to nic nie dawało. Wina leży widocznie po stronie sprzętu, tak więc nie wiem czy ten model tak po prostu ma czy może ja mam jakieś trefny towar.

Dodam jeszcze tylko ze wieża gra z kolumnami Tannoy M4, tak więc nie powinna mieć problemów z napędzaniem jakichkolwiek podstawkowych kolumienek.

średnio raz na tydzień sprzęt się po prostu nie chce włączać, nie reaguje ani na przycisk włączający na froncie wieży ani z pilota. Pomaga wyciągnięcie wtyczki kabla zasilającego z gniazdka elektr. na krótką chwilę (czasem muszę tak kilka razy). Próbowałem zmieniać kable sieciowe, podłączałem sprzęt też w innych miejscach, myśląc że może mam coś z gniazdkiem lub siecią elektr na danym odcinku, ale to nic nie dawało. Wina leży widocznie po stronie sprzętu, tak więc nie wiem czy ten model tak po prostu ma czy może ja mam jakieś trefny towar.

U mnie nic takiego się nie dzieje, musisz mieć wadliwy egzemplarz.

<><

Moim zdaniem warto poświęcić chwilę i odsłuchać. Jakościowo oba są porównywalne jednak grają trochę inaczej. Osobiście wybrałbym Marantza. Ale to tylko subiektywna opinia. Szczególnie do tych Kef'ów.

Pozdrawiam,

Michał

• 2 tygodnie później...

Zarchiwizowany

Ten temat przebywa obecnie w archiwum. Dodawanie nowych odpowiedzi zostało zablokowane.

• Ostatnio przeglądający   0 użytkowników

• Brak zarejestrowanych użytkowników przeglądających tę stronę.
  • Biuletyn

Chcesz być na bieżąco ze wszystkimi naszymi najnowszymi wiadomościami i informacjami?
    Zapisz się
  • KONTO PREMIUM

• Ostatnio dodane opinie o sprzęcie

Ostatnio dodane opinie o albumach

• Najnowsze wpisy na blogu

• Dodaj nową pozycję...

wykrzyknik.png

Wykryto oprogramowanie blokujące typu AdBlock!

Nasza strona utrzymuje się dzięki wyświetlanym reklamom.
Reklamy są związane tematycznie ze stroną i nie są uciążliwe. 

Nie przeszkadzają podczas czytania oraz nie wymagają dodatkowych akcji aby je zamykać.

Prosimy wyłącz rozszerzenie AdBlock lub oprogramowanie blokujące, podczas przeglądania strony.

Zarejestrowani użytkownicy + mogą wyłączyć ten komunikat oraz na ukrycie połowy reklam wyświetlanych na forum.